UCI houdt Nibali aan de kant
Foto: Sirotti
donderdag 27 augustus 2015 om 12:43

UCI houdt Nibali aan de kant

De UCI laat Vincenzo Nibali geen wedstrijden rijden zolang de Ronde van Spanje bezig is. Dat meldt La Gazetta dello Sport.

De Italiaan werd afgelopen zondag uit de Vuelta gehaald nadat hij onreglementair aan de wagen van zijn ploegleider had gehangen. Volgens de regels van de UCI is het niet toegestaan om te starten in een wielerkoers, terwijl een andere wedstrijd waar de renner aan deelgenomen heeft nog aan de gang is.

Nibali wilde starten in de GP Plouay en het Canadese tweeluik in Montréal en Québec en hoopte op clementie van de internationale wielerunie. Doordat zijn verzoek is afgewezen mag hij nu tot en met zondag 13 september geen wedstrijden rijden.

[poll id=”108″]

RIDE Magazine
108 Reacties
Sorteer op:
27 augustus 2015 13:16
Dit vind ik wel onzin.
Hij is gedisckwalificeerd voor de Vuelta, dan kan hij toch wel proberen die andere wedstrijden te fietsen zonder daarin vals te spelen?
27 augustus 2015 13:16
Kunnen de mensen die het hebben over maten en gewichten even linken naar de precieze regelgeving op dit vlak?

Als je uitvalt vanwege ziekte of een blessure, moet je volgens mij toestemming nodig hebben van de organisatie van de betreffende koers. Maar als je door de wedstrijdjury (= UCI) uit koers wordt gehaald? Is in essentie toch heel iets anders. dus ik kan me goed voorstellen dat daar door de UCI anders mee om wordt gegaan.
27 augustus 2015 13:17
Sneue shit. Dat renners niet mogen uitstappen om ergens anders een koers aan te vangen is al discutabel maar als de organisatie er zelf voor kiest een renner buiten te trappen, en dan ook nog op gammele gronden (er is geen regelgeving, voor getuige de verschillende straffen die voor hetzelfde vergrijp worden uitgedeeld) lijkt me dit NVT.

UCI gaat niet lekker de laatste tijd met nattevinger-vaststellingen omtrent verdwijnende doping door nachtcontroles, spuit-11-ingrijpen qua 'veiligheid' en straffen voor de bühne.
27 augustus 2015 13:19
Straf is straf.
Blij dat ze eindelijk eens een keer hun poot stijf houden. Hopelijk zit dit Nibali ook aan het denken en krijgt hij eindelijk eens wat zelf reflectie.
27 augustus 2015 13:23
jee wat jammer.
Wat een negativiteit lees ik over hem, wat een grote oordelen over iemand, een groot
renner, die we gaan missen in de vuelta.
Hoe zal hij zich voelen ?
27 augustus 2015 13:26
'Nu is het wel te hopen dat dit een precedent is dat nu is gezet, en vanaf nu dan ook echt consequent toegepast gaat worden! Niet dit doen uit symbool politiek en in het vervolg slappere maatregelen nemen, maar ik heb het idee dat de UCI gewoon strenger wordt op dit soort zaken. Sepulveda werd ook zonder pardon uit koers gezet. '

Precies wat ik ook dacht LL. En die boetes voor stayeren enz. mogen ook FLINK verhoogd worden. Een straf heeft alleen maar werking als een partij de gevolgen flink voelt. Ook de enige manier om een zich onaantastbare wanende ploeg als Astana te corrigeren: kei en keihard aanpakken.
Mgoed, er zijn er altijd nog die vinden dat Nibali met een boete van een paar duizend Zwitserse franken genoeg gestraft zou zijn.
27 augustus 2015 13:26
Ik weet de precieze regelgeving niet, maar zoals het in dit bericht staat is het kolder dat ze Nibali schorsen en een Boonen wel de ronde van Belgie laten fietsen terwijl hij zelf afstapt in de Giro. Kortom: de regels zullen wel oke zijn, maar de willekeur is echt hemeltergend en niet uit te leggen richting Nibali.
Tenzij natuurlijk DSQ anders wordt gewaardeerd dan een andere opgave (wat je daar ook van mag vinden).
27 augustus 2015 13:26
Nibali heeft het zichzelf aangedaan door in de Gazetta te roepen dat de UCI in een complot tegen hem en zijn ploeg de uitsluiting zou bevolen hebben...als je geschoren wordt moet je stil blijven zitten, maar ja, Italianen en rustig blijven....nu heeft hij in ieder geval 3 weken om na te denken....
27 augustus 2015 13:27
Is het niet aan de organisatie van de Vuelta om Nibali toestemming te geven gedurende de Ronde van Spanje elders te kunnen koersen. Dat is in ieder geval zo bij uitvallen of te laat binnen komen. Er staat nergens in een regelement dat dit bij een diskwalificatie anders zou zijn.
Los daarvan denk ik dat Nibali in de toekomst toch wel minstens een meter afstand gaat houden van de ploegleiderswagen :-)
27 augustus 2015 13:27
Vind die hele Nibali soap belachelijk. Wat een onzin dat hij uit de Vuelta is gehaald. Iedereen komt via de auto terug of hangt aan de wagen. Bovendien kwam Nibali terug van een valpartij en dan mag je van mij met hulp terugkomen. Dit is een beslissing van 'kijk we durven wel tegen Astana'.
27 augustus 2015 13:27
Deze overtreding in een grote ronde heeft dus veel meer impact dan dezelfde overtreding in een 1 dags wedstrijd. Lijkt me niet correct.
27 augustus 2015 13:27
@yara12: Nibali kennende zit hij nu thuis te huilen over al het onrecht wat hem aangedaan wordt en snapt hij niet waarom juist hij: "de meest eerlijke en fantastische renner ooit (na Pantani)" zo wordt behandeld door alle slechte mensen. Wat moeten zijn kinderen en zijn vrouw wel niet denken?
27 augustus 2015 13:30
Voorbeeldfunctie, sneu voor Nibali maar als dit tot gevolg heeft dat er minder renners aan de wagen gaan hangen is de missie wel geslaagd. Ik ben benieuwd!
27 augustus 2015 13:30
@xistnc

