Voorbeschouwing: Sluitingsprijs Oostmalle 2022

Voorbeschouwing: Sluitingsprijs Oostmalle 2022

He podium bij de vrouwen van vorig jaar - foto: Cor Vos

zondag 20 februari 2022 om 08:10

Nog een laatste keer deze winter zien we de veldrijders in actie. Traditiegetrouw is de Sluitingsprijs Oostmalle de laatste cross van de winter en ook nu is dat het geval. Eerlijk is eerlijk: het is wel een uitgeklede afsluiter van het seizoen, ondanks dat de coronarestricties voor het publiek niet meer gelden. Waarom? Dat lees je in de voorbeschouwing op WielerFlits.

Historie

Het zal een vreemde gewaarwording zijn op de legerbasis in Malle. Hoewel er sinds tijden weer een voltallig publiek aanwezig mag zijn, zal de Sluitingsprijs Oostmalle 2022 vooral de boeken in gaan als de eerste zonder Louis Van den Eynde. Hij stond als organisator aan de wieg van het succes van deze veldrit. Afgelopen november overleed hij op 76-jarige leeftijd. “Louis was de grote stuwende kracht om de cross hier tot een hoger, internationaal niveau te tillen, met als hoogtepunt het BK in 2010 dat gewonnen werd door Sven Nys. Het werd toen een titanenstrijd tussen Nys en Niels Albert, waarbij Albert ten val kwam op het einde, in een bocht die hier nog altijd de Niels Albertbocht wordt genoemd”, vertelde Mon Leys.

Leys – tegenwoordig een van de steunpilaren achter de Sluitingsprijs – deed zijn verhaal bij Het Nieuwsblad. Op dat ondergesneeuwd BK-parcours herinneren we dat topfavoriet Albert van zijn fiets werd getrokken door een iets te fanatieke supporter. Nys pakte er zijn zevende tricolore, Sanne Cant haar eerste bij de dames. De organiserende Wielersupportersclub Oostmalle (WSCO) werd opgericht in 1977 en is dit jaar dus 35 jaar actief in het inrichten van veldritten en wegwedstrijden. “Met als doel de wielersport in Malle kleur en aandacht te geven. We zijn een supportersclub die achter alle Malse renners staat en hen zo goed mogelijk probeert aan te moedigen, langsheen het parcours of door financiële steun.”

Een cross waarin Sven Nys geen recordhouder is: Niels Albert is hem hier de baas – foto: Cor Vos

De jaarlijkse organisatie van de Internationale Sluitingsprijs, rond het vliegveld van Malle, is voor WSCO het jaarlijkse hoogtepunt. De eerste editie vond plaats in 1995 en werd gewonnen door Paul Herygers, net als de twee daaropvolgende jaren. Al van bij de eerste editie maakte de organisatie deel uit van de Gazet Van Antwerpen Trofee Veldrijden, het in 1987 opgerichte regelmatigheidscriterium dat we vandaag kennen als de X2O Trofee. Sinds 2014 is het een losse cross, maar gezien de erelijst is daar niet veel van te merken. De toppers komen er nog steeds erg graag. Niels Albert (zes zeges) en Daphny van den Brand (zeven) zijn er recordhouders. Cant staat op zes en kan de Nederlandse dus evenaren.

Laatste tien winnaars Sluitingsprijs Oostmalle
Mannen
2021: flag-be Laurens Sweeck
2020: flag-be Laurens Sweeck
2019: flag-be Kevin Pauwels
2018: flag-nl Mathieu van der Poel
2017: flag-be Wout van Aert
2016: flag-be Kevin Pauwels
2015: flag-be Wout van Aert
2014: flag-be Niels Albert
2013: flag-be Niels Albert
2012: flag-be Niels Albert

Vrouwen
2021: flag-nl Denise Betsema
2020: flag-nl Annemarie Worst
2019: flag-nl Denise Betsema
2018: flag-be Loes Sels
2017: flag-be Sanne Cant
2016: flag-be Sanne Cant
2015: flag-be Sanne Cant
2014: flag-be Sanne Cant
2013: flag-be Sanne Cant
2012: flag-nl Daphny van den Brand


Vorig jaar

Zandspecialist Sweeck heer en meester
Quinten Hermans, Toon Aerts en David van der Poel pakten vorig jaar de kopstart in Oostmalle. Niet veel later trok Hermans alleen op pad, maar in de derde ronde vonden Laurens Sweeck en een sterke Van der Poel aansluiting. Sweeck besloot zijn twee medekoplopers nog diezelfde ronde achter te laten en dat bleek meteen de goede move. De zandspecialist kliefde almaar verder weg van de concurrentie. Hermans werd uiteindelijk tweede, voor Lars van der Haar. Pechvogel Van der Poel gaf na een valpartij op en ook Eli Iserbyt (zestiende) kende niet zijn beste dag. Jim Aernouts nam afscheid met plaats acht.

