UCI houdt Nibali aan de kant
Foto: Sirotti
donderdag 27 augustus 2015 om 12:43

UCI houdt Nibali aan de kant

De UCI laat Vincenzo Nibali geen wedstrijden rijden zolang de Ronde van Spanje bezig is. Dat meldt La Gazetta dello Sport.

De Italiaan werd afgelopen zondag uit de Vuelta gehaald nadat hij onreglementair aan de wagen van zijn ploegleider had gehangen. Volgens de regels van de UCI is het niet toegestaan om te starten in een wielerkoers, terwijl een andere wedstrijd waar de renner aan deelgenomen heeft nog aan de gang is.

Nibali wilde starten in de GP Plouay en het Canadese tweeluik in Montréal en Québec en hoopte op clementie van de internationale wielerunie. Doordat zijn verzoek is afgewezen mag hij nu tot en met zondag 13 september geen wedstrijden rijden.

[poll id=”108″]

RIDE Magazine
108 Reacties
Sorteer op:
27 augustus 2015 13:47
@DOL
In principe is in beide gevallen een andere koers dus niet toegestaan. Maar alleen voor de eerste regel wordt gesteld, dat je toestemming kunt vragen. Dat zou wat mij betreft ook in het tweede geval moeten kunnen.
27 augustus 2015 13:49
Echt belachelijk, dit. Is puur op de man spelen. Gaat de UCI vanaf nu elk reglement zo letterlijk opvolgen? Ik ben benieuwd, maar het zou me verbazen. Met die DSQ hebben ze hem toch al meer dan genoeg gestraft!?
27 augustus 2015 13:49
Trouwens, het 8ste bericht over deze kwestie?
27 augustus 2015 13:52
@fietskoen
+100

Zo denken er velen over, alleen als het om Astana gaat zal dit niet gelden volgens hun. Gewoon trieste mensen
27 augustus 2015 13:53
@xistnc

Ok, die mening deel ik dus. Wat trouwens wel meer het geval is met wat je post.
27 augustus 2015 13:55
Aan de wagen hangen is wel toegestaan als er geen camera in de buurt is. Eigenlijk hetzelfde als met dopage. Niet betrapt is niet gebruikt.
27 augustus 2015 13:55
Gelukkig neemt Astana over het algemeen prima wraak na dit soort kwesties.
27 augustus 2015 14:03
@jan jansen: Nee zonder camera mag het ook niet. Maar iemand schorsen zonder bewijs is een stuk moeilijker. Zelfde geld voor doping, belastingfraude, moord en alle andere dingen die niet mogen.

Als je toch betrapt wordt en je wordt geschorst met bewijs moet je niet gaan klagen dat andere het ook doen zonder dat je dat hard kan maken. Bewijs leveren en zorgen dat die ander ook zijn straf krijgt.

Nu lijkt het er op dat Nibali geen spijt heeft dat hij vals speelde maar dat hij spijt heeft dat hij gepakt is. In dat geef ik hem misschien wel groot gelijk, maar dat is natuurlijk niet de juiste mentaliteit.
27 augustus 2015 14:07
Ik vind het wat overdreven deze straf. Wordt eigenlijk gewoon dubbel gestraft nu. Hebben ze dit wel eens eerder bij een renner gedaan?
27 augustus 2015 14:11
Al bijna 500 reacties inmiddels omdat Vincenzo zijn beschadigde stuurlint even liet vervangen vanuit de auto,geen Italiaan die het aandurft om met een gehavende fiets ad finish te komen.
Voor degenen die hem niet opgesteld hadden, kwam het misschien wel goed uit, de een zn dood....
27 augustus 2015 14:11
Zo'n absurde beslissingen van de UCI ontnemen me de zin om het wielrennen nog te volgen. Twee maten, twee gewichten lijkt me; evenals bij 'doping' !!!
27 augustus 2015 14:11
@jan jansen
Vind ik een rare vergelijking, omdat de toppers altijd in beeld zijn. Dan moeten ze maar voor iedere renner een motor met camera hebben ofzo?
27 augustus 2015 14:12
Dus 'UCI houdt Nibali aan de kant' is dus eigenlijk geen nieuws en een overdrijving. Nibali mag volgens de regels niet eens starten in een andere koers. Het zou dus alleen nieuws zijn als Nibali wel zou mogen koersen. Het is dus geen 'extra straf' o.i.d.
Je ziet nu weer veel reactie op de UCI, alsof die dit bedacht hebben, maar zoals Andries liet zien, het staat er gewoon: bij een DQ mag je geen andere koersen rijden.
27 augustus 2015 14:15
filver : Leg eens uit wat die twee maten zijn. Ik ben erg geïnteresseerd. Graag wel met voorbeelden.
27 augustus 2015 14:23
Hij kan nog altijd gaan strandracen of trainen op Tenerife. Zit wel nog talent in voor ploegaflossing op de baan anders ook.
27 augustus 2015 14:34
Karig, die diskwalificatie was al mateloos over de top en dan moet nu de UCI ook nog laten zien dat ze altijd volgens de regels werken met dit stukje symboolpolitiek.
27 augustus 2015 14:46
Los van of ik het er mee eens ben: dit is gewoon Astanaatje pesten van de UCI.
27 augustus 2015 14:47
@ zjoske:
nummer 9 volgens mij. nu nog een huilie huilie reactie van Nibali waar hij het over zijn slechte jeugd, zijn moeder, vrouw, kinderen en de cavia van de buurman heeft en dan hebben we de 10 aangetikt.
27 augustus 2015 14:49
UCI past ineens hun regels toe. Blijkbaar hebben ze nu nog wat "rekeningen" met Astana openstaan en willen ze nu op hun strepen staan, alle hebben ze formeel wel gelijk.
Ik heb er alleen moeite mee dat er nog wel eens met 2 maten gemeten wordt door de UCI en instanties als het in een straatje past. Duidelijk Nibali heeft iets gedaan wat niet door de beugel kan en is daarvoor gestraft. Ik zou willen dat de UCI altijd zo "krachtdadig" en rechtlijnig hun eigen regels zou toepassen en uitvoeren, maar ja het is ook allemaal "politiek" en draait alleen maar om macht. Jammer voor de sport, maar om Nibali nu als een soort boeman te gebruiken...sorry dat gaat mij te ver. Dan zou je bijvoorbeeld ook aan al die renners die halverwege een ronde afstappen omdat ze het niet meer zien zitten om over de zware bergen te trekken in het vervolg van de ronde, ook moeten verbieden ergens anders aan de start te verschijnen. Ik begrijp het verschil tussen disqualificatie en een "normale" opgave, maar krom blijft het.
27 augustus 2015 14:51
Goh, wat een kritiek omdat de UCI zich aan de regels houdt... Is dat niet gewoon goed dat ze dit wel doen? Wilden we niet allemaal dat ze minder laks zijn? Of geldt dat alleen maar voor de renners waar we iets tegen hebben? En zullen we dan in het vervolg maar gewoon dopingzondaars ook niet meer schorsen? Want voor de leuke renners kunnen ze toch best een uitzondering maken, toch?

