Tour 2018: Gaviria pakt eerste geel, topfavorieten verliezen tijd
foto: ASO
zaterdag 7 juli 2018 om 15:35

Tour 2018: Gaviria pakt eerste geel, topfavorieten verliezen tijd

Fernando Gaviria heeft de eerste etappe in de Tour de France op zijn naam geschreven. De Quick-Step Floors-renner klopte in de straten van Fontenay-Le-Comte Peter Sagan en Marcel Kittel. Daardoor zal de Colombiaan morgen in de rit naar La Roche-sur-Yon in de gele leiderstrui starten. Veel topfavorieten als Richie Porte, Chris Froome en Nairo Quintana kregen onderweg met pech te maken en verloren kostbare tijd.

Le grand départ! Na weken wachten was het dan zover. Vlak na elven werden in de Vendée 176 gemotiveerde renners losgelaten om de eerste etappe in de Tour de France te betwisten. Drie renners waren na het vlaggen van Tourbaas Christian Prudhomme net iets meer gemotiveerd en trokken er meteen vandoor; binnen een minuut werd duidelijk dat zij de vlucht van de dag zouden zijn.

Vroege vlucht met drie Fransen, Gesink in de achtervolging
Kévin Ledanois, Jérôme Cousin en Yoann Offredo waren die drie coureurs. Zij vertegenwoordigen de eer van hun ploegen Fortuneo-Samsic, Direct-Energie en Wanty-Groupe Gobert. Mede door het stilleggen van LottoNL-Jumbo liep de voorsprong van de koplopers snel op tot vier minuten.

Voor diezelfde Nederlandse ploeg liep het gat daarna te snel op. Robert Gesink werd opgeroepen als breakaway killer en de Varssevelder was meer dan honderd kilometer vooraan het peloton te vinden met als gevolg dat de voorsprong gestabiliseerd werd en later teruggebracht tot twee minuten bij de tussensprint, die gewonnen werd door Cousin. Bij die tussensprint in La Tranche-sur-Mer was het Gaviria die de spurt van het peloton won. Opvallende afwezige bij deze tussensprint was Groenewegen; hij spaarde zich voor een machtsontplooiing in de laatste tweehonderd meter.

Na deze tussensprint ging Gesink verder met waar hij mee bezig was; het trappen van wattages en het verkleinen van de voorsprong van de kopgroep. Dit deed hij succesvol met de hulp van Quick-Step Floors-renner Bart De Clerq werd de voorsprong bij de enige gecategoriseerde klim van de dag op dertig kilometer van de finish onder de minuut gedreven.

Samenwerking kopgroep stokt na bergsprint
Op deze Côte de Vix stokte de samenwerking van de drie Franse koplopers. Ze bestookten elkaar met aanvallen en Ledanois kwam uiteindelijk als eerste over de top – hij mag morgen in de bolletjestrui van start gaan. Voor de kersverse bolletjestruidrager was het daarna klaar; hij liet zich uitzakken en werd door het peloton opgeraapt. Offredo en Cousin trapten door, maar hun voorsprong bedroeg nog slechts twintig seconden in de laatste twintig kilometer.

Veel onrust in het peloton, topfavorieten verliezen tijd
De onrust in het peloton nam na het inlopen van de twee coureurs op tien kilometer voor de finish toe. Een valpartij van Arnaud Démare zorgde ervoor dat een groep renners op achterstand kwam te rijden. Hierbij zaten klassementsrenners als Richie Porte, Egan Bernal en Adam Yates – Démare zag zijn kansen op de gele trui in rook opgaan.

Twee van de topfavorieten voor de eindzege in het klassement sloten zich hier even later bij aan. Froome kwam ten val en sloot aan in de groep van Porte. Quintana deed dat ook. Net buiten de driekilometerzone kreeg de kleine Colombiaan te maken met een lekke band. Zij verloren allen bijna een minuut op de latere winnaar én de andere favorieten.

Gaviria is de beste en pakt de gele trui
In de strijd om de dagwinst toonde Gaviria zich superieur. De Colombiaan werd perfect door zijn ploeg afgezet, ging vroeg aan en hield vervolgens Sagan en Kittel achter zich. Dylan Groenewegen kwam er niet aan te pas; hij moest van te ver komen en eindigde op een zesde plaats.

