UCI verbiedt Tramadol per 1 maart 2019
David Lappartient. foto: Sirotti (archief)
dinsdag 20 november 2018 om 11:04

UCI verbiedt Tramadol per 1 maart 2019

Tramadol is vanaf 1 maart 2019 niet meer toegestaan in de wielersport. Dat heeft UCI-voorzitter David Lappartient gezegd tegen de Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport. Er wordt speciaal voor Tramadol afgeweken van de WADA-regels.

Eerder meldde Lappartient al dat hij het idee had om de zware pijnstiller te verbieden. Tramadol kan voor wielrenners een gevaarlijke stof zijn. Naast het feit dat de pijnstiller ervoor zorgt dat een coureur dieper kan gaan, kan het ook zorgen voor misselijkheid en een draaierig gevoel, waardoor valpartijen kunnen ontstaan. De nieuwe UCI-regel geldt vanaf 1 maart. Precies op tijd voor Parijs-Nice en Tirreno-Adriatico.

In het nieuwe seizoen gaat de UCI ook testen op Tramadol. Lappartient legt uit hoe een test in zijn werk gaat. “Een Tramadol-test is eenvoudig. We nemen voor of na een koers een druppel bloed af uit een vinger van een renner.” Als de renner wordt betrapt met Tramadol, zal hij niet mogen deelnemen aan de wedstrijd of achteraf uit de uitslag van de wedstrijd geschrapt worden.

Nog geen verbod op vermogensmeters
Een ander verbod waar de afgelopen maanden over is gesproken is het verbod op vermogensmeters. Lappartient meldt dat dit niet direct ingevoerd wordt. “We gaan spoedig een nieuwe werkgroep opzetten. Daar zullen ook niet-wielrenners in komen. Denk aan journalisten, technici en tv-producenten. Ons werk is om ideeën te onderzoeken die de sport aantrekkelijker maken.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.