Voorbeschouwing: Eurode Omloop 2017
foto: Léon van Bon/Topcompetitie
zondag 17 september 2017 om 10:30

Voorbeschouwing: Eurode Omloop 2017

Zondag staat in het grensgebied Kerkrade-Herzogenrath de laatste koers in de Topcompetitie 2017 op het programma. Het is direct de zwaarste van allemaal: de Eurode Omloop. Een opmaat naar een profcarrière, blijkt uit de erelijst. Wat is de stand van zaken en wie kunnen we aan het front verwachten? WielerFlits neemt de koers onder de loep.

Historie
De Eurode Omloop kende haar eerste editie in 1992. De koers verbindt de grenssteden Kerkrade en Herzogenrath (Duitsland), die intensief samenwerken. In de relatief korte geschiedenis van deze wedstrijd laat de erelijst zien dat het parcours zwaar is. Onder meer Danny Nelissen, Raymond Meijs, Brian Bulgaç, Jetse Bol, Huub Duyn, Floris Gerts en Jeroen Meijers sieren het palmares. Renners als Laurens ten Dam, Marc Goos, Wesley Kreder, Dylan van Baarle, Moreno Hofland en Oscar Riesebeek haalden als amateur ook het podium.

In de editie van vorig jaar was er strijd op twee fronten. Sprinter Coen Vermeltfoort had de leiding in het Topcompetitie-klassement, maar hij werd de gehele dag bestookt met aanvallen. Zijn ploeg Join-S|De Rijke deed er alles aan om de kansen van hun kopman te maximaliseren en dat lukte: Vermeltfoort won de Topcompetitie. Dat was mede te danken aan Jeroen Meijers en Peter Schulting. Doordat zij buiten schot bleven van de klassementsfavorieten, wist Vermelftfoort stand te houden. In een sprint-a-deux zou Meijers overigens voor het tweede opeenvolgende jaar winnen in Kerkrade.

Meijers versloeg vorig jaar Schulting – foto: Léon van Bon / Topcompetitie

Laatste tien winnaars flag-nl Eurode Omloop
2001: flag-au Corey Sweet
2002: flag-nl Raymond Meijs
2009: flag-de Benjamin Sydlik
2010: flag-nl Brian Bulgaç
2011: flag-nl Jetse Bol
2012: flag-nl Huub Duyn
2013: flag-nl Sjors Roosen
2014: flag-nl Floris Gerts
2015: flag-nl Jeroen Meijers
2016: flag-nl Jeroen Meijers

Parcours
Het heuvelrijke landschap in Zuid-Limburg is het decor voor de Eurode Omloop. Rondom Kerkrade en Herzogenrath is een omloop van 12,8 kilometer uitgetekend, met diverse hellingen. De bekendste daarvan is Duivels Bosch. Dit steile klimmetje was in 2013 nog de scherprechter op het Nederlands kampioenschap. De lokale ronde in en rond Kerkrade werken de renners in totaal dertien keer af, waardoor er een koers van om en nabij 177 kilometer ontstaat. De start (13.00) en de finish (rond de klok van 17.00) zijn beide op de Markt in Kerkrade.

Stand van zaken Topcompetitie
De Topcompetitie 2017 is nog op verschillende vlakken spannend. Vooral de strijd om de oranje leiderstrui voor een profcontract bij Roompot-Nederlandse Loterij springt natuurlijk in het oog. Op dit moment gaat Robbert de Greef daarin aan de leiding, met 313 punten. In de Eurode Omloop zijn nog de laatste honderd punten te verdienen. Iedereen die op minder dan honderd punten staat, maakt dus nog kans op de overwinning. Dat zijn – naast De Greef – Luuc Bugter (285 punten), Piotr Havik (276 punten), Adriaan Janssen (246 punten), Jasper de Laat (214 punten) en Tijmen Eising (213 punten). Bij een gelijke stand schrijft het reglement voor dat de uitslag van de laatste koers bepalend is.