RIDE Magazine
108 Reacties
Sorteer op:
1 2 3 5
7 juli 2018 15:36
Groenewegen zat te ver, helaas.
7 juli 2018 15:36
Dumoulin op een (klein) gaatje. Ik ben benieuwd welke tijd die krijgt.
7 juli 2018 15:37
edit wf: niet anti-supporteren
7 juli 2018 15:38
edit wf: niet anti-supporteren
7 juli 2018 15:38
Typisch de Tour, iedereen voorin en valpartijen. Wat een chaos.
7 juli 2018 15:38
Jammer, soms loopt zo'n treintje in de soep. Vandaag voor TLJ.
7 juli 2018 15:38
Kan dat te grote optimisme over Dylan en zijn sprinttrein ook weer even in normalere proporties bezien worden.
7 juli 2018 15:39
Iemand Kruijswijk of Roglic gezien?
7 juli 2018 15:39
Bizarre ontknoping en ontzettend zonde om zo wederom een Tour te beginnen.
- Thomas, Majka, Kruijswijk, Roglic, Mollema, Landa, Dumoulin, Bardet, Fuglsang, Zakarin, Uran, Jungels, Nibali en Valverde van voren. Enorme achterstanden al.
- Froome, Porte en a. Yates op 45 sec. Quintana nog verder achter (zonder hulp!). Martinez, Latour en Bernal voor het wit op achterstand (Benoot goed). Demare, Cavendish geen sprint.

Gaviria sterke lead-out, de rest kwam er zo niet aan. Beetje overdreven reacties rondom val Froome en sprint van Groenewegen.
7 juli 2018 15:39
Niet leuk meer zo'n slagveld
7 juli 2018 15:40
Kruijswijk zat in het peleton, roglic geen idee
7 juli 2018 15:40
Vast een goed voorteken voor Froomey, in de Giro begon ie ook met een val
7 juli 2018 15:40
Wauw. Wat een zege van Quickstep en Gaviria. Overmacht.

Lotto Jumbo zeer slecht. Ik had echt meer gehoopt van Groenewegen maar dit was echt waardeloos
7 juli 2018 15:40
Kruijswijk en roglic geen achterstand?
7 juli 2018 15:40
@Kelderbelg

Kruijswijk en Tom beiden in 1ste groep. Roglic niet gezien, maar is een klein mannetje dus die zie je makkelijk over het hoofd.
7 juli 2018 15:40
@Wildebert
Dat is niet te zeggen na deze etappe, die balans maken we in Parijs op, tenzij je nu ff lekker makkelijk wilt scoren natuurlijk.
7 juli 2018 15:40
Wat een schandalige reacties. Blij zijn om een valpartij, dan ben je in mijn ogen niet Wielerflits-waardig.

Gaviria een goede sprint. Quick-Step gewoon megasterk. Groenewegen kwam te ver te zitten en leek het al redelijk op te geven, had ook totaal geen teamgenoten meer over.

Positieve aan deze etappe, Kruijswijk, Dumoulin en Roglic o.a. hebben een hele goede dag vandaag!
7 juli 2018 15:40
De Tour is begonnen en het is gelijk al meer chaos dan in de gehele Giro.
Froome is gewend te vallen, karma zal het zijn als de Tour gewoon weer wint.
7 juli 2018 15:40
Volgens de officiële site zouden Dumoulin, Kruijswijk en Mollema gewoon in de tijd van de winnaar worden geklasseerd. Roglic staat nog niet in de uitslag.
7 juli 2018 15:41
Dacht kruijswijk in de eerste groep te zien
7 juli 2018 15:41
Dank!
7 juli 2018 15:41
Owww, Groenewegen... Serieuze ontgoocheling, ik had hem nu ook al bij de echte topsprinters gerekend, maar daar zat hij dan toch duidelijk niet bij vandaag. QS doet vrolijk verder, topteam!
7 juli 2018 15:42
Gooi er een sprintetappe in voor geel en je krijgt waar ik gisteren alhier over schreef. Hoe zet je zoveel mogelijk kanshebbers voor de tour op achterstand? Een tdf is een klassementswedstrijd ,maar sprinters lijken weer belangrijker. Wat een onzin.....kansloos gedoe zeg. Alsof je een dobbelsteen gooit. Dat er geen Kruijswijk of zo bij zit???? Is alleen maar geluk hebben.
7 juli 2018 15:43
Het treintje van ltj had Groenewegen eerder moeten gaan ophalen. Hij zat te lang niet in het wiel terwijl de ploeg op kop bleef stampen
7 juli 2018 15:44
Indrukwekkend
1 2 3 5

Om te reageren moet je ingelogd zijn.