Vuelta 2015: Voorbeschouwing etappe 11
foto: Sirotti
dinsdag 1 september 2015 om 14:00

Vuelta 2015: Voorbeschouwing etappe 11

De elfde etappe is zonder twijfel de koninginnenrit van deze Vuelta a España. De ronde trekt daarvoor de landsgrenzen over naar het bergstaatje Andorra. Daar wacht een rit van slechts 138 kilometer, maar wel met zes zware beklimmingen. Kan Tom Dumoulin zijn rode trui behouden? WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
In grote rondes is de rustdag meestal na een zware bergrit gepland. In deze Ronde van Spanje is het andersom. Heel wat renners zal het schrik inboezemen. En dat is niet onterecht, want daags na de rustdag wacht een loodzware bergrit. De wedstrijdorganisatie spreekt zelfs over misschien wel de lastigste Vuelta-etappe ooit.


De weg loopt vanuit startplaats Andorra La Vella direct omhoog richting de top van de Collada de Beixalis, de eerste beklimming van de dag van 9,8 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,3 procent. Na een bijna even lange afdaling wachten nog twee beklimmingen van de eerste categorie: de Coll d’Ordino (10,3 km, aan 6,7%) en de 13,8 kilometer lange Puerto de la Rabassa (6,6 procent gemiddeld stijgingspercentage).

Wat daarop volgt is wellicht de zwaarste berg in deze ronde. De statistieken van de Collada de Gallina liegen niet. Deze berg van de buitencategorie is 12,8 kilometer lang en kent pieken van meer dan 15%. Het gemiddeld stijgingspercentage is daardoor liefst 7,9 procent. In 2012 was de Collada de Gallina het eindpunt van de achtste etappe. Die dag werd Cameron Meyer (Orica-GreenEDGE) als laatste renner van de vroege vlucht op twee kilometer van het einde ingelopen. In de slotkilometer leek Alberto Contador dankzij een demarrage op weg naar de etappezege, maar in de laatste meters werd hij alsnog voorbij gestreefd door Alejandro Valverde en Joaquin Rodriguez. De twee laatst genoemden zijn er dit jaar opnieuw bij.

Videobeelden achtste etappe Vuelta a Espana 2012 (vanaf 14:00 min.)


Pas na de top van de Collada de Gallina passeren de renners het punt van de honderd kilometer. De finish ligt in deze rit nog twee bergen verder. De Alto de la Comella is kort (4,2 km) maar steil (8% gemiddeld) en bijna niet noemenswaardig in vergelijking met de andere beklimming, maar mag zeker niet worden onderschat. Als toetje moeten de renners naar het dak van deze Vuelta klimmen. De finishstreep is getrokken op de Alto Els Cortals d’Encamp, gelegen op 2.100 meter boven zeeniveau. De klim naar de top is vijftien kilometer lang met pieken richting de 12% en tegen een gemiddeld stijgingspercentage 6,8%. Wie deze rit wint mag met recht een van de zwaarste bergritten uit de Vueltageschiedenis bijschrijven op zijn palmares.

Favorieten
In het algemeen klassement zal deze rit ook een stempel drukken. Op dit loodzware parcours zullen de verschillen eerder oplopen in minuten dan in seconden. De ritwinnaar zit naar alle waarschijnlijkheid bij de klassementsfavorieten.

Chris Froome - foto: Sirotti

Chris Froome – foto: Sirotti

”Ik ben er kapot van. Ik dacht echt eventjes dat ik zou winnen”, zei Tour de France-winnaar Chris Froome nadat hij in de negende rit was verslagen door Tom Dumoulin. Op de steile beklimming naar Cumbre del Sol was de Brit van Sky the best of the rest. Intrinsiek is hij een veel betere klimmer dan Dumoulin.

