Tour 2016: Kittel snelt op de macht naar ritwinst in Limoges, Groenewegen vierde
foto: © Etixx - Quick-Step / Tim de Waele
dinsdag 5 juli 2016 om 17:03

Tour 2016: Kittel snelt op de macht naar ritwinst in Limoges, Groenewegen vierde

De vierde etappe in de Tour de France 2016 heeft een zege opgeleverd voor Marcel Kittel. De 28-jarige Duitser van Etixx-Quick-Step was op een hellende aankomst na een fotofinish sneller dan Bryan Coquard, Peter Sagan en Dylan Groenewegen. Sagan blijft leider in het algemeen klassement.

Vier man kleuren langste etappe
Tussen Saumur en Limoges moest het peloton 237,5 kilometer afleggen, waarmee het gelijk de langste etappe afhaspelde. In het eerste wedstrijduur bundelden rasaanvaller Alexis Gougeard (AG2R La Mondiale), Markel Irizar (Trek-Segafredo), Oliver Naesen (IAM Cycling) en Andreas Schillinger (Bora-Argon 18) de krachten. De vier hadden de boodschap van maandag begrepen, toen het peloton na afloop steen en been klaagde over de oersaaie etappe. Met vier vluchters lag het tempo een stuk hoger dan in de wandeletappe van een dag eerder.

Trio blijft over, Mørkøv heeft het lastig
De vier vooraan kregen de ruimte van het peloton, al hield het de vier binnen schot. Hun voorsprong werd nooit groter dan een minuut of zes. Nadat Schillinger vooraan de tussensprint had gewonnen – Sagan was de beste van het peloton – en Irizar het ene bergpuntje ten bate van ploeggenoot en bergtruidrager Jasper Stuyven had weggekaapt, voltrok zich een opvallend feit. Gougeard moest vooraan lossen, terwijl hij dit seizoen als aanvaller al meer dan duizend kilometer voor het peloton uit had gereden. Michael Mørkøv moest op zijn beurt het peloton laten gaan, als gevolg van zijn zware valpartij in de openingsrit.

Goede timing
Op veertig kilometer van de streep bracht het peloton de voorsprong van de vluchters terug tot onder de minuut. De drie waren vervolgens een muis voor de kat. Het peloton pakte het leidende trio uiteindelijk op zeven kilometer van de meet terug. In de slotfase hielden de teams met klassemenstrenners hun kopmannen van voren, terwijl Katusha en Lotto Soudal het tempo voor hun sprinters bepaalden. Niets leek een koninklijke massasprint in de weg te staan, behalve de laatste 500 meter. Op de laatste steile strook bleek Kittel uiteindelijk over de grootste krachtsexplosie te beschikken.

Kittel pakt de bloemen - foto: Sirotti

Kittel pakt de bloemen – foto: Sirotti

RIDE Magazine
97 Reacties
Sorteer op:
5 juli 2016 17:04
Die van Moorsel is echt een kenner.
5 juli 2016 17:05
Poeh, Groenewegen reed één van de snelste sprints, maar begon vanaf positie 20
5 juli 2016 17:05
Jammer voor coquard die had ik het wel gegund. Dylan echt een mega sprint, als die net ietsje verder van voren had gezeten.. maarja dat is achteraf. TLJ verbeterd iig en Dylan laat zien over de capaciteiten te beschikken. Ook op wat minder makkelijk terrein.
5 juli 2016 17:05
Groenewegen kwam van intens ver! Denk dat hij veruit de beste sprint heeft gereden. Wat knap zeg. Hij liet zich helaas wegdrukken door Etixx.
5 juli 2016 17:05
De 28-jarige Slowaak? Is Kittel van nationaliteit veranderd?
5 juli 2016 17:06
Machtige sprint van Dylan. Jammer dat hij zover van achter begon zeg
5 juli 2016 17:06
Zo die zag ik niet aankomen. Klasse van Kittel!

Maar ook van Groenewegen. Mooi man!

