Tour 2017: Primož Roglič bezorgt LottoNL-Jumbo zege in rit over Galibier
foto: Sirotti
woensdag 19 juli 2017 om 17:24

Tour 2017: Primož Roglič bezorgt LottoNL-Jumbo zege in rit over Galibier

Primož Roglič heeft LottoNL-Jumbo in de zeventiende etappe van de Tour de France een etappezege bezorgd. De 27-jarige Sloveen zat in de kopgroep van de dag en koos op de laatste klim van de Col du Galibier voor een solo, die hij indrukwekkend afrondde in Serre-Chevalier. Hij bleef als enige uit de greep van een favorietengroep. Fabio Aru is de verliezer van de dag.

Achter hem werd Rigoberto Urán tweede. Chris Froome werd derde voor Romain Bardet. De geletruidrager pakt daardoor belangrijke bonificatieseconden. Fabio Aru verloor 31 seconden op de groep-Froome.

Kittel valt, Matthews valt aan
De etappe werd al vroeg opgeschrikt door een grote valpartij, waarbij twee truidragers betrokken waren. Bollenman Warren Barguil kon snel zijn weg vervolgen, groene trui Marcel Kittel wist zwaar gehavend terug te keren in het peloton. Op datzelfde moment was zijn directe concurrent om het groen, Michael Matthews, in de aanval. Hij maakte deel uit van een kopgroep van 33 renners. De Australiër had twee ploegmaats mee, terwijl ook Bauke Mollema, Dylan van Baarle, Marco Minnaard en Primoz Roglic (ondanks een ongelukkige val in een greppel) meeschoven. Het peloton gaf deze grote groep een vrijgeleide van ruim vijf minuten.

Matthews deed zijn uiterste best van voren. Op de eerste berg van tweede categorie snoepte hij – in dienst van ploeggenoot Barguil – bergpunten af van Thomas De Gendt, waarna hij na de afdaling twintig punten pakte in de strijd om het groen. Die strijd zou later in de etappe echter een opvallende wending krijgen.

foto: ASO

Contador laat op Croix de Fer benen spreken
Op de tweede col van de dag, de Col de la Croix de Fer, werden de debatten bij de favorieten geopend. Niemand minder dan Alberto Contador en Nairo Quintana gingen 125 kilometer voor de finish in de aanval. Daarachter decimeerde Sky het peloton. Quintana bleek niet sterk genoeg om het tempo van zijn Spaanse vluchtmakker te volgen. Contador ging daardoor solo verder; hij dichtte nog voor de top van de Croix de Fer het gat met de grote kopgroep. Op de top hadden De Gendt en Navarro een kleine voorsprong op de groep-Contador, waar de beste klimmers (met Mollema en Minnaard) nog bij zaten.

In het stuk tussen de Croix de Fer en de Télégraphe kwam het nieuws naar buiten dat Marcel Kittel de strijd staakte. Het peloton, met alle favorieten nog present, volgde op 3.30. Vanaf de voet van de Télégraphe werkte Mollema volledig in dienst van zijn kopman, ondanks dat Contador even te voet moest vanwege een mechanisch probleem. Zonder problemen wist hij terug te keren van voren, waar slechts een tiental renners overbleef. Op de top pakte Roglic de meeste punten, een kleine vier minuten voor de favorietengroep.


Koplopers

IJzersterke Roglic toont zich en maakt het af
Onderaan de voet van de Galibier vond de Sloveen van LottoNL-Jumbo het niet snel genoeg gaan. Hij kreeg Contador en Pauwels met zich mee. Even later volgden ook Darwin Atapuma, Mathias Frank en Dani Navarro. Pauwels viel 7 kilometer voor de top van de buitencategorie klim aan. Roglic, die zichzelf meerdere keren testte, reed op eigen tempo het gat toe. Niet lang daarna ging de voormalig schansspringer zelf op pad. En met succes. Binnen no time reed hij de achtervolgers op een halve minuut. Zonder omkijken beukte Rogla door tot de hoogste top van deze Tour de France, de Souvenir Henri Desgrange. Met anderhalve minuut voorsprong op de favorieten ging hij de afzink richting Serre-Chevalier in.