Froome heeft ook de meeste ervaring in het afmaken van belangrijke gevechten in het hooggebergte. Maar dan moet de 30-jarige renner wel van voren zitten. In eerdere bergritten deze Vuelta moest hij meerdere keren lossen. Gezien zijn prestatie van afgelopen zondag lijkt dat achter de rug. De concurrenten van Froome zijn gewaarschuwd want in de Tour deelde de Britse kopman daags na de rustdag een mokerslag uit in de rit met aankomst bovenop La Pierre-Saint-Martin. Bij Sky hebben ze nog een troef. De Ier Nicolas Roche rijdt verrassend sterk. Met een vierde plek in het klassement doet hij het voorlopig beter dan Froom (8e).

Nairo Quintana -  foto: Sirotti

Nairo Quintana – foto: Sirotti

Wie het vaakst wordt genoemd als beste klimmer van het peloton is Nairo Quintana. Maar deze Vuelta heeft de gedrongen Colombiaan die status nog niet weten waar te maken. De overtuigende tred waarmee hij in de Tour de France de bergen opreed ontbreekt (nog). Maar op de flanken van de Alto Els Cortals d’Encamp kan van alles gebeuren. Quintana moet wel oppassen voor zijn ploegmaat Alejandro Valverde, die in dezelfde tijd staat in het klassement maar wel een plekje hoger.

Joaquin Rodriguez - foto: Sirotti

Joaquin Rodriguez – foto: Sirotti

Joaquim Rodríguez verloor in de Tour de France al op dag twee het uitzicht op een goed eindklassement. Die teleurstelling wist hij ruimschoots te compenseren met twee ritzeges, op de Mur de Huy en Plateau de Beille. In achtste etappe van deze Vuelta liet hij met een derde plek doorschemeren in goede doen te zijn. Met ‘slechts’ 57 seconden achterstand op klassementsleider Dumoulin heeft Purito na tien koersdagen nog altijd een kansrijke uitgangspositie voor de felbegeerde rode trui.

foto: Ilario Biondi/ATCommunication©/2015

Fabio Aru – foto: Ilario Biondi/ATCommunication©/2015

Astana kan na de diskwalificatie van Vincenzo Nibali rekenen op Fabio Aru. De 25-jarige Italiaan weet zich voorlopig kranig te handhaven en is opgeschoven naar de vijfde plek in het klassement. Leeftijdsgenoot Rafał Majka zit in hetzelfde schuitje, maar dan bij Tinkoff-Saxo. Door de afwezigheid van Alberto Contador kan hij voor eigen kansen fietsen en doet dat niet onverdienstelijk met een voorlopige negende plek in het klassement. Majka is een gevaarlijke kandidaat-ritzege voor zijn concurrenten want hij schuwt niet voor een (vroege) aanval.

PIC555461725

Tom Dumoulin – foto: Sirotti

In Nederland is men vooral benieuwd naar Tom Dumoulin. Is de klassementsleider sterk genoeg om deze loodzware rit te overleven? Wie deze vraag een week geleden had gesteld, zou resoluut een negatief antwoord als reactie krijgen. Door de indrukwekkende ritzege in etappe negen is het verwachtingspatroon van de Limburger opgerekt alsof het elastiek is. Dumoulin zelf sluit handhaving in het klassement niet uit. Met het beste vormpeil uit zijn leven lijkt niets onmogelijk, al is hij zwaar in het nadeel op het parcours van woensdag.

Johan Esteban Chaves - foto: Sirotti

Johan Esteban Chaves – foto: Sirotti

Een gevaarlijke outsider voor de ritzege is de Italiaanse pocketklimmer Domenico Pozzovivo. De renner van AG2R La Mondiale moest de Giro d’Italia eerder dit jaar verlaten na een zware val  en heeft zich sindsdien volledig kunnen focussen op de Vuelta. Ook Johan Esteban Chaves (Orica-GreenEDGE) moet in men in de gaten houden. De jonge Colombiaan (die al twee ritzeges boekte deze Vuelta) kreeg zondag een flinke oplawaai te verwerken, maar wist de schade te beperken. In het hooggebergte is Chavito als lichtgewicht – evenals Pozzovivo – een geduchte kandidaat.

