Vuelta 2019: Voorbeschouwing laatste bergrit naar Plataforma de Gredos
foto: Cor Vos
zaterdag 14 september 2019 om 07:00

Vuelta 2019: Voorbeschouwing laatste bergrit naar Plataforma de Gredos

De 74e editie van de Vuelta a España is weer voorbij gevlogen, maar de renners moeten zaterdag nog één keer aan de bak in de allesbeslissende bergetappe naar Plataforma de Gredos. De grote vraag is: krijgen we nog verschuivingen in het klassement? WielerFlits wikt en weegt de kansen van de favorieten.

[unibet title=”Wie wint etappe 20 van de Vuelta 2019?” link=”https://rebrand.ly/vuelta_unibet”]

  • M.A. Lopez 5.00
  • A. Valverde 6.00
  • P. Roglic 7.50

[/unibet]

[toto title=”Wie wint etappe 20 van de Vuelta 2019?” link=”https://rebrand.ly/toto_vuelta”]

  • A. Valverde 5.25
  • M.A. Lopez 6.75
  • P. Roglic 7.00

[/toto]


Parcours

De voorlaatste rit van de Vuelta a España, waarin het móét gebeuren. De laatste kans voor alle toppers om er nog iets van te maken. Daar krijgen zij veel kansen voor, want op weg naar de finish bij het Plataforma de Gredos liggen maar liefst zes beklimmingen door de bergketen Sierra de Gredos. Het is nergens echt steil, maar het gaat wel constant op en af, wat voor een verrassend koersverloop kan zorgen.

Het duurt niet lang voor we beginnen aan de eerste klim van de dag, de Puerto de Pedro Bernardo (18,4 km aan 4,4%). Vooral vanwege de lengte is deze van eerste categorie. De Pedro Bernardo wordt vrijwel direct gevolgd door de Puerto de Serranillos (9 km aan 4,8%) van tweede categorie. Het was op de Serranillos dat Bernard Hinault in 1983 rivaal Julián Gorospe op achterstand zette, waardoor de Fransman zijn tweede en laatste Vuelta won.

Na de top van deze klim volgt een langere afdaling naar de voet van de Alto de Navatalgordo (5,3 km aan 7,2%), opnieuw van tweede categorie. De renners zijn dan nog niet eens halverwege, maar er staan nog heel wat hoogtemeters op het menu. In totaal gaat het in deze rit over 4.430 hoogtemeters. Zo gaat het via de Alto de Gredos (zonder categorie, via de oostzijde) en de Puerto de Chía (3 km aan 4%) naar de voorlaatste beklimming van deze Vuelta.

Puerto de Peña Negra

Wellicht zien we op de kronkelige Puerto de Peña Negra (14,2 km aan 5,9%, met stroken tot 10%) wel een ultieme aanval op de rode leiderstrui, aangezien het vanaf de top op 1.910 meter boven zeeniveau nog ruim dertig kilometer is tot de finish. De Peña Negra is ook nog eens de lastigste klim van de dag. Na een afdaling en een oncategoriseerde helling begint de Alto de Gredos (dit keer via de westzijde), waar de finishstreep is getrokken van de voorlaatste etappe.

De klim naar het Plataforma de Gredos is officieel 9,4 kilometer lang aan 3,8%, maar vooral de laatste drie kilometer (aan ongeveer 9%) zijn interessant. Onderweg liggen pieken van 12 tot 15%. De vraag is of hier verschillen kunnen ontstaan. Het is zeker geen loodzware bergrit, zoals we die eerder wel zagen deze Vuelta. Maar misschien schuilt daarin juist het gevaar. Gevaar in een klein hoekje. Wie mag zich op 1.750 meter hoogte de winnaar van de Vuelta a España noemen?


Start: 12.11 uur in flag-es Arenas de San Pedro
Finish: 17.20-17.55 uur op flag-es Plataforma de Gredos


Favorieten

Ook de voorlaatste etappe is moeilijk te voorspellen, maar we verwachten toch een vroege vluchter als winnaar op Plataforma de Gredos. Waarom? Jumbo-Visma zal verdedigend koersen gezien de voorsprong van leider Primož Roglič. Movistar zal hetzelfde doen met Alejandro Valverde en Nairo Quintana, die op weg lijken naar een podiumplaats in Madrid, terwijl UAE Emirates en Tadej Pogačar snakken naar het einde van deze Vuelta.

