Tour 2014: Voorbeschouwing etappe 15
zondag 20 juli 2014 om 08:20

Tour 2014: Voorbeschouwing etappe 15

foto: Sirotti

Na twee loodzware Alpenritten, mogen de snelle mannen in een vlakke rit van Tallard naar Nîmes de degens kruisen. De pure spurters, zoals Marcel Kittel en André Greipel, hebben er negen dagen op moeten wachten, dus zullen ze erg gemotiveerd zijn om te sprinten voor de zege. Maar wie weet speelt richting Nîmes ook de wind een belangrijke rol… WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
In Tallard wordt om 12:10 de vijftiende etappe van deze Tour de France op gang geschoten. Na een vlakke start, rijdt het peloton in het midden van de etappe over enkele heuvelachtige wegen. 65 kilometer voor het einde wordt het volledig vlak, en dan kan de wind wel eens een belangrijke rol gaan spelen. In de regio rond Nîmes worden er namelijk wel vaker waaiers getrokken, en dat weten de renners van Omega Pharma-Quick Step en Belkin ook. Doen ze hetzelfde als vorig jaar in Saint-Amand-Montrond?

TdF2014

De tussensprint, in La Galine, is vrij laat in de etappe gelegen vandaag. Het is twijfelachtig of de topsprinters zich eraan zullen wagen om daar al een inspanning te doen. 46,5 kilometer later wordt er immers van hen verwacht om in Nîmes voor de overwinning te spurten. De slotkilometer is biljartvlak en bevat geen enkele bocht. Dit in tegenstelling tot de kilometers daarvoor, waar enkele rotondes en linke bochten te vinden zijn. Mark Cavendish was in 2008 de laatste winnaar in Nîmes.

Weersomstandigheden
In en rond Nîmes wordt zondag, volgens Weeronline, gedurende de namiddag een lichte regenbui verwacht. Daarnaast kan de wind, die uit het Zuiden zal komen, aanwakkeren tot 3 Beaufort.

Favorieten

Marcel Kittel

Als er gesprint moet worden na een biljartvlakke etappe, is er eigenlijk maar één echte favoriet, genaamd Marcel Kittel. De Duitser van Giant-Shimano was in deze Tour de France al driemaal succesvol in de massasprints, en hij verloor dit seizoen nog steeds geen sprint waar hij actief aan deelnam. Het is echter de vraag of hij de bergen goed heeft verteerd, want in de voorbije Alpenritten kwam hij steeds in de laatste grupetto over de eindstreep.

De grootste concurrentie komt wellicht uit eigen land, in de persoon van André Greipel. Vlak voor de eerste Vogezenrit, tankte hij – ondanks de afwezigheid van sprintloods Greg Henderson – vertrouwen met een knappe spurtzege in Reims. In Saint-Etienne wilde hij dit kunstje overdoen, maar een valpartij in de slotkilometers van de etappe belette hem dat. Schaafwonden en een lichte kneuzing achteraan de knie, was het verdict na de rit. Maar dat zou Greipel niet mogen beletten om te sprinten voor de zege.

Andre greipel

De Noor Alexander Kristoff is de derde sprinter die deze Tour de France al wist te scoren, al deed hij dat bij afwezigheid van Kittel en Greipel. In Nîmes wil hij het Duits duo voor het eerst vloeren, maar hij kampt wel met één nadeel: In de eerste Tourweek werd de Katusha-renner vaak perfect gepiloteerd door Russisch kampioen Alexander Porsev, maar die kwam in de eerste Alpenrit buiten tijd aan. Moet Kristoff het nu alleen doen in de sprintvoorbereiding?

Als het op waaiers uitdraait, is de kans groot dat Peter Sagan, Arnaud Démare en Mark Renshaw de slag niet missen. Sagan en Démare zijn naast sprinters immers ook goede voorjaarsrenners, die de kunst van het waaierrijden perfect onder de knie zouden moeten hebben. Renshaw wordt dan weer omringd door een ijzersterk blok van Omega Pharma-Quick Step: de koningen van de waaiers.

Peter Sagan Wheelie

Outsiders voor de zege mogen gezocht worden in de personen van Bryan Coquard en Samuel Dumoulin. De Fransen zijn al sinds etappe 1 de sprintkopman bij respectievelijk Europcar en AG2R La Mondiale, en zij reden zich al meermaals in de top 5 van een spurt. Ook Daniele Bennati en Ramunas Navardauskas deden dat, na het afhaken van hun kopmannen Contador en Talansky.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Marcel Kittel
*** André Greipel, Alexander Kristoff
** Peter Sagan, Arnaud Démare, Mark Renshaw
* Bryan Coquard, Daniele Bennati, Ramunas Navardauskas, Samuel Dumoulin

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.