Solozege Kwiatkowski in Strade Bianche, Dumoulin vijfde
Foto: Sirotti
zaterdag 4 maart 2017 om 15:39

Solozege Kwiatkowski in Strade Bianche, Dumoulin vijfde

Michał Kwiatkowski (Sky) heeft vandaag voor de tweede keer in zijn carrière de Strade Bianche op zijn naam geschreven. De Sky-renner kwam solo over de streep binnen de stadsmuren van Siena. De Belgen Greg Van Avermaet (BMC) en Tim Wellens (Lotto Soudal) vervolledigden het podium. Tom Dumoulin (Sunweb) eindigde als vijfde.

Pinot in vroege vlucht
In de openingsfase van de etappe kregen vijf renners een vrijgeleide van het peloton. José Gonçalves (Katusha-Alpecin), Marco Frapporti (Androni Giocattoli-Sidermec), Truls Engen Korsæt (Astana), Quentin Jauregui (AG2R La Mondiale) en Simone Andreetta (Bardiani-CSF) leken samen de vlucht van de dag te gaan vormen, maar daar kwam een tijdje later nog een opvallende naam bij. Thibaut Pinot (FDJ) had de sprong gemaakt naar de koplopers, waardoor we een kopgroep van zes kregen.

Daarachter was de koers al vroeg ontploft. Op 75 kilometer van het einde bestond het favorietengroepje uit amper twintig man. De meeste toppers zaten mee. De grootste afwezigen waren de nummers drie en vier van vorig jaar: Gianluca Brambilla (Quick-Step Floors) en Peter Sagan (BORA- Hansgrohe). Brambilla was ten val gekomen, terwijl Sagan zich niet goed voelde en vroegtijdig in de remmen kneep.

Wellens zorgt voor een schifting
Wel mee was Tom Dumoulin (Sunweb), ook toen Tim Wellens (Lotto Soudal) zijn benen ging testen op de Monte Sante Marie. In eerste instantie glipten alleen Zdeněk Štybar (Quick-Step Floors) en Greg Van Avermaet (BMC) mee met de Belg, maar Dumoulin kwam al snel aansluiten. Daarna viel het een beetje stil en konden ook acht anderen terugkeren. Deze acht hadden de volgende namen: Tiesj Benoot (Lotto Soudal), Luke Durbridge, Christopher Juul-Jensen (Orica-Scott), Luis León Sánchez (Astana), Edvald Boasson Hagen, Scott Thwaites (Dimension Data), Michał Kwiatkowski (Sky) en Matteo Trentin (Quick-Step Floors).

Op 35 kilometer voor het einde sprong Dumoulin samen met Kwiatkowski, Štybar en Boasson Hagen naar vier overgebleven koplopers. De situatie veranderde vervolgens constant. De twee groepen kwamen weer samen, waarna een spervuur aan demarrages volgde, maar niemand raakte echt weg. De opeenvolging van aanvallen zorgden er ondertussen wel voor dat steeds meer renners moesten passen. Ook Dumoulin kon op twintig kilometer van het einde even niet mee. Alleen Van Avermaet, Wellens, Štybar en Kwiatkowski bleven vooraan over.

Het was echter nog niet gedaan, want Dumoulin wist op de volgende beklimming weer naar de voorste vier te springen. Ook Durbridge en Juul Jensen konden het gat dichten. Dumoulin probeerde kort na de aansluiting weer weg te rijden, maar de Nederlander kreeg geen ruimte van zijn concurrenten. Het spervuur aan demarrages ging gewoon weer verder. De volgende die het probeerde was Kwiatkowski. De Pool begon met een kleine voorsprong aan Le Tolfe, de laatste grindstrook van de dag.

Solo Kwiatkowski
Kwiatkowski was duidelijk niet van plan om zich zonder slag of stoot gewonnen te geven. De Sky-renner hield goed stand en verliet Le Tolfe met tien seconden voorsprong op Van Avermaet, Wellens en Štybar. Dumoulin moest opnieuw passen, net als de twee renners van Orica-Scott. In de slotfase werden de verschillen vervolgens steeds groter. De voorsprong van Kwiatkowski op de eerste drie achtervolgers groeide naar de halve minuut, terwijl Dumoulin en co deze groep almaar kleiner zagen worden.

