Tour 2017: Primož Roglič bezorgt LottoNL-Jumbo zege in rit over Galibier
foto: Sirotti
woensdag 19 juli 2017 om 17:24

Tour 2017: Primož Roglič bezorgt LottoNL-Jumbo zege in rit over Galibier

Primož Roglič heeft LottoNL-Jumbo in de zeventiende etappe van de Tour de France een etappezege bezorgd. De 27-jarige Sloveen zat in de kopgroep van de dag en koos op de laatste klim van de Col du Galibier voor een solo, die hij indrukwekkend afrondde in Serre-Chevalier. Hij bleef als enige uit de greep van een favorietengroep. Fabio Aru is de verliezer van de dag.

Achter hem werd Rigoberto Urán tweede. Chris Froome werd derde voor Romain Bardet. De geletruidrager pakt daardoor belangrijke bonificatieseconden. Fabio Aru verloor 31 seconden op de groep-Froome.

Kittel valt, Matthews valt aan
De etappe werd al vroeg opgeschrikt door een grote valpartij, waarbij twee truidragers betrokken waren. Bollenman Warren Barguil kon snel zijn weg vervolgen, groene trui Marcel Kittel wist zwaar gehavend terug te keren in het peloton. Op datzelfde moment was zijn directe concurrent om het groen, Michael Matthews, in de aanval. Hij maakte deel uit van een kopgroep van 33 renners. De Australiër had twee ploegmaats mee, terwijl ook Bauke Mollema, Dylan van Baarle, Marco Minnaard en Primoz Roglic (ondanks een ongelukkige val in een greppel) meeschoven. Het peloton gaf deze grote groep een vrijgeleide van ruim vijf minuten.

Matthews deed zijn uiterste best van voren. Op de eerste berg van tweede categorie snoepte hij – in dienst van ploeggenoot Barguil – bergpunten af van Thomas De Gendt, waarna hij na de afdaling twintig punten pakte in de strijd om het groen. Die strijd zou later in de etappe echter een opvallende wending krijgen.

foto: ASO

Contador laat op Croix de Fer benen spreken
Op de tweede col van de dag, de Col de la Croix de Fer, werden de debatten bij de favorieten geopend. Niemand minder dan Alberto Contador en Nairo Quintana gingen 125 kilometer voor de finish in de aanval. Daarachter decimeerde Sky het peloton. Quintana bleek niet sterk genoeg om het tempo van zijn Spaanse vluchtmakker te volgen. Contador ging daardoor solo verder; hij dichtte nog voor de top van de Croix de Fer het gat met de grote kopgroep. Op de top hadden De Gendt en Navarro een kleine voorsprong op de groep-Contador, waar de beste klimmers (met Mollema en Minnaard) nog bij zaten.

In het stuk tussen de Croix de Fer en de Télégraphe kwam het nieuws naar buiten dat Marcel Kittel de strijd staakte. Het peloton, met alle favorieten nog present, volgde op 3.30. Vanaf de voet van de Télégraphe werkte Mollema volledig in dienst van zijn kopman, ondanks dat Contador even te voet moest vanwege een mechanisch probleem. Zonder problemen wist hij terug te keren van voren, waar slechts een tiental renners overbleef. Op de top pakte Roglic de meeste punten, een kleine vier minuten voor de favorietengroep.


Koplopers

IJzersterke Roglic toont zich en maakt het af
Onderaan de voet van de Galibier vond de Sloveen van LottoNL-Jumbo het niet snel genoeg gaan. Hij kreeg Contador en Pauwels met zich mee. Even later volgden ook Darwin Atapuma, Mathias Frank en Dani Navarro. Pauwels viel 7 kilometer voor de top van de buitencategorie klim aan. Roglic, die zichzelf meerdere keren testte, reed op eigen tempo het gat toe. Niet lang daarna ging de voormalig schansspringer zelf op pad. En met succes. Binnen no time reed hij de achtervolgers op een halve minuut. Zonder omkijken beukte Rogla door tot de hoogste top van deze Tour de France, de Souvenir Henri Desgrange. Met anderhalve minuut voorsprong op de favorieten ging hij de afzink richting Serre-Chevalier in.

