Victor Van de Putte wordt prof bij Deschacht-Hens-Maes: “Hier kan ik rustig groeien”
Foto: Cor Vos
dinsdag 10 oktober 2023 om 10:00

Victor Van de Putte wordt prof bij Deschacht-Hens-Maes: “Hier kan ik rustig groeien”

Interview Victor Van de Putte heeft zijn eerste profcontract beet. Het 21-jarige veldrittalent zal ook de komende drie winters de troepen van Deschacht-Hens-Maes vertegenwoordigen. “Dit is een kinderdroom die werkelijkheid wordt”, zegt hij aan WielerFlits.

De Vlaams-Brabander koos heel bewust voor een verlengd verblijf bij de ploeg van Guido en Bart Verschueren, die ooit begon als eenmansploeg rond Vincent Baestaens, maar nu steeds stappen voorwaarts blijft zetten. “Ik heb het hele traject bij de ploeg doorgemaakt. Er is een goede entourage en een fijne groep. We zijn misschien de kleinste Belgische profploeg in het crosspeloton, maar we worden steeds professioneler. Anderzijds is er bij de grotere ploegen toch vaak meer druk en media-aandacht, terwijl ik hier rustig in de schaduw aan mijn carrière kan bouwen.”

Van de Putte kon na zijn sterk 2022-2023, waarin hij op het podium van het BK voor beloften mocht klimmen en in dezelfde categorie de Koppenbergcross won, op heel wat interesse rekenen. Onder andere Arkéa-Samsic, dat haar opleidingsploeg wil vullen met enkele veldrijders, toonde concrete interesse. “Maar ik was niet helemaal overtuigd. Het niveau waar zij op rijden, zou misschien mijn petje te boven gaan. Ik mocht wel een volledig crossprogramma afwerken, maar zij zijn toch meer een wegploeg. Hier is het anders. We rijden ook wegkoersen, maar meer ter voorbereiding en op een iets lager niveau. Daar voel ik me comfortabeler bij.”

Van de Putte ziet zichzelf als een pure crosser. Dat statement zette hij vorige week nog kracht bij door twee keer op Tsjechische bodem te winnen. “Ik ging daar deels heen voor de UCI-punten, maar het was ook een goede oefening om het crossgevoel te pakken te krijgen. Winnen is altijd fijn, en het niveau daar moet je ook niet onderschatten. Je kan het natuurlijk niet vergelijken met een tv-cross in België, maar ik moest toch afrekenen met Adam Toupalik, die zowel op de weg als in het veld heel goed bezig is, en Mickaël Crispin, die niet zo lang geleden Europees kampioen werd bij de U23.”

Foto: Cor Vos

Toch nog vaak belofte
Officieel is Van de Putte prof, maar in de praktijk zal zijn programma niet zo gek veel verschillen van vorig jaar, toen hij enkele profcrossen combineerde met een beloftenprogramma. “Ik voel me nog niet uitgeleerd. Natuurlijk wil ik me graag bewijzen tussen de profs, waar ik een paar top 10-plaatsen als een mooi doel zie. Maar het wordt afwachten hoe het gaat. Ik mik bij de drie kampioenschappen alleszins nog altijd op een beloftetitel, en ook de X²O Trofee zal ik normaal volledig bij de U23-rennners afwerken. Enkele Superprestiges en Wereldbekers zouden dan bij de profs kunnen. Het is eigenlijk pas de bedoeling om vanaf volgend seizoen écht die stap naar de profs te zetten.”

Desalniettemin wil Van de Putte zich ook tonen op het hoogste niveau. “Vanuit de ploeg wordt er meer verwacht dan vorig jaar, maar ze hebben nu ook geen hele waslijst aan doelen en verwachtingen aan mij doorgegeven. Ze hopen gewoon dat stap die ik toen heb gezet kan doorzetten. En dat wil ik zelf ook. Mijn basis is een pak sterker dan vorig jaar, de wegkoersen zijn wat vlotter verlopen, en ik heb serieus aan mijn balkentechniek geschaafd. Als ik nu een cross vind die me ligt, zoals de Koppenbergcrosss, dan hoop ik dat ik dat goede gevoel kan bevestigen.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.