Simon Yates wint in Ruta del Sol, Jakob Fuglsang nieuwe leider

Simon Yates wint in Ruta del Sol, Jakob Fuglsang nieuwe leider

foto: Cor Vos

zaterdag 23 februari 2019 om 16:30

Simon Yates heeft de vierde etappe van de Ruta del Sol gewonnen. De Brit van Mitchelton-Scott domineerde op de Alto de Hazllanas, waarna hij in de afdaling zijn voorsprong op een aantal achtervolgers zonder problemen behield. Jakob Fuglsang is de nieuwe leider.

Spektakel in de Ruta del Sol! Alhoewel de etappe slechts 120 kilometer lang was en er niet bergop werd gefinisht, boden vier gecategoriseerde klimmen toch voor genoeg mogelijkheden om er een aantrekkelijke koers van te maken.

Geen ruimte voor de kopgroep
De hele dag werd er hard gereden. Een kopgroep van elf renners met daarbij onder andere Danny van Poppel, Carlos Barbero, Marco Canola probeerde het vroeg in de etappe nog wel, maar zij kwamen niet ver. Met nog zeventig kilometer te gaan werden zij teruggepakt door een select groepje renners.

Wellens verliest de leiderstrui, Yates is de beste
Dat waren in totaal dertig coureurs. Zij mochten op de Alto de Hazallanas (16,2 kilometer à 5,7%) met elkaar uitmaken wie er met de ritzege vandoor ging. Daarnaast aasden veel ploegen op het leiderstricot van Wellens: de Belg verweerde zich kranig, maar de bergen bleken voor Wellens te veel van het goede te zijn. De leider moest tussen al het klimgeweld vroeg op de Hazallanas lossen.

Steven Kruijswijk voert de forcing op de slotklim – foto: Cor Vos

Dit kwam mede door aanvallen van de Astana-renners Jakob Fuglsang, Ion Izagirre en Pello Bilbao. Zij zorgden voor een schifting op de slotklim. Simon Yates, Adam Yates, Sergio Higuita en Steven Kruijswijk schoven mee, maar al snel werd duidelijk dat Simon Yates de beste man in koers was.

Yates wint, Fuglsang nieuwe leider
De Britse winnaar van de Vuelta trok ten aanval en kwam met een voorsprong van bijna veertig seconden op de achtervolgers boven op de top van de Alto de Hazallanas. Wat resteerde voor de Brit was een lange afdaling naar de finishplaats. In deze afdaling kwam zijn zege niet meer in gevaar. Het trio van Astana bij de achtervolgers deed er alles aan om de achterstand zo beperkt mogelijk te houden om Fuglsang na afloop van de etappe in de leiderstrui te hijsen: met succes. Na afloop van de etappe mocht de Deen de leiderstrui om zijn schouders hangen. In het klassement koestert Fuglsang een kleine voorsprong op Izagirre en Kruijswijk.

Jakob Fuglsang is op weg naar de eindzege – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.