Voorbeschouwing: Exact Cross Meulebeke 2022
© Cor Vos
Nico Dick
vrijdag 30 september 2022 om 18:00

Voorbeschouwing: Exact Cross Meulebeke 2022

Zaterdag zijn we aan de derde Exact Cross van het nog prille seizoen toe. Meulebeke, waar zowel begin vorig jaar als in het seizoen 2023-2024 de Belgische kampioenschappen werden en worden georganiseerd, is the place to be. Eli Iserbyt en Fem van Empel zijn de favorieten. WielerFlits blikt vooruit.

Historie

In het Meulebeekse Domein Ter Borcht werd pas in 2013 voor het eerst gecrost. Zoals Belgian Cycling het voorschrijft, was dat een amateurveldrit. Een jaar later (2014) stond een eerste profeditie op de agenda, gewonnen door Klaas Vantornout bij de mannen en Sanne Cant bij de vrouwen. Nog een jaar later waren Tom Meeusen en de intussen betreurde Jolien Verschueren aan het feest.

In 2016 prijkte de Berencross voor het eerst op de UCI-kalender (cat.2) en trad het toe tot de Brico Cross (ondertussen Exact Cross). Mathieu van der Poel won er drie keer op rij, in 2019 trok Michael Vanthourenhout er aan het langste eind. Bij de vrouwen mocht Sanne Cant in 2017 en 2018 met de reuzengrote beer op het podium. Ook Ellen Van Loy (2016) en Ceylin del Carmen Avarado (2019) hebben intussen een exemplaar in hun prijzenkast.

BK zonder publiek
Twee jaar geleden stond Meulebeke zijn plek in de Ethias Cross af voor de organisatie van de Belgische kampioenschappen. Een BK in mineur, want Covid-19 zorgde ervoor dat er geen publiek en vips toegelaten was en dat de jongeren niet voor de medailles mochten strijden. Het zadelde de organisatoren met een verlies van een paar tienduizenden euro’s op. Als compensatie kregen ze in de berengemeente wel het BK van 2024 toegewezen. Mét publiek en vips…

Kersverse papa Wout van Aert pakte in Meulebeke de driekleur – foto: Cor Vos

Maar in de tussentijd heeft de Berencross zijn plek in de Exact Cross opnieuw ingenomen. Na Kruibeke en Beringen is Meulebeke zaterdag de derde van acht crossen in deze overkoepelende organisatie.

Laatste winnaars:
Mannen
2022: flag-be Michael Vanthourenhout
2021: flag-be Wout van Aert (Belgisch kampioenschap)
2019: flag-be Michael Vanthourenhout
2018: flag-nl Mathieu van der Poel
2017: flag-nl Mathieu van der Poel
2016: flag-nl Mathieu van der Poel
2015: flag-be Tom Meeusen (nationale veldrit)
2014: flag-be Klaas Vantornout (nationale veldrit)

Vrouwen
2022: flag-be Sanne Cant
2021: flag-be Sanne Cant (Belgisch kampioenschap)
2019: flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado
2018: flag-be Sanne Cant
2017: flag-be Sanne Cant
2016: flag-be Ellen Van Loy
2015: flag-be Jolien Verschueren (nationale veldrit)
2014: flag-be Sanne Cant (nationale veldrit)


Vorig jaar

Mannen

Uitslag Mannen:
1. flag-be Michael Vanthourenhout
2. flag-be Laurens Sweeck op 22″
3. flag-be Toon Aerts z.t.
4. flag-be Quinten Hermans op 36″
5. flag-be Eli Iserbyt op 47″

Vrouwen

Uitslag Vrouwen:
1. flag-be Sanne Cant
2. flag-gb Zoë Backstedt op 22″
3. flag-lu Marie Schreiber op 41″
4. flag-be Marion Norbert Riberolle
5. flag-it Alice Maria Arzuffi op 1’11”


Parcours

Ter gelegenheid van het Belgisch kampioenschap (januari 2021) kreeg het parcours in Domein Ter Borcht een stevige upgrade. Oorspronkelijk doel was om de omloop te verruimen, zodat het publiek zich beter kon verspreiden, maar uiteindelijk is dat vooral het parcours zelf ten goede gekomen.

“De gemeente heeft in functie van het BK een nieuw stuk grond aangekocht dat paalt aan het domein Ter Borcht, waar de wedstrijd de voorbije jaren plaatsvond”, verduidelijkte Anthony Verwilst van de organisatie toen. “Op dat aangekochte stuk zijn twee heuvels gebouwd. Op die manier wordt het parcours sowieso iets zwaarder dan voorheen, toen het vooral om behendigheid draaide.”

Het parcours is 2.700 meter lang. In onderstaande fotoreeks krijg je een overzicht van quasi het hele traject. Momenteel ligt de ondergrond er relatief droog bij, al wordt de komende dagen nog wat neerslag verwacht. Sowieso moeten de diverse hindernissen volstaan om het kaf van het koren te scheiden. En hoeveel regen er ook nog zo vallen, een slijkcross wordt het nooit, daar in Meulebeke.


Programma & info

Programma
10u00: Nieuwelingen 1stejaars
11u00: Nieuwelingen 2dejaars
12u15: Junioren mannen
13u45: Elite en U23 vrouwen – Rectavit Ladies Cross
15u00: Elite en U23 mannen

Locatie en inkom:
Domein Ter Borcht, Ingelmunstersesteenweg 11, Meulebeke
Inkom: 12 euro in voorverkoop, 15 euro aan de kassa. Kinderen tot 12 jaar gratis

Praktische info:
Website Exact Cross
Website Berencross
Deelnemerslijst (voorlopig!)

