Tim Wellens boekt knappe zege in Trofeo de Tramuntana

Tim Wellens boekt knappe zege in Trofeo de Tramuntana

foto: Cor Vos

zaterdag 2 februari 2019 om 16:27

Tim Wellens heeft de Trofeo de Tramuntana op zijn naam geschreven. De Belg van Lotto Soudal liet in de slotfase vluchtgenoot Emanuel Buchmann achter om zo zijn eerste zege van het seizoen te boeken. Alejandro Valverde was vlak daarvoor gedemarreerd uit een groepje achtervolgers en moest zich tevreden stellen met de derde plaats.

De Trofeo de Tramuntana is de derde wedstrijd in een reeks van vier wedstrijden op het Spaanse eiland Mallorca, die samen de Challenge Mallorca vormen. Het peloton kreeg in deze wedstrijd liefst 3300 hoogtemeters te verteren, waarvan de Puig Major één van de zwaardere beklimmingen in het parcours was. Deze 14 kilometer lange beklimming fungeerde op dertig kilometer van de finish als de scherprechter in de wedstrijd.

Vroege vlucht zonder kansen
Toen het peloton aan de beklimming van de Puig Major begon, was het kaf al van het koren gescheiden. De vroege vlucht, met daarbij Mauricio Moreira van Caja Rural-RGA en Mario Gonzalez Salas van Euskadi Murias, was vlak daarvoor teruggegrepen. Zij wisten dat een maximale voorsprong van vierenhalve minuut hun de zege niet zou brengen.

Sjoerd van Ginneken toont kleuren Roompot-Charles, grote groep scheidt zich af
Roompot-Charles toonde zich nog dapper met een aanval van Sjoerd van Ginneken op zestig kilometer van de meet, maar ook hij was niet opgewassen tegen het grote geweld. Met nog veertig kilometer te gaan werd bekend dat er vooraan 27 man om de zege zouden strijden.

Valverde was natuurlijk mee. De wereldkampioen had in het selecte groepje Nelson Oliveira met zich mee. Wellens, Rafal Majka en Buchmann waren andere toppers vooraan. Pim Ligthart hield de Nederlandse eer hoog bij afwezigheid van Bauke Mollema.

Buchmann maakt oorlog, Wellens lacht het laatst
Op de Puig Major was het Buchmann die oorlog maakte. Met een kleine voorsprong kwam hij boven voor achtervolgers Wellens en de Colombiaan Sergio Higuita. De Duitser van BORA-hansgrohe kon zijn voorsprong in de laatste twintig kilometer niet handhaven. Wellens liet in de afdaling Higuita achter om vervolgens in de laatste vijf kilometer bij de moegestreden Buchmann te komen. Buchmann moest na een nieuwe aanval van Wellens passen, waardoor de Belg naar de zege soleerde.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Wielernieuws

Materiaalzone

Populair