UCI: “21 koersen azen op WorldTour-status vanaf 2017”
Foto: Sirotti
dinsdag 1 maart 2016 om 19:50

UCI: “21 koersen azen op WorldTour-status vanaf 2017”

Veel koersen hebben belangstelling om vanaf 2017 toe te treden tot de WorldTour. De UCI ontving aanvragen van 21 kandidaten uit vier verschillende continenten voor een licentie, werd vandaag bekendgemaakt. Over welke wedstrijden het gaat, wordt in de persverklaring met geen woord gerept.

De UCI liet begin december bij het presenteren van de hervormingsplannen al weten dat wedstrijden die willen promoveren naar de WorldTour een aanvraag in kunnen dienen. Toen was echter nog niet bekend dat de ASO vanaf 2017 uit de WorldTour stapt, waardoor er voor het stokpaardje van de UCI onzekere tijden aanbreken.

Cookson: “Dit is een impuls voor de sport”
Nieuwe licenties voor de WorldTour zullen worden toegekend voor een periode van drie jaar, om daarmee wedstrijdorganisatoren meer stabiliteit te geven. Aanvragen zullen onder meer worden beoordeeld op de rol die een koers kan spelen in de promotie en de ontwikkeling van de WorldTour.

UCI-voorzitter Brian Cookson juicht de grote belangstelling toe. “We geloven dat de hervormingen een mooie gelegenheid zijn om de WorldTour uit te breiden met een aantal nieuwe evenementen. Zo kunnen we een klimaat creëren waarin er meer geld gegenereerd kan worden voor de sport. Ik ben ervan overtuigd dat de toevoeging van nieuwe koersen goed zal zijn voor de globalisering van de elitecompetitie in het wielrennen.”

RIDE Magazine
23 Reacties
Sorteer op:
1 maart 2016 19:50
Giro in de zomer 2017. Ik zou het ge-wel-dig vinden. Opzouten met die ASO's
1 maart 2016 20:13
De giro in de lente maakt het wat meer onvoorspelbaar door het weer dat soms erg koud is in de bergen en veel regent! De Tour blijft voor mij het belangrijkst.
1 maart 2016 20:40
Sluit mij op dit moment aan bij Piet Lut, zolang de ASO zich als alleenheerser blijft opstellen moet je de UCI met alle ploegen in de World Tour hun eigen plan trekken. Ik denk dat de Fransozen snel over de brug zullen komen en water bij de wijn doen, ten goede van de ploegen.
1 maart 2016 20:42
Strade Bianchi
Parijs Tours
Milaan Turijn

Zullen een mooie aanvulling zijn, wat mij betreft!
1 maart 2016 20:43
@Piet Lut: dan ben je Tour, Vuelta, Parijs-Roubaix, Parijs-Nice, Luik-Bastenaken-Luik en nog wat koersen kwijt. En dat allemaal omdat de machtswellustige UCI niet wil overleggen. Ik hoop en ga er nog steeds van uit dat het goed komt, aangezien de Giro ook niet zonder ASO door wil. De Italianen willen trouwens ook geen Giro in de zomer, dat is tegen de traditie.

Welke koersen zouden aanvraag hebben ingediend? Ik hoorde het al van de Driedaagse van De Panne, de Ronde van Qatar, de Ronde van Oman en ik gok in elk geval Dhubai. Wat nog meer?
1 maart 2016 20:46
Weg! Met alle troep waar geen dooie hond langs de kant staat. Als er ook geen punten zijn komt er ook geen ploeg meer. Hup! Landen waar ze er zin in hebben om mooie nieuwe profkoersen te organiseren en ik denk hierbij allereerst aan een neo-klassieker (250-275) in England, pak dat tourparcours maar, een tweeluik in Colombia en de slag om Norg :) !
1 maart 2016 20:58
@RV

Een neo-klassieker in England zie ik zeker zitten! Mooie landschappen en wielerennen leeft er steeds meer. Colombia lijkt me ook wel erg leuk!

