Voorbeschouwing: Ethias Waaslandcross Sint-Niklaas 2021
foto: Cor Vos
Nico Dick
zaterdag 20 februari 2021 om 08:00

Voorbeschouwing: Ethias Waaslandcross Sint-Niklaas 2021

Met Sint-Niklaas en Oostmalle sluiten we dit weekend het veldritseizoen helemaal af. We beginnen zaterdag met de Ethias Waaslandcross in recreatiedomein De Ster, waar Toon Aerts en Laurens Sweeck de topfavorieten zijn bij de mannen. Bij de vrouwen staat Denise Betsema op één bij de bookmakers. WielerFlits blikt vooruit.


Historie

Het was in 2003 dat de GP De Ster voor het eerst op de kalender stond. Sven Nys won op 2 januari de eerste editie, voor Ben Berden en Arne Daelmans. Toen de GP na acht jaar zijn vaste datum moest afstaan aan Tervuren, haakten de organisatoren af. Een verhuis naar oktober werd afgewimpeld wegens te vroeg op het seizoen.

Na twee sabbatjaren werd de veldrit nieuw leven ingeblazen, onder impuls van toenmalig schepen van sport Gaspard Van Peteghem en wielerjournalist Marc Van Landeghem. Het organiserend comité kreeg een datum net vóór de kerstperiode (woensdag 19 december) en met bijna 6.000 toeschouwers werd de herstart een succes.  Sven Nys won er voor de vierde keer, dit keer klopte hij Niels Albert.

Bpost Bank Trofee
In het seizoen 2015-2016 nam eventorganisator Golazo Sports het roer over en dropte de Waaslandcross eenmalig in de Bpost Bank Trofee, die we vandaag kennen als de X2O Trofee. Dat kon toen omdat de organisatoren van de Krawatencross dat jaar het BK organiseerden en zo een plekje in het regelmatigheidscriterium was vrijgekomen. De wedstrijd kwam zo voor het eerst op tv en dat zorgde meteen voor een opwaardering van het deelnemersveld, terwijl ook het parcours een grondige facelift kreeg.

Laurens Sweeck won de Waaslandcross in 2016, toen deel uitmakend van de Bpost Bank Trofee – foto: Cor Vos

Maar een jaar later nam Lille opnieuw zijn vertrouwde plekje in en schoof de Waaslandcross door naar de Soudal Classics, een reeks losse crossen. En dit seizoen maakt de wedstrijd – wellicht opnieuw eenmalig – deel uit van de serie Ethias Crossen. Na het afhaken van Maldegem zocht Golazo naar een alternatief en dat werd dus Sint-Niklaas. Eén groot verschil met de zeven andere Ethias Crossen: die van Sint-Niklaas wordt door Sporza in beeld gebracht en niet door VTM.

Nog dit: pas in 2014 vond in Sint-Niklaas voor het eerst een dameswedstrijd plaats. Sanne Cant won de voorbije jaren vier van de zes edities. Bij de mannen is Sven Nys nog steeds recordhouder met vier zeges, de naam van Mathieu van der Poel prijkt drie keer op de erelijst.

Laatste winnaars:
Mannen
2019-2020: flag-nl Mathieu van der Poel
2018-2019: flag-nl Mathieu van der Poel
2017-2018: flag-be Wout van Aert
2016-2017: flag-be Tom Meeusen
2015-2016: flag-be Laurens Sweeck
2014-2015: flag-nl Mathieu van der Poel
2013-2014: flag-be Niels Albert
2012-2013: flag-be Sven Nys
2011-2012:  niet georganiseerd
2010-2011:  niet georganiseerd

Vrouwen
2019-2020: flag-be Sanne Cant
2018-2019: flag-be Sanne Cant
2017-2018: flag-nl Lucinda Brand
2016-2017: flag-be Sanne Cant
2015-2016: flag-nl Thalita de Jong
2014-2015: flag-be Sanne Cant


Vorig jaar

Van der Poel in spaarmodus
Daags voor de wereldbekermanche in Namen oogde het deelnemersveld in Sint-Niklaas niet indrukwekkend. Met Mathieu van der Poel, Quinten Hermans, Tom Pidcock en Zdeněk Štybar strikten de organisatoren amper vier echte blikvangers. Hermans nam de beste start, met Van der Poel en Štybar – pas aan zijn derde veldrit toe – in zijn spoor.

In de tweede ronde schoof Tom Pidcock door naar de kop van de koers en de Brit joeg het tempo de hoogte in. Hij kreeg Wietse Bosmans, Mathieu van der Poel en Quinten Hermans mee. En na amper twintig minuten koers kwam Van der Poel al solo door aan de finish. Het begin van een lange onemanshow.

Ook in 2018 won Van der Poel in Sint-Niklaas: foto: Cor Vos

In de tweede wedstrijdhelft gooide Hermans Pidcock nog overboord, maar in de buurt van Van der Poel kwam hij niet meer. Elfde seizoenszege voor Van der Poel, die het in de finale zelfs rustig aan kon doen. Op het podium werd hij geflankeerd door Hermans en Pidcock. Zdeněk Štybar werd zesde.

