WielerFlits’ Tour de France-pouletips
Wie is er op weg naar eeuwige roem? - foto: Sirotti
vrijdag 1 juli 2016 om 15:00

WielerFlits’ Tour de France-pouletips

De jaarlijkse wielerstrijd op de werkvloer, de ‘prijs’ voor de beste kenner in een vriendengroep of de onwetende die het klassement bij de plaatselijke bakker wint. Iedereen kent het: bij de Tour de France hoort een poule (zoals bijvoorbeeld die van Scorito). WielerFlits geeft tien namen prijs die niet mogen ontbreken in jullie Tour-poule, om op die manier de (gezonde) concurrentie te verslaan. De volgorde is volledig willekeurig.

1. flag-fr Julian Alaphilippe (Etixx-Quick-Step)

Alaphilippe kan veel, maar moet zich nog bewijzen in een grote ronde - foto: © Tim De Waele

foto: © Tim De Waele

Wanneer je op zoek bent naar een relatief goedkope puntenpakker, ben je bij Julian Alaphilippe aan het goede adres. De Fransman van Etixx-Quick-Step is namelijk erg rap aan de meet na een zwaardere etappe. Tijdens die ritten kan de alleskunner veel punten pakken. Kijk er bijvoorbeeld niet raar van op als hij de tweede rit naar Cherbourg op zijn naam schrijft. Nu zijn er natuurlijk meer renners die ongeveer dezelfde kwaliteiten hebben als Alaphilippe, maar het grote voordeel van het Franse lichtgewicht is dat hij pas 23 jaar is. Hij komt daardoor nog in aanmerking voor het jongerenklassement, wat in sommige Tour-spelletjes goed is voor extra punten. In het Critérium du Dauphiné, een van de twee belangrijkste voorbereidingskoersen op de Tour, wist hij het jongerenklassement begin juni bijvoorbeeld nog te winnen.

2. flag-co Jarlinson Pantano (IAM Cycling)

foto: Sirotti

foto: Sirotti

Het bergklassement is het moeilijkst te voorspellen nevenklassement in de Tour. Toch kun je veel puntjes sprokkelen als je de leider van het bergklassement in je Tour-poule hebt. In dat geval kun je best eens een gok wagen met Jarlinson Pantano. De 27-jarige Colombiaan is een ware berggeit, maar komt voor het eindklassement in een grote ronde ruimschoots tekort. Alhoewel: vorig jaar werd Pantano negentiende in de Tour, maar dat is iedereen allang vergeten. En dat is nu net waar de vork in de steel zit, want Pantano wil juist opvallen deze Tour. Zijn ploeg IAM Cycling houdt er aan het einde van het seizoen mee op en waar kun je je als renner dan het beste laten zien? Juist, in de Tour. Onlangs boekte hij in de Ronde van Zwitserland zijn eerste profzege en werd er vierde in het eindklassement.

3. flag-za Louis Meintjes (Lampre-Merida)

Louis Meintjes

Foto: Sirotti

De usual suspects zoals Chris Froome, Nairo Quintana en Alberto Contador kan iedereen invullen. Tijdens Tour-poules zijn vaak de verrassingen doorslaggevend in het fictieve eindklassement. Mensen die op zoek zijn naar pareltjes, doen er goed aan om ‘budget’ vrij te houden voor Louis Meintjes. De 24-jarige Zuid-Afrikaan rijdt sinds dit seizoen voor het Italiaans Lampre-Merida. Na een moeizaam begin van het seizoen lijkt hij net op tijd zijn draai te hebben gevonden bij de ploeg van teammanager Brent Copeland, niet geheel toevallig een landgenoot van Meintjes. Onlangs baarde hij nog opzien door in het sterk bezette Critérium du Dauphiné als negende te eindigen, nog voor renners als Pierre Rolland en Mikel Landa. Meintjes kan bovendien extra punten verzamelen, omdat hij nog meedingt naar het jongerenklassement. Vorig jaar werd hij tiende in het eindklassement van de Vuelta a España.

4. flag-fr Tony Gallopin (Lotto Soudal)

foto: Sirotti

foto: Sirotti

In veel spelletjes leveren ploeggenoten van de toppers ook punten op, omdat ze lid zijn van hetzelfde team. Laten we er vanuit gaan dat André Greipel (lees: bij Alaphilippe is dit met Marcel Kittel ook een voordeel) in de massasprints de nodige punten pakt: in dat geval is het interessant om een ploeggenoot van hem mee te nemen. Nu kun je er voor kiezen om een renner in je ploeg op te nemen die niet veel van je fictieve budget wegneemt. Toch is het raadzaam om iets meer ‘geld’ in die desbetreffende renner te steken. Neem bij Lotto Soudal bijvoorbeeld Tony Gallopin. Als voormalig ritwinnaar en geletruidrager in de Tour, weet Gallopin hoe hij moet winnen. Bovendien stond hij vorig jaar tot diep in de derde week in de top-10 van het algemeen klassement. Gallopin zou dus zo maar eens een hele hoop punten kunnen sprokkelen.