En dan hebben we nog Astana, de Kazachse formatie zal voor het spektakel moeten zorgen in de voorlaatste etappe, aangezien kopman Miguel Ángel López op dit moment vierde staat in het klassement. De achterstand op de voorlopige nummer drie – Quintana – bedraagt slechts 46 seconden. Met andere woorden: alles is nog mogelijk in een etappe over zes beklimmingen en meer dan vierduizend hoogtemeters!

Sergio Higuita – foto: Cor Vos

Maar zijn de mannen van teammanager Alexandre Vinokourov ook bereid om de koers al vroeg in handen te nemen, voor de ritzege en de bijbehorende bonificatieseconden? López kan misschien wel wachten op de Puerto de Peña Negra – de voorlaatste beklimming van de dag, op vijftig kilometer van de streep – aangezien Quintana niet goed genoeg lijkt om de betere klimmers te volgen. Wat is de juiste tactiek voor Astana: volle bak koers vanaf het begin? Of wachten op de laatste vijftig kilometer voor een allesbeslissende aanval op het podium?

We denken toch dat de ploeg kiest voor optie nummer twee, waardoor de sterke vluchters kans maken op de etappezege. En dan denken we allereerst aan Sergio Higuita, de ritwinnaar in Becerril de la Sierra. De 22-jarige Colombiaan wist toen op knappe wijze uit de greep te blijven van de favorieten, na het verdedigen van een beperkte voorsprong in de laatste dertig kilometer. Als Higuita met een minuutje voorsprong begint aan de slotklim naar Plataforma de Gredos, dan is de concurrente gezien, zo weten we na de rit van donderdag.

Tao Geoghegan Hart en Wout Poels – foto: Cor Vos

Higuita heeft dus al een ritzege te pakken, maar Tao Geoghegan Hart zoekt nog altijd naar zijn eerste overwinning in deze Ronde van Spanje. De Brit was er al dichtbij op Santuario el Acebo (derde achter Sepp Kuss en Ruben Guerreiro) en de Alto de la Cubilla (tweede na Jakob Fuglsang), maar telkens was er iemand beter. De klimmer van Team Ineos probeerde het ook in de etappe naar Bercerril de la Sierra, maar hij kreeg toen weinig ruimte van de klassementsrenners, net als Harts ploeggenoot Wout Poels.

De Nederlander liet na de finish weten nog iets van zijn Vuelta te willen maken, zaterdag krijgt hij een laatste kans om zijn ronde wat op te fleuren. Maar of Poels ook de benen heeft om mee te strijden voor de ritzege? Dan zullen we toch eerder moeten kijken naar een renner als Hermann Pernsteiner. De Oostenrijkse klimmer leek op weg naar een top 10-notering in het algemeen klassement, maar dat was nog voor de beruchte waaieretappe naar Guadalajara. De coureur van Bahrain Merida staat nu op een straatlengte achterstand.

Hermann Pernsteiner – foto: Cor Vos

Pernsteiner zal kortom wel de ruimte krijgen, mocht hij al vroeg in de etappe in de aanval gaan. Hetzelfde geldt voor de Spanjaarden Mikel Nieve en Óscar Rodríguez. We hebben rasaanvaller Nieve nog maar weinig gezien deze Vuelta, maar de renner van Mitchelton-Scott staat toch maar mooi elfde, wat betekent dat hij zeker niet slecht klimt. Zijn jongere landgenoot Rodríguez staat al op ruim één uur van rodetruidrager Roglič, maar de kopman van Euskadi-Murias is de laatste dagen vooral op jacht naar een ritzege.

Vergeet niet dat Rodríguez al vierde werd op Santuario el Acebo, terwijl hij knap als tiende finishte in de felbetwiste etappe naar Becerril de la Sierra. Kan de Bask opnieuw een prestigieuze bergrit winnen in de Ronde van Spanje? Tot slot moeten we ook nog Ruben Guerreiro noemen. De Portugees van Katusha-Alpecin is bezig aan een uitstekende Vuelta, getuige zijn tweede plaats in de eerste Asturische bergetappe en een vierde stek in Igualada. Ook in de rit van donderdag finishte Guerreiro tussen de mensen. Is het in de voorlaatste etappe alsnog raak?

