Toekomst baanploeg BEAT op het spel door hervorming UCI

Toekomst baanploeg BEAT op het spel door hervorming UCI

foto: Cor Vos

zaterdag 22 juni 2019 om 11:15

De toekomst van de baanploeg van BEAT Cycling Club staat op het spel, laat de ploeg weten aan WielerFlits. De Nederlandse ploegleiding is verrast en verbolgen over de hervormingsplannen in het baanwielrennen van de UCI, waarin geen plek meer is voor commerciële baanploegen. BEAT bereidt een open brief voor.

BEAT is ten eerste niet gehoord in alle nieuwe plannen. De ploegleiding en de renners (waaronder Theo Bos, Matthijs Büchli en Roy van den Berg) moesten het nieuws via het persbericht vernemen. De ploeg is van mening dat het meedoen van commerciële ploegen bijdraagt aan de ontwikkeling van de sport. Op die manier kon BEAT bijvoorbeeld een afvaardiging sturen, en de KNWU andere Nederlandse renners mee laten doen op wereldbekerniveau.

Gezien de recente successen van de Nederlandse baanrenners heeft die werkwijze wel degelijk resultaat. In de nieuwe plannen wordt de wereldbeker (over twee jaar, na de Olympische Spelen van Tokio) een Nation’s Cup. Vanaf dat moment mogen alleen maar nationale selecties meedoen aan het klassement.

Daarnaast wordt in de hervormingsplannen het zwaartepunt van het baanseizoen verplaatst van het voorjaar naar de zomer en het najaar, met het WK in oktober. Dit zorgt ervoor dat de baanrenners moeten opboksen tegen de grote wegkoersen wat betreft aandacht in de media, terwijl eerst de baanwedstrijden in de nieuwsluwe wintermaanden waren.

Op sociale media uiten renners van BEAT hun ongenoegen over de plannen, onder wie Theo Bos.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.