Dubbelslag Simon Yates in koninginnenrit Tirreno-Adriatico
Simon Yates - Foto: LaPresse - Marco Alpozzi
vrijdag 11 september 2020 om 16:07

Dubbelslag Simon Yates in koninginnenrit Tirreno-Adriatico

Video Simon Yates heeft de koninginnenrit van Tirreno-Adriatico op zijn naam geschreven. De 28-jarige Brit van Mitchelton-Scott kwam na een bergetappe met aankomst op Sassotetto als eerste over de finish. Hij neemt bovendien de leiderstrui over van Michael Woods.

Van der Poel in de aanval
De zware, tweehonderd kilometer lange rit door Midden-Italië schrok tien renners niet af om al in het eerste wedstrijduur ten aanval te trekken Onder hen Mathieu van der Poel. De Nederlands kampioen maakte als laatste renner de oversteek richting de kopgroep, die verder bestond uit Mathias Frank (AG2R), Jhonatan Restrepo (Androni-Giocattoli), Carl Fredrik Hagen (Lotto-Soudal), Amanuel Ghebreigzabhier (NTT), Julien Bernard (Trek-Segafredo), Giovanni Visconti (Vini Zabù – KTM), Marco Canola (Gazprom – RusVelo), Héctor Carretero (Movistar) en Edoardo Zardini (Vini Zabù – KTM).

Van der Poel leidt de kopgroep – Foto: LaPresse – Marco Alpozzi

De tien reden een maximale voorsprong van 5,5 minuut bij elkaar. Aan kop van het peloton maakten de renners van Mitchelton-Scott en EF Education First jacht op de leiders. Onderweg haakten Zardini, Canola en Carretero af.

Met nog 26 kilometer te gaan ging Bernard er alleen vandoor. Hij kreeg Ghebreigzabhier met zich mee. Enkele kilometers later slaagde Van der Poel erin het gat dicht te rijden, waardoor ook Frank en Viconti weer aan wisten te sluiten.

Simon Yates

Yates op weg naar de zege – Foto: LaPresse – Marco Alpozzi

Yates grijpt de macht op de Sassotetto
De vijf begonnen met een kleine voorsprong van ongeveer een halve minuut aan de 11,9 km lange slotklim, maar op tien kilometer van het einde werden de vluchters ingerekend. Rui Costa probeerde vervolgens weg te geraken, maar hij werd snel ingerekend. Luca Wackermann waagde een nieuwe poging, maar ook zijn aanval was van korte duur. Een demarrage van Vincenzo Nibali op 6,5 kilometer van de top was evenmin succesvol.

Een versnelling van Jakob Fuglsang werd geneutraliseerd door EF Education First. Op een aanval van Brambilla volgde een reactie van Yates en Fausto Masnada. Yates nam het initiatief over en ging vier kilometer voor het einde solo verder. Leider Woods kon niet volgen en moest lijdzaam toezien hoe zijn concurrenten bij hem wegreden.

Aan kop van de wedstrijd reed Yates steeds verder weg. De Brit hield een strak tempo aan en bleef uit de greep van zijn achtervolgers. Hij kwam solo als eerste over de finish en boekte daarmee zijn eerste seizoenszege. Voor zijn ploeg Mitchelton-Scott was het na de zege van Hamilton gisteren de tweede overwinning op rij. Vijfendertig seconden later legde Thomas beslag op de tweede plaats, voor Majka.

Dubbelslag Yates
Woods kwam twee minuten na winnaar Yates over de finish, waardoor de Brit morgen mag starten in de blauwe leiderstrui. Dan gaat Tirreno-Adriatico verder met een 171 kilometer lange etappe tussen Castelfidardo en Senigallia.

Samenvatting etappe 5:

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.