Tour 2016: Pantano beste vluchter in Culoz, Poels houdt favorieten bijeen
foto: Sirotti
zondag 17 juli 2016 om 17:31

Tour 2016: Pantano beste vluchter in Culoz, Poels houdt favorieten bijeen

Jarlinson Pantano is de winnaar van de vijftiende etappe in de Tour de France 2016. De Colombiaan van IAM Cycling maakte deel uit van een omvangrijke kopgroep en kwam na 159 kilometer als eerste over de meet in Culoz. Rafal Majka moest het onderspit delven. De favorieten verloren elkaar niet uit het oog.

Vier Nederlanders in grote vlucht
Direct vanuit de start ging het hard. Bolletjestruidrager Thomas De Gendt opende het bal in de jacht op meer punten, maar deze inspanning zorgde ervoor dat hij op de eerste klim van de dag geen kracht meer had om te volgen. Rafal Majka, tweede in het bergklassement, wist daarvan te profiteren op de Col du Berthiand (1e categorie), met Ilnur Zakarin in zijn wiel. Een grote groep sloot in de afdaling aan, met daarbij onder meer Vincenzo Nibali, Serge Pauwels, Tom Dumoulin, Stef Clement, Tom-Jelte Slagter, Dylan van Baarle en George Bennett.

Majka naar de bollen
Het extreem hoge tempo zorgde voor een slagveld. Achterin het peloton stond de deur al wagenwijd open, maar de helpers van Froome legden na de afzink van de Berthiand de handrem erop. De dertigkoppige kopgroep kreeg de ruimte. Het peloton bleef hangen op een achterstand van zeven minuten. In de kopgroep nam Majka virtueel de bollentrui over van De Gendt, maar ook Pauwels toonde zich gretig met het sprokkelen van punten op de kleinere cols.

Dumoulin probeert iets
In de bevoorradingszone trok Van Baarle ten aanval als belangrijke pion van Pierre Rolland, die ook mee gesprongen was. Dumoulin zag zijn kans schoon en sprong op én over zijn landgenoot. Op dat moment moest de Limburger nog zeventig kilometer rijden. Nibali, Pantano en Pozzovivo wisten aan de voet van de Grand Colombier (buitencategorie) aan te sluiten.

Majka en Pantano maken het uit in de kopgroep
Deze groep hield niet lang stand. Vooral Daniel Navarro en Majka waren actief op de steile flanken en dat deed onder andere Dumoulin, Nibali en Rolland de das om. Zakarin liet zich ook goed zien. De Rus sloeg de handen ineen met Majka en reed weg van de medevluchters. De Poolse kampioen wist op de top een grote slag te slaan in de strijd om het bergklassement. In de linke afzink kwam onder meer Alaphilippe ten val. Zakarin durfde op zijn beurt geen risico te nemen en moest Majka en Pantano laten rijden.

Na het passeren van de finish in Culoz (men had een plaatselijke ronde uitgestippeld) snelde het duo naar de slotklim: de Lacets du Grand Colombier van eerste categorie. Majka probeerde meermaals Pantano te lossen bergop, wetende dat de Colombiaan op het vlakke over een betere sprint beschikt. Dat lukte op vier kilometer van de top, waarna hij solo de top rondde. In de gevaarlijke afdaling richting Culoz miste Majka bijna een bocht, waardoor een ontketende Pantano zich weer vooraan meldde.

Reichenbach en Vuillermoz kwamen onder de vod nog heel dichtbij, maar waren niet dicht genoeg. Majka pokerde en liet Pantano op kop. De Pool ging de sprint als eerste aan, maar zag de snellere Colombiaan over zich heen komen.

Poels controleert de favorietengroep
Astana nam op de Grand Colombier het commando over en trok zeer stevig door in de groep der favorieten, maar de mannen uit de top tien verloren elkaar niet uit het oog. Op het vlakke deel richting Culoz hield de lichtblauwe formatie het tempo hoog en dat leidde allemaal een aanval van kopman Aru in. Valverde sprong naar de Italiaan, maar Sky reageerde met een tempoversnelling van de trein.

