Sven Vanthourenhout verdedigt keuzes in samenstelling WK-selectie

Sven Vanthourenhout verdedigt keuzes in samenstelling WK-selectie

© Cor Vos

maandag 18 januari 2021 om 17:52

Geen Lotte Kopecky bij de vrouwen op het WK in Oostende. Geen Thibau Nys, Jelle Camps of Yentl Bekaert bij de beloften. En Tim Merlier (als Van Aert de Wereldbeker wint) en Daan Soete krijgen de voorkeur op Diether Sweeck en Jens Adams bij de profs. Bondscoach Sven Vanthourenhout verdedigt zijn keuzes.

Na het Belgisch kampioenschap in Meulebeke, deed Niels Albert bij WielerFlits nog een warme oproep naar Lotte Kopecky. Om toch maar deel te nemen aan het WK. Kopecky heeft toch besloten om te passen. “We hebben alle argumenten besproken”, zegt bondscoach Vanthourenhout. “En uiteindelijk de keuze aan Lotte overgelaten. Met de Olympische Spelen en het WK op de weg in Leuven heeft ze deze zomer belangrijke doelen. Die krijgen voorrang.”

Bij de beloften kon Vanthourenhout putten uit een brede selectie. Toon Vandebosch, Niels Vandeputte, Anton Ferdinande en Timo Kielich waren certitudes. Emiel Verstrynghe en Joran Wyseure nemen de laatste plekjes in, ten koste van Jelle Camps, Yentl Bekaert en Thibau Nys. Vooral de niet-selectie van Nys kan als verrassend genoemd worden.

Een jaar geleden werd hij wereldkampioen, dit jaar is Thibau Nys er niet bij op het WK – foto: Cor Vos © 2020

“Die jongens lagen inderdaad in de weegschaal”, aldus Vanthourenhout. “Maar ze brachten net niet genoeg, de voorbije weken en maanden. Ze waren net iets te onregelmatig. Dan heb ik die andere beloften op training zien evolueren. Ik besef dat bijvoorbeeld Thibau ontgoocheld zal zijn, maar de niet-selectie ligt wel in de lijn van zijn seizoen.”

Niet goed genoeg
“In Mol vorige zaterdag reed hij, net als Jelle Camps trouwens, een verdienstelijke wedstrijd. Wellicht had hij daarmee nog gehoopt op dat laatste plekje, maar Mol alleen volstaat niet. Vooral de wedstrijden die Thibau niet beëindigde, spelen in zijn nadeel. Misschien is hij wel diegene van die lichting die op termijn voor het grootste palmares kan zorgen, maar dit seizoen was het niet goed genoeg.”

Voorts weinig tot geen verrassingen in de selecties. Ook niet bij de mannen elite. Eli Iserbyt was als Europees kampioen al zeker van zijn plekje. Wout van Aert is de ontegensprekelijke kopman, alhoewel Vanthourenhout ook op een degelijke prestatie van Toon Aerts, Laurens Sweeck en Michael Vanthourenhout rekent. Quinten Hermans, Gianni Vermeersch, Daan Soete en Tim Merlier (als Van Aert de Wereldbeker wint) zijn de andere geselecteerden.

Net als twee jaar geleden moet Merlier wachten op Belgische eindwinst in de Wereldbeker – foto: Cor Vos ©

“Jens Adams en Diether Sweeck vallen daarmee uit de boot”, verduidelijkt Vanthourenhout. “Jens heeft maar drie crossen gereden. Gullegem en Mol waren heel goed, maar het BK – toch de belangrijkste van de drie – viel dan weer tegen. Niet dat ik mijn selectie heb gemaakt op basis van één wedstrijd, maar het is toch en serieuze waardemeter, ook al was Jens lange tijd out (cytomegalovirus, red).”

Vier medailles
“Diether Sweeck heeft dit seizoen een grote stap gezet, is veel regelmatiger geworden”, analyseert Vanthourenhout zijn prestaties. “Ik hoop vooral dat hij gemotiveerd blijft om verder te werken. Als hij de komende maanden nog een extra stap kan zetten, kan hij volgend jaar certitude worden.” Maar nu gaf ik de voorkeur aan Daan Soete en Tim Merlier. “Soete is een zandspecialist. Merlier staat er altijd op belangrijke momenten. Hij heeft zijn ticket overigens op het Belgisch kampioenschap verdiend. Ze horen er allebei bij te zijn in Oostende.”

De bondscoach durft mikken op vier medailles. “Voor hetzelfde geld moeten we het doen met eentje”, grijnst hij. “Maar vier moet mogelijk zijn.”  Vind hier alle Belgische geselecteerde renners en rensters voor het WK in Oostende.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.