Titelverdediger Wellens begint Ruta del Sol met overwinning
foto: Cor Vos
woensdag 20 februari 2019 om 16:43

Titelverdediger Wellens begint Ruta del Sol met overwinning

Tim Wellens blijkt volledig hersteld van een virale infectie. De renner van Lotto Soudal won voor het tweede jaar op rij in Alcalá de los Gazules. Hij bleek de sterkste op de bijzonder steile slotklim. De titelverdediger is tevens de eerste leider in de Ruta del Sol. Steven Kruijswijk luisterde zijn seizoensdebuut op met een knappe vijfde plaats.

Christoffel Columbus, Ferdinand Magellaan en Juan Díaz de Solís… Deze wereldberoemde ontdekkingsreizigers vertrokken ooit vanuit havenstad Sanlúcar de Barrameda – de startplaats van de openingsetappe van de 65e Ruta del Sol – op weg naar verre, nog onontdekte oorden.

Om 12.15 uur begonnen 129 renners ook aan een ontdekkingsreis, maar ditmaal – althans, voor velen – niet naar een onbekend oord. De Zuid-Spaanse rittenkoers finishte vorig jaar namelijk ook al in Alcalá de los Gazules. En ook vandaag kregen de renners weer een steile slotklim (1,2 km aan 10,8%) voor de wielen geschoven.

Jetse Bol in de aanval 
Al vroeg in de etappe ontstond er een kopgroep van zes: Michael Van Staeyen, Álvaro Cuadros, Jetse Bol, Unai Cuadrado, Corentin Ermenault en Alessandro Pessot. De zes vluchters wisten een maximale voorsprong te vergaren van twee minuten, maar ze bleken kanonnenvoer voor het peloton. Ze werden ruim op tijd ingerekend.

Koers in Andalusië! – foto: Cor Vos

Vervolgens namen Astana en Bahrain Merida het commando over, waardoor het peloton op een lint werd getrokken. Matteo Montaguti en Dries Van Gestel probeerden het in de slotfase nog met een alles-of-niets aanval, maar zonder succes. De favorieten hadden het laatste woord.

Fuglsang versnelt, maar Wellens wint
Het was Movistar dat de knuppel in het hoenderhok gooide, maar het viel al vrij snel stil op de steile slotklim. Op 700 honderd meter van de streep versnelde Jakob Fuglsang. De Deen van Astana schudde een stevige demarrage uit zijn benen, maar titelverdediger Tim Wellens reageerde.

Met nog tweehonderd meter te gaan voelde Wellens zijn moment gekomen. De renner van Lotto Soudal bleek perfect te hebben getimed, waardoor hij voor het tweede jaar op rij won in Alcalá de los Gazules. Wellens liet bovendien zien volledig hersteld te zijn van een virale infectie, waardoor hij moest passen voor de Ster van Bessèges.

Tim Wellens is de eerste leider – foto: Cor Vos

Jumbo-Visma goed van voren
Wellens bleek superieur op de slotklim. Fuglsang en Ion Izagirre finishten namens Astana uiteindelijk als tweede en derde, maar wel op vijf seconden van de Belg. Jumbo-Visma liet zich ook goed zien in de finale. Steven Kruijswijk had nog geen wedstrijd gereden in 2019, maar eindigde toch knap als vijfde. Antwan Tolhoek (9e) wist zich ook voorin te handhaven.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.