Slag om Norg, zal hem helaas niet worden. Zou wel leuk zijn om daar eens een wereldtopper te zien
1 maart 2016 21:00
Als het inderdaad door zou gaan dat de ASO uit de WT stapt, dan is er geen WT meer. Maar een tweederangs-circuit. De sponsors en grote ploegen (en zeker het publiek) zullen vooral het ASO-circuit voorrang geven.
Ik reken er ook nog steeds op dat ASO en UCI er samen uit komen.
1 maart 2016 21:21
Engeland had al een wereldbekerkoers, in Leeds geloof ik. Was toen geen succes. Nu misschien wel...
1 maart 2016 21:38
@hakkie
Als er iemand machtswellustig is van die twee partijen, is het wel de ASO. Het is goed dat de UCI hier niet zomaar voor buigt, want ze hebben elkaar allebei nodig.
1 maart 2016 21:38
Driedaagse de Panne heeft een aanvraag ingediend, maar ik hoop dat die geen WT-statuut krijgen.
1 maart 2016 21:45
ASO stapt zoiezo niet uit de World Tour. Is gewoon technisch niet mogelijk. Enigste wat ze kunnen doen is eigen bond oprichten en dus niet meer onder UCI vallen. Maar dat betekent voor heel wat wedstrijden van de ASO ook het einde.

Ze zijn gewoon spierballen aan het rollen en wachten op de eerste die knippert.
1 maart 2016 22:07
Wordt moeilijke opgave, want had meneer Cookson ook niet iets gezegd in het verleden over krimpen van de world Tour wedstrijddagen en geen overlap? Dus bv geen Tirreno en P-N tegelijkertijd.
1 maart 2016 22:21
Tour of California, Norway, Denemarken, Andalusie en San Luis zijn stuk voor stuk mooie rittenkoersen. Als klassiekers Prudential Ride London, Parijs-Tours, GP Lugano, Milaan-Turijn, Strade Bianche...

Keuze zat, waarbij de koers door Toscane het jaarlijks hoogtepunt is, wat mij betreft.
1 maart 2016 22:27
Al dat klagen over de ASO hier. Volgens mij toch de beste organisator van wielerwedstrijden en op schijnbaar rechtmatige wijze hun positie vergaard. Er zijn genoeg klachten over de daadkracht van de UCI en de opzet van de WorldTour. Prima dat de ASO tegengaf geeft.
Het sentiment van wielervolgers rond deze kwestie doet mij denken aan de UCI als overheid, waarover velen klagen maar klakkeloos aan de macht willen houden. De ASO is het grote bedrijf waar iedereen bang voor meent te moeten zijn terwijl juist niemand gedwongen is met hen samen te werken.
1 maart 2016 23:04
Ik ben heel benieuwd om welke koersen het gaat. Ik hoop dat het een beetje gevarieerd is. Het genereren van geld is wel een belangrijk punt. Dat zien ze in ieder geval goed.
1 maart 2016 23:23
Graag Zurich terug. En Leeds of Rochester. En dan de wereldbeker. En opzouten met die world tour.
1 maart 2016 23:32
Eigenlijk dekt 'opzouten met de world tour' de lading nog het beste ja. Volkomen mislukt project dat mijns inziens irritant koersen op top 10 stekken en stom geouwehoer over punten op fora in de hand werkt. Opgedrongen mondialisering werkt voor geen meter en levert alleen maar baggerwedstrijden op in contreien die er niks om geven.
1 maart 2016 23:52
Met RV op alle genoemde onderdelen eens en de conclusie is dat het wielrennen veel mooier kan zijn en weer gaat worden en ook mooiere wielervriendelijke omgevingen en support verdienen van publiek en sponsors!
Kan best wel samen met de ASO geregeld worden.
2 maart 2016 00:28
@Romāns Vainšteins,
Die opgedrongen mondialisering valt wat betreft de WT toch wel mee? Het enige 'gedrocht' was de Tour of Beijing, maar die is dan ook opgedoekt. Tour Down Under is mijn inziens best een leuke wedstrijd waar in Australië, volgens mij, best wel belangstelling voor is (heeft alleen hier minder aandacht voornamelijk vanwege het tijdstip) en de wedstrijden in Canada vind ik zelf best vermakelijk. De overige WT-wedstrijden zijn allemaal in Europa.

Ik vind volkomen mislukt project ook wel erg sterk uitgedrukt. Natuurlijk valt er wel het een en ander op aan te merken. Wil je echter sponsoren naar de sport blijven trekken denk ik toch dat je bij een soortgelijk systeem moet blijven, waar de beste ploegen een startgarantie hebben voor de grote wedstrijden.
2 maart 2016 09:51
Uiteindelijk zal er weinig veranderen.... Ze dronken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was.....
2 maart 2016 12:43
In plaats van de Slag om Norg dan de Tro-Bro Léon. Die heeft wel wat bekendere namen op de deelnemerslijst en is eigenlijk nog stukken mooier dan de Slag om Norg, Strade Bianche en Parijs-Roubaix bij elkaar.
2 maart 2016 12:45
Tro Bro ook prima ! Wat een vette koers is dat zeg !

Om te reageren moet je ingelogd zijn.