Uitslag mannen
1. flag-be Laurens Sweeck in 59m07s
2. flag-be Quinten Hermans op 19s
3. flag-nl Lars van der Haar op 33s
4. flag-be Toon Aerts op 48s
5. flag-be Jens Adams op 56s
Volledig verslag

Sweeck en zand is een gouden combinatie – foto: Cor Vos

Betsema haalt haar gram
Ook bij de vrouwen pakte een trio de blitzstart. Recordhoudster Sanne Cant nam de leiding en in haar kielzog slopen Denise Betsema en Inge van der Heijden mee. Al de rest was op achtervolgen aangewezen en zou ook niet meer terugkeren in de kop van de cross. Het was uiteindelijk Betsema die in de vierde ronde een bres forceerde en daar had de Belgisch kampioene geen antwoord op. Al snel had de Texelse van Pauwels Sauzen-Bingoal een marge van een halve minuut te pakken en zo kon ze twee jaar na haar gestripte zege nog eens winnen. Cant stelde achter haar de tweede plek veilig, terwijl Van der Heijden derde werd.

Uitslag vrouwen
1. flag-nl Denise Betsema in 44m12s
2. flag-be Sanne Cant op 41s
3. flag-nl Inge van der Heijden op 56s
4. flag-nl Aniek van Alphen op 1m30s
5. flag-nl Annemarie Worst op 1m50s
Volledig verslag


Parcours

Het voormalige NAVO-vliegveld in Malle, eigendom van Defensie, doet nog steeds dienst als militair oefenterrein voor F16’s. Zondag moeten de gevechtsvliegtuigen plaatsmaken voor crossfietsen. Het parcours kronkelt zich tussen mastenbomen en natuurlijke Kempense zandduinen op het bosterrein naast het vliegveld, eigendom van de familie Lenaerts. Opvallend is de lange startstrook op asfalt, die elke ronde terugkeert. Op de aangehaalde zandstroken valt hier dan meestal de beslissing. Oostmalle is dan wel geen Koksijde of Zonhoven, maar na die twee is het wellicht toch een van dé zandcrossen bij uitstek.


Programma en informatie

Programma
10.00 uur: Nieuwelingen
11.00 uur: Junioren mannen
12.00 uur: G cross
13.45 uur: Vrouwen elite
15.00 uur: Mannen elite + beloften

Locatie en inkom
Vliegveld Malle
Inkom: €12 in de voorverkoop, €15 bij de entree (aan de kassa uitsluitend cash, pinnen is niet mogelijk)

Praktische info
Website organisatie
Deelnemerslijst mannen
Deelnemerslijst vrouwen


Favorieten

Mannen

Er raasde een schokgolf door de crosswereld afgelopen week, toen dinsdag plots naar buiten kwam dat Toon Aerts positief getest heeft op doping. Baloise Trek Lions zette de 28-jarige Belg meteen op non-actief, ook al berichtte de UCI een dag later dat het niet nodig was. Hoe dan ook: Aerts is er dit weekend niet bij en dat maakt het kransje favorieten voor de zege al maar kleiner. Ook niet van de partij: wereldkampioen Tom Pidcock, Wout van Aert, Mathieu van der Poel, Lars van der Haar – die zich vrijdag liet opereren aan zijn knie – en Quinten Hermans. Een uitgeklede editie van de Sluitingsprijs Oostmallen, met andere woorden.

