Vuelta 2019: Fabio Jakobsen houdt Sam Bennett af na millimetersprint
foto: Cor Vos
dinsdag 27 augustus 2019 om 17:31

Vuelta 2019: Fabio Jakobsen houdt Sam Bennett af na millimetersprint

De vierde etappe van de Vuelta a España 2019 is gewonnen door Fabio Jakobsen. De Nederlander van Deceuninck-Quick-Step was na een relatief vlakke etappe van 175,5 kilometer de snelste sprinter in kustplaats El Puig. Jakobsen was na een gedroomde lead-out sneller dan Sam Bennett, al was het millimeterwerk.

Wallays opnieuw in de aanval 
De sprinters hadden de vierde etappe tussen Cullera en El Puig met rood omcirkeld in hun agenda, aangezien de Ronde van Spanje woensdag de bergen intrekt. De grote vraag was wie Sam Bennett kon verslaan, na diens indrukwekkende ritzege in Alicante. De Ierse kampioen kon concurrentie verwachten van heel wat rappe mannen, waaronder Edward Theuns, Nederlands kampioen Fabio Jakobsen en Luka Mezgec.

Twee vluchters kleurden de 175 kilometer lange etappe langs de Oost-Spaanse kust. Opnieuw was een renner van Burgos-BH van de partij, al was het ditmaal niet de bergkoning. Ángel Madrazo koos voor een snipperdag in het peloton, maar het was zijn landgenoot Jorge Cubero die samen met Jelle Wallays bijna zeven minuten voorsprong kreeg.

De twee koplopers – foto: Cor Vos

Opgave Kruijswijk, Urán komt met de schrik vrij
Niet veel later besloten BORA-hansgrohe en Team Sunweb om het tempo te verhogen voor hun sprinters Bennett en Max Walscheid, waardoor het verschil steeds kleiner werd. De meteorologen waren het voor de etappe eens dat het weleens kon gaan spoken (lees: regen), maar tussen Cullera en El Puig scheen toch lange tijd de zon. Al donderde het wel in de ploegleiderswagen van Jumbo-Visma, na het horen van de opgave van Steven Kruijswijk.

De nummer vier van vorig jaar heeft nog teveel last van een knieblessure, die hij opliep bij een valpartij in de inleidende ploegentijdrit. De Vuelta wachtte (uiteraard) niet op Kruijswijk, want de sprinters wilden zo snel mogelijk de vluchters inrekenen en finishplaats El Puig bereiken. De etappe leek wat voort te kabbelen, maar op minder dan zestig kilometer van de streep werd het peloton opgeschrikt door een valpartij van Rigoberto Urán.

Regen valt plots met bakken uit de hemel 
Het duurde even voordat de Colombiaan – de voorlopige nummer drie in het klassement – weer op de fiets zat, maar de kopman van EF Education First wist dankzij enkele ploeggenoten weer aan te sluiten bij het peloton, net voor de voet van de enige beklimming van de dag: de Puerto del Oronet van derde categorie. Een niet al te lastige beklimming, maar de renners werden plots geconfronteerd met regen, heel veel regen.

Net voor de Puerto del Oronet viel het water met bakken uit de hemel, maar gelukkig voor de renners duurde dit niet al te lang. De twee koplopers kwamen in droge omstandigheden boven. Het was Wallays die de meeste bergpunten wist te sprokkelen, voor zijn medevluchter Cubero en bergkoning Madrazo, die vlak voor de top nog demarreerde uit het peloton. Het verschil tussen de koplopers en het peloton was nog minder dan twee minuten.

foto: Cor Vos

Dappere Wallays wordt opgeslokt, wind zorgt voor nervositeit 
Het was een ongelijke strijd, al helemaal nadat Cubero vooraan wegviel wegens mechanische problemen. Hierdoor moest Wallays alleen verder, in de hoop een op hol geslagen peloton achter zich te houden. Het was echter nog meer dan dertig kilometer tot de finish, wat te ver was voor de eenzame vluchter. Met nog twintig kilometer te gaan keek de Belg van Lotto Soudal al ostentatief achterom, klaar om te worden ingerekend.

Dat gebeurde enkele kilometers later, waardoor we ons konden opmaken voor een tweede massasprint op rij. Al probeerde EF Education First op goed vijftien kilometer van de streep nog te profiteren van de aanwezige wind. De Amerikaanse formatie trok flink door, waardoor toch een aantal renners moest afhaken, al reden de favorieten voor de eindzege attent van voren. De wind stond net niet strak genoeg, waardoor we alsnog gingen sprinten met een compact peloton.

Cavagna met een ultieme aanval, ploegmaat Jakobsen wint 
Al probeerde Rémi Cavagna de sprintersploegen nog te verrassen met een ultieme aanval. De Fransman van Deceuninck-Quick-Step sloeg al snel een mooi gaatje, maar Team Sunweb en BORA-hansgrohe wisten de verrassende aanval te neutraliseren. Net voor het ingaan van de laatste kilometer werd Cavagna weer ingerekend. Het laatste woord was toch aan de sprinters!

foto: Cor Vos

Jakobsen zat gisteren nog slecht geplaatst, maar vandaag kon de Nederlandse kampioen rekenen op een ideale lead-out van zijn ploeggenoten en laatste man Maximiliano Richeze. De 22-jarige renner ging aan, leek op weg naar een overtuigende zege, maar zag een opkomende Bennett nog gevaarlijk dichtbij komen. De Ier kwam uiteindelijk enkele millimeters tekort voor zijn tweede overwinning, tot opluchting en blijdschap van Jakobsen.

De sterke en snelle Duitser Walscheid kwam als derde over de streep, maar de renner van Team Sunweb werd samen met Juan Sebastián Molano teruggezet in de uitslag. Hierdoor schoof Fernando Gaviria op naar de derde plek, terwijl Luka Mezgec en Marc Sarreau nu de nummers vier en vijf zijn.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.