Tour 2015: Zdenek Stybar verrast met winst in zesde etappe, val Tony Martin
Foto: Sirotti
donderdag 9 juli 2015 om 17:53

Tour 2015: Zdenek Stybar verrast met winst in zesde etappe, val Tony Martin

De Tsjech Zdenek Stybar heeft de zesde etappe in de Tour de France 2015 gewonnen. De renner van Etixx-Quick-Step profiteerde van de chaos in de laatste kilometer. Zijn ploeggenoot en gele trui-drager Tony Martin kwam ten val en nam een aantal renners – waaronder Vincenzo Nibali – mee.

Terwijl ploeggenoot Stybar naar de overwinning snelde, bleef klassementsleider Tony Martin op de grond zitten. De Duitser hield zijn hand bij de schouder en moest door ploeggenoten ondersteund worden om over de finish te komen. Gevreesd wordt dat ‘Der Pantzerwagen’ een sleutelbeen gebroken heeft en de strijd moet staken. Naast Martin kwamen ook Vincenzo Nibali en Nairo Quintana op achterstand binnen. Omdat de valpartij in de laatste drie kilometer was, worden er in principe geen tijdverschillen doorgerekend.

Kopgroep
Kenneth Vanbilsen (Cofidis), Perrig Quemeneur (Europcar) en Daniel Teklehaimanot (MTN-Qhubeka) vormden de kopgroep van de dag. Hun voorsprong liep tot bijna twaalf minuten. Op vijftig kilometer van Le Havre raakte Thomas Voeckler (Europcar) in de ‘chasse patat’. De Fransman trok door na een tussensprint, kwam snel dichterbij de koplopers maar viel vervolgens stil. Het avontuur van de karakteristieke renner was daarna snel over.

Historische bollentrui voor Teklehaimanot
Vooraan werd een interessante strijd gevoerd voor het binnenhalen van de bolletjestrui. Teklehaimanot wist op de drie colletjes steeds de punten te pakken. De renners van MTN-Qhubeka mag hierdoor morgen starten in de bergtrui. Teklehaimanot schrijft daarmee geschiedenis. Hij is de eerste Afrikaan die de ‘bollen’ om zijn schouders mag hangen.

Venijn in de staart
Giant-Alpecin en Lotto Soudal deden heel de dag hun best de vluchters binnen schot te houden. De twee ploegen slaagde hier gezamenlijk in, al maakte Kenneth Vanbilsen het nog heel spannend. De Belg liet in de finale zijn medevluchters achter en ging alleen verder. Het peloton zag de Cofidis-renner pas op drie kilometer voor de meet terug.

Daarna was het aan Giant-Alpecin. Koen de Kort trok hard door en bij het opdraaien van de flink oplopende aankomststrook zat Degenkolb goed voorin. Ook Tony Martin en Peter Sagan wisten zich voorin te posteren.

Nog voor de sprint goed en wel begon viel gele trui-drager Martin net na de ‘vod’ op ongelukkige wijze. Hij schakelde daarmee direct een hoop renners uit voor de dagzege. Voor de Duitser zou deze val echter nog veel ernstiger kunnen uitpakken. Martin had duidelijk last van zijn schouder toen hij vier minuten later over de finish bolde.

Stybar verzachte enigszins de pijn voor Etixx-Quickstep door op imposante wijze de dagzege binnen te halen. De voormalig veldrijder reed weg bij de overige favorieten en wist stand te houden. Na afloop liet de 29-jarige renner weten dat een “grote droom” is uitgekomen. Peter Sagan moest – wederom – genoegen nemen met een tweede plaats. Robert Gesink is op een twaalfde plaats de best geklasseerde Nederlander.

flag-fr Tour de France 2015 (WT)
Uitslag rit 5: Abbeville – Le Havre (191,5 km)
1. flag-cz Zdenek Stybar (Etixx-Quick-Step) in 4u53m46s
2. flag-sk Peter Sagan (Tinkoff-Saxo) op 2s
3. flag-fr Bryan Coquard (Europcar) allen z.t.
4. flag-de John Degenkolb (Giant-Alpecin)
5. flag-be Greg van Avermaet (BMC)
6. flag-fr Tony Gallopin (Lotto Soudal)
7. flag-no Edvald Boasson Hagen (MTN-Qhubeka)
8. flag-it Davide Cimolai (Lampre)
9. flag-fr Julien Simon (Cofidis)
10. flag-es Gorka Izagirre (Movistar)

12. flag-nl Robert Gesink (LottoNL-Jumbo) z.t.
27. flag-nl Bauke Mollema (Trek Factory Racing) z.t.
Volledige rituitslag

Algemeen klassement na zesde rit:

1. flag-de Tony Martin (Etixx-Quick-Step) in 22u13m12s
2. flag-gb Chris Froome (Sky) op 12s
3. flag-us Tejay van Garderen (BMC) op 25s
4. flag-sk Peter Sagan (Tinkoff-Saxo) op 27s
5. flag-fr Tony Gallopin (Lotto Soudal) op 38s
6. flag-be Greg Van Avermaet (BMC) op 40s
7. flag-co Rigoberto Uran (Etixx-Quick-Step) op 46s
8. flag-es Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) op 48s
9. flag-cz Zdenek Stybar (Etixx-Quick-Step) op 1m06s
10. flag-gb Geraint Thomas (Sky) op 1m15s
Volledig klassement

RIDE Magazine
272 Reacties
Sorteer op:
9 juli 2015 17:57
Ik baal wel dat Sagan weer geen etappe pakt! Stybar, gegokt en gewonnen.

