Voorbeschouwing: Circuit de Wallonie 2021
foto: Cor Vos
Niels Bastiaens
donderdag 13 mei 2021 om 08:05

Voorbeschouwing: Circuit de Wallonie 2021

Het Circuit de Wallonie betekent voor renners van de tweede lijn de verlossing. Wekenlang waren er op het niveau onder de WorldTour amper wedstrijden in België, en met deze Waalse 1.1-koers van de Bingoal Cycling Cup wordt een nieuw blik wedstrijden geopend. Wie kroont zich tot de opvolger van Thomas Boudat in Charleroi? WielerFlits blikt vooruit.

Historie

Wanfercée-Baulet, een dorpje diep in de Waalse provincie Henegouwen, kon wel wat extra publiciteit naar de buitenwereld toe gebruiken. Dat vond de Waalse zakenman Gogneaux in de jaren ‘20. Gogneaux was een groot wielerliefhebber en richtte de plaatselijke wielerclub CCB (Club de Wanfercée-Baulet) op, dat met Vueltawinnaar Ferdinand Bracke, Luik-Bastenaken-Luik-laureaat Carmine Preciozi en Willy Monty enkele sterke renners afleverde aan de profploegen.

Vanaf 1966 kreeg meneer Gogneaux het idee om met zijn club, die inmiddels door het leven ging onder de naam Courrier Sport Baulet, ook een eigen wielerwedstrijd in het leven te roepen. Dat gebeurde onder de naam Circuit de Hainaut. Belgisch amateurkampioen Roger Rosiers toonde zich de beste in de allereerste editie, die vooral een Belgisch onderonsje bleef. Rogiers zou later ook nog Parijs-Roubaix winnen en was een mooie eerste naam op de erelijst.

Later zouden onder andere Ferdi Van den Haute, René Martens, Etienne De Wilde, Rik Verbrugghe en Johan Vansummeren hem vergezellen. Het record wat het aantal overwinningen betreft wordt gedeeld door twee landgenoten: Joseph Soeters was in 1967 en 1968 twee jaar na elkaar de beste, en in 1984 en 1985 won Stefan Van Leeuwe.

Rik Verbrugghe was hier in zijn jonge jaren nog winnaar – foto: Cor Vos

De start en aankomst zouden nog jarenlang in Wanfercée-Baulet blijven liggen, maar sinds de eeuwwisseling schuwt de organisatie de veranderingen niet. Zo is sinds 2003 de naam gewijzigd in ‘Circuit de Wallonie’ en ging sinds de aansluiting bij de Europe Tour als UCI 1.2-koers ook de start- en aankomstplaats in Wanfercée-Baulet op de schop. Eerst week men uit naar Lambusart, om vanaf 2016 Mont-en-Marchienne, een buitenwijk van luchthavenstad Charleroi, als nieuwe thuishaven te kiezen.

In 2019 ging de wedstrijd voor het eerst als een UCI 1.1-koers door het leven, toen weliswaar nog zonder WorldTour-ploegen. Vorig jaar stond er door de coronacrisis geen Circuit de Wallonie op de kalender.

Laatste tien winnaars Circuit de Wallonie
2020: Niet verreden vanwege de coronacrisis
2019: flag-fr Thomas Boudat
2018: flag-dk Mikkel Frølich Honoré
2017: flag-nl Maarten van Trijp
2016: flag-fr Kévin Lalouette
2015: flag-be Stef Van Zummeren
2014: flag-nl Maurits Lammertink
2013: flag-be Sébastien Delfosse
2012: flag-za Reinardt Janse van Rensburg
2011: flag-co Diego Tamayo


Vorige editie

De organisatie was vorig jaar genoodzaakt om de wedstrijd van de kalender te schrappen, wat de editie van 2019 het meest recente Circuit de Wallonie maakt. Na een enerverende openingsfase viel vroeg in de wedstrijd een eerste beslissing, wanneer een groep van 39 renners zich losmaakte van de rest. Roompot-Charles was het best vertegenwoordigd met zeven renners.

