Solozege Kwiatkowski in Strade Bianche, Dumoulin vijfde
Foto: Sirotti
zaterdag 4 maart 2017 om 15:39

Solozege Kwiatkowski in Strade Bianche, Dumoulin vijfde

Michał Kwiatkowski (Sky) heeft vandaag voor de tweede keer in zijn carrière de Strade Bianche op zijn naam geschreven. De Sky-renner kwam solo over de streep binnen de stadsmuren van Siena. De Belgen Greg Van Avermaet (BMC) en Tim Wellens (Lotto Soudal) vervolledigden het podium. Tom Dumoulin (Sunweb) eindigde als vijfde.

Pinot in vroege vlucht
In de openingsfase van de etappe kregen vijf renners een vrijgeleide van het peloton. José Gonçalves (Katusha-Alpecin), Marco Frapporti (Androni Giocattoli-Sidermec), Truls Engen Korsæt (Astana), Quentin Jauregui (AG2R La Mondiale) en Simone Andreetta (Bardiani-CSF) leken samen de vlucht van de dag te gaan vormen, maar daar kwam een tijdje later nog een opvallende naam bij. Thibaut Pinot (FDJ) had de sprong gemaakt naar de koplopers, waardoor we een kopgroep van zes kregen.

Daarachter was de koers al vroeg ontploft. Op 75 kilometer van het einde bestond het favorietengroepje uit amper twintig man. De meeste toppers zaten mee. De grootste afwezigen waren de nummers drie en vier van vorig jaar: Gianluca Brambilla (Quick-Step Floors) en Peter Sagan (BORA- Hansgrohe). Brambilla was ten val gekomen, terwijl Sagan zich niet goed voelde en vroegtijdig in de remmen kneep.

Wellens zorgt voor een schifting
Wel mee was Tom Dumoulin (Sunweb), ook toen Tim Wellens (Lotto Soudal) zijn benen ging testen op de Monte Sante Marie. In eerste instantie glipten alleen Zdeněk Štybar (Quick-Step Floors) en Greg Van Avermaet (BMC) mee met de Belg, maar Dumoulin kwam al snel aansluiten. Daarna viel het een beetje stil en konden ook acht anderen terugkeren. Deze acht hadden de volgende namen: Tiesj Benoot (Lotto Soudal), Luke Durbridge, Christopher Juul-Jensen (Orica-Scott), Luis León Sánchez (Astana), Edvald Boasson Hagen, Scott Thwaites (Dimension Data), Michał Kwiatkowski (Sky) en Matteo Trentin (Quick-Step Floors).

Op 35 kilometer voor het einde sprong Dumoulin samen met Kwiatkowski, Štybar en Boasson Hagen naar vier overgebleven koplopers. De situatie veranderde vervolgens constant. De twee groepen kwamen weer samen, waarna een spervuur aan demarrages volgde, maar niemand raakte echt weg. De opeenvolging van aanvallen zorgden er ondertussen wel voor dat steeds meer renners moesten passen. Ook Dumoulin kon op twintig kilometer van het einde even niet mee. Alleen Van Avermaet, Wellens, Štybar en Kwiatkowski bleven vooraan over.

Het was echter nog niet gedaan, want Dumoulin wist op de volgende beklimming weer naar de voorste vier te springen. Ook Durbridge en Juul Jensen konden het gat dichten. Dumoulin probeerde kort na de aansluiting weer weg te rijden, maar de Nederlander kreeg geen ruimte van zijn concurrenten. Het spervuur aan demarrages ging gewoon weer verder. De volgende die het probeerde was Kwiatkowski. De Pool begon met een kleine voorsprong aan Le Tolfe, de laatste grindstrook van de dag.

Solo Kwiatkowski
Kwiatkowski was duidelijk niet van plan om zich zonder slag of stoot gewonnen te geven. De Sky-renner hield goed stand en verliet Le Tolfe met tien seconden voorsprong op Van Avermaet, Wellens en Štybar. Dumoulin moest opnieuw passen, net als de twee renners van Orica-Scott. In de slotfase werden de verschillen vervolgens steeds groter. De voorsprong van Kwiatkowski op de eerste drie achtervolgers groeide naar de halve minuut, terwijl Dumoulin en co deze groep almaar kleiner zagen worden.

Het werd daardoor vrij snel duidelijk dat de overwinning naar Kwiatkowski zou gaan. De Pool kon het zich zelfs veroorloven om in de nauwe straatjes van de historische binnenstad in Siena de bochtjes voorzichtig te nemen. Dat was ook geen overbodige luxe, want de stenen waren door de regen behoorlijk glad geworden. Desondanks vonden er geen ongelukken plaats in het slot. Kwiatkowski won, daarachter pakten twee Belgen de overige podiumplaatsen.