Wat een onzin allemaal... AndriesW postte duidelijk de regels dus hier kunnen ze niet onderuit. Simpel wat mij betreft. En best logisch: een diskwalificatie is natuurlijk niet echt hetzelfde als uit koers moeten stappen om welke andere reden (ziekte, valpartij, buiten tijd...).
27 augustus 2015 15:08
Quote:
het gaat erom dat je nul respect hebt voor de prestaties van de wielrenners


Grappig, dat zie ik toch echt anders. Ik heb het diepste respect voor de prestaties van wielrenners. Waar ik geen respect voor heb zijn wielrenners die hun collega's achterlaten dmv een demmarage aan de ploegleiderswagen. Waar ik nog minder respect voor heb is het achteraf de schuld aan anderen geven, door te zeggen dat je niet anders kon. Waar ik helemaal geen respect voor heb is om dan de UCI te verwijten dat ze partijdig zijn door jou te straffen.

De regels worden nageleefd. Nibali moet kappen met janken, en de mensen die er niet tegen kunnen dát hij gestraft wordt eigenlijk ook.
27 augustus 2015 15:10
het is vooral treurig voor het wielrennen dat er geen cultuur is van sportiviteit. Als Nibali echt een grote renner zou zijn geweest was het zijn eer te na om op deze wijze aan een wagen te gaan hangen.
27 augustus 2015 15:11
@ robotour

Zoals @LyndaLid terecht opmerkte onderging Sepúlveda, renner van een kleine procontinentale ploeg, in de Tour hetzelfde lot als Nibali in de Vuelta. Er zullen best nog rekeningen openstaan, er is op z’n minst wat wrevel tussen de UCI en Astana. Maar de UCI valt weinig te verwijten in deze; “ineens” en “twee maten” zijn onterechte verwijten.
27 augustus 2015 15:13
Ik vind het er over :o

regels zijn regels, maar wel een regel die in mijn ogen niet eerlijk is ...
Nibali is gestraft, Astana is gestraft, inzake Vuelta, terecht, maar nu nog is, tja ...

komt goed uit, nog een appeltje te schillen met Astana, zo zie ik dat toch ...

renners die bewust afstappen om elders te rijden wordt getolereerd, tja

regels toepassen zeker, maar dan wel consequent, Roubaix, wel bekend met die spoorweg overgang, wie kreeg er DSQ achter zijn naam, terwijl ook bekend was wie dat waren, voor een deel, misschien niet voor allen, maar dat doet er niet toe, rijden over nevenliggende fietspaden, wie kreeg daar straf voor, terwijl dat ook volop in beeld was ...

nu kunnen ze niet anders, maar de uci moet is te raden gaan bij zich zelf, regels aanpassen aan de realiteit en consequent zijn

bij deze vind ik deze straf er over, maar ze kunnen niet anders
27 augustus 2015 15:23
Gebeurt toch wel zeer vaak dat dit wel toegestaan wordt? De uitsluiting vind ik terecht, maar dit gaat er voor mij wat over. Zijn elk jaar genoeg renners die een halve Vuelta doen en dan tijdens de vuelta toestemming krijgen om elders te gaan rijden.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.