Nou Sooike. Litertje azijn al op? Groenewegen was toch overschat? Huh?
5 juli 2016 17:06
Groenewegen reed echt hard
5 juli 2016 17:06
Mooie sprint hoor. Prachtige plek voor Dylan, die kwam echt nog hard opzetten! Zet die jongen goed af en hij kan winnen met een beetje geluk. Kittel toch ook verrassend... op de vlakkere aankomsten kwam hij tekort, maar hier wint ie.
5 juli 2016 17:06
Groenewegen van onvoorstelbaar ver een hele mooie plek behaald. Zit hij wel goed dan doet hij gewoon mee voor de winst! Gaat niet winnen deze tour omdat zijn trein gewoon niet goed genoeg is, maar een podiumplek op een goeie dag zit er wel in!
5 juli 2016 17:06
Zeer sterk van Kittel, had ik niet verwacht. Greipel z'n ketting eraf geloof ik.
5 juli 2016 17:07
Zo, 'we' hebben een topsprinter
5 juli 2016 17:07
Heeeel knap van Kittel. Toch onverwacht op zo'n oplopende sprint. Cavendish en Greipel kwamen er niet aan te pas. Wel zonde voor Coquard, hem had ik t wel gegund.
Groenewegen wordt steeds beter. Goed gebracht en goed resultaat vandaag.
5 juli 2016 17:07
Groenewegen knap vierde, maar wat zat hij ver de laatste kilometer. Als hij beter van voren wordt gehouden komt ie nog een stuk dichter, dit was veel te ver.
5 juli 2016 17:07
hahahaha gewoon Kittel , die zou dat niet kunnen .......
5 juli 2016 17:07
Zozo, dat valt me toch mee van Kittel. Knappe zege.

Coquard en Groenewegen reden de snelste spurt. Jammer dat ze wat te ver zaten. Kristoff wel beter vandaag, maar komt er echt niet aan te pas. En wat deed Greipel? Iets met zijn versnellingen?
5 juli 2016 17:07
Coquard en Groenewegen waren 1 en 2 geworden als ze goed afgezet waren...
5 juli 2016 17:07
Holy moly wat een geweldige massasprints deze Tour! Coquard met een fantastische jump, maar Kittel viel niet stil. Toch heel erg goed herpakt na twee verloren sprints.

Greipel zat te vroeg met de neus in de wind, Groenewegen toont zijn talent, knappe prestatie.
5 juli 2016 17:08
"Op de laatste steile strook bleek Kittel uiteindelijk over de grootste krachtsexplosie te beschikken."
Als je ziet hoe Coquard nog versneld ben ik het daar niet helemaal mee eens ;)
Had een goed wiel achter Sagen, alleen die zat gewoon net iets te ver.
5 juli 2016 17:08
Groenewegen holy crap zeg!
En zonde dat Coquard m niet pakt, maar Kittel is ook n mooie winnaar
5 juli 2016 17:08
Alleen Coquard reed sneller dan Groenewegen.
Het was jammer dat hij toch weer even het wiel van zijn leadout kwijt was.
5 juli 2016 17:09
Gister werden hier alweer twee man afgeschreven, Kittel en Groenewegen, mooie sportieve reactie van beide mannen.
5 juli 2016 17:09
Pfoe, sterk staaltje hoor.

Coquard veruit de sterkste sprint, die jongen is echt weleens toe aan zijn grote vis. Hoe komen mensen er trouwens nou weer bij dat Groenewegen de snelste sprint rijdt? Hij wordt keihard uit het wiel gesprint door Coquard. Mega knappe prestatie van Dylan, rijdt de op 1 na snelste sprint, dat wel! Maar kom op.. Coquard had hier mogen winnen, en verliest op 1 milimeter ofzo haha.

Greipel verkeek zich dus volledig op de aankomst, en Kristoff daarna ook nog eens. Maakt het van de zware, grote Kittel nog knapper.
5 juli 2016 17:09
Coquard was nog een stukje sneller dan Groenewegen maar beide waren sneller dan Kittel, Sagan en Cavendish.
5 juli 2016 17:10
'de snelste sprint'

Doet voor meest overschatte wielerprestatie zonder twijfel mee voor het podium, zulke snelste spurt rijders doen dat veelal in de zuiging van achterwielen, rijden minder op kop winnen niet.

Dat gezegd hebbende deden ze het vandaag prima, zo met 1 ultieme 'brenger' is het natuurlijk een stuk minder bewerkelijk, geen trein maar wel Groenewegen volledig in staat gebracht om mee te spurten.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.