Wie kan Sweeck doen verzanden? – foto: Cor Vos

Toch was Laurens Sweeck hier altijd bij de topfavorieten geweest. De crosser van Pauwels Sauzen-Bingoal is dé zandspecialist bij uitstek en hij zal zich op de Kempense duintjes volledig in zijn sas voelen. Logisch ook, want de 28-jarige Belg won de laatste twee edities. Op het WK in Middelkerke – ook al in het zand – hoefde hij alleen Van Aert voor zich te dulden. Daar maakte hij wel een klik, want behoudens de Wereldbeker in Koksijde was zijn vorm de voorbije winter wat los zand. Na het BK won hij dan de Flandriencross in Hamme en twee weken geleden was-ie nog de beste in Maldegem. Sweeck zal er zondag zeker staan.

Hij moet er wel om denken dat hij niet in een tactisch steekspel verzeild raakt. Door de afwezigheid van enkele grote concurrenten, komt de voornaamste tegenstand uit zijn eigen ploeg. Teammanager Jurgen Mettepenningen ziet namelijk ook zijn renners Michael Vanthourenhout en Eli Iserbyt aan het vertrek. De eerste noteerde in Maldegem zijn tweede notering buiten de top-6. Na een valpartij in tweede positie, werd hij er pas vijftiende. De 28-jarige Belg won afgelopen weekend nog de Brussels Universities Cross. Iserbyt is de beste crosser van het seizoen, maar hij lijkt op het eind van zijn Latijn te zijn.

Bovendien beschikt de kleine Belg over een iets mindere techniek en dat is in Oostmalle wel nodig. Twee weken geleden baarde belofte Niels Vandeputte nog opzien met een vierde plek in Maldegem en een tweede plaats in Lille. Vorig jaar werkte de 21-jarige Belg ook een goed slot van zijn seizoen af. Toen was hij goed voor een zesde plek in Oostmalle. Jens Adams is net als Vanthourenhout ook een stabiele factor deze winter. Afgelopen weekend veroverde de 29-jarige Belg zowaar nog een podiumplek in Brussel. Ook op dreef de laatste weken: Zwitsers kampioen Kevin Kuhn. Kan hij dat verzilveren met een podiumplek?

Vandeputte was maar wat blij met plek twee in Lille – foto: Cor Vos

Diens landgenoot Timon Rüegg reed afgelopen weekend ook nog twee keer naar een top 7-notering. In de regel is dat ook een uitslag waarop we Daan Soete terugvinden; hij werd vorige week nog vijfde in Gavere, dat wel perfect bij zijn kwaliteiten past. Voor Ootsmalle geldt dat meer voor Tom Meeusen. De ervaren crosser van Deschacht-Hens-Maes was tot voor Brussel ook goed op dreef. Net als voor Toon Vandenbosch, Corné van Kessel, Vincent Bastaens en U23-renners Ryan Kamp, Mees Hendrikx, Joran Wyseure en de van corona terugkerende Thibau Nys, lijkt een derde plek het hoogst haalbare voor hen deze zondag.

Overigens ook van de partij: Heinrich Haussler. De Duitse Australiër is geen hoogvlieger en gebruikt de cross als training voor het wegseizoen, maar toch pikt hij Oostmalle nog mee.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Laurens Sweeck
** Michael Vanthourenhout, Eli Iserbyt
* Niels Vandeputte, Jens Adams, Kevin Kuhn

Deelnemerslijst


Vrouwen

Ook bij de vrouwen zien we geen wereldkampioene aan het vertrek. Maar ook hier is dat geen verrassing, want Marianne Vos zette na het WK meteen een punt achter haar crosswinter. Ook hier mogen we spreken van een uitgekleed deelnemersveld, want naast Vos ontbreken er nog eens tien rensters uit de top-15 van de UCI Ranking. Desalniettemin kunnen we een mooie strijd verwachten in de zandbak van Malle.

De twee zandspecialistes: Betsema (links) en Worst – foto: Cor Vos

Met stip op één als topfavoriete staat Denise Betsema. De 29-jarige veldrijdster van Pauwels Sauzen-Bingoal. Ze komt van Waddeneiland Texel, dat omringt is met zand. Eén keer raden waarop zij uitstekend uit de voeten kan. Ze won dit seizoen al in Zonhoven en ze werd tweede in Koksijde, die bekendstaan als échte zandcrossen. Hoewel ze nog haar hand lelijk openhaalde langs het hekwerk in Lille, reed ze met hechtingen en al toch naar een derde plaats in Gavere én winst in Brussel. In Oostmalle komt zo bovendien altijd goed tot haar recht. De laatste drie seizoenen werd ze achtereenvolgens eerste, tweede en eerste.