In de afdaling ging de Sloveen als een speer. Als ware het een springschans vloog hij naar beneden over de brede wegen. In zijn bekende tijdrijdershouding moest hij nog bijtrappen in het laatste deel van de afdaling, waarna hij alle tijd kon nemen om zijn handen in de lucht te gooien.


Favorieten

Bardet, Froome en Urán rijden Aru op achterstand
Bij de favorieten gooide Sky het tempo de hoogte in, waardoor Quintana moest lossen en enkel de klassementsmannen overbleven. De befaamde Sky-trein hield de tegenstand in toom. Daniel Martin was de eerste die iets probeerde, maar Mikel Landa pakte de Ier snel terug. Barguil kreeg wel de ruimte. Hij moest in de achtervolging om bergpunten te pakken; Roglic is een van zijn grootste tegenstanders in de strijd om de bollen.

Romain Bardet plaatste de eerste serieuze aanval. Froome en Urán sloten rap aan, Aru miste de slag maar kon terugkeren toen de rest even naar elkaar bleef kijken. Een tweede aanval van Bardet had meer resultaat. Froome, Urán, Landa en Martin konden volgen. Aru was als een kat met negen levens, steeds keerde hij terug. Een nieuwe demarrage, vlak onder de top, van Bardet bracht de Italiaans kampioen opnieuw in de problemen.

foto: ASO

In de 26 kilometer lange afdaling richting de finish werd Aru dan ook op achterstand gereden. Froome, Bardet, Urán, Barguil en Landa pakten een halve minuut op de Astana-kopman, alsook op Daniel Martin. Hierdoor vinden in de top van het klassement enkele verschuivingen plaats. Urán klimt naar de tweede plaats op 27 seconden van Froome, in dezelfde tijd als Bardet.


[poll id=”567″]

RIDE Magazine
154 Reacties
Sorteer op:
19 juli 2017 18:36
Als Landa de sterkste is waarom reed Froome dan telkens zelf de gaten dicht?

Froome haalt morgen gewoon genadeloos uit en dan is het weer duidelijk wie de sterkste is.
Je ziet duidelijk een andere opbouw in zijn huidige Tour en de voorgaande Tours.
Hij is nu in de laatste week veel beter dan afgelopen jaren.

Bardet is de enige die nog goed genoeg is om een aanval te plaatsen, de rest weet al voldoende.
19 juli 2017 18:37
Froome moet op de Izoard nu echt zelf gaan aanvallen, anders is zijn marge tov Bardet, Uran c.s. veel te klein. Er hoeft dan maar een lekke band of materiaalpech tijdens de tijdrit plaats te vinden om hem echt in de problemen te gaan brengen. Nu de vraag: krijgt Froome op de Izoard zijn belagers van zich af? Die splijtende demarrage waarna hij al zijn concurrenten op grote afstand zet, heb ik deze Tour nog niet gezien. Dat maakt deze Tour toch spannend.
19 juli 2017 18:41
Uran pakt morgen op de Izoard nog 10" boni, en pakt 20" voorsprong tijdens de tijdrit, omdat Froome lek rijdt. Froome gaat meesprinten op de Champs-Elysées en wordt 4e, achter Groenewegen, Bo Hagen en Der John. Uran wint de Tour met 3" verschil.

Op naar boeiende wedstrijden.
19 juli 2017 18:42
Met 3x lekke band of materiaalpech is froome waarschijnlijk nog sneller in de tijdirt dan bardet en uran
19 juli 2017 18:42
@Kosmonaut Ik doel ook meer op het feit een etappe als deze al heel saai vinden vloeit meer uit die EPO-tour periode waar aanvallers extra veel buskruit hadden nu, dan de gehele ronde in overschouw nemende. Verder is uiteraard ook van het puur persoonlijk perspectief gekeken, zoals onder meer Sebas ook zegt.