In theorie zou Eising dus nog kunnen winnen, als De Greef buiten de eerste dertig finisht en ook de jongens boven hem weinig punten pakken. Datzelfde geldt voor De Laat, maar in de praktijk zit het bij hem anders. Het 23-jarige talent brak in de Ronde van Portugal namelijk zijn heup en komt niet in actie. Ook het gevecht om de blauwe trui voor de beste clubrenner ligt nog helemaal open. Wat heet: in feite kan iedereen dit klassement nog winnen. Martin Kelderman – de oudere broer van Wilco – staat hierin aan de leiding met 75 punten. Winst in de Eurode Omloop levert echter honderd punten op. De winnaar van dit klassement krijgt een contract bij Delta Cycling Rotterdam.

Favorieten
In tegenstelling tot de voorbije twee edities, is het dit keer lastig om over een absolute topfavoriet te spreken. Er is in de Topcompetitie geen enkele koers geweest waar er iemand bovenuit stak en ook was er geen ploeg die het overwicht in het merendeel van de wedstrijden had. Maar wat de Eurode Omloop wel heeft uitgewezen in de twee jaargangen dat dit de afsluiter van de Topcompetitie was, is dat de Continental-renners hier de dienst uitmaken.

Robbert de Greef – foto: Léon van Bon/Topcompetitie

Bij Baby-Dump zullen ze er alles aan doen om na Twan Castelijns in 2015, opnieuw de winnaar van de Topcompetitie af te leveren. Robbert de Greef is de drager van de oranje leiderstrui en ook in de Eurode Omloop moet hij mee kunnen doen om de zege. Hij heeft naar deze koers toegeleefd en wist onlangs nog de Kernen Omloop Echt-Susteren (UCI 1.2-koers) op zijn naam te schrijven. Hij kan rekenen op een goede ploeg, met onder meer Folkert Oostra, de sterke sprinter Arvid de Kleijn en Rick Ottema. Die laatste moet gezien zijn capaciteiten ook mee kunnen strijden om de dagzege.

Hartthijs de Vries – foto: Petros Gkotsis

De voorbije jaren was de opleidingsploeg van Rabobank meermaals aan het feest. Die ploeg is er niet meer, al probeert SEG Racing Academy die leegte op te vullen. Zij komen met een zware delegatie naar Zuid-Limburg. Met Hartthijs de Vries hebben ze een sterke coureur in hun rangen die deze koers kan winnen. Volgend jaar is de 21-jarige Fries prof bij Roompot-Nederlandse Loterij. Met Jan Maas, de Brit Stephen Williams en jongerentruidrager Adriaan Janssen hebben zij echter meerdere uit te spelen kaarten. Janssen kan bovendien de Topcompetitie nog winnen, al is het gat met De Greef bijna zeventig punten.

Piotr Havik – foto: Léon van Bon/Topcompetitie

Het kan zo maar zijn dat het BEAT Cycling-project volgend jaar haar eerste exponent aan de profs weet af te leveren. Piotr Havik is namelijk bezig aan een revival. Na een goede juniorenperiode kon hij geen potten breken bij achtereenvolgens Rabobank en het ter ziele gegane 3M. Havik – die zondag voor zijn club Westland Wil Vooruit rijdt – won de Wattmeister Challenge en is daardoor nu stagiair bij Katusha-Alpecin. Weet hij de Topcompetitie te winnen, dan krijgt hij via een omweg toch zijn kans op het profniveau. Wel moet Havik dan in ieder geval bij de eerste zes eindigen.

Joey van Rhee – foto: Topcompetitie/Léon van Bon

Voor Destil-Piels begon het jaar vervelend. Na de fusie met Parkhotel Valkenburg ontstonden er intern al snel irritaties. Dat leidde tot het opstappen van de hele ploegleidersstaf. Om het jaar toch goed af te sluiten, zou een zege in de Eurode Omloop een ideaal scenario zijn. Daarvoor heeft ploegleider Frank Pennings meerdere renners tot zijn beschikking. Peter Schulting is daarvoor misschien wel de meest aangewezen man. Hij liet in Rad am Ring zien zich ook tussen de profs te kunnen mengen in een heuvelachtige wedstrijd, en eindigt in Limburgse koersen steevast vooraan. Joey van Rhee kan deze koers ook heel goed aan en met ex-prof Tim Kerkhof heeft de ploeg nog een paard om op te wedden.

