Verrassende Tord Gudmestad klopt Groenewegen en Dehairs en wint Veenendaal-Veenendaal
foto: Cor Vos
zaterdag 18 mei 2024 om 16:48

Verrassende Tord Gudmestad klopt Groenewegen en Dehairs en wint Veenendaal-Veenendaal

Tord Gudmestad heeft de Veenendaal-Veenendaal Classic gewonnen door in een massasprint de concurrentie af te troeven. De Nederlandse eendagskoers kende een klassiek verloop, waarbij de koers eindigde in een sprint. In Veenendaal toonde de Noor zijn klasse en sprintte hij naar de winst. Het betekende zijn eerste profoverwinning.

Het parcours van de Veenendaal-Veenendaal Classic was bijna identiek aan dat van vorig seizoen. Zo reden de renners één omloop van zo’n 35 kilometer, die vijf keer moest worden afgelegd. De omloop liep van Veenendaal via Binnenveld, Wageningen en de Rijndijk naar de enige twee hellingen in de ronde: de Grebbeberg (700 meter aan 7,7%) en het Paardenveld (600 meter aan 5,6%). De top van die laatste heuvel lag op elf kilometer van de streep.

Zes man op kop
In de Veenendaal-Veenendaal Classic bij de vrouwen leverde de koers lange tijd geen vlucht van de dag op. Bij de mannen hoefden we daar deze zaterdag minder lang op te wachten. Al na zo’n twintig kilometer koos Simon Pellaud (Tudor) de aanval en kreeg hij vijf renners mee in zijn zog. Daarbij zaten vier Nederlanders. Bart Lemmen (Visma | Lease a Bike), Axel van der Tuuk (Metec-SOLARWATT p/b Mantel), Jan-Willem van Schip (Parkhotel Valkenburg) en Max Kroonen (VolkerWessels).

De ploeg van Groenewegen werkte hard voor hun sprinter – foto: Cor Vos

De laatste renner in de kopgroep van de dag was een Deen, Niklas Larsen (Uno-X Mobility). De zes heren kregen echter geen weergaloze voorsprong van de sprinters in het peloton. Het zestal pakte zo’n twee minuten, waarna de ploegen van Dylan Groenewegen en Gerben Thijssen de koers begonnen te controleren. Zo schommelde de voorsprong van de vluchters de gehele tijd tussen de minuut en twee minuten.

Klassiek verloop 
In Veenendaal stond een sprint in de sterren geschreven, maar bij de vrouwen zagen we vrijdag dat dat geen gegeven is. Tosh Van der Sande (Visma | Lease a Bike) ging – wellicht naar het voorbeeld van ploeggenote Riejanne Markus – met zo’n 110 kilometer maar eens opzoek naar de kopgroep om zijn ploegmaat Lemmen te vergezellen. De Belg kwam echter niet weg. Zo hielden we zes man op kop.

Visma | Lease a Bike was actief in de koers in Veenendaal – foto: Cor Vos

Naar mate de koers vorderde lieten de sprintploegen nooit de teugels vieren. De kopgroep reed nooit verder weg dan twee minuten, terwijl zij af en toe werden getrakteerd op een buitje. Dertig kilometer voor de finish dook de voorsprong onder de minuut. Tien kilometer later was daar nog een half minuutje van over. Jayco AlUla en Intermarché-Wanty kregen inmiddels hulp van ploegen als Alpecin-Deceuninck en Arkéa-B&B Hotels.

Sprinten in Veenendaal 
Deze samenwerking bleek in de absolute finale de nekslag te zijn voor de mannen in de kopgroep. Op slechts twee kilometer van de streep was het na een zenuwslopende jacht klaar voor de vluchters. De verwachte sprint was daar in een regenachtig Veenendaal. In de sprint was het verrassend genoeg Tord Gudmestad, die de concurrentie over de knie wist te leggen. Simon Dehairs en Dylan Groenewegen moesten hun meerdere erkennen in de Noor en werden respectievelijk tweede en derde.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.