RIDE Magazine
116 Reacties
Sorteer op:
4 maart 2017 16:21
Hele mooie koers gezien maar doe die Italiaanse koersen volgende jaar alstublieft terug naar Sporza. Om de 5 á 10 minuten reclameblokken op Eurosport en dat is om gek van te worden. Ik ben het eens met de mening van Karl Vannieuwkerke en met de tweets op Twitter die niet minnetjes zijn voor Eurosport. Wat een aanfluiting!
4 maart 2017 16:25
Van avermaet en wellens wereldtop niks nieuws onder de zon.
4 maart 2017 16:25
@PeterdeGrote ik vond het wel meevallen de laatste 35 km zijn zonder reclameblokken uitgezonden en ze duren meestal ook maar 5 min.
4 maart 2017 16:27
Wim Kruithof - 4 maart 2017 om 16:20
De gele druiven zijn wat zuur...?
4 maart 2017 16:27
Gewoon knap van de Belgen dat ze hier met twee bij de eerste 3 zitten. Kwiatek de sterkste vandaag, bizar dat hij het Vlaamse werk links laat liggen. Dumoulin deed het goed, maar het valt me toch op dat een Juul-Jensen en Durbridge en Thwaites gewoon top 10 rijden, beetje armoede in de breedte aan de top, zonder Sagan en Cancellara?
4 maart 2017 16:29
Benieuwd naar de wattages van Van Avermaet vandaag. Het viel me immers op dat hij toch heel wat meer kilo's moet meesleuren in vergelijking met zijn medevluchters (behalve Durbridge dan). Echt scherp staat hij toch niet vind ik.
4 maart 2017 16:30
Lotto Jumbo weer niet gezien vandaag, na drie T.V. wedstrijden nog geen renner gezien.Jammer jammer.
4 maart 2017 16:33
@Pol, toch staan ze netjes 10de in de WT. Dumoulin heeft al 341 puntjes te pakken en scoort goed in het voorjaar voor Giant.
4 maart 2017 16:35
Over de WT, wanneer post wielerflits eens een tussenstandje?
4 maart 2017 16:40
@flashke
Thwaites is natuurlijk een prima renner. Idem voor Durbridge en Juul-Jensen. Die laatste twee eindigen gewoon voor Benoot en Pinot dus waar moeten die wel niet voor door gaan volgens jou?
4 maart 2017 16:41
Iemand al enig idee wat de uitslag naast de top 10 is?
4 maart 2017 16:44
Verdiend gewonnen natuurlijk maar wat is het toch een vreemde renner. Reed vorig jaar op een enkele uitzondering na nog geen deuk in een pakje boter en liet het vaak lopen in de finale. Nu lijkt hij weer de oude Kwiatkowski maar ik zou weleens willen weten waarom hij verleden jaar zo belabberd rondreed.
4 maart 2017 16:47
Genoten weer van Dumoulin. :-)
Hij is al een keer tweede geworden in een klassieker hoor, in Canada paar jaar terug. Dumoulin is 1 van de weinige renners die alles LIJKT te kunnen. Ik zeg LIJKT omdat ie zowel in klassiekers al top10 kan rijden (nu al 2 of 3 keer), in kleine rondjes (al vaker geloof ik) en in een grote ronde (Vuelta) - hoeveel renners kunnen dat zeggen?
Sagan en Van Aevermaat niet, die zijn niet zo compleet als Dumoulin maar meer specialisten.
Valverde wn Armstrong wel natuurlijk, maar die horen dan ook tot de beste renners van de laatste decennia. ;-)
4 maart 2017 16:47
@Bram
Duurt wel erg lang inderdaad. Vooral benieuwd hoe het Felline, toch één v d favorieten, verlopen is. En wat met Trentin, en de andere Italianen.
4 maart 2017 16:48
@TykkeThor
Thwaites is natuurlijk een goede coureur, maar zal de top nooit halen, 0 zeges op je 27e, als man met een stevig eindschot kun je niet verantwoorden. Benoot deed veel voor Wellens, en Pinot reed een hele dag op kop. Durbridge en Juul-Jensen zijn voor mij geen toppers gewoon goede courreurs, meer niet.
4 maart 2017 16:49
Wellicht wennen aan Sky ?
4 maart 2017 16:51
op zweeler staat top 25
4 maart 2017 16:54
de tier 24ste
4 maart 2017 16:55
goncalves 11, jauregui 12, felline 13, LL Sanchez 14, küng 15. De Tier eerste LNJ op 24, Vakoc pas 27, Aru 32, Moser 38,Teunissen 2de Nederlander op 48
4 maart 2017 16:55
Vorig jaar was deze wedstrijd het aanzien meer waard. Doet niets af aan de zege van Kwiatkowski, prima overwinning. Verder een afval race waarin van Avermaet ook onderweg de beste van de rest was.
4 maart 2017 16:55
van de "SUNWEB" website:
“Today wasn’t my best race ever but I am happy with my result,” explained Tom Dumoulin after the race. “We all worked really hard at the beginning and the race situation exploded quite quickly. Luckily I was behind the crash and could come across to the front group. It was a good effort but I think it cost me a little bit in the final. I missed out on a little bit of punch to be in there with the best riders of the day. I was protected really well by the team and I’m happy to take 5th place.”

Team coach Adriaan Helmantel said: “It was quite a hectic race with the wind and rain. When the bunch split we put in an effort to put Tom in a good position and the team succeeded in doing that. When the break formed, Tom was able to jump across to the other group. It was a really strong group for the final and Tom did well in taking 5th place after an intense, difficult race. Wilco Kelderman was also caught up in a crash which has resulted in a broken finger. We hope it’s not too bad of a difficult situation for him and that he heals quickly.”
4 maart 2017 16:55
Ik hoop wel dat Sagan snel weer beter wordt. Die mis je gewoon in zo'n finale, je maakt mij niet wijs dat Kwiat zo weg had kunnen muizen als die erbij had gezeten.....
4 maart 2017 16:56
@assen
Dumoulin mag het voor mij nog bewijzen in klassiekers. Buiten het Canadese tweeluik enkele jaren geleden is dit de eerste keer dat hij top 10 rijdt in een deftige eendagswedstrijd. Hij heeft de capaciteiten, maar mag wat vaker een prestatie zoals vandaag neerzetten.
4 maart 2017 16:56
@Jorrit4561: Ik vindt van niet. Heel veel Vlaamse en Nederlandse kijkers willen dit niet tijdens een wielerwedstrijd. Nogmaals, ik ben het volledig eens met de mening van Karl Vannieuwkerke en de tweets op Twitter.
4 maart 2017 16:57
Bijna de helft DNF, en bijna alle Nederlanders hierbij..

Om te reageren moet je ingelogd zijn.