Vuelta 2019: Bennett wint door valpartij ontsierde etappe, Van der Sande derde

Vuelta 2019: Bennett wint door valpartij ontsierde etappe, Van der Sande derde

foto: Cor Vos

zaterdag 7 september 2019 om 17:25

Sam Bennett heeft de veertiende etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. De Ier bleek in de verraderlijk omhoog lopende slotkilometer sneller te zijn dan Maximiliano Richeze en Tosh van der Sande. Een grote valpartij in de laatste kilometer met daarbij Alejandro Valverde ontsierde de etappe.

De duizelingwekkende stijgingspercentages van Los Machucos en de Alto de Arraiz werden in de veertiende etappe van de Ronde van Spanje ingeruild voor – relatief – vlakke wegen rondom Oviedo. Een nieuwe kans lag de sprinters dus op te wachten.

Harm Vanhoucke mee in de kopgroep
Om 12.35 werd het startschot gelost en gingen de 163 overgebleven coureurs vanuit San Vincente de la Banquera op pad naar Oviedo. Direct nadat het officiële startschot had geklonken, demarreerden zes coureurs. Harm Vanhoucke, Silvan Dillier, Luka Pibernik, Stéphane Rossetto, Salvatore Puccio en Diego Rubio kregen de zegen van het peloton.

Sprintersploegen tonen ambitie
Binnen twaalf kilometer hadden zij een voorsprong van zes minuten bij elkaar gereden. Daarna namen BORA-hansgrohe en Deceuninck-Quick-Step het commando in het peloton over, waardoor de voorsprong weer snel daalde.

Rossetto haakt af
De rest van de etappe moesten de zes koplopers het met een toegift van rond de twee minuten doen. Rossetto zag met deze voorsprong geen kansen op een etappezege: de Fransman liet zich uitzakken met nog zeventig kilometer te gaan.

De kopgroep met Harm Vanhoucke – foto: Cor Vos

Kopgroep houdt lang stand
Toch hield de kopgroep nog erg lang stand. Op de Alto La Madera verdedigden de vijf overgebleven succesvol een voorsprong van vijftig seconden, waarna zij met deze voorsprong in het peloton aan de laatste twintig kilometer begonnen.

Sprinters handhaven zich op slotklim
In het peloton hielden alle sprinters stand op deze beklimming van de derde categorie. Fabio Jakobsen reed constant bij de eerste dertig, terwijl ook Sam Bennett zich even lieten zien. Toen de klim voorbij was, konden de sprintersploegen de gashendel volledig opendraaien, waarna de jacht op de kopgroep écht werd geopend.

Doek valt voor de kopgroep
Seconde voor seconde werd er dichtgereden op de vier koplopers, waar Rubio inmiddels was afgehaakt. Met nog vijf kilometer te gaan viel het doek voor de overige vier coureurs: in Oviedo mochten de toeschouwers zich verheugen op een massasprint.

Valpartij ontsiert etappe
BORA-hansgrohe nam in de laatste drie kilometer het initiatief voor Bennett. Deceunink-Quick-Step profiteerde in het wiel van het Duitse WorldTour-team mee. De ploeg van Jakobsen kwam in de laatste kilometer opzetten. Op dat moment vond een grote valpartij in het midden van het peloton plaats. Deze valpartij betekende einde Vuelta voor Luka Mezgec, die hard ten val kwam.

Bennett wint met gemak
Twintig renners konden vooraan hun weg vervolgen en meestrijden om de ritzege. In de verraderlijk omhoog lopende slotmeters ging Van der Sande als eerste aan, waarna Jakobsen direct moest passen. Toen Bennett op 250 meter van de meet zijn sprint inzette, werd duidelijk dat hij zou winnen. Alleen Richeze kon nog in de buurt blijven bij de winnende Ier.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.