Simon Yates accepteert schorsing en biedt excuses aan
Foto: Sirotti
zaterdag 18 juni 2016 om 14:00

Simon Yates accepteert schorsing en biedt excuses aan

Simon Yates zit duidelijk in zijn maag met de positieve test op het middel Terbutaline. De 23-jarige renner van Orica-GreenEDGE legt zich neer bij de schorsing van vier maanden die hem gisteren door de UCI werd opgelegd en steekt de hand grotendeels in eigen boezem.

“Tot aan het moment dat ik van de testuitslag op de hoogte werd gesteld, wist ik niet dat ik een verboden stof gebruikte”, zegt de Brit in een verklaring via zijn management. “Maar uiteindelijk is het de verantwoordelijkheid van de renner zelf om precies te weten welke middelen hij in zijn lichaam stopt. Ik bied dan ook mijn excuses aan voor het in een negatief daglicht stellen van onze sport. Ik schaam me voor deze hele situatie, maar ik ben vastbesloten om weer vooruit te kijken.”

De voornaamste fout ligt echter bij de ploegdokter, die was vergeten om een vrijstelling aan te vragen voor een middel tegen astma. “Ik heb al sinds mijn jeugd last van astma”, legt Yates uit. “Door een ongelukkige fout van mijn teamdokter komt er nu toch een vraagteken te staan achter mijn naam en zullen mijn eerdere resultaten en mijn toekomstige successen in twijfel worden getrokken.”

Omdat de schorsing met terugwerkende kracht in werking treedt, mag Yates op 12 juli weer koersen. Hij zal op die dag in de Ronde van Polen zijn rentree maken, maar de Tour de France gaat aan zijn neus voorbij.

RIDE Magazine
9 Reacties
Sorteer op:
18 juni 2016 14:05
Nette reactie
18 juni 2016 14:05
Goede reactie, als hij de waarheid spreekt
18 juni 2016 14:13
Mea culpa en we gaan na de schorsing weer gewoon verder. Medisch attestje meer of minder, pufje meer of minder. Standaard is de schorsing dus 4 maanden vanaf nu voor dit vergrijp.
Scheelt weer een hoop rompslomp en discussie.
18 juni 2016 14:34
“Ik heb al sinds mijn jeugd last van astma”, legt Yates uit. “Door een ongelukkige fout van mijn teamdokter komt er nu toch een vraagteken te staan achter mijn naam en zullen mijn eerdere resultaten en mijn toekomstige successen in twijfel worden getrokken.”

Extra dom(verdacht) natuurlijk als je hier als sinds je jeugd mee rondloopt en dan plots zonder attest dit middel gebruikt, al met al mag hij heel blij zijn dat hij er met maar 4 maanden vanaf komt.
18 juni 2016 14:46
Jantje van Dalen(duell) ging op dokters advies fietsen vanwege astma, binnen een jaar was ie genezen dacht ik. Waar die massale aanvallen van astma in het peleton tegenwoordig vandaan komen , is me een raadsel.
18 juni 2016 15:01
Door te fietsen in weer en wind heb je zo een lichte infectie op je luchtwegen....In het dagenlijks leven merk je dat amper.....Maar bij zware lichamelijke inspanningen zoals wielrennen en zeker bij meerdaagse wedstrijden waarbij je lichaam niet de tijd krijgt om voldoende te herstellen is zo"n kleine infectie al zeer snel een groot probleem.
18 juni 2016 15:02
Als je al sinds je jeugd last hebt en ook al even op topniveau fietst, gebruik je vast ook al langer medicijnen. Zo'n attest moet dan toch ook bekende kost zijn? Of was de uiterste houdbaarheid verlopen en vergat de dokter een nieuwe aan te vragen? Hmmm beetje vaag idd
18 juni 2016 17:40
Fijn dat hij weer mag fietsen. Jammer voor hem dat hij de Tour moet missen.
18 juni 2016 19:29
18 maanden te kort als je het mij vraagt. Een arts die je al even hebt moet toch je medisch dossier kennen en weten dat je vanaf kinds af aan astma hebt. Maar goed laten we het er op houden dat het een menselijke fout is. Ben benieuwd wie de volgende is..

Om te reageren moet je ingelogd zijn.