Voorzitter Italiaanse bond kritisch op Cookson in zaak-Astana
woensdag 1 april 2015 om 10:05

Voorzitter Italiaanse bond kritisch op Cookson in zaak-Astana

Renato di Rocco, de voorzitter van de Italiaanse wielerbond, heeft kritiek op UCI-voorzitter Brian Cookson. De Brit zou zijn bestuur niet hebben ingelicht over het verzoek richting de licentiecommissie om de licentie van Astana in te trekken. Daarmee is hij volgens Di Rocco zijn boekje te buiten gegaan.

“In alle andere zaken worden wij betrokken. In dit geval is dit echter niet gebeurd. Op 27 februari hebben we alleen een persbericht ontvangen van de UCI waarin stond dat de procedure in gang werd gezet om de licentie van Astana in te trekken”, staat in een brief van Di Rocco aan Cookson die in handen is van persbureau Reuters. De brief dateert van vorige week zaterdag.

Van een conflict is volgens Di Rocco, die de zaak op de voet volgt omdat Vincenzo Nibali de kopman is van Astana, echter geen sprake is. “Het is een dialoog en een verschil van inzicht hoe deze zaak wordt behandeld”, vertelt hij aan Cyclingnews. “Maar ik accepteer de beslissingen die het bestuur van de UCI maakt.”

Een voorstander om Astana uit de WorldTour te zetten is Di Rocco in ieder geval niet. “De winst van Nibali in de Tour de France heeft een idool van hem gemaakt in Kazachstan. Dus zo’n drastische beslissing tijdens het seizoen zal het wielrennen beschadigen, niet alleen in Italië.”

Morgen is een belangrijke dag voor Astana. De ploeg moet tijdens een hoorzitting proberen zijn WorldTour-licentie te redden. Een bericht van De Telegraaf dat al is besloten de licentie in te trekken, werd door de UCI in alle toonaarden ontkend.

RIDE Magazine
22 Reacties
Sorteer op:
1 april 2015 10:12
Tsja hij wil duidelijk graag zijn grote ster Nibali beschermen, maar als voorzitter van de wielerbond moet je geen supporter zijn en de instanties hun werk laten doen.
1 april 2015 10:27
"Dus zo’n drastische beslissing tijdens het seizoen zal het wielrennen beschadigen, niet alleen in Italië."

Voorafgaand aan het seizoen was juridisch nog niet mogelijk. Na het seizoen zal de juridische kant ook wel verzwakken, want het verlengen van een tijdelijke licentie schept een precedent. Wat tijdelijk mag, mag daarna ook.

Zijn slechte argumentatie en het vooruitlopen op de (gevolgen van de) uitspraak en daarmee het beïnvloeden ervan is wss precies wat Cookson wilde voorkomen door niet iedereen vooraf in te lichten.
Deze uitlatingen van Di Rocco over dat hij niet is ingelicht en zijn klacht daarover bevestigen voor mij dat Cookson het terecht eerlijk en zonder achterkamertjes gelobby probeert te spelen. Want zelfs als hij gelobby probeert uit te sluiten doet deze Italiaan toch nog een poging.
1 april 2015 10:27
Of je een idool bent en de Tour de France hebt gewonnen heeft toch niets met de zwaarte van de straf te maken.
1 april 2015 10:27
@Krypton +1

Dat is nu juist wat er bij de oude UCI (en wellicht bij andere bonden) vaak mis ging. 'We moeten onze sport beschermen en dus onze sterren de hand boven het hoofd houden'. Dat kwam erop neer dat de UCI richting die sterren liet doorschemeren dat ze onraad roken, in de veronderstelling dat die sterren dan in de pas zouden gaan lopen. In plaats daarvan zochten ze net weer iets andere manieren om vals te spelen.