Een opvallende move van Froome zelf volgde. Hij deed net alsof hij versnelde en hield toen de benen stil, om te kijken wie reageerden. Bardet waagde nog een ontsnappingspoging, maar zag een sterke Poels het tempo maken in de favorietengroep. De Fransman werd bijgehaald op de top, waarna alles bij elkaar gehouden werd op het vlakke deel richting de finish.

17-07-2016 Tour De France; Tappa 15 Bourg En Bresse - Culoz; 2016, Iam Cycling; Pantano Gomez, Jarlinson; Culoz;

Pantano op het podium – foto: Sirotti

RIDE Magazine
92 Reacties
Sorteer op:
17 juli 2016 17:34
Mooie overwinning :). Heeft er mede voor gezorgd dat deze etappe nog het kijken waard was.
17 juli 2016 17:35
Niet de snelste, sterkste renner wint, maar de renner met de slimste ploegleider en het meeste geld."
17 juli 2016 17:36
Heerlijk om die gozer te zien dalen zeg, hoogtepunt van de dag. En je wist dat Majka veel voorsprong moest pakken, want in de sprint zou dit nooit spannend zijn. Als je dan ook nog minder daalt.. Kansloos verhaal.

Reichenbach kan ik het tegenovergestelde van zeggen. En Zakarin moet op les, dat is echt afzichtelijk gewoon.

Verder saaie etappe, met die vlakke stukken ertussen nodigt het ook niet uit om aan te vallen. Goed gehypet, maar niks gemist als je het niet gezien hebt. Hey, en Dumoulin kan ook niet winnen. Toch nog iets geleerd vandaag :)
17 juli 2016 17:37
Dat controleren van sky is toch wel erg saai om te zien.. Jammer. Wel mooie winnaar:)
17 juli 2016 17:37
makkelijk dagje voor Mollema en een ijzersterke Poels voor Froome. podium komt steeds meer in het zicht.
17 juli 2016 17:37
Leuke winnaar, mooie strijd in de kopgroep, Mollema probleemloos een dag dichter bij Parijs, maar verder blijft steeds meer het gevoel hangen dat de verhoudingen in het peloton te scheef zijn getrokken door de mogelijkheden van Sky om zoveel kopmannen weg te kopen dat ze er zelfs een paar thuis moeten laten.
17 juli 2016 17:38
Prachtige ritzege voor Pantano. Fantastische daler, katterap en een goede klimmer. Mooie renner.

Voor de rest een mooie rit gezien. Dat gelul van dat het een saaie rit zou zijn: wat wil je dan in godsnaam? Sky is gewoon superieur. Bardet, Valverde en Aru proberen, maar worden verdorie gewoon ingehaald door Poels! Niet eens door Froome!

Er is gewoon niemand die Sky kan bedreigen. Ze zitten allemaal en bloc. Dan heb ik er totaal geen problemen mee dat je geen aanvallen ziet. Ze zijn te sterk.
17 juli 2016 17:38
Als mensen zelf een etappe waarin voortdurend strijd is in de kopgroep al als saai bestempelen dan kunnen ze denk ik beter een andere sport zoeken om te kijken.
17 juli 2016 17:38
De meest gehypte man voor de tour haalt nu toch zijn ritje binnen, heel mooi voor IAM. Knap gereden, maar met nog een week te gaan lijken alle truien nu wel al verdeeld.
17 juli 2016 17:39
Waar de ene Colombiaan vol met goesting koerst en wint, blijft de ander angstvallig zitten.

Pantano was misschien niet de sterkste bergop, maar met een goede tactiek en afdaling toch een prachtprestatie. Sky heeft verder alles onder controle. Begint het plaatsjesbehoud nu al?
17 juli 2016 17:40
Saai, saai, saai. Of moeten we zeggen: Skaai, skaai, skaai? Gelukkig is dit altijd maar in één koers op het jaar - geef mij maar Giro en Vuelta. Nog een maandje aftellen.
17 juli 2016 17:41
Quote:
verder blijft steeds meer het gevoel hangen dat de verhoudingen in het peloton te scheef zijn getrokken door de mogelijkheden van Sky om zoveel kopmannen weg te kopen dat ze er zelfs een paar thuis moeten laten.


