Tiesj Benoot richt zich bij Team Sunweb op Ardennen- en rondewerk

vrijdag 16 augustus 2019 om 09:34
Tiesj Benoot richt zich bij Team Sunweb op Ardennen- en rondewerk

foto: Cor Vos

Afgelopen woensdag werd bekend dat Tiesj Benoot zal verkassen naar Team Sunweb. De 25-jarige allrounder vertelt aan Het Nieuwsblad waarom hij heeft gekozen voor de Duitse formatie. Een belangrijk aspect is de wetenschappelijke benadering. “Dat is de richting die de sport uitgaat”, zo is Benoot van mening.

Benoot koerst al sinds zijn profdebuut in 2015 voor Lotto Soudal, maar na vijf jaar komt er een einde aan die samenwerking. “Ik heb heel veel aan de ploeg te danken. Ik was er erg op mijn gemak, maar ik wilde uit mijn comfortzone treden.” De grote vraag is: waarom heeft de Gentenaar eigenlijk voor Team Sunweb gekozen?

Een belangrijke reden is de wetenschappelijke benadering van de ploeg van manager Iwan Spekenbrink. “Teams als Sunweb, Jumbo-Visma en Team Ineos zijn daar de exponenten van en daar ging ook mijn voorkeur naar uit.” Benoot zal volgend jaar aan de zijde koersen van onder meer Michael Matthews en Wilco Kelderman.

“Geen Roubaix, focus op Ardennenklassiekers”
De kersverse aanwinst van Team Sunweb staat te boek als een echte allrounder. Zo liet hij al mooie dingen zien in de klassiekers – met als hoogtepunt zijn zege in Strade Bianche – maar Benoot reed ook top-5 in zware rittenkoersen als Tirreno-Adriatico en de Ronde van Zwitserland. Maar waar gaat nu eigenlijk zijn voorkeur naar uit?

“Het is de bedoeling om alleen nog de echt zware eendagswedstrijden te rijden. Geen Parijs-Roubaix, de focus zal meer op de Ardennenklassiekers liggen. Het is wellicht een optie om me via de Ronde van Catalonië voor te bereiden op de Ronde van Vlaanderen en de Waalse klassiekers.”

Tiesj Benoot wil zich bij Team Sunweb verbeteren als tijdrijder – foto: Cor Vos

Een duo met Michael Matthews 
Benoot zal dan wel het kopmanschap moeten delen met Michael Matthews, maar de Belg ziet dat zeker niet als een nadeel. “Een snelle man naast mij is een voordeel. Ik moet het sowieso hebben van een aanval en dan kan het helpen dat niemand met Matthews naar de streep wil rijden”, zo legt hij uit.

Maar Benoot zal zich de komende jaren niet alleen richten op de klassiekers. Hij hoopt zich bij zijn nieuwe ploeg ook te verbeteren als ronderenner. “Ik wil progressie boeken als tijdrijder, want dat blijft mijn zwakke plek.” Het is nog altijd onduidelijk of Tom Dumoulin hem de fijne kneepjes van het vak kan leren, aangezien de Limburger al een tijdje in verband wordt gebracht met Jumbo-Visma.

Over protocollen: “Ik wil juist een strakke begeleiding”
Benoot heeft ook een mening over de werkwijze van Team Sunweb, dat werkt met strakke protocollen en gedragscodes. En dat is niet voor iedereen weggelegd, zo blijkt wel uit het verhaal van Edward Theuns. “Ik heb vooraf met Bert De Backer en Theuns (ex-renners van Team Sunweb, red.) gesproken over de ploeg. Het ging natuurlijk ook over protocollen.”

“Voor iemand als Edward werken die niet goed, aangezien hij een renner is die erg op gevoel werkt en persoonlijke vrijheid wil. Ik ben juist op zoek naar een strakke en wetenschappelijke begeleiding”, aldus Benoot.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.