Zeker, en zijn nog meer potentiële rittenkapers, maar Jakob Fuglsang (winnaar op de Alto de La Cubilla), Marc Soler (rots in de branding voor kopmannen Alejandro Valverde en Nairo Quintana), James Knox en Carl Frederik Hagen vormen zaterdag onderdeel van een tactisch plan (Fuglsang en Soler) of zijn vooral geïnteresseerd in het verdedigen van hun klassement (Knox, Hagen). En wat met Esteban Chaves, Louis Meintjes en Dylan Teuns? De Colombiaan heeft echter niet de benen, terwijl de Belg al met zijn krachten heeft gesmeten.

Óscar Rodríguez – foto: Cor Vos

We verwachten een strijd op twee fronten, maar de kans bestaat natuurlijk dat Astana de boel controleert van bij de start, in de hoop op een dubbelslag (etappewinst en een podiumplek met López) op Plataforma de Gredos. In dat geval is het dus uitkijken naar Miguel Ángel López, die na een mindere tweede week weer een ijzersterke indruk maakt. Het was de Colombiaan die Tadej Pogačar en Naro Quintana wist te lossen in de bergrit door de Sierra de Guadarrama. De slotklim (met drie kilometer aan 9%) moet de Colombiaan liggen.

Maar de topfavoriet – mochten de klassementsrenners het onderling uitvechten – is toch echt Primož Roglič. De Sloveen is slechts één keer in de problemen geweest, en dat lag vooral aan een moment van verslapping binnen zijn ploeg Jumbo-Visma. Bergop maakt hij een ijzersterke indruk en donderdag liet hij zien een sprintje te kunnen winnen van wereldkampioen Alejandro Valverde, die ook een kandidaat is voor de ritzege. De Spanjaard hoopt vooral zijn tweede plaats te verdedigen in het klassement, wat een ontzettend knappe prestatie zou zijn voor iemand van 39.

Verder hebben we nog Rafał Majka, die steeds beter gaat rijden in deze Vuelta. De Pool van BORA-hansgrohe was op weg naar Becerril de la Sierra in staat om ‘de grote drie’ – Roglič, Valverde en López – te volgen, dus wie weet wat er mogelijk is richting Plataforma de Gredos. Nairo Quintana en Tadej Pogačar – de nummers drie en vijf in het klassement – hopen ook op een goede dag, maar beide renners lijken wat vermoeid. Dat geldt zeker voor Quintana, al staat de Colombiaan nog altijd virtueel op het podium. En wat kan Wilco Kelderman?

[unibet title=”Wie wint etappe 20 van de Vuelta 2019?” link=”https://rebrand.ly/vuelta_unibet”]

  • M.A. Lopez 5.00
  • A. Valverde 6.00
  • P. Roglic 7.50

[/unibet]

[toto title=”Wie wint etappe 20 van de Vuelta 2019?” link=”https://rebrand.ly/toto_vuelta”]

  • A. Valverde 5.25
  • M.A. Lopez 6.75
  • P. Roglic 7.00

[/toto]


Favorieten volgens WielerFlits
**** Sergio Higuita
*** Tao Geoghegan HartHermann Pernsteiner
** Mikel Nieve, Óscar Rodríguez, Ruben Guerreiro
* Primož Roglič, Miguel Ángel López, Alejandro ValverdeRafał Majka

Vuelta 2019: Deelnemerslijst (WielerFlits)


Weer en tv

In startplaats Arenas de San Pedro is het een graad of 23 ℃. De renners doen er goed aan om een regenjasje in hun achterzak te stoppen, aangezien het gaat plenzen op weg naar Plataforma de Gredos. Op de verschillende toppen is het niet warmer dan een graad of 15 ℃. We mogen kortom spektakel verwachten in de laatste bergrit!

De koers is vanaf de start rechtstreeks te volgen via Eurosport 1 (vanaf 12.00 uur), terwijl Sporza om 13.30 uur inschakelt. De etappe is ook live te volgen via de Eurosport Player. De NOS komt eveneens met een livestream op de website. En op WielerFlits hoef je uiteraard ook niets te missen van de strijd om de rode leiderstrui!


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.