Vaughters voorstander van nachtelijke controles
zondag 31 oktober 2010 om 20:09

Vaughters voorstander van nachtelijke controles

Hoewel de aanbeveling van wereld anti-dopingagentschap WADA om tijdens de Tour ook ’s nachts dopingcontroles uit te gaan voeren op de nodige weerstand kan rekenen, bestaat er binnen het profpeloton ook begrip. Garmin-manager Jonathan Vaughters ziet nachtelijke controles als een belangrijk wapen om doping te kunnen bestrijden. Dat vertelde de Amerikaan tegen Velonation.

Momenteel mogen renners na 10 uur ’s avonds niet meer getest worden. Vaughters is er een voorstander van deze regel op te heffen om zo microdosissen bij renners alsnog te kunnen detecteren. “Wanneer er geen periode bestaat waarop een renner niet getest kan worden, kan de doping gevonden worden. Dat kan helpen in de strijd tegen doping,” aldus Vaughters. “Ik denk niet dat de controleurs om 3 uur ’s nachts gaan testen, eerder rond een uur of 1. Het zal zelden voor komen, maar het belangrijkste is dat er de dreiging is dat renners op elk moment getest kunnen worden.”

Vaughters maakt bij zijn ploeg Garmin gebruik van de diensten van de Amerikaanse dopingdeskundige Don Catlin. Volgens Vaughters worden zijn renners reeds getest op een manier die strenger is dan de protocollen zoals deze door het WADA opgesteld zijn.

Lees ook:
WADA pleit voor nachtelijke dopingcontroles tijdens Tour
Italianen tegen mogelijke nachtelijke tests

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.