Luuc Bugter

Luuc Bugter – Foto: Topcompetitie / Léon van Bon

Met Jan-Willem van Schip (die hier overigens niet meedoet) heeft Delta Cycling Rotterdam in ieder geval al één prof afgeleverd voor 2018, maar mogelijk volgen er meer. Luuc Bugter zou dat kunnen doen door de Topcompetitie te winnen, maar deze koers lijkt voor hem te zwaar. Ike Groen moet hier wel goed tot zijn recht komen. Hij reed dit jaar twee knappe UCI 2.2-rittenkoersen in het buitenland en zou hier zomaar met de zege kunnen gaan lopen. Met Dennis Bakker en Sjoerd Bax kan de Rotterdamse ploeg in de breedte rekenen op een sterke equipe. Ook zij gaan voor een tweede eindoverwinning in de Topcompetitie.

Jarno Gmelich Meijling – foto: Léon van Bon/Topcompetitie

Een team wat dat niet kan, is Monkey Town. Zij starten met zes renners, maar de vraag is of er iemand van hen potten kan breken. Datzelfde geldt voor Vlasman. De LSE-ploeg van Ton Welling wilde met Jasper Bovenhuis graag de Topcompetitie winnen, maar er is geen moment geweest waarop hij daar aanspraak op maakte. Metec-TKH heeft wel nog een aantal renners die de Topcompetitie met een klapper kunnen afsluiten. Jonkies Dylan Bouwmans, Lars van den Berg en vooral Jim Lindenburg kunnen hier als een duiveltje uit een doosje komen. Jarno Gmelich Meijling pakte dit jaar de Ronde van Limburg en zou in en rond Kerkrade zo maar weer om de prijzen mee kunnen doen.

Mike Terpstra – foto: Léon van Bon/Topcompetitie

Hoewel de Continental-renners hier waarschijnlijk de dienst uit gaan maken, mogen we enkele sterke clubrenners niet over het hoofd zien. Zo start Adne van Engelen hier, die al het gehele seizoen voor zijn Duitse Continental-formatie Bike Aid-Stradalli verdienstelijk buitenlandse etappekoersen rijdt. Ook ex-prof Mike Terpstra hoort normaal gesproken op dit parcours bij de betere renners in het Topcompetitie-peloton. Dat geldt overigens ook voor zijn Wielerploeg Groot-Amsterdam-ploeggenoot Jelmer Asjes. De Volharding hoopt dan weer op Martin Kelderman, die op zijn beurt zijn blauwe trui wil veiligstellen. Als laatste een eervolle vermelding voor onze eigen WielerFlits-redacteur Luuk van der Meer. De Nederlandse studentenkampioen van 2015 komt net als Van Engelen uit voor West-Frisia.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Robbert de Greef
*** Hartthijs de Vries, Piotr Havik
** Peter Schulting, Jan Maas, Stephen Williams
* Ike Groen, Joey van Rhee, Adriaan Janssen, Jarno Gmelich Meijling

Weer & tv
Het weer in en rond Kerkrade is zondag aangenaam. Het kwik stijgt naar vijftien graden Celsius. De zon en een enkele regenbui wisselen elkaar af. Er staat een bries aan windkracht twee vanuit het zuiden. De koers is niet live op televisie te zien, al brengt de regionale zender L1 de koers wel in samenvatting. Bespreek het verloop van de koers in de Volg Hier op WielerFlits.

[poll id=”602″]

[poll id=”603″]

RIDE Magazine
3 Reacties
Sorteer op:
16 september 2017 14:39
Havik al erg goed in de GP Briek Schotte: 2e. Dit was zijn eerste wedstrijd voor Katusha.
16 september 2017 21:41
Terpstra gaat niet starten, is niet fit.
17 september 2017 10:26
Hup Luuk!

Om te reageren moet je ingelogd zijn.