Het werd daardoor vrij snel duidelijk dat de overwinning naar Kwiatkowski zou gaan. De Pool kon het zich zelfs veroorloven om in de nauwe straatjes van de historische binnenstad in Siena de bochtjes voorzichtig te nemen. Dat was ook geen overbodige luxe, want de stenen waren door de regen behoorlijk glad geworden. Desondanks vonden er geen ongelukken plaats in het slot. Kwiatkowski won, daarachter pakten twee Belgen de overige podiumplaatsen.

RIDE Magazine
116 Reacties
Sorteer op:
4 maart 2017 16:59
Dat is vervelend nieuws! Het duo Dumoulin-Kelderman in Tirreno was nu echt iets om naar vooruit te kijken.
4 maart 2017 17:05
Oei.. Kelderman dus een gebroken vinger.
4 maart 2017 17:10
Jeetje een gebroken vinger voor Kelderman. Beterschap en snel weer terug in 't peloton.
4 maart 2017 17:10
@flashke
Tiende noem ik dan ook geen top, maar gewoon netjes bij de subtop en dat is ook Thwaites z'n plek. Durbridge en JJ zijn in jouw ogen misschien geen toppers, maar eindigen hier gewoon op waarde voor een pak toppers als Felline, Sanchez en Trentin.
4 maart 2017 17:26
De Tier heel netjes en Roglic heeft ook nog even laten zien dat hij niet van opgeven houdt.
4 maart 2017 17:32
30 seconden... Benieuwd hoeveel dat is zonder derny. Aanfluiting.
4 maart 2017 17:34
Valt allemaal wel mee, Kwiat gewoon de terechte winnaar. Al ist jammer dat SKY nu ook een soort Astana geworden is.
4 maart 2017 17:35
Wat een geweldige wedstrijd om te zien. Dumoulin redt de meubels weer eens voor de NL wielerliefhebber. Wat boffen de Belgen met al die klassieker toppers. Hopelijk vingerbreuk Kelderman zonder complicaties.
4 maart 2017 17:36
@flashke
Ben het helemaal met Wheely en Tykke Thor eens. Scott Thwaites is een renner, die dit jaar in de eendagswedstrijden wel eens heel aangenaam zou kunnen verrassen. Het feit dat hij op zijn 27e nog (bijna) niets gewonnen heeft zegt niks. In het verleden heeft hij bijna steeds voor anderen moeten fietsen. Dit jaar mag hij in het voorjaar voor eigen kans gaan. Een 10de plek vandaag (en dat als invaller!!) is dan uitermate veelbelovend!
4 maart 2017 17:40
@Gio Ik heb geen reclameblok gezien bij Eurosport. Wellicht heb ik te laat ingeschakeld. Jammer zo kan ik er niet over meepraten. Leuke wedstrijd verder gezien. Pinot, Goncalves en Jauregui met inhoud na in de ontsnapping te hebben gezeten. Jammer dat het lijden in de achterhoede niet meer wordt getoond!
4 maart 2017 17:48
Dit is gewoon een knappe prestatie van Thwaites. Was vorig jaar ook sterk maar kon toen op de heuvels niet mee in de klassiekers. Dit doet vermoeden dat dat dit jaar beter gaat zijn.

Overigens is Felline uit de achtergrond terug gekomen, dus even afwachten wat daar gebeurd is. Trentin heeft laten lopen zo te zien.
4 maart 2017 18:03
@Flashke
Ja, goed punt hoor, Dumoulin heeft op alle fronten wat laten zien maar nog geen echte topprestatie geleverd (klassieker gewonnen, kleine rondes gewonnen, grote ronde gewonnen).

Kelderman is niet voor het geluk geboren, balen balen balen. :-(
4 maart 2017 18:10
@assen
Voor mij is elke niet-sprinter die er op zijn 26ste al in slaagt in alle grote rondes op diverse terreinen een etappe (2 in TdF en Vuelta zelfs) te winnen een topper.
4 maart 2017 18:23
@Lascalien: De laatste 35 km heeft Eurosport geen reclame gebruikt maar daar voor meer reclame dan koers.
4 maart 2017 18:33
Hoeveel reclames hebben we nu werkelijk gezien? Drie of vier ofzo? Waren ook nog constant hele korte reclames van enkele minuten. Meer koers dan reclame is in ieder geval een onzinnige stelling.
4 maart 2017 18:38
Vlek, het was prima te doen na het laatste blok.. maar daarvoor was het belachelijk. We hebben denk ik in een klein uur tijd 4 reclameblokken gehad. Dat kan gewoon niet bij deze sport. De hele spanningsopbouw wordt onderbroken en de echte beleving is vervolgens weg.