Luidt wel een vloek op de geletrui lijkt het.
9 juli 2015 17:57
Geen tijdsverschillen dus..
9 juli 2015 17:57
Haha, Ducrot: "van de weeromstuit zien we Stybar aan voor Trentin." Alsof het een uitzondering is dat ze een renner niet herkennen... echt ongelooflijk, die gasten.

Gesink komt goed weg. De commentaren zullen ongetwijfeld zijn "wat is hij ontspannen, wat zit hij goed op de fiets" etc... maar waar het op neerkomt is puur geluk.
9 juli 2015 17:57
Purito had ook wel eerder mogen rijden, alhoewel Kristoff ook niet goed genoeg is. De treintjes laten het toch afweten, vandaag wellicht door val.
9 juli 2015 17:57
Gesinks geluk moet ook ergens een keer stoppen. Hopelijk houdt hij het vast.
9 juli 2015 17:58
Stybar doet waar NLers van dromen.
9 juli 2015 17:58
Teklehaimanot eerste Afrikaan ooit in de bollen, juichen vanaf 53 sec.

Uh, yiaaaooooo!
9 juli 2015 17:58
Gesink er goed bij, geen tijdvoordeel, maar wel een goed teken. Jammer dat de finale wordt ontsierd door zo'n val. Waarschijnlijk een andere winnaar gehad en misschien wel kleine tijdsverschillen.
9 juli 2015 17:59
Ja, de hele tijd Trentin roepen was vrij gênant. "Het is Trentin, hij gaat het redden, Trentin. Nee, het is Stybar!". Beetje jammer
9 juli 2015 17:59
Zonder die valpartij had Gesink toch ook een paar seconden gesprokkeld. Zonde dit.
9 juli 2015 17:59
Met Martin niet goed, volgens het flash interview met Stybar
9 juli 2015 17:59
He zeikerds, kijk gewoon lekker Sporza.
Hoef je hier ook niet constant over het commentaar te zeiken. Echt zo verdomde vermoeiend...
9 juli 2015 18:00
Nou het was toch ook een beetje oplettendheid van Gesink. Vind het wel raar dat ie niet probeert weg te rijden op het eind omdat er totaal geen organisatie was. Waar was Mollema?
9 juli 2015 18:00
Sagan wordt echt genaaid door het feit dat ie bij Contador rijdt. Als je die man 1 leadout geeft wint ie vandaag echt met twee vingers in de neus. Echt triest om te zien.

Zeer spijtig ook voor Martin, die vloek zat toch op de wk trui..?

Kunnen we overigens inderdaad niet met heel wielerflits een motie van wantrouwen indienen tegen die mongolen op de publieke omroep?

edit redactie: let op je taalgebruik
@ zjoske

Ik kijk altijd Sporza maar kon hier alleen legale NOS stream zien. Wat vermoeiend is, is dat commentaar.
9 juli 2015 18:00
Wtf deed tony martin daar. Die beukt daar gewoon die alpecin rijder onderuit. Diskwalificeren en niet laten starten morgen, alshij dat al kan

Stybar niet verwacht maar geweldig voor hem.
En gees erg sterk gereden de laatste km's en hij vloog als een condor om t martin heen
9 juli 2015 18:01
Ik gun het Stybar zeker maar wat een anticlimax die finale. Stomme val en daarna lijkt het wel alsof ze Stybar gewoon laten rijden.
9 juli 2015 18:01
Gesink heeft ook het geluk aan zijn zijde, mag ook wel een keertje. Waren genoeg edities van de Tour geweest, waar hij er gewoon bij had gelegen... Je kan er niet altijd wat aan doen als je valt, maar hij reageerde vandaag wel attent. Dit is de Gesink die we willen zien.
9 juli 2015 18:01
Haha, Herbert Dijkstra moet nog even overwerken. Hij moet immers voor de samenvatting straks nog even opnieuw de laatste km inspreken :-)
9 juli 2015 18:01
@jerteg: werd 27ste, werd volgens mij gehinderd door die valpartij, maar was redelijk bij de eersten, dus zal niet gevallen zijn.
9 juli 2015 18:01
Toch jammer dat Tony Martin deze finale verpest met een raar manoeuvre. Ik keek wel uit naar een sprint op deze aankomst.
9 juli 2015 18:01
Sagan doet zichzelf de das om, als je echt wil winnen dan laat je niemand rijden in de laatste paar 100m. Dan loop je alsnog het risico geklopt te worden, maar dan heb je tenminste een kans. Nu beperkt hij zich tot wat flauwtjes groene puntjes oprapen. Lijkt qua koersgedrag nog het best op Valverde.
9 juli 2015 18:01
@LL
I'm in! Dit krijg je btw als de wereldkampioen knecht voor je, dan geeft hij de vloek over ;).
9 juli 2015 18:01
Nu alleen Sagan en Gesink dus die iedere etappe binnen de top 30 hebben gefinisht...
9 juli 2015 18:02
@Met de kop in de wind

Martin tikt het achterwiel van de Europcar renner aan en verliest zn evenwicht
9 juli 2015 18:02
Gesink fladdert deze Tour langs iedere valpartij, mooi!

@Zjoske
+ 100

Om te reageren moet je ingelogd zijn.