Vuelta 2016: Latour wint op Alto de Aitana, Chaves stoot Contador van podium
Foto: Sirotti
zaterdag 10 september 2016 om 17:48

Vuelta 2016: Latour wint op Alto de Aitana, Chaves stoot Contador van podium

Pierre Latour heeft de twintigste etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. De pas 22-jarige Fransman versloeg zijn medevluchter Darwin Atapuma na een beklijvend duel. De klassementsrenner van de dag was Esteban Chaves. De renner van Orica-BikeExchange reed op de een na laatste beklimming weg en stootte Alberto Contador zodoende van het podium. De leidende positie van Nairo Quintana kwam niet in gevaar. Chris Froome raakte niet van hem af.

Gesink weer in de aanval
Het duurde vandaag erg lang voordat de vlucht van de dag wegreed. Voor velen was het immers de laatste kans op een etappezege. Dat besefte ook Robert Gesink. De Nederlander was regelmatig in de aanval zien en belandde uiteindelijk in een achtervolgende groep van vijftien man.

Deze groep reed lange tijd achter twee renners aan: Luis Leon Sanchez (Astana) en Rudy Molard (Cofidis). Gesink zat hier in eerste instantie ook bij, met vier anderen, maar Sanchez en Molard waren vlak voor de hergroepering uit deze groep weggesprongen.

De Nederlander ging vervolgens met veertien anderen in de tegenaanval. Daarbij zaten geen gevaarlijke mannen voor het klassement. Dat zorgde na een snelle openingsfase voor rust in het peloton. De leiders konden zodoende snel uitlopen. Sanchez en Molard kregen ruim dertien minuten voorsprong. Het verschil met de groep van Gesink schommelde lange tijd rond de twee minuten.

10-09-2016 Vuelta A Espana; Tappa 20 Benidorm - Alto De Aitana; 2016, Movistar; Quintana Rojas Nairo, Alexander; Alto De Aitana;

Strijd om bergpunten
Die groep bestond naast Gesink uit: Rojas (Movistar), Trofimov (Tinkoff), Lopez (Sky), Atapuma (BMC), Howson (Orica -BikeExchange), Felline (Trek-Segafredo), Latour (AG2R La Mondiale), Kochetkov (Katusha), De Clercq (Lotto Soudal), King (Cannondale-Drapac), Frank, Chevrier (IAM Cycling), Conti (Lampre-Merida) en Calmejane (Direct Energie).

Uiteindelijk wist ook Kenny Elissonde in zijn eentje naar de groep van Gesink te springen. De Franse bergtruidrager zag tijdens de eerste beklimming van de dag zijn concurrent Omar Fraile (Dimension Data) vijf punten pakken. Fraile wipte daarmee over Elissonde heen in het bergklassement, waardoor laatstgenoemde gedwongen werd om aan te vallen. Fraile was op dat moment achterop geraakt vanwege een probleem met zijn fiets.

Nieuwe coup van Orica-BikeExchange
In het peloton kwam Orica-BikeExchange halverwege de etappe plots op kop van het peloton. Tijdens de een na laatste beklimming van de dag bleek waarom: Esteban Chaves reed daar weg. De Colombiaan wilde samen met Howson, die zich vooraan uit had laten zakken, een zo groot mogelijke voorsprong bijeen rijden. Zijn concurrent Alberto Contador probeerde in eerste instantie zelf het gat beperkt te houden, waardoor het peloton flink uitdunde (met Michele Scarponi als grootste slachtoffer), maar de Spanjaard gaf na een tijdje op en liet Movistar terug het tempo maken.

Op 21 kilometer van het einde bereikten Molard en Sanchez de voet van de slotbeklimming. Het duo begon met één minuut en 45 seconden voorsprong aan de Alto de Aitana. In de achtervolgende groep waren Chevrier (die eerder in de etappe ten val was gekomen vanwege een onoplettende toeschouwer) en Kochetkov weggesprongen. Zij hadden een kleine voorsprong op Gesink en co. Chaves en Howson volgden op vijf en een halve minuut. Het duo van Orica-BikeExchange reed twee minuten voor het peloton uit.

10-09-2016 Vuelta A Espana; Tappa 20 Benidorm - Alto De Aitana; 2016, Movistar; 2016, Team Sky; Quintana Rojas Nairo, Alexander; Froome, Christopher; Alto De Aitana;

Sanchez solo
Vooraan werkten Sanchez en Molard steeds uitstekend samen, maar op 12 kilometer voor het einde reed Sanchez weg bij zijn vluchtmaat. De Astana-renner had op dat moment twintig seconden voorspong op Conti, die weg was gesprongen uit de achtervolgende groep.

In het deelde peloton deelde Simon Yates (Orica-BikeExchange) ondertussen enkele speldenprikken uit. De Brit probeerde op deze manier Trofimov te breken. De ploegmaat van Alberto Contador had zich terug laten zaken uit de kopgroep om tempo te maken voor zijn kopman. Op zeven kilometer voor de top besloot Contador vervolgens zelf op kop te gaan rijden. Chaves dreigde hem immers te passeren in het klassement. Even later nam Alejandro Valverde over in dienst van Nairo Quintana.

