Stelling van de Week: Vermogensmeters moeten verboden worden in koers
foto: Sirotti (archief)
maandag 15 mei 2017 om 11:00

Stelling van de Week: Vermogensmeters moeten verboden worden in koers

Iedere week poneren we in WielerFlits Live de Stelling van de Week. Deze keer richten we ons op de vermogensmeters. Regelmatig is de vermogensmeters weer onderwerp van gesprek en ook deze week bespreken wij dit onderwerp, dankzij de opmerking van Mario Cipollini tegenover Cyclingnews: “Renners lijken allemaal geprogrammeerd door technologie.” De stelling luidt dan ook: Vermogensmeters moeten verboden worden in koers.

“We weten alles van hun wattages, hun hartslagen, maar waarvoor?”, vraagt Mooie Mario zich af. “Dat vertelt niets over henzelf. Als we weten dat een renner niet meer dan 450 watt kan produceren, dan wel, dan kan het interessant zijn om te zien op tv dat hij zijn limiet bereikt. Maar dan nog is het slechts data, onnodige gadgets die Formule 1 imiteren en alleen interessant is voor mensen die niets van koers begrijpen.”

In 2013 kaartte Vincenzo Nibali de werking van de SRM-meter al aan. “Voor een attractievere koers is het misschien beter om de SRM te verbieden”, zei de Italiaan destijds. Dat was een jaar nadat hij derde werd achter de Sky-renners Bradley Wiggins en Chris Froome. Hebben deze apparaten een negatieve invloed op het algemene koersgedrag?

Vorig jaar kwam de fietscomputer ‘in het nieuws‘ toen Primož Roglič deze kwijtraakte tijdens de Giro-tijdrit, waarna hij op gevoel de chrono alsnog wist te winnen.

[poll id=”510″]

Stem en laat je reactie op de Stelling van de Week achter onder dit bericht, of op Twitter met #WFLive.


WielerFlits Live, iedere maandag om 20:30 uur live op YouTubeFacebook en WielerFlits.nl. Wil je meepraten? Gebruik dan #WFLive op Twitter.

RIDE Magazine
41 Reacties
Sorteer op:
14 mei 2017 15:35
Als je zelf een vermogensmeter hebt, kom je er al héél snel achter dat zo'n apparaat verdomd handig is...
14 mei 2017 15:59
Wat een onzin. Laten we ook meteen Carbon afschaffen. Of materiaalwagens. Iedereen weer met een reserveband om de nek
14 mei 2017 16:05
Froome kan ook perfect zonder die meter terugkeren na demarrages. Hij blijft gewoon rijden zoals hij reed voor de aanval. Want dat doet ie nu ook.
14 mei 2017 16:08
Wat iemand verdient gaat niemand iets aan natuurlijk, afschaffen dus.
Ze voegen niks toe maar halen juist het gevoel weg bij de coureur daar je de ene dag soms met gemak watt meer trapt dan de andere.
Geloof niet dat Alberto en Alejandro die onzin nodig hebben, zelf telde ik mn omw bergop 42:18 x 2,1 x 60 kom je op zo'n 18km, houd je alert.
Maar wie zijn wij om ze te verbieden?
14 mei 2017 17:14
Ze trainen er al mee, ze weten dus vrij goed wat kan en wat niet. Zelfs zonder meter gaat er niks veranderen aan hun koersstijl.
15 mei 2017 11:22
Ik ben voor een vorm waarbij renners minder info hebben op de fiets, maar dat de kijker af en toe wat inzage krijgt zoals nu in de giro. Ik vond het mooi hoe ze gisteren het verschil in hartslag in beeld brachten tussen Yates en Nibali op het moment dat Yates probeerde terug te komen. Van mij mag daar ook wel wattages aan toegevoegd worden.
15 mei 2017 11:30
Dat Froome de enige zou, of een van de weinige, lijkt mij van niet. Pak eens een Dumoulin, zoals gisteren. Komt steeds terug door eigen tempo. Ga mij niet wijsmaken dat hij dat alleen doet door middel van een ijzeren wil om constant te fietsen.
15 mei 2017 11:58
Het is geen autodrop!
15 mei 2017 13:03
Pro renners hebben in trainingen en koersen zo'n goed gevoel ontwikkeld over hun eigen lichaam, zones en grenzen, dat ze zonder meters (iig power) zouden moeten kunnen.
Wat ik in de 'moderne' koers wel eens een beetje mis is dat (AK) renners soms (toch) over hun eigen grenzen gaan en zich opblazen (echt dan).

PS de powermeter an sich kan uiteraard prima blijven voor uitgebreide analyse na koers (en evt. in koers de TV kijker), maar haal gewoon de display ervan uit zicht van de renner. Laat hem koersen op getraind gevoel.
15 mei 2017 14:17
Heeft WF nu werkelijk geen betere stellingen. Telegraaf niveau.
15 mei 2017 14:50
Als we dan toch bezig zijn laat de renners dan ook gewoon weer hun eigen banden plakken, schaf carbon fietsen af, laat de ploegleiders in paard en wagen achter de renners aanrijden, schaf teambussen af, laat verplaatsingen in een grote ronde ook met paard en wagen plaatsvinden enz. Waarom zouden die dingen moeten worden afgeschaft? Omdat een ex renner en Nibali dat willen? Ik heb in het artikel en de reacties hierboven werkelijk niet één zinnig argument gelezen waarom de vermogensmeters zouden moeten worden afgeschaft.
15 mei 2017 16:05
Connor, laten we het omdraaien. Welk keihard argument is er voor vermogen meten in koers ? Omdat de wet van technologische vooruitgang het gebiedt ? Als we dan toch bezig zijn, ga dan gelijk over op e- racebikes, VR brillen, drones met reserve accu's en fietsen, en nog meer van dat gave nerdy spul
15 mei 2017 16:37
Toch wel een boeiende stelling, want de ja/nee verhouding staat op 56/44
15 mei 2017 19:04
Vermogensmeters, oortjes, zonnebrillen: het bevordert natuurlijk niet het opletten wat er naast en voor je gebeurt.
Ben niet zo’n voorstander om alles maar te verbieden maar ik zal er niet rouwig om zijn mochten de vermogensmeters niet meer toegestaan worden. Mooiste renners zijn toch degenen die vanuit hun intuïtie koersen.
15 mei 2017 20:51
Flauwekulstelling, tenzij je een reactionaire zuurpruim bent. Tijden veranderen, techniek dus ook. Wat wil mooie Mario dan? Terug naar de wollen broeken de reservebanden over de schouders?
16 mei 2017 12:50
Snap de kritiek op de steling niet zo goed. Zeker gezien de 50-50 verhouding zijn er schijnbaar behoorlijke verschillen van opvatting.

Aan de ene kant de playstation generatie die wielrennen als een game ziet en aan de andere kant de liefhebbers die graag van sport genieten.

Over 25 jaar zal er waarschijnlijk alleen nog op een circuit gefiets worden (de rest is dan te gevaarlijk) over maximaal 100 kilometer (de rest is te lang, te saai en kan men aandacht niet bijhouden) op e-racebikes waarbij de beste techneuten net als in de F1 winnen.

Dat is een vooruitzicht om redelijk depresssief van te worden, maar blijf vooral hameren over wollen truien waar niemand het over heeft!

Om te reageren moet je ingelogd zijn.