Ik spreek over maten en gewichten en haal als voorbeeld Tom Boonen en de Giro aan. Die stapte er toch gewoon uit (zonder blessure/ziekte) om daarna doodleuk een ritje mee te pikken in de Ronde van België ? En het was toch de wedstrijdjury van de Vuelta-organisatie die Nibali uit de ronde zette en niet de UCI (of ontsnapt er mij hier iets ?) Als diezelfde organisatie te kennen heeft dat ze er geen probleem mee hebben dat hij in andere wedstrijden zou starten tijdens de Vuelta vind ik het wat krom dat de UCI deze beslissing neemt.

Zie ook: Tom Boonen mag starten in ronde van België

Sorry, maar ik vind de UCI in deze allerminst consequent.
27 augustus 2015 13:30
n17, je vergeet 'baken van sportiviteit zoals ik bekend sta'.
27 augustus 2015 13:31
Ik ben een wielrenliefhebber en elk mens maakt in zijn leven fouten.

Wat een negativiteit..
27 augustus 2015 13:33
Drop-out
2.6.026

A rider dropping out of the race may not compete in any other cycling events for the duration of the stage race that he abandoned, on pain of a 15 day suspension and a fine of CHF 200 to 1,000. After consulting the event directors and the president of the commissaires panel, the UCI may, however, grant exceptions at the request of a rider and with the agreement of his sports director.

Disqualification
12.1.023

Any rider eliminated from a stage race shall not be permitted to participate in any other competition for the duration of the race for which he was penalised, on pain of a 15 day suspension and a fine of CHF 200 to CHF 1’000.
27 augustus 2015 13:35
Er wordt in de reglementen dus ook duidelijk onderscheid gemaakt tussen uitval en diskwalificatie in relatie tot het starten in een andere wedstrijd.
27 augustus 2015 13:35
Dank aan AndriesW voor het uitzoekwerk!

Geen willekeur maar gewoon de regelementen dus!
27 augustus 2015 13:38
en wat zal ik helemaal stuk gaan als die wereldkampioen zou worden , zou me niks verbazen als hij daar goed is . het is misschien niet zijn parcour , maar maakt er altijd wat van
27 augustus 2015 13:42
@xistnc @AndriesW

Ok, in theorie dus een logische beslissing. Maar ik kan me er moeilijk in vinden. Hij heeft een fout gemaakt, klopt. Hij werd gediskwalificeerd, ok. Ik vind dit qua straf eigenlijk voldoende. Het zal voor Nibali, een topper en schaduwfavoriet in deze koers, wel hard aangekomen zijn. En dat was allicht ook de bedoeling. Maar ik vind het niet nodig hem andere wedstrijden te ontzeggen. Afin, is maar een mening ;)
27 augustus 2015 13:42
Alle ballen op Lombardije dan maar voor de haai, hopelijk een echte sportieve revange.
27 augustus 2015 13:42
@AndriesW
Top, thanks.

Niks maten/gewichten, maar gewoon de (logische) regels toegepast. Al zou wat mij betreft ook bij DQ best een ontsnapping mogelijk moeten zijn.
27 augustus 2015 13:44
@Xistnc Ik begrijp je laatste zin niet goed ?
27 augustus 2015 13:44
@lynda
Jij hebt echt wel verstand van wielrenner, maar bent echt hypocriet en een geobsedeerd Astana hater. Get a life als het daarop aankomt.
Ik zeg helenaal niet dat ik nu wel actief ben, het gaat erom dat je nul respect hebt voor de prestaties van de wielrenners en dit in beeld gebrachte valsspelen van Astana verachtzaamd, terwijl het continue gebeurd in ergere mate, maar dan is het min of meer akkoord

Om te reageren moet je ingelogd zijn.