In de afdaling ging de Sloveen als een speer. Als ware het een springschans vloog hij naar beneden over de brede wegen. In zijn bekende tijdrijdershouding moest hij nog bijtrappen in het laatste deel van de afdaling, waarna hij alle tijd kon nemen om zijn handen in de lucht te gooien.


Favorieten

Bardet, Froome en Urán rijden Aru op achterstand
Bij de favorieten gooide Sky het tempo de hoogte in, waardoor Quintana moest lossen en enkel de klassementsmannen overbleven. De befaamde Sky-trein hield de tegenstand in toom. Daniel Martin was de eerste die iets probeerde, maar Mikel Landa pakte de Ier snel terug. Barguil kreeg wel de ruimte. Hij moest in de achtervolging om bergpunten te pakken; Roglic is een van zijn grootste tegenstanders in de strijd om de bollen.

Romain Bardet plaatste de eerste serieuze aanval. Froome en Urán sloten rap aan, Aru miste de slag maar kon terugkeren toen de rest even naar elkaar bleef kijken. Een tweede aanval van Bardet had meer resultaat. Froome, Urán, Landa en Martin konden volgen. Aru was als een kat met negen levens, steeds keerde hij terug. Een nieuwe demarrage, vlak onder de top, van Bardet bracht de Italiaans kampioen opnieuw in de problemen.

foto: ASO

In de 26 kilometer lange afdaling richting de finish werd Aru dan ook op achterstand gereden. Froome, Bardet, Urán, Barguil en Landa pakten een halve minuut op de Astana-kopman, alsook op Daniel Martin. Hierdoor vinden in de top van het klassement enkele verschuivingen plaats. Urán klimt naar de tweede plaats op 27 seconden van Froome, in dezelfde tijd als Bardet.


[poll id=”567″]

RIDE Magazine
154 Reacties
Sorteer op:
19 juli 2017 17:46
Stelling: bij Trek Segafredo is Mollema de man in vorm. Hij won op fantastische wijze eerder deze week. Hij zat in de kopgroep en had reëele kansen op de overwinning vandaag.

Maar toen kwam Contador. Niet in vorm maar op wilskracht toch proberen. Mollema rijdt zich de pleuris voor Contador. Roglic gaat en Contador kan niet volgen. Mollema is dan helemaal leeg en gelost.

Maar hadden ze niet Mollema voor de overwinning moeten laten rijden ??? De status van Contador is groter. Maar Mollema is gewoon beter mensen. Ik zeg : verkeerde beslissing.
19 juli 2017 17:47
Ik denk dat sommige mensen hier een andere Tour kijken dan ik. Toegegeven, de grote kanonnen om de eindoverwinning laten het afweten, maar de etappe's zijn lang zo voorspelbaar niet als de andere jaren waarin de Sky-train domineerde.
19 juli 2017 17:48
Deze Tour is natuurlijk erg teleurstellend voor al diegenen die zichzelf hadden wijsgemaakt dat Froome en zijn ploeg dit jaar erg kwetsbaar zouden zijn. Ok, het is misschien allemaal niet geweldig spectaculair, maar ik vond het vandaag ook weer een leuke rit en ik zal de meest veelzijdige van de klassementsrenners een mooie winnaar vinden.
19 juli 2017 17:49
Mij maakt het niet veel uit waar Roglic voor rijdt en ook bv niet waar Mollema voor rijdt. Roglic is geen ndl renner en dus zie ik vandaag gewoon een verloren mogelijkheid voor een ndl renner, namelijk Mollema die etappe te winnen. Dat vind ik super jammer. Waarom iedereen zo voor Roglic of Bennet van tlj juicht snap ik niet goed. Ploegen zijn sponsors en geen landen. Een sponsor juicht vandaag en in Slovenië juichen ze vandaag. Maar met sponsors heb ik helemaal niets. Niet met tlj, Sunweb of trek. Dat zijn maar bedrijven.. Ik geef het niet lang meer en Roglic rijdt voor meer geld voor een andere sponsor en is dan een nog grotere concurrent van Ndl renners.
19 juli 2017 17:50
Toch vind ik Daniël Martin wederom de verliezer van gedag door niet bij dat eerste groepje te zitten..
19 juli 2017 17:50
@Scoot Sunderland,
Contador had ook reele kansen op de overwinning. Achteraf had Mollema misschien meer kans, maar dat was ook een gok geweest.
Er is op naam besloten en dat begrijp ik wel. Toch zonde voor Mollema.
19 juli 2017 17:50
@Geit in jouw Kelderman.
Gisteren niet interessant?, vandaag?, Mollema etappe?, etappes in de Jura allemaal om je vingers bij af te likken als je een neutrale toeschouwer bent.....
Alleen de Kittel etappes waren voorspelbaar.
Matthews heeft zich het lep lazarus gereden om strijd te maken.
19 juli 2017 17:51
@Lalsacien Kijk naar deze rit, met de Croix de Fer en de Galibier erin. De Galibier is gewoon zo'n mytische col en deze rit leende zich voor een tactisch steekspel. Oke, Sky is sterk, maar proberen moet je altijd. De uitdagers van Froome lijken het wel welletjes te vinden allemaal. Als je ziet, Yates verliest maar een minuutje omdat het gewoon niet hard genoeg ging. Aru kon ook een paar keer terugkeren. Die zouden er toch finaal afgereden hebben moeten worden. Komt dit door de afdaling op het einde? Zijn renners dan bang dat een aanval voor niks is? Ik weet het niet. Morgen is het al te laat denk ik. Froome moet een slechte dag hebben dan. Denk dat ie die niet krijgt. Overigens kan ik wel erg genieten van Martin die het als eerste weer probeert. Had hij gewacht, dan was hij ook in het groepje Froome gebleven. Maar hij probeert in ieder geval.
19 juli 2017 17:52
Mooie dagen zo met Sunweb, Mollema en nu LottoNL-Jumbo.
19 juli 2017 17:52
Verhoeven was weer groots. Ben zeer benieuwd naar Landa...
19 juli 2017 17:52
@Scott