Dat de Ronde van Italië en Spanje meer spektakel opleveren is niet nieuw eigenlijk, ook voor de zogezegde Team Sky-dominantie was dat al vaak het geval. Dat heeft met een aantal factoren te maken natuurlijk.
19 juli 2017 18:43
Wederom een saaie etappe waar iedereen naar elkaar kijkt en een enkeling een verdwaald speldeprikje durft te plaatsen. Het gebrek aan winnaars(mentaliteit) in deze Tour is schrijnend.
19 juli 2017 18:44
Dikke proficiat voor Primoz Roglic en Lotto-Jumbo , wat een wedstrijd heeft Roglic gereden , mag dan wel een buitenlander zijn maar ik heb van hem genoten.
Plots liggen er nu kansen voor 3 etappe overwinningen , zaterdag Roglic nog even dunnetjes de zaak overdoen en Groenewegen in Parijs na die brute pech van Kittel.
19 juli 2017 18:46
@Pietertje: juist. Froome draait morgen mensen de nek om en zaterdag begraaft hij de rest. Als Aru niet oppast gaat ook Landa hem morgen voorbij en dan keldert hij op de 2 'beslissende' dagen van plek 2 naar plek 5.

De Landa euforie mag ook de koelkast in. Hij is heel sterk, zeker voor iemand met de Giro in zijn benen maar Froome is wel duidelijk sterker. Net als jullie zie ik hem ook graag in een andere ploeg en zelf als kopman, maar hij profiteert nu natuurlijk wel van de sterkte van Sky en het uitvallen van Thomas. Als (ik weet als telt niet) die overeind bleef dan was Landa gewoon een wagonnetje in de trein. Zo eerlijk moeten we wel zijn. Je kunt toch ook niet serieus zeggen dat Landa vandaag beter was dan Froome.

Ik heb vaak het idee dat mensen zien wat ze willen zien. Froome is 'minder', Landa is 'sterker', 'Froome is niet de sterkste', etcetera. Nu hebben we ook Sagan=Hulk die zegt dat Uran morgen verschroeiend gaat uithalen, terwijl hij nog defensiever heeft gereden dan Froome deze Tour. Heeft alleen maar aangevallen in de afdalingen. Ik snap dat we 'hopen' dat het misschien dan dit jaar wel spannend zou worden, maar de realiteit is dat Froome zich alleen op Peyragudes heeft laten verrassen en minder was. In de overige etappes was hij nergens minder. Vanaf dag 1 had hij al een voorsprong op de rest, heeft de trui 2 daagjes afgestaan en is verder niet in de problemen geweest. Als dat niet genoeg zegt, dan weet ik echt niet waar we naar zitten te kijken.
19 juli 2017 18:48
@ Pietertje, mooi verhaal maar mag Froome zelf ook wat doen als ie de Tour wil winnen? Landa rijdt in dienst van hè. Das geen kattepis. Die paar aanvalletjes van Bardet en consorten kan Froome wel hebben.

19 juli 2017 18:50
Mooi voor Lotto-Jumbo.
Maar Roglic heeft voor mij wel een hoog LLS gehalte, nog net niet Rasmussiaans.
19 juli 2017 18:52
Het huidige wielrennen Inc met de skytrein in de tour laat eenlingen gewoon niet toe om aan te vallen. Froome is waarschijnlijk de sterkste renner en wanneer hij dat niet is op een enkele dag, heeft hij zijn team bij zich waardoor hij het verlies kan beperken. Een etappe als vandaag is zelfmoord voor morgen wanneer iemand alleen aangaat.

Ik ben fan van Froome door de afgelopen jaren waar hij zeker wel veel heeft aangevallen. Alleen ik heb een bloed hekel aan sky doordat hun team gewoon te goed is. Wanneer zij mindere renners hebben krijg je wel degelijk de tactische aanvallen te zien. Maar zij weten ook dat je van a naar b het snelste en beste op het zelfde wattage kan rijden. Hierdoor verlies je bovendien het minste energie.

Dit maakt samen helaas de tour voorspelbaar en daardoor voor veel mensen minder leuk. Wanneer je logisch nadenkt weet je dat de favorieten pas de laatste bergrit in een rij echt aanvallen. Te veel van vandaag verwachten is daarom je eigen schuld. Desondanks kan ik genieten van de tour en de strijd van de afgelopen week om de bollen en het groen en ga ik morgen goed voor het klassement zitten.
19 juli 2017 18:52
Misschien liet Landa vandaag wel de gaten vallen..... Morgen knalt Landa er vol over!!!!
19 juli 2017 18:54
@sebas