5. flag-nl Dylan Groenewegen (LottoNL-Jumbo) 

 foto: Maxim Horssels/WielerFlits

foto: Maxim Horssels/WielerFlits

Waar vrijwel alle grote klassementsrenners acte de présence geven deze Tour, zijn er op Arnaud Démare en Nacer Bouhanni na ook maar weinig topsprinters die forfait geven. Desondanks moet het internationale veld serieus rekening gaan houden met ‘onze’ nationale kampioen. Dylan Groenewegen heeft zich in rap tempo opgewerkt naar de snelste sprinter van ons land, getuige zijn Nederlandse titel van afgelopen weekend. Maar niet alleen het rood-wit-blauw draagt bij aan de keuze om hem op te nemen in je Tour-poule. Zijn leeuwenhart barst tot aan de kleinste cellen van het zelfvertrouwen en zijn Amsterdamse bravoure zorgt er voor dat de 23-jarige Groenewegen voor niets en niemand bang is. Zelfs niet voor Kittel en Greipel, die hij onlangs nog klopte. En ja, zelfs een ritzege behoort tot de mogelijkheden.

6. flag-ar Eduardo Sepúlveda (Fortuneo-Vital Concept)

Sepúlveda is de Argentijnse hoop in bange dagen -

foto: Sirotti

“Wie? En van welke ploeg?”, zal de leek zich misschien afvragen. Eduardo Sepúlveda is de naam. De 25-jarige Argentijn mag dan misschien bij weinig mensen een belletje doen rinkelen, maar hij is zeker het overwegen waard voor in je Tour-poule. De grijns op het gezicht van Bauke Mollema op de foto hierboven, komt nu niet bepaald van een luchtfietser. Het verraadt het verschroeiende tempo dat Sepúlveda ontwikkelt. De renner van Fortuneo-Vital Concept, een klein Frans ploegje dat meedoet op basis van een wildcard, is geen veelwinnaar. Er staan pas drie profzeges op zijn palmares, waaronder een etappe in de Tour de San Luis aan het begin van dit jaar. Sepúlveda eindigde daar als tweede in het eindklassement en stond op het podium met zowel Dayer (eerste), als Nairo Quintana (derde). Op zoek naar een ongepolijste robijn voor het klassement? Sepúlveda it is!

7. flag-fr Bryan Coquard (Direct Energie)

Coquard is op jacht naar zege in Vlaanderen -

foto: Sirotti

De keuze is reuze bij de sprinters. Kittel, Greipel, Mark Cavendish, Alexander Kristoff, Michael Matthews of misschien toch John Degenkolb? Twijfel niet langer, want Bryan Coquard is de oplossing. De 24-jarige Fransman hikt tegen de wereldtop en een definitieve doorbraak aan, maar het zou wel eens heel goed kunnen dat deze Tour daarvoor precies op het juiste moment komt. De kleine spurter van Direct Energie is bezig aan zijn beste seizoen ooit en begint aan zijn derde Ronde van Frankrijk. In 2014 was een vierde plek in Harrogate en Londen zijn beste daguitslag, terwijl hij vorig jaar nog tweede werd achter Greipel op de Champs-Élysées. Welke sprinter dit jaar de meeste zeges boekte? Vergeet Kittel, Greipel, Cavendish, Kristoff, Matthews, Degenkolb en al die anderen: Coquard mocht het vaakst het zegegebaar maken, met tot op heden maar liefst dertien zeges. Die laat je toch niet links liggen?

8. flag-be Greg Van Avermaet (BMC)

foto: Sirotti

foto: Sirotti

Wikken en wegen. Een Tour-poule kan soms een hele puzzel zijn. Wel een sprinter extra, of toch een klimmer? Wat dat betreft is het vraagstuk rondom wereldkampioen Peter Sagan een stuk eenvoudiger. Het overgrote merendeel zal de Slowaak van Tinkoff namelijk opnemen in hun selectie. Sagan is namelijk goed voor een heel arsenaal aan ereplaatsen en dus punten. Bovendien nam de Slowaak al vier keer met overmacht de groene trui in ontvangst in Parijs. Daar betaal je in menig spelletje ook een forse prijs voor en daardoor is Greg Van Avermaet misschien een goedkopere, doch trefzekere vervanger. De 31-jarige Belg lijkt afgelopen winter eindelijk de formule van het winnen te hebben gevonden en klopte Sagan (zoals op de foto in Omloop Het Nieuwsblad) al meermaals dit seizoen. Van Avermaet zal zich niet snel smijten in de massaspurts, maar op lastigere aankomsten is hij een goede vervanger voor de wereldkampioen.

