Vlaamse koersen gaan betonblokken plaatsen tegen terreur
Foto: Sirotti
zaterdag 18 februari 2017 om 09:25

Vlaamse koersen gaan betonblokken plaatsen tegen terreur

Na de rugzakcontrole van vorig jaar worden de Vlaamse koersen dit seizoen verder beveiligd tegen terreur. De organisatoren gaan zijstraten van drukke zones blokkeren met betonblokken en aanhangwagens. Deze maatregelen moeten voorkomen dat eventuele terroristen het parcours oprijden met een vrachtwagen. Dat schrijft Het Laatste Nieuws vandaag.

De aanslagen in Berlijn en Nice, waar terroristen met een vrachtwagen inreden op een grote groep mensen, hebben de wielerorganisatoren gedwongen tot extra maatregelen. “We moeten de richtlijnen volgen die gelden bij terreurniveau 3”, aldus Wim Van Herreweghe, koersdirecteur van onder andere de Ronde van Vlaanderen.

“Naast de tientallen politiemensen die zullen patrouilleren, zetten we zelf honderd stewards in om bagage te checken in de publiekszones”, vervolgt hij. “Nieuw dit jaar is dat we ervoor moeten zorgen dat er geen trucks op het parcours kunnen rijden. Het is uiteraard onmogelijk om dit te garanderen voor het hele traject, maar wél voor de plaatsen waar veel volk samenkomt, zoals de Koppenberg, de Kwaremont en de stad Oudenaarde.”

RIDE Magazine
18 Reacties
Sorteer op:
18 februari 2017 09:35
Je zou er toch niet aan moeten denken dat als gevolg van een inrijdende vrachtwagen renners et jaar er op niet meer kunnen/willen koersen. Of fat een koers te duur wordt om te organiseren.
18 februari 2017 09:50
Jammer maar better safe than sorry. Logistiek een interessante onderneming, ambulances zullen er wel langs moeten kunnen. Wie weet kunnen ze de teambussen inventief gaan neerzetten.
18 februari 2017 09:54
@tvm of dat het halve toppeloton en nog een sloot publiek doodgereden worden?
18 februari 2017 10:13
Waarom moet hier een nieuwsbericht van gemaakt worden? Je brengt alleen maar gekken op een idee en je creeert er ook weer angst en onrust mee. Dat de beveiliging opgeschaald wordt is goed, maar houdt dit gewoon onder de radar.
18 februari 2017 10:18
Niet zomaar betonblokken, maar onze Belgische trots (maar ook wel een beetje lanschapsterreur): de (New)Jersey. Schitterend filmpje hierover: https://www.canvas.be/video/genre/nieuws/documentaire/steen-des-aanstoots
18 februari 2017 10:32
Jammer dat het nodig is, maar absoluut de juiste beslissing.
18 februari 2017 10:44
@Robotour: ik dacht precies hetzelfde.
18 februari 2017 10:53
Niet het eerste de beste blokje beton dus, goed hoor.
18 februari 2017 11:13
eens met LucasR en Robotour.

ze moeten zorgen voor veiligheid maar dan meteen communiceren wat dat is lijkt me niet echt verstandig.
18 februari 2017 11:21
leuk (of eigenlijk deprimerend) filmpje, nederbelg!
18 februari 2017 11:43
Veiligheid voor de bühne (schijnveiligheid). In een vrije wereld kan je een gek niet tegenhouden. Af en toe een aanslag is een prijs die we betalen voor een vrije wereld. Zoals af en toe een vliegtuigcrash de prijs is die de mensheid betaalt voor snel willen reizen. Ik vind het persoonlijk altijd jammer dat er zo'n maatregelen genomen worden. Een goed voorbereide terrorist kan op miljoenen manieren een ravage aanrichten. Al die ophef er omheen geeft veel mensen juist dat vervelende gevoel ("het zal wel nodig zijn") en dat brengt een mooiere wereld niet dichterbij.
18 februari 2017 11:59
@ Orakel:

Hartgrondig mee eens. Helaas wordt het maatschappelijk niet geaccepteerd dat er een prijs is die we moeten betalen en dus krijg je dit soort maatregelen die de komende jaren alleen maar extremer zullen worden vrees ik. Gezien de reacties hier en in zijn algemeenheid mbt veiligheid behoren we tot een (kleine) minderheid en is het draagvlak voor die schijnveiligheid erg groot.
18 februari 2017 12:54
Dan maar een iets minder vrije wereld. Ik heb persoonlijk helemaal geen moeite met de terugkeer van grenscontroles en grote inzet van douane. Ik heb niets te verbergen voor ze, dus laat ze maar controleren.

En dit soort maatregelen zijn gewoon nodig. Dat is een pijnlijke constatering, maar we kunnen de ogen niet sluiten voor de realiteit. Zeker Belgie heeft een grote groep moslims die bereid zijn tot geweld en als martelaars te sterven voor de Jihad. Wat er hiervoor allemaal fout gegaan is, is dan niet zo heel relevant. Daar hebben we Wilders wel voor om dat te herhalen en niet met oplossingen te komen. We zitten nu met deze situatie waarin, zeker in Belgie, er een meer dan reeele kans is op een terroristische is. Dan zul je alle mogelijke veiligheidsmaatregelen in moeten zetten om het gewone leven en dus de koers door te kunnen laten gaan. Hiermee geef je juist een signaal af dat je doorgaat met de koers. Want dat was de andere optie: aflassen.
18 februari 2017 13:48
Een prijs die we moeten betalen voor een vrije wereld? Laat me niet lachen. Er is maar één religie die dit soort geweld voortbrengt, uitdraagt en faciliteert. Het zijn geen Lone Wolfs en alleenstaande gekken. De vrije Westerse wereld die wij kennen wordt niet gewaardeerd door ongeveer 30 miljoen 'nieuwe' Europeanen. Ik vraag me dan af, wat doe je hier dan? Het is van de zotte dat het Anne Frank huis, Joodse scholen, grote evenementen en Boulevards permanent beschermd moeten worden om dat een stroming mensen Westerese onschuldige burgers wil vermoorden. Dit wend nooit en moeten we NOOIT accepteren. Lees deze zin eens heel rustig en probeer het je voor te stellen: met-een-vrachtwagen-door-een massa-mensen-heen-rijden....
18 februari 2017 17:21
@ totsinas. Klinkt leuk allemaal, maar er zijn zat breikviks, net zoals het merendeel van de moslims een vredig huisje boompje beestje leven leidt. En het punt dat gemaakt werd is dat terroristen altijd een zwakke plek kunnen vinden en dit soort beveiliging dus niet werkt.
18 februari 2017 20:30
@yoeri sluit jij lekker de ogen, kijk weg en bagataliseer het probleem maar. Noem behoudens Breivik nog eens een andere Westerse (zelfmoord)terrorist. Misschien op 2 vingers te tellen. Valt in het niet bij new york, brussel, madrid, parijs, berlijn, londen en istanbul en dan nog maar ge zwijgen van de religie en gedachtengied dat erachter zit. Oke, nu weer over fietsen praten ;-)
18 februari 2017 20:44
Ook bewaking dan op alle app gebouwen, een bommetje heeft natuurlijk veel meer impact dan de truc met de truck en een beetje sjofel maakt gehakt van die blokken.
18 februari 2017 21:09
Eens met Robotour. Dom om dit zo hardop uit te spreken.

@TotSinas. Doe eens geschiedenis van Europa terugkijken. ETA, IRA, Rode Leger en Rote Armee Fraktion.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.