Solozege Kwiatkowski in Strade Bianche, Dumoulin vijfde
Foto: Sirotti
zaterdag 4 maart 2017 om 15:39

Solozege Kwiatkowski in Strade Bianche, Dumoulin vijfde

Michał Kwiatkowski (Sky) heeft vandaag voor de tweede keer in zijn carrière de Strade Bianche op zijn naam geschreven. De Sky-renner kwam solo over de streep binnen de stadsmuren van Siena. De Belgen Greg Van Avermaet (BMC) en Tim Wellens (Lotto Soudal) vervolledigden het podium. Tom Dumoulin (Sunweb) eindigde als vijfde.

Pinot in vroege vlucht
In de openingsfase van de etappe kregen vijf renners een vrijgeleide van het peloton. José Gonçalves (Katusha-Alpecin), Marco Frapporti (Androni Giocattoli-Sidermec), Truls Engen Korsæt (Astana), Quentin Jauregui (AG2R La Mondiale) en Simone Andreetta (Bardiani-CSF) leken samen de vlucht van de dag te gaan vormen, maar daar kwam een tijdje later nog een opvallende naam bij. Thibaut Pinot (FDJ) had de sprong gemaakt naar de koplopers, waardoor we een kopgroep van zes kregen.

Daarachter was de koers al vroeg ontploft. Op 75 kilometer van het einde bestond het favorietengroepje uit amper twintig man. De meeste toppers zaten mee. De grootste afwezigen waren de nummers drie en vier van vorig jaar: Gianluca Brambilla (Quick-Step Floors) en Peter Sagan (BORA- Hansgrohe). Brambilla was ten val gekomen, terwijl Sagan zich niet goed voelde en vroegtijdig in de remmen kneep.

Wellens zorgt voor een schifting
Wel mee was Tom Dumoulin (Sunweb), ook toen Tim Wellens (Lotto Soudal) zijn benen ging testen op de Monte Sante Marie. In eerste instantie glipten alleen Zdeněk Štybar (Quick-Step Floors) en Greg Van Avermaet (BMC) mee met de Belg, maar Dumoulin kwam al snel aansluiten. Daarna viel het een beetje stil en konden ook acht anderen terugkeren. Deze acht hadden de volgende namen: Tiesj Benoot (Lotto Soudal), Luke Durbridge, Christopher Juul-Jensen (Orica-Scott), Luis León Sánchez (Astana), Edvald Boasson Hagen, Scott Thwaites (Dimension Data), Michał Kwiatkowski (Sky) en Matteo Trentin (Quick-Step Floors).

Op 35 kilometer voor het einde sprong Dumoulin samen met Kwiatkowski, Štybar en Boasson Hagen naar vier overgebleven koplopers. De situatie veranderde vervolgens constant. De twee groepen kwamen weer samen, waarna een spervuur aan demarrages volgde, maar niemand raakte echt weg. De opeenvolging van aanvallen zorgden er ondertussen wel voor dat steeds meer renners moesten passen. Ook Dumoulin kon op twintig kilometer van het einde even niet mee. Alleen Van Avermaet, Wellens, Štybar en Kwiatkowski bleven vooraan over.

Het was echter nog niet gedaan, want Dumoulin wist op de volgende beklimming weer naar de voorste vier te springen. Ook Durbridge en Juul Jensen konden het gat dichten. Dumoulin probeerde kort na de aansluiting weer weg te rijden, maar de Nederlander kreeg geen ruimte van zijn concurrenten. Het spervuur aan demarrages ging gewoon weer verder. De volgende die het probeerde was Kwiatkowski. De Pool begon met een kleine voorsprong aan Le Tolfe, de laatste grindstrook van de dag.

Solo Kwiatkowski
Kwiatkowski was duidelijk niet van plan om zich zonder slag of stoot gewonnen te geven. De Sky-renner hield goed stand en verliet Le Tolfe met tien seconden voorsprong op Van Avermaet, Wellens en Štybar. Dumoulin moest opnieuw passen, net als de twee renners van Orica-Scott. In de slotfase werden de verschillen vervolgens steeds groter. De voorsprong van Kwiatkowski op de eerste drie achtervolgers groeide naar de halve minuut, terwijl Dumoulin en co deze groep almaar kleiner zagen worden.

Het werd daardoor vrij snel duidelijk dat de overwinning naar Kwiatkowski zou gaan. De Pool kon het zich zelfs veroorloven om in de nauwe straatjes van de historische binnenstad in Siena de bochtjes voorzichtig te nemen. Dat was ook geen overbodige luxe, want de stenen waren door de regen behoorlijk glad geworden. Desondanks vonden er geen ongelukken plaats in het slot. Kwiatkowski won, daarachter pakten twee Belgen de overige podiumplaatsen.

RIDE Magazine
116 Reacties
Sorteer op:
4 maart 2017 15:53
Kwiatkowski was de sterkste vandaag en kan er zelf inderdaad niet aan doen dat hij een moto als ploegmaat meekrijgt. Ik hoop toch dat de ploegleiding van de andere teams een sterk signaal naar de UCI gaan geven. Al is het maar om dit te vermijden in de volgende wedstrijden, of ze nu in Italië worden verreden of niet.
4 maart 2017 15:53
Knap van TdM! Die jongen blijft zich ontwikkelen. Waar eindigt dat?