Inderdaad. Ze hadden alleen Pantano mee moeten laten rijden. Dan kan je gokken op 2 paarden. Dit was eigenlijk gewoon dom, maar ik vind helemaal mooi dat TLJ met Roglic eindelijk weer een tourzege heeft, na veel tegenslag deze tour.
19 juli 2017 17:55
Mollema had hier kans op een tweede etappe, maar Contador himself gooide roet in het eten. Misschien heeft het beulswerk van Pantano en Mollema wel voor het tijdsverschil gezorgd, waarmee Roglic de rit wint. Dan staan TLJ en Trek wat dat betreft weer gelijk, want ik had afgelopen week het idee dat Roglic niet echt helemaal vol achter Bauke reed.
19 juli 2017 17:55
Mooie rit, die Roglic gaat nog veel ritten winnen als kaper. Klimmen en tijdrijden zijn zijn specialiteiten, daar kom je ver mee.

Ik verwacht morgen een verschroeiende demarrage van Uran waarmee hij de Tour wint. Hij volgt tot nog toe altijd heel makkelijk, maar hij is heel slim om te weten dat het nog niet nodig is om het geel te pakken. Als je zoals Aru te vroeg het geel pakt dan bekoop je dat later.
19 juli 2017 17:55
Ik vind het een doodsaaie tour, maar ben fan van Froome. Van mij mag die ook heel graag winnen.

Verschil met andere jaren zijn de vele voorspelbare sprints (allemaal Kittel), en nul spanning in het klassement. Die schijn had je bijvoorbeeld nog wel toen Purito en Quintana zo goed waren, of het jaar dat Valverde podium reed en die etappe naar Alpe dHuez zo spannend was. De grootste uitdager van Froome is volgens mij gewoon Uran, die geen 1 enkele keer aanvalt.

Ook mis ik de aanvallen van Froome zelf, ik vind het veel mooier als er iemand wint die er bovenuit steekt. En ik heb Froome geen 1x zelf het verschil zien maken, in tegenstelling tot voorgaande jaren.

Er zijn vrijwel geen spectaculaire etappes, en als je een etappe niet kan zien mis je bijna nooit wat.