9. flag-fr Thibaut Pinot (FDJ)

foto: Sirotti

foto: Sirotti

Scoren doe je in Tour-poules vaak niet met de toppers, want die zullen de meeste in hun team hebben. Vaak zijn de renners van de tweede rij doorslaggevend bij het winnen van een spelletje. In dat geval mag Thibaut Pinot dit jaar niet in je lijstje ontbreken. Bij het uitvallen van Contador en Froome stond hij in 2014 al eens op het laagste schavotje in Parijs, na Vincenzo Nibali en Jean-Christophe Péraud. Dit jaar lijkt Pinot er meer dan ooit klaar voor om zich op te werpen als de volgende Franse Tour-winnaar. In bijna alle etappekoersen – het Critérium du Dauphiné besloot Pinot als zestiende – die de renner van FDJ dit seizoen reed, eindigde hij bij de eerste vijf. Pinot besteedde sinds het einde van vorig jaar enorm veel aandacht aan zijn tijdrit en dat werpt zijn vruchten af. Bovendien is hij zijn klimmersbenen niet verloren. Op voorhand lijkt Pinot the best of the rest.

10. flag-no Edvald Boasson Hagen (Dimension Data)

Edvald Boasson Hagen

foto: Sirotti

Jarenlang werd Edvald Boasson Hagen beschouwd als het grote wielertalent van de wereld. Dat kwam er nooit helemaal uit, mede doordat hij bij Sky jarenlang als uitgewrongen knecht werd gebruikt. Bij Dimension Data lijkt de 29-jarige Noor zich te hebben hervonden en komt hij een stuk beter uit de verf. De sterke Scandinaviër komt het beste tot zijn recht in de zwaardere sprints en kan daarin rekenen op een sterke ploeg. Bij het Zuid-Afrikaanse WorldTour-team staat namelijk alles in het teken van dagsucces. In de eerste plaats met Cavendish, maar Boasson Hagen kan in de zwaardere etappes het vuur aan de schenen leggen van mannen als Sagan en Van Avermaet. De Noor is daarom een echte puntensprokkelaar en klimt dit seizoen bovendien ook weer beter dan voorgaande jaren. Wonderen in het hooggebergte mag men niet verwachten, maar een bruikbare renner in je Tour-poule is hij zeker.

RIDE Magazine
130 Reacties
Sorteer op:
30 juni 2016 15:23
Ben het eens de meeste hierboven dat het jammer is dat dit artikel geplaatst wordt. Het lijkt mij meer iets voor op het forum.
30 juni 2016 15:24
Quote:
Tijdens Tour-poules zijn vaak de verrassingen doorslaggevend in het fictieve eindklassement.
Die zijn er nu niet meer!
30 juni 2016 15:25
Het lijkt erop dat de heren niet helemaal goed naar het parcours hebben gekeken. Gallopin, Alaphillipe, Van Abermaat, Boasson Hagen. Allemaal mannen voor wie er deze tour 2 ritten geschikt zijn.
30 juni 2016 15:27
Blijkbaar worden mensen totaal gestoord als ze meedoen aan een Tour-pooltje. O wee als iemand een paar tips geeft :)

Het is maar een spelletje, lieve mensen.
30 juni 2016 15:28
Quote:
Onzin. De insteek was nu anders dan in de Giro-video. Toen waren we op zoek naar verrassingen, nu naar renners die veel punten KUNNEN pakken ;-)


Ze KUNNEN veel punten pakken en tegelijkertijd mogen ze niet ontbreken in je pool.
Iets klopt hier niet in je redenatie.

Gezien de reacties ben ik trouwens wel benieuwd hoe jullie weten dat er veel vraag is naar dit soort artikelen. Ik heb namelijk geen uitnodiging gehad van Maurice de Hond om dit te peilen, maar misschien ben ik weer eens overgeslagen. Story of my life.
30 juni 2016 15:30
als we nu eens echt alle koppen bij elkaar steken, samen het meest ultieme uitgebalanceerde lijstje maken en allemaal meedoen met hetzelfde lijstje. dan winnen we allemaal de eerste prijs. :)
30 juni 2016 15:33
Quote:
tendam - 30 juni 2016 om 15:27
Blijkbaar worden mensen totaal gestoord als ze meedoen aan een Tour-pooltje.