Uitslag Mannen:
1. flag-nl Mathieu van der Poel
2. flag-be Quinten Hermans op 28″
3. flag-gb Tom Pidcock op 1’03”
4. flag-be Wietse Bosmans op 1’11”
5. flag-be Jens Adams op 2’31”
6. flag-cz Zdeněk Štybar op 2’40”
7. flag-de Marcel Meisen op 3’14”
8. flag-be Vincent Baestaens op 3’22”
9. flag-be Dieter Vanthourenhout op 3’25”
10. flag-be Mathijs Wuyts op 4’07”

Eerste seizoenszege voor Sanne Cant
Kata Blanka Vas nam de beste start in de vrouwenwedstrijd. Ook toen Sanne Cant in een van de eerste zandstroken het tempo opvoerde, klampte de Hongaarse aan, samen met Loes Sels en Aniek van Alphen. Pas toen Cant nog een keer doordrukte, moest Vas passen, net als Sels overigens. Alleen Van Alphen weigerde te breken.

Iets na halfkoers leek het sprookje van Van Alphen voorbij. In een afdaling slipte ze onderuit en moest zo in een klap een tiental seconden toegeven op de wereldkampioene. Bij het ingaan van de slotronde waren dat er nog vijf, en enkele sprintjes later zat Van Alphen zo goed als weer in het wiel van de topfavoriete. Net op dat moment ging Cant op haar beurt onderuit, waardoor de twee samen richting de laatste zandstrook sprintten.

foto: Cor Vos

In de laatste honderden meters trok Cant toch het laken naar zich toe. En dat zorgde voor de nodige ontlading, want voor de wereldkampioene betekende het nog maar haar allereerste seizoenszege. Blanka Kata Vas werd derde, Laura Verdonschot en Karen Verhestraeten maakten de top vijf vol.

Uitslag Dames:
1. flag-be Sanne Cant
2. flag-nl Aniek van Alphen op 6″
3. flag-hu Blanka Kata Vas op 21″
4. flag-be Laura Verdonschot op 44″
5. flag-nl Karen Verhestraeten op 1’04”
6. flag-be Loes Sels op 1’09”
7. flag-nl Pauliena Rooijakkers op 1’38”
8. flag-be Kim Van De Steene op 2′
9. flag-be Joyce Vanderbeken op 2’33”
10. flag-be Suzanne Verhoeven op 2’44”


Parcours

De Waaslandcross vindt al sinds het ontstaan ervan plaats in De Ster, een provinciaal recreatiedomein in Sint-Niklaas. Het parcours is uitgetekend rond de grote vijver in het domein, omgeven door een zandstrand en ligweide. Het zandstrand (bovenaan het plannetje) wordt optimaal gebruikt, waardoor specialisten in dat werk, zoals Laurens Sweeck, toch wel bevoordeeld zijn.

De zandstroken bevinden zich pas in de tweede helft van de omloop, nadat onderaan de vijver een bocht van 180 graden word gemaakt. In deel één zitten een paar technische hindernissen (enkele hellinkjes in het zogenaamde amfitheater), maar daar kan ook aardig tempo gemaakt worden. Ondanks de zandpassages in de terugkeer richting finish, blijft het vooral een lichtlopende omloop.

Tot een paar jaar geleden werd overigens nog gefinisht op de atletiekpiste van AC Waasland, die zich ten zuiden van de zwem- en roeivijver bevindt. We herinneren ons onder meer een pittig sprintje tussen Niels Albert en Mathieu van der Poel in 2013. Een van de allereerste profwedstrijden van Van der Poel. De fotofinish besliste toen over winst. Toen de Waaslandcross in 2016 toetrad tot de Bpost Bank Trofee, verdween de piste uit het parcours en werd de aankomst helemaal aan de andere kant van het domein getrokken.


Programma & info

Programma Ethias Cross Sint-Niklaas 20 februari 2021
13u45: Elite en jeugd vrouwen (Rectavit Ladies Cross)
15u00: Elite en U23 mannen

Locatie:
Provinciaal domein De Ster, Sint-Niklaas

Beide wedstrijden zijn live te volgen op Sporza 

Praktische info:
Website Ethias Cross
Deelnemerslijst Vrouwen
Deelnemerslijst Mannen

Twitter Ethias Cross
Instagram Ethias Cross
Facebook Ethias Cross


Favorieten

Heren
Laurens Sweeck vond in Middelkerke en Lille zijn allerbeste benen terug. Maar een week geleden werd hij dan weer door pech afgeremd in Eeklo en 24 uur later in Brussel droeg hij daar nog steeds de gevolgen van. Toch geven we hem in Sint-Niklaas opnieuw het voordeel van de twijfel. Mede dankzij de ondergrond, uiteraard. Sweeck is een zandspecialist en won in 2016 overigens de enige klassementscross die in Sint-Niklaas verreden werd.

