Tom Dumoulin denkt aan Amstel Gold Race en Tour de France in 2019
Tom Dumoulin - foto: Sirotti
donderdag 4 oktober 2018 om 13:29

Tom Dumoulin denkt aan Amstel Gold Race en Tour de France in 2019

Tom Dumoulin staat volgend seizoen waarschijnlijk voor het eerst sinds 2016 weer aan de start van de Amstel Gold Race. De nummer twee uit de voorbije Tour de France vertelt in een interview met de NOS dat hij weer de Tour de France wil gaan rijden en dat ook de Amstel Gold Race waarschijnlijk weer deel uitmaakt van zijn wedstrijdprogramma.

Een nieuwe deelname aan de Tour de France ligt in de lijn der verwachtingen.”De keuzes zijn nog niet gemaakt. Maar ik wil heel graag naar de Tour en de ploeg wil dat ook. In principe zitten we daar op één lijn”, geeft hij aan. Dumoulin zal in Frankrijk ondersteund worden door onder meer Wilco Kelderman, Sam Oomen, Nicolas Roche, Søren Kragh Andersen en Michael Matthews

Dumoulin houdt echter een slag om de arm. “Ik vind het altijd gevaarlijk om wanneer het parcours nog niet bekend is daar al een beslissing over te nemen”, aldus Dumoulin.”Misschien komt er dadelijk een parcours uit waarvan ik denk: ik heb daar echt geen kans om op het podium te rijden.” Zijn eerste piek ligt in de heuvelklassiekers. “Als ik mij focus op de Tour, ligt mijn eerste piekmoment in die week en dan zit de Amstel er wel weer in.”

Dumoulin combineerde dit seizoen de Giro en de Tour. “We hebben dit jaar gekozen om die twee rondes te doen en ik was gewoon top. En twee keer net niet gewonnen, het zij zo. Maar het heeft me ook wel wijzer gemaakt, dat het niet iets is wat ik op dit moment in mijn carrière elk jaar moet gaan doen. Want het is wel een enorme aanslag op je lichaam, dat heb ik wel gemerkt. Het vergt gewoon veel. Ik ben pas 27. Als ik dit nu elk jaar tot mijn 35ste ga doen, dan denk ik dat ik daar niet meer beter van ga worden op een gegeven moment.”

RIDE Magazine
34 Reacties
Sorteer op:
4 oktober 2018 13:37
Tom is echt een slimme sportman. Kent zijn gebreken, probeert zichzelf telkens te vernieuwen en omringt zich met de goeie mensen (tot op zekere hoogte natuurlijk, ha!). Ik hoop dat hij ook echt piekt rond de Amstel en Tour, en dan aan het eind van het jaar weer even de regenboogtrui op de tijdrit terugpakken.
    4 oktober 2018 13:39
    Zou het mooier vinden als ie in 2019 echt vol op het klassement focust ipv tijdrijden. Om dan in 2020 met het WK/OS een dubbelslag te maken op de tijdrit. ;)
    4 oktober 2018 13:52
    Echt slim was het geweest als hij dit jaar de Tour of de Giro had gewonnen...
    4 oktober 2018 14:10
    Hij is inderdaad zowel toppie als geweldig goed en super ja.
    4 oktober 2018 14:11
    @west
    Oh, dat was het. Hij was te dom. Weten we dat ook weer.
    4 oktober 2018 14:40
    @West
    Klopt, de topploegen zijn daarom ook de VO2max testen voor IQ testen aan het vervangen.
    4 oktober 2018 14:41
    De Giro net niet in vorm rijden en verliezen en dan de Tour iets vermoeid verliezen van Thomas is lekker slim dan?
    4 oktober 2018 14:47
    Captain Hindsight.
    4 oktober 2018 14:57
    Volgens mij is de Giro-Tour combinatie al jarenlang niet slim... Enne; afrekenen doet men in de sport op resultaten.
    4 oktober 2018 15:37
    @west

    Een paar weken geleden stond een artikel in het AD waaruit bleek dat Dumoulin in de Tour niet meer de wattages haalde die hij in de Giro trapte, dus dat bewijst je gelijk. Ik had overigens wel willen zien wat er gebeurd zou zijn als Dumoulin op de Finestre niet had geaarzeld maar een tijdrit van 80 km achter Froome had ingezet. Nu verloren ze al meer dan een minuut door het wachten op en dalen van "oud wijf" Reichenbach. De aflossingen in het dal van Pinot, Carapaz, Lopez en Reichenbach waren halfslachtig. Als Tom alleen was gaan rijden had hij in mijn ogen de Giro gewonnen.
    4 oktober 2018 15:47
    @marcel1112
    Eh... waarin heeft hij dan gelijk?