Van een optimale samenwerking was in zo’n grote groep geen sprake. Roompotters Matthias De Witte en Stijn Steels mochten samen met Ludovic Robeet (Wallonie-Bruxelles), Adrien Petit (Total Direct Energie) en Justin Mottier (Vital Concept-B&B Hotels) even vooroprijden, maar op een dikke vijftig kilometer van de streep was alles te herdoen voor een bijzonder lange finale.

Tijdens een van de vele stukken vals plat in de regio rond Charleroi ontstond op initiatief van een sterke Niki Terpstra een nieuwe kopgroep van drie, met ook Baptiste Planckaert (Wallonie-Bruxelles) en Oscar Riesebeek (Roompot-Charles). De drie leiders begonnen met een beperkte voorsprong van twintig tellen aan de eerste van drie lokale finaleronden van 10,8 kilometer.

Thomas Boudat is voorlopig de laatste winnaar – foto: Cor Vos

In de slotfase kreeg Terpstra plots nog het gezelschap van zijn Franse ploeggenoten Thomas Boudat en Anthony Turgis, waardoor Total Direct Energie met drie renners vertegenwoordigd was. Een demarrage van de Nederlander op twee kilometer van het einde werd geremonteerd door een gretige Planckaert. In de sprint om de zege ging Riesebeek als eerste aan, maar trok Total Direct Energie uiteindelijk toch aan het langste eind.

Boudat bleek over de snelste sprintersbenen te beschikken en boekte daarmee zijn eerste zege van het seizoen. Planckaert moest genoegen nemen met een tweede plek, maar was wel de nieuwe leider in de Bingoal Cycling Cup.

Uitslag Circuit de Wallonie 2019
1. flag-fr Thomas Boudat (Total Direct Energie)
2. flag-be Baptiste Planckaert (Wallonie-Bruxelles)
3. flag-nl Niki Terpstra (Total Direct Energie)
4. flag-nl Oscar Riesebeek (Roompot-Charles)
5. flag-fr Anthony Turgis (Total Direct Energie)


Parcours

Start- en aankomstplaats Mont-sur-Marchienne is gelegen in de buitenwijken van Charleroi. Hemelsbreed is die startplaats een goede twintig kilometer verwijderd van Wanfercée-Baulet, waar de roots van deze wedstrijd liggen. De totale afstand bedraagt 194 kilometer.

De eerste zestig kilometer van de wedstrijd zijn niet al te lastig. De renners passeren bekende Waalse koersdorpen zoals Thuin (bekend van het muurtje dat in de Tour de Wallonie steevast wordt aangedaan), Binche (de thuishaven van Intermarché-Wanty-Gobert) en Les Lacs de l’Eau d’Heure. Daar was de Baloise Belgium Tour al dikwijls te gast en staan ook geregeld de Belgische kampioenschappen op het programma.

Het is ook vanaf Les Lacs de l’Eau d’Heure dat het terrein iets grilliger wordt, al zijn de wegen in Wallonië natuurlijk altijd een beetje ‘Spaans vlak’ met voortdurend stroken vals plat bergop. Op 77 kilometer van het einde treffen de renners in Walcourt de Côte du Pumont met stroken tot 20%, en vijf kilometer later de Rue Toffette, dat oploopt tot 14%. Het drieluik van steile puisten wordt afgesloten met de Rue de Fraire met maximale percentages tot 8%.

Even later, op 53 kilometer van de streep, wacht nog een lastig tweeluik. De Rue des Maronniers is zelfs met kasseien betegeld en de op Rue des Versailles moeten de renners percentages tot 14% verteren. Daarna gaat het razendsnel richting het lokale circuit rondom Charleroi.

Op 32 kilometer van de aankomst passeren de renners voor het eerst de aankomstlijn in Mont-sur-Marchienne, waarna er nog drie ronden van 10,8 kilometer volgen. Die zijn identiek aan de editie van vorig jaar en bevatten een lastige helling van 600 meter aan 6,4% aan het begin van elke ronde. Ook de voorlaatste kilometer richting aankomst op de Chaussée de Thuin loopt telkens stevig op.