Toon Aerts kende na het WK een dipje, maar leek die vorige week helemaal te boven. De kopman van Baloise-Trek is de grote uitdager van Sweeck, zeker omdat Quinten Hermans, die vorige week verraste, er in Sint-Niklaas niet bij is. Ook Corné van Kessel en de jonge belofte Niels Vandeputte staan hoog op ons lijstje podiumkandidaten. Vandeputte zal sowieso extra gemotiveerd zijn nadat hij deze week een profcontract mocht ondertekenen.

Vandeputte maakte vorig weekend indruk in Eeklo en in Brussel – foto: Cor Vos © 2021

Eli Iserbyt en Michael Vanthourenhout gaven vorige week al aan dat ‘het beste eraf is’ en lijken eerder podiumkandidaten dan kandidaat-winnaars. Tot slot geven we nog een ster aan een drietal talenten: de Zwitser Kevin Kuhn, Toon Vandebosch en de piepjonge Thibau Nys. Nys werd verdienstelijk achtste in Eeklo, een resultaat dat hij hoopt te herhalen in Sint-Niklaas.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Laurens Sweeck
** Toon Aerts, Corné van Kessel, Niels Vandeputte
* Eli Iserbyt, Michael Vanthourenhout, Lars van der Haar, Kevin Kühn, Daan Soete, Thibau Nys, Toon Vandebosch


Vrouwen
Het deelnemersveld bij de dames is in vergelijking met de laatste weken behoorlijk onthoofd. Geen Lucinda Brand en Ceylin del Carmen Alvarado meer. Alle klassementscrossen zijn achter de rug en een aantal toppers neemt wat extra rust in functie van het voorjaar op de weg.

Dat maakt dat Denise Betsema als zandkliefster bij uitstek de topfavoriete is voor deze Waaslandcross. Betsema blijft na het WK haar hoogvorm aanhouden en mikt in Sint-Niklaas op een zevende seizoenszege. Weerwerk moet en zal ongetwijfeld komen van Manon Bakker, die de voorbije twee weken bewees dat haar mindere prestatie op het WK in Oostende niet meer dan een uitschuiver was.

Ook in Eeklo staken Betsema en Bakker er bovenuit: foto: Cor Vos © 2021

Ook Sanne Cant en Aniek van Alphen, de nummers één en twee van vorig seizoen in Sint-Niklaas, mogen hoog mikken. Outsiders zijn vooral U23-wereldkampioene Fem van Empel, Annemarie Worst en Anna Kay.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Denise Betsema
** Manon Bakker, Aniek van Alphen, Sanne Cant
* Fem van Empel, Annemarie Worst, Anna Kay, Alicia Franck, Marion Norbert Riberolle


Weer en TV

Zowel de dames- als de herenwedstrijd wordt gecoverd door Sporza in België (vanaf 13u45) en Eurosport (player) in Nederland.

De weersverwachting (Meteovista.be)

RIDE Magazine
1 Reacties
Sorteer op:
19 februari 2021 18:46
Een veldrijdster is véél meer dan haar uitslagen!

Opvallend was voor mij dat alle drie de 777 rijdsters(Worst, Arzuffi, Kastelijn)) dit jaar veel minder presteerden dan vorig jaar. Wat zou de oorzaak zijn? Ik gun ze alle drie dat ze zich weer kunnen opwerken naar een bij hen passend niveau.

De mens achter de prestaties,
Wat was het prachtig om te zien hoe blij Yara Kastelijn was na haar winnende EK op 10-11-2019. Dat waren haar gouden dagen. En als het even niet lukt zoals ze wenst, blijft ze wel altijd even minzaam en sympathiek tegen iedereen. Lucinda Brand is uit hetzelfde hout gesneden. Ze zal nooit afgeven op anderen en mocht een fietswissel van een ander haar wat hinderen dan is ze noch boos, noch haatdragend. Dat geldt ook voor Denise Betsema. De eerste helft van het seizoen startte ze eigenlijk reeds met een achterstand en maakte dan toch vaak die achterstand goed. Denise was altijd aanspreekbaar en uiterst correct voor sprekende en schrijvende pers. En met haar prestaties en haar manier van zijn is het begrijpelijk dat ze immens populair is in Vlaanderen.

Ik kan mij voorstellen dat het voor sponsors, ploegleiding en pers heel, aangenaam werken is met dit type rensters,
Vroeger was ik teleurgesteld als mijn favoriete niet won. Nu gun ik het Denise, Lucinda en Yara evenzeer.
Het veldrijden is bijna voorbij. Het voelt als een vogel die zijn oude nest verlaat; nieuwe ruimten tegemoet: 2021-2022.
Denise gaat in Sint- Niklaas voor haar zevende overwinning. Ik ben het eens met Paul Herijgers die in een verslag bij Sporza aangaf dat Mettepenningen wel heel blij mag zijn met Denise!
Een veldrijdster is meer dan alleen haar prestaties. Op naar het volgende seizoen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.