    Hij had de Giro als hoofddoel, is daar ook in topvorm, maar stuit op een sterke Froome (en wellicht een tactische fout). Dan rijdt hij de Tour als extraatje, waar hij ook nog blijkt mee te doen voor de overwinning. Wat daar dom aan is mag je me uitleggen.
    4 oktober 2018 15:53
    @tendam

    Ik heb het woord "dom" niet in de mond genomen, alleen aangegeven (althans, dat heeft Sunweb zelf gedaan door Tom's gegevens vrij te geven) dat top presteren in zowel de Giro als de Tour zeer lastig is.
    5 oktober 2018 09:12
    @marcel1112

    Dag erna was froome veel beter dan dumoulin. Goeie kans dat als hij het al gered had, de dag erna hij alsnog tweede was geworden
4 oktober 2018 13:38
Tsja, wat voor een parcours moeten ze dan uitdenken waar hij geen kans zou op het podium? Hij is wellicht nog niet de allerbeste klassementsrenner van het moment maar toch zeker de meest complete.
4 oktober 2018 13:51
Yes, Tom in de heuvelklassiekers! Daar gaat ie ook absoluut voorin meedoen, nu al zin in
4 oktober 2018 13:54
Superleuk natuurlijk, maar tegenover de heuvelmannen mist hij een eindschot.
    4 oktober 2018 14:07
    LBL zie ik hem wel winnen, maar de AGR is in principe voor Matthews.
    4 oktober 2018 17:37
    LBL en Lombardije lijken mij inderdaad binnen zijn mogelijkheden te liggen.
4 oktober 2018 14:20
Beetje voorbarig? Zou hij niet beter wat slagen om de arm kunnen houden en zo de organisatie onder druk zetten om zoveel mogelijk tijdritkilometers te plannen? Maar misschien maakt het weinig uit.
    4 oktober 2018 15:08
    Volgens mij doet hij dat toch??

    Quote:
    Dumoulin houdt echter een slag om de arm. “Ik vind het altijd gevaarlijk om wanneer het parcours nog niet bekend is daar al een beslissing over te nemen”, aldus Dumoulin.”Misschien komt er dadelijk een parcours uit waarvan ik denk: ik heb daar echt geen kans om op het podium te rijden
    4 oktober 2018 16:54
    Ja dat klopt. Maar hij had zich nog meer op de vlakte kunnen houden.
    4 oktober 2018 17:07
    @girardengo Als je teambaas al sinds het einde van de Tour in de pers roeptoetert dat je volgend jaar op oorlogssterkte de Tour gaat rijden, tja, dan moet je daar toch wel enigszins in mee gaan. Zoals het er nu naar uitziet zijn beide rondes volgend jaar geschikt voor hem. Van mij mag hij de Tour rijden, als Sunweb dan maar niet verbiedt dat Kelderman als kopman in de Giro start ;).
    4 oktober 2018 18:38
    Hoe meer kun je je op de vlakte houden dan 'misschien gooi ik alles nog om' en wat is daar precies de meerwaarde van ? Dat strak op de vlakte houden.
    4 oktober 2018 21:29
    De meerwaarde? Op zich maakt het weinig uit natuurlijk. Ik dacht alleen aan de misschien kleine mogelijkheid om het parcours van tevoren te beinvloeden...Het zou inderdaad al te brutaal zijn om te stellen, ik kom niet als er te weinig tijdritkilometers zijn, dat werkt averechts waarschijnlijk.
    4 oktober 2018 22:02
    en misschien ja, ik weet het niet zeker, voor een flink startpremietje los te weken bij de organisaties?? Dit is gewoon wat verdoken onderhandelingstaal. En daar trappen nog heel wat naïeve zieltjes in ook.
    Tom moet niet te veel denken. Gewoon de skybots volgen en zorgen dat het metertje op 420 blijft hangen in de tijdrit. En dan hopen dat de Cervélo in tact blijft.
    5 oktober 2018 10:37
    Er zit sowieso maar 1 ITT in de komende Tour, en heel veel hooggebergte.

    https://www.velowire.com/article/1046/nl/tour-de-france-2019--de-geruchten-over-het-parcours-en-de-etappesteden-.html
4 oktober 2018 16:52
Omdat ik de Giro mooier vind dan de Tour, zie ik Dumoulin liever schitteren in de Giro.
Vuelta zoals afgelopen jaar wordt moeilijk.
Wel verstandig dat er sowieso naar de parcoursen gaat worden gekeken.
    4 oktober 2018 20:41
    Kan best zijn, maar Tom is een renner die het hoogste wil bereiken en dat is nu eenmaal de Tour.
4 oktober 2018 21:19
Inderdaad beter eerst de parcours afwachten. Een tijdrit die een beetje op maat van hem is is wel zo fijn.
5 oktober 2018 07:43
Ik zou graag zien dat hij een compleet klassiek voorjaar gaat rijden, van San Remo tot Luik. Alleen AGR lijkt me wat karig.
5 oktober 2018 08:31
Logische en bijna klassieke keuze om de eerste focus bij de klimklassiekers te leggen om vervolgens te knallen in de Tour. Ik ben benieuwd of iemand hem kan stoppen als hij 100% aan de Tour kan beginnen. Laten we hopen van niet!
5 oktober 2018 09:28
Sky heeft de Tour gewoon slim gespeeld. Ze deden voorkomen alsof Froome toch gewoon de kopman was, waardoor de focus van de concurrentie te laat op Thomas kwam te liggen, eigenlijk pas in de Pyreneeën. Ondanks het geel reed Thomas relatief in de luwte. In de Giro deed Froome een Landisje... ook toen had Sky de étappe perfect geregisseerd met om de 2 kilometer of zo iets langs de kant van de weg een bevoorrader voor Froome; het was een plan, waarbij ze tactisch enorm werden geholpen doordat Dumoulin op Reichenbach wilde wachten.
5 oktober 2018 20:09
Denk dat we het er wel over eens zijn dat een seizoen zoals 2018 niet elk jaar haalbaar is, nog los van de discussie of zijn ploegmaten daar blij mee zullen zijn. Prima strategie dus im doelen te stellen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.