Gesink en Contador passen
Vooraan wisten Gesink en co ondertussen weer terug te keren bij Conti. De Nederlander kon echter niet mee toen Atapuma, Latour en Frank ten aanval gingen. De drie gingen op vijf kilometer van het einde op en over Sanchez.

Tegelijkertijd waren Froome, Contador en Quintana weggereden uit het groepje met favorieten na een tempoversnelling van Leopold König (Sky). Froome plaatste snel daarna zelf een aanval. Contador moest vervolgens passen, maar Quintana kon mee.

10-09-2016 Vuelta A Espana; Tappa 20 Benidorm - Alto De Aitana; 2016, Team Sky; Froome, Christopher; Alto De Aitana;

Spannende slotkilometer
Vooraan passeerde Felline uit de achtergrond de intussen geloste Frank. In de slotkilometer leek hij ook bij Latour en Atapuma te komen, maar Latour voorkwam dat door het tempo hoog te houden. Hij leek daar vervolgens de rekening voor gepresenteerd te krijgen na een versnelling van Atapuma. De Colombiaan nam langzaam afstand van zijn metgezel, maar Latour wist op karakter weer terug te keren. In de sprint bleek de renner van AG2R La Mondiale daarna sterker.

Gesink eindigde uiteindelijk als vijfde op ruim één minuut van de winnaar. Chaves kwam als negende binnen. Contador volgde ruim anderhalve minuut later, waardoor Chaves zijn plaats op het podium overneemt. Froome raakte in de finale niet van Quintana af, ondanks vele demarrages. In de laatste honderden meters waren de rollen omgedraaid en wist Quintana zelf twee seconden weg te rijden. Hij lijkt daarmee de eindzege binnen te hebben. De slotetappe van morgen is immers vlak en eerder geschikt voor sprinters.

Bergtrui voor Fraile
Elissonde eindigde als 22e en pakte dus geen bergpunten op de Alto de Aitana. De bergtrui gaat daarom naar Fraile. Het verschil tussen beide renners is slechts één puntje, maar de slotetappe bevat geen gecategoriseerde beklimmingen.

De strijd om de groene puntentrui is nog niet beslist. Felline is na vandaag de nieuwe leider in het klassement met honderd punten. De Italiaan ziet Quintana (97), Valverde (93) en Froome (92) kort achter zich.

In het algemeen klassement is Scarponi uit de top tien gezakt. George Bennett van LottoNL-Jumbo schuift daardoor op naar plaats tien.

10-09-2016 Vuelta A Espana; Tappa 20 Benidorm - Alto De Aitana; 2016, Dimension Data; Fraile Matarranz, Omar; Alto De Aitana;

Fraile hoort het goede nieuws – Foto’s: Sirotti

RIDE Magazine
95 Reacties
Sorteer op:
10 september 2016 20:13
overigens vond ik dit een geweldige ronde, na de spelen was ik een beetje sportmoe maar wat een ronde nog.. renners stonden op en zakten erdoor. Kwam denk ik door het lastige parcours en de hitte. Ik dacht eerst dat het teveel van het goede zou worden maar dit was misschien wel de mooiste van de drie rondes dit jaar.
10 september 2016 20:37
Prachtige ronde, alleen jammer van Kruiswijk. Gesink vandaag iets teveel van het goede. Niet heel slim gereden. Kan gebeuren. Contador verdient een podiumplaats alleen al omdat Quintana anders niet gewonnen had. Die dag heeft Orica de ronde trouwens ook verloren. Felinne begrijp ik helemaal niets van. Het wordt toch niet een soort van Sagan?
10 september 2016 20:43
Vuelta blijft een meer dan mooi toetje! Vooral de etappes naar de Aubisque, de Coup, La Covadonga en de rit vandaag hebben diepe indruk gemaakt!!!
10 september 2016 20:46
Prachtige slotetappe van een mooie ronde. Morgen hopelijk nog een mooie sprint en dan uitkijken naar het slot van het seizoen.
Elke grote ronde dit jaar gewonnen door het sterkste team aan de start. Kruijswijk was er dichtbij om dat al in de eerste ronde te voorkomen, maar helaas. Pech die hij ook hier in de Vuelta zou tegenkomen. Gelukkig voor TLJ wel verder een goede ronde met Bennet top-10 en Gesink gewoon verrassend goed erbij steeds met ritwinst als juweeltje.
Contador nog 4e ondanks die lelijke smakker aan het begin van de ronde. Je zou het bijna vergeten. Sowieso wel de nodige lelijke valpartijen deze Vuelta.Zonde.
10 september 2016 20:51
Ik hoop wel dat ze komend jaar bij wijze(n) van spreken dit keer heel het land meepakken. Balearen, Tenerife?
10 september 2016 21:03
mooie etappe, en erg knap hoe TLJ gereden heeft na het uitvallen van Kruijswijk.
10 september 2016 21:23
Nairo, als een koele kikker heb je gereden, als een havik gereageerd, als een ware kampioen die geen twijfels kent, maar dan die laatste 50 meter, erg jammer, was nergens voor nodig.
Froomey heeft toch een kandidaat erbij voor de prijs de lelijkheid in de vorm van Pierre LT :)
10 september 2016 21:42
TLJ heeft echt nog een topvuelta gereden na het wegvallen van hun kopman. Stiekem de beste man bergop in de gelederen en Bennett in de toptien. Bravo.
10 september 2016 21:42
@japsie na zoveel demarrages van Froome die je bij kan benen vind ik best dat je even weg mag rijden en mag laten zien wie er nou de baas is. Heeft froome zelf ook al een keer gedaan bij Quintana
10 september 2016 22:18
BAM! Quintana heeft na de Giro nu ook La Vuelta op zak. Twee van de drie grote ronden gewonnen, de Tour moet kunnen de komende jaren als het parcours meezit. Hij is ook pas 26 (!) jaar en Froome alweer 31.