Verder beetje jammer van de motoren. Dacht dat dernyraces op de baan thuishoorden. Maar alles beter dan Van Avermaet als eerste over de meer zien komen.
4 maart 2017 15:53
@JaBo: Is de eerste Italiaan al binnen?
4 maart 2017 15:53
Natuurlijk een fantastische wedstrijd. Hele tijd koers gezien op TV. Zowel op sterrato als op asfalt.

Dumoulin ook erg sterk. Slim gereden, maar die ene demarrage (de zoveelste) van Wellens nekte hem. De achtervolging kostte veel kracht. Uiteindelijk leidde hij wel de aanval van Kwiatkowski in, maar moest erna passen.
4 maart 2017 15:54
Motopacer Kwiat wint de Strade. Dat zou een betere titel zijn.
4 maart 2017 15:55
Knappe prestatie (als je niet te veel op de motoren hebt gelet) van Kwiat. Hopelijk gaat hij zich nu eindelijk 100% op de klassiekers richten en stoppen met die (grote ronde)klassementsambities.
Ook enorm knap van GvA en Wellens. Stybar zeker niet slecht maar versnellen kon hij niet echt.

Stel je voor dat de Waalse klassiekers altijd zo'n koersverloop zouden hebben. Wat een pracht zou dat wel niet zijn. Niet die oersaaie dingen die het nu zijn...
4 maart 2017 15:56
Goed dat er dranghekken staan op die slotklim. Er zou zo maar een een hater als @Hensie kunnen staan. Virtuele dranghekken op WF graag
4 maart 2017 15:57
Volgens mij is dit de eerste editie dat het niet droog was. Dat maakte de koers nog zwaarder dan toch al het geval is. En die hoeft echt niet langer te zijn dan nu. Ik heb genoten!

Uitmuntende winnaar, prachtig achterhoede gevecht, en niet voor de eerste keer een mopperende Dumoulin. Die maakt zich zo niet populair in het peloton.
4 maart 2017 15:57
@Hensie,

Van Avermaet is dan ook Jesus niet.
4 maart 2017 15:57
Wat insinueer je nou, nederbelg? :/
4 maart 2017 15:58
@Hensie
Vind jij dit een verrassend resultaat van Dumoulin dan? Dan vind ik dat je ofwel zijn status onderschat ofwel de concurrentie overschat. Je hebt het over ontwikkeling dus laten we de vorm even buiten beschouwing. Wel, in dat geval vind ik het resultaat van Dumoulin zelfs wat tegenvallen. In die groep blijft hij enkel de 2 verrassende Orica's voor!
4 maart 2017 16:01
Dacht dat er nieuwe richtlijnen waren gekomen voor het verkeer in en om de koers... dit was toch echt wel ver erover, de renners kan je niet verwijten dat ze elke hulp gebruiken maar de UCI moet nu uit de winterslaap ontwaken of er gaan binnenkort weer brokken van komen...
4 maart 2017 16:02
Dumoulin had gelijk mbt Hagen. Die deed niks vooraan. Uiteindelijk bleek hij dan ook gewoon niet sterk genoeg.
4 maart 2017 16:03
Zelden zo'n eerlijke uitslag geweten.
4 maart 2017 16:04
Na LBL pakt Sky nu ook de Strade, ik denk dat Roubaix de volgende wordt.
4 maart 2017 16:04
Hagen kwam net terug van een valpartij ...
4 maart 2017 16:05
Als je Van Avermaet niet graag ziet winnen betekent dat niet dat je hem van z'n fiets af wil trappen.
4 maart 2017 16:07
2016-> 2017 Van Avermaet van 6 nr 2, stybar 2 nr 4, kwiat van 20 nr 1! Durbridge v 31 nr 6! Dumoulin 5, was dit zijn debuut? Benoot stagneert op 8. Maar wat met de Italianen?
4 maart 2017 16:09
Wellens wat mij betreft een pracht karakter, v. Avermaet reageert alleen maar op anderen....
4 maart 2017 16:09
@Hensie
Ik insinueer niet, ik constateer. Er is niemand uit de top tien die ik de overwinning niet zou gunnen na zo'n race. Maar jij ziet liever iemand verliezen.
4 maart 2017 16:09
dumoulin heeft hier al eerder gereden @nederbelg op een 18de plaats
4 maart 2017 16:12
Thwaites. Hou m in de gaten hoor.
4 maart 2017 16:12
beetje flauw die kritiek op van Avermaet. die heeft de hele race keihard gewerkt en nooit verzaakt.
4 maart 2017 16:20
Het was pas de 2e wedstrijd
van Tom Dumoulin.
Hij heeft vandaag heel veel karakter getoond.
4 maart 2017 16:20
Quote:
bartje - 4 maart 2017 om 15:57
en niet voor de eerste keer een mopperende Dumoulin. Die maakt zich zo niet populair in het peloton.


Precies, niet voor het eerst dat het smoelwerk op half zeven hangt van Dumoulin wanneer hij vindt dat een ander onvoldoende bijdraagt. Dat gearriveerde gedoe mag hij achterwege laten. Naar trekje...

Om te reageren moet je ingelogd zijn.