Samuel Sanchez (BMC) - foto: Sirotti

Samuel Sanchez (BMC) – foto: Sirotti

Datzelfde geldt ook voor de Spaanse armada met Mikel Nieve (Sky), Luis Léon Sánchez (Astana), Samuel Sánchez (BMC), Daniel Navarro (Cofidis), Daniel Moreno (Katusha) en de mannen van Caja Rural-Seguros RGA. Als zij in de vroege vlucht zitten, kan het peloton wel eens achter het net vissen. Of zorgt Louis Meintjes voor een nieuwe verrassing bij MTN-Qhubeka.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Chris Froome
*** Nairo Quintana, Joaquim Rodriguez
** Alejandro Valverde, Fabio Aru, Rafal Majka
* Tom DumoulinMikel Landa, Domenico Pozzovivo, Johan Esteban Chaves

RIDE Magazine
179 Reacties
Sorteer op:
1 2 3 8
1 september 2015 14:05
Hopen dat dumoulin zijn verlies kan beperken.
1 september 2015 14:07
Integrale uitzending?

Ja dus, op één al om 13:30 uitzending.
1 september 2015 14:08
Moet normaal gesproken geen maat staan op Quintana, maar ik gok dat Purito op het parkoers dat hijzelf heeft uitgetekend aan ieder wiel gaat plakken en weer lelijk gaat winnen.
1 september 2015 14:10
Als Dumoulin ook dit kan en de verliezen weet te beperken gaat mijn hoed lekker smaken, maar ik denk dat het teveel is. Hoe dan ook, wat hij dit rondje heeft laten zien, geeft mij de hoop dat 'we' in de komende jaren echt een kans maken een grote ronde te winnen...
1 september 2015 14:11
Hopen dat de echte toppers nu gaan overpakken. Leuk en knap hoe Chavez en Dumoulin reden de eerste week, maar vind het nu tijd voor de grote tenoren.
1 september 2015 14:12
Dumoulin gaat er voor:
"Can I win the Vuelta? I don't think so. But I didn't think I would win yesterday. Maybe I should stop thinking and go for it. Thats what I'm going to do on Wednesday."
1 september 2015 14:18
Quote van Chaves op cyclingquotes.com:
"Purito [Rodriguez who has designed stage 11] is crazy. A stage like Wednesday's should be held over two days! Seriously, me, Purito, Quintana, we're looking forward to this stage. Tomorrow is also important, we must pay attention to what we eat, how we rest, how we train. I hope to sleep 15 hours tomorrow!"
1 september 2015 14:19
En nu maar hopen dat het weer meewerkt. Natte afdalingen kunnen de koers ontsieren en bovendien zien we dan misschien weinig van wat er allemaal gaat gebeuren.
Ik ben heel benieuwd of de koers vroeg openbarst. Vaak blijven de favorieten verbazend lang op elkaar loeren voordat iemand het aandurft om te gaan. Wie zou de eerste zijn?
1 september 2015 14:22
Benieuwd welke van de toppers het aandurft om vroeg in de rit al te gaan, het zou me niks verbazen als halverwege de rit opeens een renner uit de top 10 al virtueel in het rood rijdt omdat die er vandoor is gesnoept. Voor Tom en zijn team is deze rit namelijk onmogelijk om te controleren en Dumoulin moet absoluut niet gaan reageren op vroege aanvallen.

Dit gaat nog een bere-interessante Vuelta worden want de toppers blijken helemaal niet zo top te zijn.
1 september 2015 14:26
Wat een monster-etappe... Als SKY of Movistar al vroeg oorlog gaat maken dan zie ik de helft van het peloton buiten tijd binnenkomen.
1 september 2015 14:27
Ik hou er rekening mee dat Dumoulin hier gewoon 3 tot 5 minuten gaat verliezen. Wellicht nog in een groepje met andere klimmers van de tweede lijn. De opeenvolging van steile kilometer gaat hem, als relatief, onervaren klimmer opbreken. Ook zijn ploeg gaat vlug moeten capituleren, al verwacht ik dat Movistar, dan wel Astana het initiatief gaan oppakken.
1 september 2015 14:27
Let op mijn woorden. Deze rit wordt niet gewonnen door 1 van het tourpodium. Froome zal er hier sowieso doorheen zakken.