Donderdag 13 mei 2021: Mont-sur-Marchienne – Mont-sur-Marchienne (194 km)
Start: 13.30 uur
Finish: tussen 17.47 en 18.01 uur


Favorieten

Organisator Franco La Paglia biedt met deze 1.1-wedstrijd eindelijk nog eens een kans aan de ProTeams en continentale ploegen. Zij moesten de afgelopen weken talloze annuleringen slikken. In het vijftigste Circuit de Wallonie nemen de vier WorldTour-teams Lotto Soudal, Intermarché-Wanty-Gobert, Cofidis en AG2R Citroën het op tegen vijf ProTeams en zestien continentale formaties.

Jasper Philipsen weet wat winnen is in 2021 – foto: Cor Vos

Het Circuit de Wallonie biedt dan wel een lastig Ardennenparcours, toch zijn de verschillen hier telkens klein en weten de snelle mannen vaak tot aan het einde te overleven. In 2017 won Maarten van Trijp bijvoorbeeld een sprint van een zeventigtal renners op een blauwdruk van dit parcours. Het jaar nadien finishten er zelfs negentig renners binnen de minuut. Een sprint met een ruime groep sterke jongens lijkt dus ook dit jaar het meest waarschijnlijke scenario.

Scheldeprijs-winnaar Jasper Philipsen is op papier de snelste renner in dit peloton. De 23-jarige Limburger kende een redelijk moeilijke seizoensstart, maar is sinds zijn overwinning in Schoten weer de beste versie van zichzelf. In Turkije zette hij nog wat extra streepjes achter zijn naam, en dus mogen we bij een eventuele sprint in zijn richting kijken. Bovendien won de kopman van Alpecin-Fenix twee jaar geleden een Vuelta-etappe van 230 kilometer met ruim vierduizend hoogtemeters, wat erop wijst dat hij ook dit terrein moet aankunnen.

UpdateJasper Philipsen ontbreekt in de uiteindelijke selectie van Alpecin-Fenix

Voor Christophe Laporte worden het zijn eerste wedstrijdkilometers sinds de Brabantse Pijl, maar niets doet ons twijfelen dat de kopman van Cofidis alweer over een acceptabel vormpeil beschikt. De tweede van Dwars door Vlaanderen is een van de meest constante renners van het peloton en kan zo’n lastig parcours wel smaken. De sprint van de Fransman bot bovendien nauwelijks af na een afmattende finale, wat in dit Circuit de Wallonie zeker een voordeel is.

Oliver Naesen tijdens Parijs-Nice – foto: Cor Vos

Voormalig Belgisch kampioen Oliver Naesen heeft zich in alle rust kunnen voorbereiden in de Ronde van de Algarve en kan in deze wedstrijd op twee paarden wedden. De inmiddels 30-jarige Waaslander heeft de capaciteiten om bergop het verschil te maken, maar ook in de sprint met een klein groepje zou hij het kunnen afmaken – anders word je niet tweede in Milaan-San Remo. De kopman van AG2R Citroën is geen veelwinnaar, maar áls hij wint, is het wel telkens op een memorabele manier. Het is in dit soort koersen dat Naesen het moet doen, want in het Critérium du Dauphiné en de Tour de France zal hij hoogst waarschijnlijk meer in dienst moeten rijden. Ook Stan Dewulf en Marc Sarreau hebben kansen.

Ook Odd Christian Eiking is uitstekend uit de Volta ao Algarve gekomen. In de lastige tweede etappe ging hij zelfs lang mee met de klimmers. De Noor heeft een sterke punch in huis en was eerder al succesvol op een gelijkaardige aankomst in de Tour de Wallonie. Zijn ploeg Intermarché-Wanty-Gobert is bovendien thuis in deze regio – de hoofdzetel ligt in Binche, dus wat zou er mooier zijn dan hier op het elan van Taco van der Hoorn in de Giro door te gaan. Ook Maurits Lammertink en Baptiste Planckaert moeten hier uit de voeten kunnen.