Twitter Exact Cross
Instagram Exact Cross
Facebook Exact Cross


Favorieten

Mannen
De startlijst in Meulebeke is vrij gelijkaardig aan die van in Beringen vorige week. Uiteraard nog steeds zonder de ‘crossende wegrenners’ zoals Van der Poel, Van Aert, Pidcock, Merlier, Vermeersch en Hermans. Maar verder wel met een redelijk compleet veld.

In Domein Ter Borght rijden Eli Iserbyt en Michael Vanthourenhout een thuiscross, bovendien op een parcours waarop ze allebei uit de voeten kunnen. Vanthourenhout won er in 2019 en 2021, terwijl zijn kopman er bij de elite nog nooit kon winnen. Ongetwijfeld hoopt de kopman van Pauwels Sauzen-Bingoal dit hiaat in zijn erelijst snel op te vullen. Vandaar ook dat hij het maximum van drie sterren krijgt.

Net als in Kruibeke, twee weken geleden, worden Laurens Sweeck en Lars van der Haar de belangrijkste concurrenten van het West-Vlaamse duo. Sweeck zou zijn nieuwe werkgever maar al te graag een eerste zege aanbieden, terwijl Van der Haar gebrand is op een topresultaat na zijn ontgoocheling in Beringen. Van der Haar was naar Limburg afgereisd om te winnen, maar had de benen niet om een duel met Iserbyt aan te gaan.

Van der Haar kan trouwens rekenen op twee sterke ploegmaats. Zowel Pim Ronhaar als Thibau Nys zullen, als de omstandigheden het toelaten, hun kopman zeker bijstaan. Dat ze in Beringen respectievelijk vierde en zesde werden, voorspelt veel goeds.

Pim Ronhaar is prima op dreef de laatste weken – foto: © Baloise-Trek

Voor de andere ereplaatsen kijken we onder meer naar Niels Vandeputte, Tom Meeusen, Jens Adams, Corné van Kessel, Ryan Kamp, Daan Soete, Toon Vandebosch en Thijs Aerts. Witse Meeussen en Jente Michels kwamen prima voor de dag in Beringen, maar profiteerden daar wellicht van hun klimcapaciteiten.

Niettemin lijken de jongeren beetje bij beetje hun plek tussen de gevestigde waarden in te nemen. De vorm van de dag zal dan ook moeten bepalen wie in Meulebeke het best voor de dag komt. Maar achter het kwartet Vanthourenhout-Iserbyt-Sweeck-Van der Haar lijkt iedereen wat aan elkaar gewaagd.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Eli Iserbyt
** Laurens Sweeck, Michael Vanthourenhout
* Lars van der Haar, Niels Vandeputte, Thibau Nys


Vrouwen
Ook bij de vrouwen is het deelnemersveld in Meulebeke gelijkaardig aan dat van Beringen. Al komt Sanne Cant er wel opnieuw bij. De Belgische kampioene paste vorige zondag voor de klimcross in Beringen. Annemarie Worst was er in Beringen al niet bij, zij vertoeft reeds in de VS. Ook voor Marianne Vos, Shirin van Anrooij en Puck Pieterse komen voorlopig nog niet in actie. Yara Kastelijn is in Italië actief op de weg.

Dus komen we bij de hoofdrolspeelsters van vorige week zondag terecht, met op kop Fem van Empel. De prille twintiger stak er in Kruibeke met kop en schouders bovenuit en was ook in Beringen de beste, weliswaar na een sprintje met de heroptredende Lucinda Brand. Die twee starten ook in Meulebeke als favoriet, met toch – rekening houdende met het parcours – een licht voordeel voor Van Empel.

Sint-Niklaas – Cor Vos © 2022

Ook Denise Betsema is al langer een vaste waarde bij de podiumkandidates en dat is in Meulebeke niet anders. De laatste sterren gaan naar Ceylin del Carmen Alvarado – meer dan verdienstelijk vijfde in Beringen -, Sanne Cant en Aniek van Alphen. Niet in ons lijstje maar zullen zeker meedoen voor de betere ereplaatsen: Manon Bakker, Inge van der Heijden, Marie Schreiber en Marion Norbert Riberolle.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Fem van Empel
** Lucinda Brand, Denise Betsema
Ceylin del Carmen Alvarado, Sanne Cant, Aniek van Alphen


Weer en TV

Zowel de vrouwen- als de mannenwedstrijd wordt gecoverd door VTM (vanaf 13u30 met commentaar van Michel Wuyts en Niels Albert) in België en door Eurosport in Nederland.

Het weer zou wel eens voor spelbreker kunnen zorgen, zaterdag. Koud wordt het niet, maar de verwachte regen kan er wel voor zorgen dat het parcours een stuk glibberiger wordt. Hieronder de voorspellingen voor Meulebeke volgens Meteovista.be.

RIDE Magazine
1 Reacties
Sorteer op:
30 september 2022 18:03
Kan Ceylin del Carmen Alvarado het podium nog wel halen?

Met van Empel, van Anrooij, Pieterse, Blanka Vas, Brand, Betsema en Worst wordt 2022-2023 voor Ceylin waarschijnlijk nog een zwaarder jaar dan daarvoor.

Het wordt niet makkelijk zelfs één ster te gaan waarmaken. Op 04-09-2022 werd ze 63e in de WC Val di sole op maar liefst 14'' 42'' In haar eerste veldrit op 25-09 -2022 in Beringen eindigde ze op 1'33''.

Wat goed is komt snel ....en wie goed is komt snel terug.
Haar laatste overwinning dateert van 14-02-2021 in de cross in Brussel.
Laten we voor haar het beste hopen in Meulebeke,

Om te reageren moet je ingelogd zijn.