Dat maakt het gewoon tot een heeeeeele saaie tour. En dan is het parcours qua schoonheid ook om te janken, er zijn zoveel mooiere plekken dan dat foeilelijke dal van St Michel de Maurienne bijvoorbeeld. Dat deden ze voorgaande jaren ook veel beter, rond Chamonix, Andorra, Finhaut, Annecy, etcetera.
19 juli 2017 17:55
Sunweb drie etappes, 2 truien en top tien AK.
19 juli 2017 17:56
Als ze Mollema niet volgas het eerste deel van de klim op hadden laten rijden dan was de groep favorieten er voor de top overheen gekomen, dus die optie hadden ze helaas niet. Als Contador niet was aangesloten dan had je een samenwerkende groep gehad en dan was het wellicht anders gelopen, in ieder geval beter voor Mollema. Die zat echt wel bij de besten van die kopgroep.
19 juli 2017 17:56
Dat Mollema hier zo'n kans had gehad moeten we ook niet overdrijven trouwens, die is de hele tour nog nergens de sterkste in een groepje geweest als het bergop(!) ging. Dat was vandaag toch wel vrij cruciaal.
19 juli 2017 17:57
@grootverzet
Je verzet is duidelijk groot. Wil je terug naar een Tour met landenploegen, in nationale shirts? En dan op straffe van boete enkel nog supporteren voor de eigen nationaliteit? Terug naar het wielrennen met Fransen, Belgen, Italianen en o ja -in mindere mate - Nederlanders, zoals in the good old days...
19 juli 2017 17:57
@Lalsacien

Welke boeiende strijd tussen het geel heb jij gezien die ik heb gemist?
19 juli 2017 17:59
En ik had nog wel gezegd dat ik Quintana zichzelf wel weer naar het podium zou plakken.... Nu lijkt dus een andere Colombiaan zich naar het podium te plakken.... Bardet doet in oeder geval nog soort van pogingkjes. Al heb ik het idee dat hij nog niet voluit ging.... Froome zal morgen wel orde op zaken (willen) gaan stellen, zo eersuchtig is hij wel.

Oh, en mooie zege van Roglic. Contador mag vanavond even iemand excuses gaan aanbieden.
19 juli 2017 18:00
LyndaLid balen van al de valpartijen dat heeftveel spanning weggehaald maar zo saai vindt ik heb toch wel 68 uur gekeken .
19 juli 2017 18:00
En intussen kruipt Benoot weer een stapje hoger. Nu al 19e in het klassement, Betancour zal hij waarschijnlijk ook nog pakken. Niet slecht voor zijn eerste grote ronde en voor de op één na jongste renner in de Tour. Die moet nu toch echt kiezen voor het klassement in de grote rondes.
19 juli 2017 18:00
@Puffin: het is een tegenvallende etappe omdat er weer eens gewoon weinig gebeurd is. Ik kijk de Giro, Tour en Vuelta voor het klassement, niet voor een kopgroep. En in de Tour is het voor mij elk jaar tegenvallen omdat er niet gekoerst wordt. Mijn Tourheld van 2017, Dan Martin, gaf dat goed aan: "in de Tour koersen renners te behoudend. Mensen koersen om hun plekje te behouden." En dus zie je elk jaar hetzelfde, althans sinds 2012 zeker. Maar ik begin mij ook steeds meer te realiseren dat gewoon niet kunnen. Froome is gewoon te sterk. Hij moet vallen of pech tegenkomen, anders wint hij. Het ligt alleen aan de route dat het zo dicht bij elkaar ligt, zo eerlijk moeten we toch wel zijn?
19 juli 2017 18:01
@LyndaLid

Uran komt morgen wel. Voor mij mag Froome wel niet winnen. Het enige waar hij wat verschil heeft gemaakt is die tijdrit. Op de aankomsten boven was hij nooit de beste, geef mij dan maar een andere winnaar.
19 juli 2017 18:03
Als Talansky en Rolland wat meer hadden thuisgegeven had ik Uran wel wat eerder zien aanvallen. Maar het is toch wel een wat laffe manier van koersen, lijkt toch regelmatig met wat overschot te zitten.

Ach we hebben nog twee zeer interessante etappes voor de boeg. Het is absoluut geen top Tour, maar dat had ik ook nooit verwacht. Froome kan zich nog steeds geen slecht moment permitteren, zelfs geen matig moment of een lekke band in de tijdrit. En dat had ik vantevoren nooit verwacht als je bedenkt dan een Porte en
Valverde ook nog eens zijn uitgevallen en Contador en Quintana totaal niet op het gehoopte niveau zijn.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.