Aru en Majka gaan het uitmaken.
1 september 2015 14:29
En hoe knap het ook is van Tom, hier gaat hij dan echt tijd verliezen. Dus evenveel sterren als pozzo lijkt me wat overdreven. Deze etappe gaat het verschil laten zien tussen de tourtoppers en de relatief frisse renners die geen tour reden. Daar schaar ik majka en eventueel purito ook bij, die zijn niet 3 weken vol gegaan
1 september 2015 14:30
Dumoulin moet gewoon morgen vanaf het begin zijn eigen tempo rijden en dan maar zien wie hem kan volgen en/of hij zelf andere kan volgen, zonder bovenmatig in het rood te gaan c.q. ten koste van alles te forceren.
1 september 2015 14:31
Echt flink balen dat ik gewoon geen gaatje in m'n agenda kan vinden om te kijken morgen :6 Gooi zo'n etappe lekker op een zaterdag of zondag in het parcours!
1 september 2015 14:34
Erg benieuwd. Wat vaker voorkomt in dit soort ritten: de favorieten blijven tot de laatste beklimming bij elkaar, bang voor een inzinking. Denk verder dat de mannen die de Tour al gereden hebben dat wel gaan merken.

Nog nooit zo enorm veel hoogtemeters in zo weinig kilometers gezien.

Weersvoorspelling: af en toe een bui
1 september 2015 14:42
Ik vond Dumoulin's daalwerk gisteren hoopgevend. Ik denk dat hij daardoor misschien wel tot de laatste berg in de groep der favorieten kan blijven (telkens op eigen tempo een berg op, wat tijd verliezen en in de afdaling terugkeren).
1 september 2015 14:42
Wat een beest van een etappe. De klassementstoppers zullen hun kruit wel droog houden tot de Collada de Gallina, neem ik aan. Vraag is alleen wie de boel daarvoor gaat controleren. Giant zal het niet kunnen, als ze het al willen. Erg benieuwd of Dumoulin in zo'n rit de schade nog enigszins kan beperken.
1 september 2015 14:42
@Aoyen, dat mag je natuurlijk vinden, maar mij bevalt het juist prima dat Dumoulin en Chaves Froome en Quintana achter zich hielden afgelopen 10 etappes. Ik hoop dat dat nog even doorgaat, maar de wielerlogica dicteert dat de bekende AK mannen nu gaan opstaan en veel tijd gaan pakken en zo de pikorde herstellen. Als Big Tom daartegen bestand zou blijken te zijn zou dat niets minder dan absoluut episch zijn en voor mij 100x bevredigender dan Froome met zijn handelsmerk-koffiemolenexplosie te zien toeslaan en de rest van de Vuelta consolideren, of een tweestrijdje Froome-Quinata ver boven de macht van de rest.
1 september 2015 14:44
Met zoveel afdalingen en regen zal het "weer" bibberen worden. Hongerklop kan ook de grootste vijand worden. Gezien de percentages op het laatst zullen de ak mannen zich wel rustig houden tot 30km voor de finish. Gezien de hoogtestage van Dumoulin zal ie best voorbereid zijn op dit werk dus vind ik 1 ster zoals vaker een beetje karig.
1 september 2015 14:44
Russisch roulette. Waarschijnlijk voor elke klassementsrenner de gevaarlijkste etappe uit de carriere. Kort, geen meter vlak, zes cols en direct na de rustdag.
1 september 2015 14:47
Movistar werkt de hele dag voor Valverde, die aanvalt, Quintana pakt de rit.
1 september 2015 14:48
@schipperaar....hoop op niet te veel regen...liefst helemaal niet. Anders zit er weer een neutralisatie aan te komen en mocht dit niet zo zijn, dan zal er wel geen of weinig beeld van deze etappe zijn.
1 september 2015 14:56
Valverde is gevallen en heeft last. Ze gaan daar volledig op Quintana
1 september 2015 14:56
Wat een rare rit eigenlijk ook zeer moeilijk te voorspellen want waar kun je dit nou mee vergelijken? Kan zowel enorm suf als enorm spektakel worden. Durf het niet te zeggen.
1 2 3 8

Om te reageren moet je ingelogd zijn.