Tadej Pogacar: “Nog steeds enkele boze verhalen over mij in Slovenië”
foto: raymond Kerckhoffs
Kerckhoffs Raymond
zaterdag 1 juli 2023 om 09:00

Tadej Pogacar: “Nog steeds enkele boze verhalen over mij in Slovenië”

Interview Tadej Pogacar heeft zijn eerste Tour de France niet uitbundig durven te vieren. Dat zegt de Sloveen in een 10 pagina’s groot exclusief interview in het Tour de France-nummer van RIDE Magazine dat nu in de winkels ligt en online te bestellen is. “Het was niet de thuiskomst zoals ik me die als Tour-winnaar had gewenst”, zo vertelt Pogacar.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Hoe bescheiden de familie Pogacar in het leven staat, werd duidelijk na de eerste Tour de France-zege van hun zoon. Het was in Slovenië na zijn Tourzege in 2020 niet alleen het verhaal dat Tadej op 21-jarige leeftijd de belangrijkste wielerwedstrijd won, maar misschien nog wel meer het verhaal dat Primoz Roglic de Tour vanuit een min of meer gewonnen positie verloor.

Moeder Marjeta vertelde zelfs dat voor hen de beste uitkomst was geweest als Roglic dat jaar op La Planche des Belles Filles de Tour had gewonnen en Pogacar de klimtijdrit. “We hadden gemengde gevoelens”, zei ze eerlijk. “Primoz heeft in Slovenië veel aanzien. En dan wordt hij in de belangrijkste wedstrijd op de voorlaatste dag ineens geklopt door een nieuwkomer. Dat is bij de meeste mensen slecht gevallen. Velen waren zelfs boos op Tadej.”

“Er doen in Slovenië nog steeds enkele boze verhalen over mij de ronde”, bevestigt Tadej het verhaal in RIDE Magzine. “Ik heb nog altijd het gevoel dat ik me steeds opnieuw moet bewijzen voor sommige mensen in mijn thuisland. Vanwege alle negatieve geluiden die destijds de ronde deden, heb ik die Tourzege in 2020 ook niet te uitbundig gevierd. Het was niet de thuiskomst zoals ik me die als Tourwinnaar had gewenst.”

foto: Raymond Kerckhoffs

“Iedereen was er voor die tijdrit al van overtuigd dat Primoz de Tour de France zou winnen. Zelfs mijn ploeg en ik hadden ons al neergelegd bij de tweede plaats. Die klassering was voor ons al een fantastisch succes. Tweede in het klassement, drie ritzeges en winnaar van het jongerenklassement. Daar had ik alleen maar van durven dromen. Als renner ga je echter tot het uiterste en probeer je altijd te winnen. Dat heb ik die dag op La Planche des Belles Filles gedaan. Ik kreeg de mogelijkheid en heb die door de omstandigheden gepakt. Ik wist die Tour alsnog te winnen en dat was voor mij de grote doorbraak als wielrenner.”

Je wist op een historische wijze de Tour te winnen. Zoals Greg LeMond in 1989 Laurent Fignon op de laatste dag met acht seconden uit de gele trui wist te rijden. Dat zijn momenten die de Tour-historie kleuren. Daarom is het moeilijk te begrijpen dat landgenoten van jou boos op je konden zijn.
“Het is zeker een beklijvend moment in de wielergeschiedenis. Dat was het toen en nu nog spreken de mensen hierover. Ik ben nu zeker blij dat ik een hoofdrol in die ontknoping heb gespeeld. Niemand wil de Tour de verliezen. Maar na vorig jaar realiseer ik me ook dat een tweede plek in de Tour een bijzonder resultaat is. Het wil niet zeggen dat je een slechte wielrenner bent of een slecht leven leidt wanneer je in de Ronde van Frankrijk als tweede eindigt. Het is niet dat mijn leven na die tweede plek is ingestort. Ik denk dat als je naar ons leven gaat kijken, dat veruit de meeste profwielrenners een mooi leven leiden en dat ze dankbaar zijn om op het hoogste niveau te acteren.”

Toch moet je ook veel geleerd hebben van je nederlaag tegen Jonas Vingegaard in de vorige Tour. Op sommige momenten smeet je onstuimig met je krachten. Ga je de komende weken in de Tour anders koersen?
“Ik denk niet dat mijn ploeg en ik veel moeten veranderen. Ik had één slechte dag. Misschien heb ik in die rit naar de Granon op de voorlaatste col een fout gemaakt. Ik nam die beslissingen in het heetst van de strijd en deed wat ik het beste kon tegen twee grote rivalen (Vingegaard en Roglic, red.) van dezelfde ploeg. Ik probeerde het selecte groepje bij elkaar te houden, maar die dag was Jumbo-Visma echt sterk en had één missie: mij kraken. Daar zijn ze die ene keer in geslaagd.”

“Natuurlijk heb ik niet genoten van die dag en het doet nog steeds pijn, maar het moet geweldig zijn geweest om naar te kijken op televisie. Zo rijden is gewoon mijn manier van koersen, vaak gebaseerd op instinct. Soms werkt het, soms niet. Maar ik ga niet veranderen. Ik zal altijd vol gas blijven koersen. We zullen de ervaring gebruiken en de nederlaag in ons voordeel gebruiken in de toekomst. Ik keer deze zomer met een nog sterkere mentaliteit en met meer honger terug naar de Tour.”

Roglic en Vingegaard slopen Pogacar in de Tour 2023 – foto: Cor Vos

Het verwonderde me in die Tour de France dat je ondanks je nederlaag tegen Jonas Vingegaard continue geluk op de fiets uitstraalde. Je toonde je heel groots in die nederlaag.
“Natuurlijk is er bij mij ook teleurstelling als ik de overwinning mis en op de tweede plek eindig. Zoals ik al eerder zeg, het is niet dat je leven door zo’n tweede plek verandert. Ik heb een mooi leven. We rijden dagelijks op de fiets. We fietsen met vrienden. We stoppen onderweg om koffie te drinken en eten soms wat gebak. Kijk, we hoeven niet acht uur achter een bureau te zitten. Voor mij is het een overwinning dat ik met het fietsen mijn boterham verdien en dit leven kan leiden.”

Dit klinkt heel mooi, maar in je huist ook een meedogenloze killer…
“Dat klopt. Je moet ook een killer zijn. Daarmee wil ik zeggen dat je de adrenaline en koersinstincten moet hebben om wedstrijden te kunnen winnen. Natuurlijk heb ik ook dagen dat het niet leuk is om zes uur op de fiets te zitten. Maar je kunt wel trots en blij op jezelf zijn als je achteraf ziet wat je op training of in een wedstrijd bereikt hebt.”


Dit is een klein deel van het 10 pagina’s grote interview met Tadej Pogacar dat RIDE Magazine in het zomernummer met de Tour de France-gids van 2023 plaatste. Neem nu een abonnement op RIDE Magazine en krijg dit magazine gratis in je brievenbus en mis nooit meer de grote interviews. 

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.