Lol, heb je het Scorito forum gezien? Meer dan 2000 reacties haha!
30 juni 2016 15:34
De favorieten volgens de NOS-watchers

NELISSEN LIPPENS DUCROT VAN DEN BERG KOCK
*****Alaphilippe Lindeman Sepulveda Gougeard Alaphilippe
****Bardet Stuyven Pantano Meintjes Meintjes
*** Matthews Slagter Meintjes Vakoc Barguil
** Poels Sepulveda Zakarin Lindeman Kelderman
* Groenewegen Buchmann Alaphilippe Valgren Pantano

Dit is bijvoorbeeld die van de NOS en deze vind je nog wel meer als je wielren artikelen leest kom je deze van zelf tegen. Ik snap het punt dus niet zo goed, het is nou niet zo dat Wielerflits alles weggeeft.
30 juni 2016 15:35
Quote:
Blijkbaar worden mensen totaal gestoord als ze meedoen aan een Tour-pooltje.

helemaal mee eens. blij dat ik niet gestoord ben. :)
30 juni 2016 15:35
Buiten dat ik nog steeds denk gewoon mijn tourspellen te winnen omdat ik ook meer verstand heb van wielrennen dan Yoeri Ijnssen ( ;) ), vind ik gewoon dat deze scorito voorbeschouwing niet echt thuis hoort op doorgaans veelal door kenners bezochtte wielerflits.

Maar oke, vanuit commercieel oogpunt kan ik begrijpen dat het interessant is om dit soort lijstjes te maken, zal veel extra kliks opleveren en met die prachtige banners over het hele scherm ook centjes. :P
30 juni 2016 15:38
Goed bezig Youri :) .

Kenner of geen kenner een beetje surven op internet en je krijgt wat je wil
30 juni 2016 15:46
Nooit de charme van (tour-)pooltjes begrepen.
30 juni 2016 15:47
Jullie vergeten een paar toppers: Talansky, Hesjedal, Rolland, Zubeldia, Voekler
30 juni 2016 15:50
Over Tony Gallopin
Quote:
Bovendien stond hij vorige week tot diep in de derde week in de top-10 van het algemeen klassement.


Moet uiteraard vorig jaar zijn.
30 juni 2016 15:55
Ja, ik doe ook mee aan de nodige Tourpooltjes. Moet ik nu hysterisch lopen te schreeuwen voor een drieduizenvierhonderdentweeënegentigste plek in Scorito?

Nee.
30 juni 2016 15:58
Laat ik er ook nog wat tips ingooien. Ik ben altijd heel goed in poultjes dus als je niet zoveel weet van wielrennen dan zou ik dit maar opvolgen!
Let op, zeker selecteren want deze renners gaan verrassen:
Amael Moinard
Michael Schar
Andreas Schillinger
Kristian Koren
Bernard Eisel
Antoine Duchesne
Angelo Tulik
Vegard Breen
Pierre-Luc Perichon
Roy Curvers
Luka Pibernik
Maarten Wynants
Markel Irizar
Gregory Rast

Succes!
30 juni 2016 16:00
@ Ti Reppie
Ik postte ook al Talansky een naam maar die me zomaar te binnen schoot.
Gelukkig waren er vele Wfers die me erop attent maakten dat ie niet start ;-)

@ camel
Reuze bedankt. Ik speel in 26 poultjes mee en ga ze allemaal omgooien ;-)
30 juni 2016 16:01
edit redactie: geen onzin svp
30 juni 2016 16:04
@LyndaLid
Nou, goed, laten we zeggen dat ik denk dat veel mensen toch anders naar een wieleruitzending kijken als ze meedoen aan scorito ;)
30 juni 2016 16:09
wat hebben jullie gedronken...
30 juni 2016 16:17
Vind het nog wel meevallen. Toch redelijk bekende en voorspelbare namen. Op het scorito forum zijn de nog veel onbekendere (voor de leek) renners genoemd.
30 juni 2016 16:18
Alaphillipe?!?! Nooooit van gehoord....
30 juni 2016 16:38
Stom dit
30 juni 2016 16:48
Los van dat ik wielerspelletjes niet pruim, ze dus ook niet speel en ik niet geinteresseerd ben in andermans pooltjes en voorspellingen vind ik dit topic van Youri juist wel meerwaarde hebben : huppa al het gelul hier aan de voorkant en op het forum aan de achterkant , elke post 'wie zou jij blabla' omkatten naar 'geen poolgeneuzel hier, dit kun je hier bespreken'

Goed dat de redactie hier actie op onderneemt en deze suggestie gaat opvolgen !
30 juni 2016 16:54
"Gezien de reacties ben ik trouwens wel benieuwd hoe jullie weten dat er veel vraag is naar dit soort artikelen."

Voor veel mensen is het invullen van de pooltjes het enige dat ze met wielrennen verbind. Ik ben ook zo begonnen, maar ben het mede daardoor leuk gaan vinden en serieus gaan volgen. Doe eens allemaal niet zo zuur en geef de 'leken' zoals ik ook een kans om een sport op te pikken!

Om te reageren moet je ingelogd zijn.