Froome vind ik toch echt wel een liefhebber hoor. Hij vecht voor elke meter en probeert het keer op keer. Mooie vent en geeft de victorie van Nairo extra glans. Ik had graag gezien dat ze samen over de streep gingen, handje geven maar goed... Froome zeer sportief, blijft een gentleman. Dat kun je niet 100x per jaar faken, dan ben je het gewoon.

Atapuma, man man wat sneu, steengoede coureur maar telkens is er net iemand sneller/beter/frisser. Nou ja, toch pas 28 dus het zal wel een keer lukken.

Chaves magistrale zet om op deze indrukwekkende manier op het podium te rijden. Klasse hoor, eerst 2e in de Giro en nu 3e in de Vuelta. Leeftijdgenoot van Quintana trouwens (26) dus toont maar weer eens hoever Quintana staat.

Quintana en Froome zijn de mannen die het uitmaken voor de grote ronden.
10 september 2016 22:48
Die Quintana heeft ook de Tour in de benen, nota bene wat ziekjes, en haalt nu een beter niveau dan robocop Froome. Maar wat een vechtlust van Froome! En wat een niveau van Quintana.
Mooie Vuelta was het, maar 50k+ hoogtemeters hoeft niet meer volgend jaar. Laat het een les wezen voor de organisatie.
10 september 2016 22:53
Jeetje, een top tien met De la Cruz, Formolo en Bennett... Overduidelijke afscheiding tussen de topvier en de rest. Verder toch wel positief verrast over de ronde zelf, met zelfs een nieuw Fuente Dé'tje. Die had ik toch niet zien aankomen. Volgend jaar de helft van die muurtjes eruit flikkeren en weer wat jolige klassementsmannetjes strikken en je krijgt echt een prachtig rondje.
10 september 2016 23:46
Bennet staat gewoon 10e. De "kenners" hier wisten toch zeker dat Bennet voor het AK een slecht idee was ?

http://www.wielerflits.nl/nieuws/203342/lottonl-jumbo-hoopt-op-goed-klassement-van-bennett.html/comment-page-1

Gesink viel vandaag gewoon tegen wat mij betreft. Van een renner van zijn statuur mag je een beter resultaat verwachten.
11 september 2016 00:58
Die late uitval van Quintana kun je ook beschouwen als een reactie op de vele demarrages van Froome tegen beter weten in (hij kwam niet weg). Niks onsportiefs aan dus. Wel weer een mooie etappe, de Vuelta van de laatste jaren waardig.
11 september 2016 00:59
Spanjaarden: drie renners in de top tien van het klassement, twee renners die een dag de leiderstrui droegen, één Spaanse etappezege.
Ze domineren hun eigen ronde bepaald niet meer. Het wordt voor het eerst sinds 1996 dat er geen Spanjaard op het eindpodium staat.
11 september 2016 07:52
Het is lastig een goede balans te vinden. De grote rondes van de laatste jaren zijn meer op het lijf geschreven van de klimmers, hoewel de Tour iets minder.
Als Dumoulin wil winnen dan is voorlopig de Tour geschikter.
De Vuelta en de Giro zijn meer klimmersfestijnen daarom blijven die ontsnappingen allemaal weg. In de Tour heb je de sprintersploegen die makkelijker het verschil klein houden!
11 september 2016 09:52
ze zeggen dat dat applausje van Froome cynisch bedoeld was.. Bepaald niet gentle lijkt me dan...
11 september 2016 13:14
@maklukzat: Gesink heeft juist een erg goede Vuelta gereden. Met een trainingsachterstand door een blessure beginnen aan de Vuelta en dan na het uitvallen van de kopman toch nog 4 keer top 5 in een bergrit halen.
11 september 2016 13:17
Als je de tweet van Froome naderhand ziet, dan kan je alleen maar concluderen dat het applausje gisteren gewoon oprecht was. Dat het cynisch zou zijn hebben mensen er zelf van gemaakt.
11 september 2016 18:25
3 renners die in 1 jaar op twee podiums van een grote ronde komen. De theorie dat dat niet meer kan, kan in de prullenbak. Ik meen dat hierover op wf enkele bladzijde is gezeverd.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.