Hoe lang was de pure uitzending vandaag? 1.5 a 2 uur zoiets? Als ze in de Tour 4 reclameblokken per uur tot de finale doen... ik persoonlijk haak dan echt a of ik wil of niet.
4 maart 2017 18:40
Kwiatko was mss de sterkste (die corticosteroïden van Sky zullen wel goed werken), maar hij had nooit gewonnen zonder hulp van al die motards, wat was dat zeg.
4 maart 2017 18:45
Ik vond enkel de laatste reclame wat ongelukkig. Achteraf had die best in het laatste uur gekund, maar normaal is het helemaal geen ramp om in het begin van de uitzending alle reclames te plaatsen. Onder aan de streep was het daarmee vandaag prima te doen.

Als ze in de Tour de France hetzelfde doen, dan valt dat ook perfect samen met de periode in de koers dat je hier op in de volgtopics meer geklaag over de saaiheid van de koers leest, dan over zaken in de koers zelf. Wat dat betreft kan wat geklaag over de reclames daar ook nog wel bij..
4 maart 2017 18:51
Daar ben ik het wel mee eens het viel me erg mee vandaag na die laatste reeks blokken. Ook Vanbelleghem viel me enorm mee vandaag.
4 maart 2017 19:56
@klootje kriekeljon: Het commentaar op Eurosport viel inderdaad mee en met die reclameblokken ben je wel 10 á 15 km kwijt aan spanning. Ik ga nog een keer zeggen. Ik ben het volledig eens met Karl Vannieuwkerke en de andere tweets die ik heb gelezen op Twitter.
4 maart 2017 19:59
Ik zal hem zelf even opzoeken, maar wat zegt Karl precies? Misschien wel zo handig voor de discussie.
4 maart 2017 20:23
Kwiat heeft meer dan terecht gewonnen omdat hij zijn uitstekende dagvorm durfde te combineren met een speculatie en wel die dat de sterkere mannen achter hem naar elkaar zouden gaan loeren. Niet uitgesloten dat de motoren hier en daar wat hielpen maar Stybar, Avermaet en Wellens hebben nooit de benodigde geest gehad om hem vlammend kop-over-kop terug te nemen. Voor de koers an sich wat rottig want het werd zo toch een beetje een nachtkaars, ik had toch liever een wat hitserige finale zoals in '15 en '16 gezien …

Volgend jaar maar een serieuze poging doen om ook een strook vernoemd te die Kwiat, mooie renner die volgens mij als 1 vd weinige daadwerkelijk ALLE eendaagse koersen kan winnen die er maar zijn.
4 maart 2017 20:34
Ik ben het het niet eens met wat Karl heeft gezegd en al die andere berichten op Twitter die ik niet heb gelezen. Zo dat is eruit.
4 maart 2017 20:40
Anders post je even wat Vannieuwkerke heeft gezegd, of was dat vertrouwelijk ?
4 maart 2017 20:58
Die Vannieuwkerke moet niet zo huilen, Dan had zijn werkgever maar met de EBU een hoger bod neer moeten leggen bij RCS. Waarheid is dat dit soort wedstrijden alleen in België uitgezonden wordt en niet in rest Europa. Door Eurosport kunnen veel neer mensen kijken in heel Europa. Als ik overigens Eurosport was, zou ik gewoon Wuyts en de Cauwer of Schotte wegkopen bij Sporza...en die van Belleghem was zo slecht nog niet. Betekent wel dat in P-N we José Been krijgen...
En wat betreft de reclames: ik zie ook liever tenues met maar 1 klein sponsornaampje, fietsen zonder logo's etc..maar dit is profsport! Al zou ik ook geld overhebben voor een betaalzender met alle World Tour races, en alle crossen!

Om te reageren moet je ingelogd zijn.