Weening moet Matthews naar de finish helpen
Michael Matthews na etappe 3 - Foto: Sirotti
dinsdag 7 juli 2015 om 12:41

Weening moet Matthews naar de finish helpen

Michael Matthews was gisteren de laatste renner die de finish in Huy haalde. Hij kwam ruim 21 minuten na ritwinnaar Joaquim Rodriguez over de streep. Vandaag is hij wel van start gegaan in de vierde etappe van de Tour de France, maar het gaat een hele klus worden om de eindstreep in Cambrai te halen.

Onderzoek in het ziekenhuis wees uit dat de jonge Australiër geen ribben gebroken heeft, zoals gevreesd. Wel heeft hij enkele kneuzingen aan de ribben overgehouden aan de massale val tijdens de derde etappe.

De renner van Orica-GreenEDGE kijkt met tegenzin uit naar de slotfase van de rit. “Gelukkig liggen de kasseien pas in de laatste vijftig kilometer”, zei hij voorafgaand aan de start. “Mijn doel is om ze te halen en dan binnen te komen binnen de tijdslimiet.”

Ik heb er vertrouwen in dat hij me dag door gaat helpen

Pieter Weening moet zijn ploeggenoot gaan helpen tijdens deze vierde etappe. “Hij gaat bij me blijven. Ik heb er vertrouwen in dat hij me dag door gaat helpen.”

Matthews had wel een moeilijk nacht. “Tijsens de hele nacht had ik moeite met ademen, dat was niet bepaald geweldig. Ik kreeg kleine paniekaanvalletjes, omdat ik geen lucht kreeg. Dat was echt beangstigend.”

RIDE Magazine
20 Reacties
Sorteer op:
7 juli 2015 12:43
edit redactie: probeer jouw bijdragen in correct Nederlands te formuleren
7 juli 2015 12:51
Slim om Weening bij Matthews te laten ja, als ze te laat binnenkomen is Orica nog met 5 man;)
7 juli 2015 12:52
Klote zeg, wel knap dat hij door wil rijden. Hopelijk knapt hij toch nog wat op en kan hij de laatste weken nog een keer iets laten zien. Le Havre, waar hij voor mij toch een van de grote favorieten was zal hij zeker niet kunnen winnen. :(
7 juli 2015 13:01
Kunnen die zich niet beter focussen op de gebroeders yates voor een eventueel klassement? Ik zie een gehavende matthews niet meespelen de komende dagen.
7 juli 2015 13:02
Wat triest voor deze jongen, ik had hem echt een etappezege gegund. Orica komt er echt vreselijk uit, die valpartij van gisteren.

Is het verantwoord om door te rijden als je zo'n nacht meemaakt en zo op je fiets moet stappen? Nee, vast niet. Maar het is wel heldhaftig en dat waarderen wij als volgers.

Vraagje: Is er bij de TTT een limiet en gaat Orica die halen?

@ BassieB

Die broertjes rijden nadrukkelijk niet voor een klassement maar gaan voor mooie avonturen in de bergen.
7 juli 2015 13:04
Quote:
Kunnen die zich niet beter focussen op de gebroeders yates voor een eventueel klassement?
Die hebben zelf aangegeven daar (mentaal en fysiek) nog niet klaar voor te zijn. De ploeg is naar de Tour gekomen om voor etappes te gaan. Zie ook hier
7 juli 2015 13:07
@LyndaLid
Daar zat ik ook al aan te denken. Als Matthews het vandaag niet haalt zijn ze nog maar met zes man in koers. De kans dat ze nog iemand verliezen voor de ploegentijdrit is ook aanwezig en wat dan? Oneerlijk is het sowieso...
7 juli 2015 13:08
Heb zelf ook wel eens last van paniekaanvalletjes, dat is bepaald geen kattenpis D:
Zou hem eigenlijk aanraden af te stappen en zich op de Vuelta en het WK te richten.
7 juli 2015 13:10
@Lynda
Winnen zullen ze hem niet meer, maar ik kan me niet voorstellen dat Orica buiten de tijd binnen komt in de TTT. Zelfs als ze met vijf man starten.
7 juli 2015 13:13
Dit is op niet meer dan gezond verstand gebaseerd, maar het lijkt mij dat als een ploeg minder heeft renners heeft dan waar normaal gesproken de tijd op wordt gebaseerd, de tijd wordt gebaseerd op de laatste binnenkomer. In theorie zou je hier een voordeel mee kunnen behalen, maar de kans daarop lijkt me dusdanig klein dat de regel wel zo in elkaar zal steken.

Gun Matthews vandaag een relatief goede dag (en daarmee het halen van de finish), denk dat Weening bij uitstek iemand is om hem hierbij te helpen.
7 juli 2015 13:13
Quote:
Is er bij de TTT een limiet en gaat Orica die halen?

De tijdslimiet bij een TTT is toch 25%? De afstand is 28 km met enig hoogteverschil, dus een tijd rond de 32 minuten zou de winnende kunnen zijn (?). Dat betekent dat Orica dan 8 minuten mag verliezen.

Wat dient er trouwens te gebeuren als een ploeg bij de TTT geen 5 man aan de start kan krijgen?
7 juli 2015 13:23
@remco2103,

dan vragen ze iemand uit het publiek.
7 juli 2015 13:24
Dit staat allemaal beschreven in de regels van de organisator (niet UCI dus). Op de website kan ik het alleen in het Frans vinden.

Pour le classement général par équipes, le
temps du 5e homme de chaque équipe est
reporté 5 fois.
Dans le cas où une équipe ne dispose plus
d’au moins 5 coureurs, ceux qui restent en
course ont l’obligation d’effectuer le parcours
dans les délais impartis prévus à l’article 22
(Coefficient 6).
Le temps pris en compte pour le classement
général par équipes est le temps du dernier
coureur de l’équipe reporté 5 fois.
La poussette entre coureurs d’une même équipe
est interdite.
Conformément à l’article 2.6.029, les temps
sont pris sur la ligne d’arrivée.
7 juli 2015 13:24
Ah oke thanks. Kans dus aannemelijk dat de Yates broertjes ook uitstappen, zoals dat wel vaker bij jongeren het geval is.

Ik hoop voor orica dat ze de giro van 2014 niet overtreffen, toen finishten ze meen ik met 2 man.
7 juli 2015 13:25
@remco
Misschien mogen ze dan een renner van Bretagne-Séché lenen :p
7 juli 2015 13:25
@hiddenz +1 hahahaa!

Stel Orica rijdt met 4 man, dan krijgt ieder van hen de eigen tijd, worden ze dus niet meegenomen in het ploegenklassement maar moeten ze wel binnen de tijdslimiet rijden. Ik geef het je te doen :)
7 juli 2015 13:55
Ik vind Weening een aparte keus... Da's de enige die de gebroeders Yates enigszins kan bijstaan in de bergen, ook al stappen ze na twee weken uit. En dan ga je een risico met hem lopen... Tuft, Albasini of Durbridge zijn toch ook niet echt lichtgewichten die moeite hebben met kasseien...
7 juli 2015 13:57
Auw... Iedere keer dat de long opzwelt bij het inademen raakt deze de pijnlijke ribben, wat een pijnscheut geeft en angst om diep door te ademen. Dat wordt zwaar onder de pijnstillers over de kasseien en eigenlijk niet te doen. Schrijf maar op als uitvaller...
7 juli 2015 18:34
Gelukt, goed gedaan.
8 juli 2015 07:34
@theunster: kleine correctie: in dat geval voor het ploegenklassement de langzaamste tijd keer 5.
Hopelijk niet nodig; Weening heeft zijn werk gedaan.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.