Dat zeg ik niet hè.
Maar als zoals sommige mensen hier beweren dat Landa de sterkste is dan zou die als knecht toch Bardet moeten terugpakken.
Dat gebeurde dus niet en het was Froome die het gat moest dichten waarna Landa pas terugkwam als het tempo zakte.
19 juli 2017 18:58
Vevie en Pietertje. Landa doet het werk als een slaaf bergop Froome niet... Een goedbetaalde slaaf.
19 juli 2017 19:01
@Verweggistan

Ik was al aan het wachten op iemand die zo'n uitspraak ging doen. Neem nog een slok azijn
19 juli 2017 19:02
@lemminator

Dan krijgt hij vanavond vast zweepslagen.
19 juli 2017 19:03
Blah blah blah. Lekker van thuis lullen dat het decor, renners, weer en wat niet meer saai is. Is prachtige koers. Je moet alleen op juiste tijden inschakelen. Met beetje kennis van de koers weet je wanneer dat is.
19 juli 2017 19:04
En verder ben ik het er met John Bidon. Misschien kunnen ze gewoon niet beter en zit iedereen op de limiet.
19 juli 2017 19:08
Deze Tour heeft wel een opvallend hoog niveau, een top 10 om van te likkebaarden en bovendien opgezadeld met pechvogels Valverde, Fuglsang, Thomas, Porte/ Sagan , Demare, Cav. Daar kan geen Giro of Vuelta tegen op!
19 juli 2017 19:10
@Lemminator: we zullen het volgend jaar zien. Volgens Cyclingnews heeft Brailsford al aangegeven dat Landa sowieso vertrekt, iets wat een publiek geheim was, natuurlijk. En het wordt zeker Movistar. Maar goed, die zal de Giro dan volgend jaar rijden en niet de Tour.

@rennerske: klopt, maar tegen het koersverloop en koersgedrag (en de aantrekkelijkheid) van de Giro en Vuelta kan de Tour al jaren niet meer tegenop.
19 juli 2017 19:12
Leuke en boeiende etappe vandaag. Begon al met Matthews en Kittel. Daarna de coupe van Contador met o.a. Mollema als knecht. Tenslotte Roglic en de AK-mannen die elkaar bestoken.
19 juli 2017 19:14
Pfff ik vind deze Tour best te haggelen. De etappe die Gesink net niet wint, de dag erna de rit die Uran nipt wint. Het rijden van Barguil, Matthews en Sunweb. De overwinning van Mollema, de finale van gisteren. En vandaag een mooie zege van Roglic!! Ik heb toch wel aardig leuk wielrennen en koers gezien!!! Morgen komt de klapper op Izoard voor het klassement, dat is de Tour. Ik bedoel zo heeft meneer Preud'homme het gewild. Jammer van die saaie sprintetappes, maar goed de Giro moest dit jaar ook wel een beetje op gang komen. En ja ik kan ook genieten van een Kwiatkowski zoals die rijdt deze Tour....
19 juli 2017 19:17
Het is gewoon een prima tour, Froome gaat met 1 slecht moment nog steeds verliezen en dat is een hoop meer dan waar we vantevoren op gerekend hadden.
19 juli 2017 19:26
@ vevie
Tuurlijk kan zo'n Girootje met ritwinnaars als Gorka, Postlberger, Dillier, Fraille, v Emden , Rolland en een 40 jarige Pozzovivo in de top 10 best aandoenlijk en spannend zijn, edoch geen vergelijk met ritwinnaars en Top 10 in deze Tour.
19 juli 2017 19:26
Mooie overwinning van Roglic. En ook dik verdiend voor TLJ na de eerdere aanvallen van Roglic en Gesink en het goede sprinters van Groenewegen. Niks aan gestolen. Wellicht nog wel kans op 1 of 2 etappes met de tijdrit voor Roglic en de sprint voor Groenewegen. Hoe dan ook, TLJ rijdt een vermakelijke Tour waar het tot nu toe nog niet mee zat, maar nu wel.

Dat eeuwige gemekker over een saaie Tour, en dat de Giro zoveel beter is, wordt overigens nu echt wel irritant. De Tour is anders dan de Giro. Is altijd al zo geweest. Ieder heeft zijn charme. Geniet daar gewoon van of kijk dan niet. Maar val niet de hele tijd in de herhaling.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.