En toch zijn Poels en Nieve geen kopmannen van andere ploegen geweest in grote rondes. Althans, niet als toppers. Moeten ook nog steeds bewijzen (Nieve zal dat niet meer willen, Poels moet wel) dat ze dat kopmanschap waard zouden zijn. Henao en Thomas rijden bovendien al zo lang bij Sky, die zijn ook nooit echt weg gekocht. Dus al bij al valt het wel mee. Bovendien reed Astana daarvoor alles stuk, en Movistar valt gewoon tegen.
17 juli 2016 17:41
Je zegt het al Purito. Doordat Sky zo superieur is en Froome niet perse hoeft, is het toch gewoon saai bij de klassementsrenner, of vind jij van niet?
17 juli 2016 17:42
@Janjanssen98765

Natuurlijk hebben al die mensen die dit saai noemen (ik ook) het over de klassementsrenners en hun onderlinge (non-)strijd. Wat er in de kopgroep met kleine garnalen die op (al dan niet net niet, of net wel) een uur staan in het klassement, zijn schermutselingen in de marge. Als dat het hoofdverhaal is - zoals hier - dan heb je een saaie koers.
17 juli 2016 17:45
Alleen TJ verliest 1,5 minuut. Als je het dan hebt over nooit echt doorgebroken talent, dan is TJ er ook een.
17 juli 2016 17:46
Het wordt pas leuk tussen de favorieten als Froome aanvalt, de rest is gewoon niet sterker dan Poels
17 juli 2016 17:46
Landa, Kwiatkovski, Nieve, Konig en Poels mag toch wel een aardig rijtje kopmannen genoemd worden. Poels was bij Etixx misschien net geen kopman, maar zat daar wel op het randje.
17 juli 2016 17:47
Dat er niet wordt aangevallen ligt toch gewoon aan het parcours?
17 juli 2016 17:47
@gold finger

Dan moeten die mensen maar eens goed naar het profiel van de etappe kijken dan kun je vrij gemakkelijk concluderen dat dit geen rit voor het klassement was.
Ja een Contador had hier misschien wat geprobeerd maar de rest niet.
17 juli 2016 17:47
Mooie zege zeg. Pantano en Clement maar naar tlj volgend seizoen om Kruijswijk te ondersteunen. Pantano zal wel te duur zijn vrees ik...
Mollema zit trouwens wel vaak alleen. Trek omringt hem niet al te best. In dat opzicht is hij er niet heel erg op vooruit gegaan.
17 juli 2016 17:47
Kwiatkowski een kopman? Toch niet voor de grote rondes...
17 juli 2016 17:49
@CyclingBruh
Het is geen Pantani, Heras, Armstrong en Ulrich op weg naar Morzine nee.

Maar elke klassementsrenner rijdt hier de ballen uit de broek. Van Garderen krijgt 1.30 om de oren. Barguil 7 minuten. Er is verschrikkelijk hard gereden. Er is alleen een ploeg die de koers lam legt.

Echt waar, mannen als Purito, Aru, Bardet, Porte willen wel hoor. Maar als je vol aanzet, 2 minuten je helemaal naar de kleren rijdt, maar slechts 5/10 seconden krijgt, dan houdt het op. En dan vind ik het helemaal niet erg dat er geen verschillen komen tussen de klassementsrenners.

Het is erg als ze wel kunnen, maar niet willen. Maar niet als ze wel willen, maar niet kunnen.
17 juli 2016 17:49
Edit redactie: Insinuaties mogen ergens anders
17 juli 2016 17:50
Natuurlijk is Kwiatkovski een kopman en een speerpunt binnen nagenoeg elke andere selectie.
17 juli 2016 17:51
Mooi parkoers, prachtige winnaar. Schermutselingen voor het klassement zijn langszaam begonnen. Er komen lichte barstjes in het Sky-bolwerk, Henao die moest lossen, Thomas op achterstand, Nieve die een bocht mist. Hopelijk komen er nog een paar van dit soort ritjes, waar dan een aanval van Movistar en Astana meer vuurwerk kan opleveren.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.