Het vierde WorldTour-team, Lotto Soudal, komt met een pak jonge klimmers aan de startlijn. De meeste van hun snelle mannen zijn momenteel elders actief, en dus kan alle druk weleens op de schouders van Florian Vermeersch terechtkomen. De 22-jarige Vermeersch reed niet het voorjaar dat hij verwacht had, mede door een aantal pechmomenten. Aan hem om dat in het Circuit de Wallonie recht te zetten. Ploegmaat Viktor Verschaeve rijdt hier trouwens zijn eerste profkoers na lange invaliditeit.

Stanisław Aniołkowski is bezig aan een sterk seizoen – foto: Cor Vos

ProTeam Bingoal-Pauwels Sauces WB heeft er misschien zelfs een beter seizoensbegin opzitten dan Lotto Soudal, met overwinningen in de Ster van Bessèges en Nokere Koerse als orgelpunten. Ook Pools kampioen Stanisław Aniołkowski speelt een hoofdrol in de ontbolstering van de fluogele formatie. In Turkije pakte hij uit met een aantal straffe ereplaatsen, maar die ene overwinning ontbreekt nog. Misschien dat de Pool wel extra gemotiveerd is om hier uit te blinken, want ook voor de formatie van Christophe Brandt is dit een thuismatch.

De renners van Total Direct Energie zullen het niet gemakkelijk hebben om hun dominantie van de vorige editie, toen ze met liefst drie renners in de top-5 eindigden, over te doen. Uittredend winnaar Boudat en ploegmaats Terpstra en Turgis zijn er niet eens bij, Christopher Lawless wel. Ook de Brit is een snelle man die wel een heuveltje over kan. Zo schreef Lawless al de Tour of Yorkshire op zijn palmares, toch ook geen gemakkelijke wedstrijd. Uittredende winnaar Boudat rijdt tegenwoordig trouwens bij Arkéa-Samsic, waar Amaury Capiot de beste man is.

UpdateTotal Direct Energie ontbreekt vanwege een coronabesmetting

Jumbo-Visma, Groupama-FDJ en Team DSM komen met hun opleidingsformaties aan het vertrek. Rick Pluimers bewees met top 10-plaatsen in Parijs-Troyes en de Antwerp Port Epic al dat hij op dit niveau geen schrik meer moet hebben. Bij de Franse formatie is het dan weer uitkijken naar heuvelspecialist Hugo Page, terwijl bij DSM Henri Vandenabeele de sterkste kandidaat lijkt. Alleen is Vandenabeele meer een klimmerstype, dat een beetje explosiviteit mist. Bij SEG Racing hebben ze met Stan Van Tricht een snelle man in de gelederen, die al sterk was op Griekse bodem.

Lennert Teugels nam liefst twee tuien mee uit Rwanda – foto: Tour du Rwanda

Andere jongens die voor een verrassing kunnen zorgen in Wallonië: de Australische spurter Jarrad Drizners bij Axeon Hagens Berman, Tour du Rwanda-revelatie Lennert Teugels en Gil D’heygere (Tarteletto-Isorex), Nick van der Lijke (Riwal) en Idar Andersen (Uno-X), die Gianni Moscon in de Tour of the Alps naar een ritzege loodste. Piotr Havik en Jan-Willem van Schip van BEAT Cycling zijn in alle wedstrijden van dit niveau natuurlijk ook een kwade klant


Favorieten volgens WielerFlits
**** Jasper Philipsen
*** Christophe Laporte en Oliver Naesen
** Florian Vermeersch, Stanisław Aniołkowski en Odd Christian Eiking
* Marc Sarreau, Christopher Lawless, Amaury Capiot en Piotr Havik

Website organisatie
Deelnemerslijst (CyclingFever)


Weer en TV

Met 17 graden Celsius wordt het donderdag zeker niet koud, maar in de namiddag is er wel 70 procent kans op neerslag, als we Meteovista mogen geloven. De wind komt uit het zuidwesten en blaast met een kracht van drie Beaufort.

Het Circuit de Wallonie zal bij Sporza en de Eurosport Player te zien zijn. Vanaf 15.45 uur begint de live-uitzending op Eén, om vanaf 17.55 in volle finale over te schakelen op Canvas.


RIDE Magazine
1 Reacties
Sorteer op:
11 mei 2021 16:13
ook te zien bij GCN+

Om te reageren moet je ingelogd zijn.