Vierde seizoenszege voor Timothy Dupont: “Ploegen die me geen kans wilden geven, hadden duidelijk ongelijk”
Foto: Cor Vos
dinsdag 3 oktober 2023 om 09:15

Vierde seizoenszege voor Timothy Dupont: “Ploegen die me geen kans wilden geven, hadden duidelijk ongelijk”

Interview Timothy Dupont was afgelopen week de snelste van het peloton in de Ronde van Istanbul. Al de vierde UCI-zege van het seizoen voor de 35-jarige sprinter. Vorig jaar was er in geen enkel ProTeam plaats voor Dupont, maar dat betekent niet dat hij bij Tarteletto-Isorex zijn kopje liet hangen. “Ik ben nog altijd heel gemotiveerd voor een stap hogerop. Werken kan ik na mijn carrière nog lang genoeg”, zegt Dupont aan WielerFlits.

“Het was wel pittig koersen, daar in Istanbul”, lacht Dupont. “Ik denk dat ik op vier dagen tijd meer regen heb gezien dan tijdens een heel jaar in België. Het was er wel fijn vertoeven. Nieuwe plaatsen ontdekken maakt het leven als wielrenner juist boeiend. Dit jaar was ik ook al in de Chinese Tour of Qinghai Lake, waar ik voor het eerst op grote hoogte koerste. Ook de Tour of Hellas in Griekenland was een prachtig rondje. Dat ik op al die plaatsen ook kon winnen, maakt het natuurlijk extra leuk.”

Kleine revanche
Door sommige profs wordt er al eens neergekeken op continentale ploegen als Tarteletto-Isorex. Maar toen Dupont vorig jaar geen ploeg meer vond op World- of ProTeam-niveau, twijfelde hij niet om zijn kans te pakken. “Eigenlijk is er weinig verschil met vorig jaar bij Bingoal WB. De wedstrijden die we in België rijden, zijn grotendeels dezelfde als toen. Je merkt aan kleine zaken dat het wat minder professioneel is, maar dat maakt het niet minder leuk.”

De vier UCI-zeges zijn ook een kleine revanche. “Ja kan stellen dat de teams die me vorig jaar geen kans wilden geven, ongelijk hadden. Als je mijn lijstje met uitslagen op ProCyclingStats bekijkt, denk ik dat veel renners van Pro- of WorldTeam nog niet zo’n seizoen gehad hebben. Ik ben er ergens enorm fier op. Het toont dat ze iets gemist hebben door mij vorig jaar niet te tekenen.”

Timothy Dupont is aan een straf jaar bezig – foto: Cor Vos

Doet dat de ambitie groeien om volgend jaar terug een niveautje hoger te koersen? “De wil om terug te keren naar een ProTeam is er altijd geweest. Momenteel lopen er gesprekken met ploegen op Pro- en WorldTour-niveau. Maar ook Tarteletto-Isorex blijft een optie. Ik rijd nog altijd op een heel hoog niveau, dus wil ik nog zo veel mogelijk uit mijn carrière halen. Werken kan je achteraf nog lang genoeg.”

Snelheid bot niet af
Doorgaans bot de sprintsnelheid af nadat een renner de grens van de 30 heeft overschreden, maar daar is bij Dupont maar weinig van te merken. “Ze zeggen dat, maar ik denk niet dat het waar is. Het heeft veel te maken met motivatie, en ik koers gewoon heel graag. Anderzijds, als sprinter in de WorldTour moet je vaak grote rondes rijden. Ik heb zelf ook gemerkt toen ik de Tour deed, dat als je lang in een hoge zone koerst, je snelheid wel wat kan afbotten. Nu koers ik vooral in races die me liggen en waar ik altijd mee kan doen om de zege. Dat werkt totaal anders op je lichaam en je ingesteldheid.”

Komende week wacht in de Tour of Turkey een nieuwe kans, in een tv-koers met een stevig deelnemersveld. “We zijn na de Ronde van Istanbul nog een paar dagen naar huis gekomen. Donderdag vliegen we terug, mét veel ambitie. Jasper Philipsen doet mee, en hij is lastig te kloppen. Maar een sprint moet nog altijd gereden worden, en vorig jaar klopte ik toch ook Kooij en Viviani in de ZLM Tour. De conditie zou goed genoeg moeten zijn om mee te doen.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.