We zien wat er van geworden is. Hup Brian!
1 april 2015 10:27
Wat heeft de Italiaanse bond te maken met het intrekken van een Kazachstaanse licentie?
1 april 2015 10:30
Ik vind het juist prima dat een 'grote man' in de bres springt voor hun belangrijkste renner.
1 april 2015 10:34
Ik begrijp er niks van. Waarom zou Cookson de Italiaanse bond hierover in moeten lichten? Die hebben hier toch verder niks mee te maken?
1 april 2015 10:41
Een bondsvoorzitter komt op voor zijn renners. Laat nou net een hoop Italianen bij Astana rijden. Dus logisch dat hij zich hiermee bemoeid. Hij geeft ook niet aan dat de schorsing eventueel onterecht zou zijn maar wil wel op de hoogte gehouden worden. Weet overigens niet wat hij dan met die informatie zou kunnen doen. Cookson ompraten zou hij niet hoeven gezien zijn standpunt dus geen idee wat de meerwaarde zou zijn uiteindelijk.
1 april 2015 10:44
De vraag is natuurlijk hoe serieus je vandaag alle nieuwsberichten moet nemen.
1 april 2015 10:49
1 Aprilvis!
1 april 2015 10:52
krypton +1
inlinewout +1
1 april 2015 10:55
@Utrecht: ik kan me voorstellen dat zo'n bondsbobo graag vroeg op de hoogte is, zodat hij alvast Nibali en co (er zitten ook veel Italianen in de begeleiding daar) in bescherming kan nemen. Kwestie van korte termijn denken en eigenbelang.
Des te meer reden om hen erbuiten te laten lijkt me zo.

edit: zoals @inlinewout ook al zegt dus.
1 april 2015 11:02
Ojee! het wielrennen in Kazachstan wordt beschadigd!
1 april 2015 11:15
Ik hoop echt dat ze de licentie niet intrekken. Kunnen ze haast niet maken tegenover soigneurs, mecaniciens etc. De renners vinden wel weer een plekje, de omkadering niet.
1 april 2015 11:39
Het wielrennen niet alleen in Italië beschadigd maar overal. Nou volgens mij niet hoor.
1 april 2015 11:48
nietram, dus... om de omkadering te beschermen maar weer een rapelletje geven en verder niets?
1 april 2015 12:16
Tja, Armstrong is voor een hoop mensen ook een idool en werd door UCI en nationale bonden ook de hand boven het hoofd gehouden. Ik ben blij dat er mensen zijn als Travis Tygart en Brian Cookson die niet alleen vanuit het oogpunt van fan kijken naar de sport, maar ook vanuit het punt van 'eerlijk' wielrennen.
1 april 2015 12:21
Di Rocco heeft ook zo een boeventronie. Ach Italie is net als de andere Omerta-landen beschermheer der gladiolen. Pantani,Basso,Di Luca...het rijtje is eindeloos. Het erge is dat ze het nog opnemen voor Kazachstan ook. Allemaal om Nibali te vrijwaren. Ik vind dat een bondsvoorzitter ook zijn licentie mag verliezen bij 2 dopinggevallen binnen het jaar. Ze zouden dan wel anders piepen.
1 april 2015 12:26
SolitaryShell +1
xistnc +1
1 april 2015 13:23
Beetje alsof je vrouw vreemd gaat maar niemand mag het zeggen want dan maken ze je relatie kapot.
Alsof het hun iets kan schelen wat er in Kazachstan gebeurt. Mochten Aru en Nibali er niet zitten zou het hem geen fluit kunnen schelen.
1 april 2015 13:53
Bah, wat een exponent van de omerta is deze man. Iemand niet aanpakken omdat het een idool is, daar hebben we goede herinneringen aan inderdaad.
1 april 2015 15:31
Dit moet je juist niet hebben, bestuurders die renners de hand boven het hoofd willen houden. Organisaties die onafhankelijk zijn, moeten hier een beslissing over nemen volgens de afgesproken regelgeving. Belanghebbenden zoals deze man mogen wel hun menig geven, maar om een brief te sturen dat het volgens hem fout is wat ze doen, hoort niet.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.