Die laatste van dat rijtje werd overigens gestript, omdat Betsema – in een ongeveer gelijkwaardige situatie als waarin Toon Aerts zich nu bevindt – enige tijd later positief getest had. Daardoor staat die editie uiteindelijk op naam van Annemarie Worst, die hier een jaar later diezelfde Betsema van de zege hield. De 26-jarige renster van 777 is ook nu de grote uitdager van de Texelse. Worst miste het WK vanwege corona, maar toonde daarna hoogvorm met winst in Maldegem en tweede plaatsen in Lille en Gavere. Met haar techniek geldt ook voor de inwoonster van Nunspeet dat ze perfect weet hoe door het zand te rijden.

Lucinda Brand is dit seizoen de meesteres van de cross. Ze won alle klassementen, inclusief negentien (!) zeges. Het zal niemand verbazen dat de Europees kampioene van Baloise Trek Lions bovenaan de UCI Ranking staat. Het enige dat ontbreekt dit seizoen is de wereldtitel. De powervrouw was dit seizoen dus quasi-onverslaanbaar. Maar net in Zonhoven en Koksijde won ze dan weer niet. Toeval? Wij denken van niet. Wat wel in haar voordeel kan spreken is dat als het zo veel regent, het zand veel zwaarder komt te liggen. Dan kan ze haar vermogen veel beter kwijt. In Lille was dat ook het geval en daar won Brand immers nog.

Brand kan haar totaal dit seizoen nog op twintig zetten – foto: Cor Vos

Achter het Nederlandse drietal is het vooral strijden om een mooie ereplaats, is de verwachting. Maar als er iemand weet hoe je hier moet winnen, dan is dat Sanne Cant. De ervaren Belgisch kampioene kreeg na het WK alleen wel af te rekenen met corona. Ze reed sindsdien geen cross meer, waardoor het gissen is naar haar vorm. Bij Manon Bakker zit dat wel goed, want zij rijdt – nadat ze van bondscoach Gerben de Knegt het vertrouwen kreeg – sinds het WK als een straaljager in de rondte. De afgelopen twee weekenden werd Bakker tweede in Maldegem en derde in Brussel. Kan ze op de valreep nog een zege mee grissen?

De nog altijd maar 17-jarige (!) Zoe Backstedt won dit jaar al haar juniorenwedstrijden. Maar in de crossen met de elite vrouwen, weet ze zich ook steeds beter in de debatten te mengen. De Zweeds-Britse is een echte powerhouseen dus zal ze gebaat zijn bij veel regen. Van zand houdt ze niet meteen, want net in Zonhoven en Koksijde ging het dit seizoen voor geen meter. Haar Luxemburgse leeftijdsgenootje Marie Schreiber laat zich ook steeds vaker zien de laatste weken, net als Aniek van Alphen en afgelopen weekend eveneens Marion Norbert-Riberolle. Maar meer als een podiumplek zit er voor deze vrouwen niet meteen in.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Denise Betsema
** Annemarie Worst, Lucinda Brand
* Sanne Cant, Manon Bakker, Zoe Backstedt

Deelnemerslijst


Weer en tv

De weergoden waren Oostmalle vorig jaar perfect gezind met een zacht lentezonnetje. Het publiek krijgt nu als traktatie een regenshow, een restantje van storm Eunice die dit weekend over de Benelux raast. Meteovista.be durft het weercijfer zelfs op een drie te bepalen, terwijl vrijdag nog een vier kreeg. Dat heeft alles te maken met de regenval. Het giet namelijk heel de dag, waarbij de verwachting is dat er bijna 14,5 mm neerslag valt. Er staat bovendien een ferme zuidwestenwind aan windkracht vijf. Het kwik stijgt dan wel tot twaalf graden Celsius, door de regen en de wind is de gevoelstemperatuur een stuk lager.

Het zal dus zijn weerslag op het parcours en de renners hebben. Wie wil zien hoe zich dat voltrekt, stemt zondag middag om 13.30 uur (vrouwen) en 14.55 uur (mannen) af op Play Sports in België. De cross is in Nederland niet live op televisie te volgen. Bespreek het verloop van de veldrit wel in een Volg Hier op WielerFlits.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.