UCI gaat vanaf Parijs-Nice controleren op Tramadol
foto: Cor Vos
donderdag 24 januari 2019 om 13:36

UCI gaat vanaf Parijs-Nice controleren op Tramadol

De UCI zal renners vanaf Parijs-Nice (10-17 maart) controleren op het gebruik van Tramadol. Vorig jaar liet de internationale wielerunie weten dat de pijnstiller vanaf 1 maart niet meer is toegestaan in het peloton.

Tramadol kan voor wielrenners gevaarlijk zijn. Naast het feit dat de pijnstiller ervoor zorgt dat een coureur dieper kan gaan, kan het ook zorgen voor misselijkheid en een draaierig gevoel, wat het risico op valpartijen vergroot.

Eerder legde UCI-voorzitter David Lappartient al uit hoe het testen in zijn werk gaat. “We nemen voor of na een koers een druppel bloed af uit een vinger van een renner.” Als een renner wordt betrapt op Tramadol, dan volgen er sancties.

Sancties 
Als een coureur wordt gepakt op Tramadol, dan zal hij een boete krijgen van 5000 Zwitserse frank. Bovendien zal de renner uit de uitslag worden geschrapt van de wedstrijd waarin hij positief testte. Bij een tweede positieve test volgt al een schorsing van vijf maanden.

Ploegen kunnen ook worden geschorst: minimaal één maand tot maximaal één jaar bij twee positieve renners. “Uit dopingtesten bleek dat maar liefst 4,4% van de renners Tramadol gebruikt. We verbieden de pijnstiller dan ook uit bezorgdheid en veiligheid”, aldus de UCI in een persbericht.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.