Wiggins: “Ik heb nooit oneerlijke voordelen gezocht”
Foto: Sirotti
zondag 25 september 2016 om 10:42

Wiggins: “Ik heb nooit oneerlijke voordelen gezocht”

Bradley Wiggins heeft vanochtend op de BBC gereageerd op de onthullingen van het hackerscollectief Fancy Bears. Deze week werd duidelijk dat de olympisch kampioen in aanloop naar de Tour de France van 2011 en 2012 (die hij won) met toestemming van de UCI een grote dosis intramusculaire langwerkende corticosteroïden inbracht. “Maar ik gebruikte het om een medisch probleem op te lossen”, verzekerde Wiggins.

“Ik ben al heel mijn leven lang astma-patiënt”, verklaart hij. “Ik ging naar de ploegarts, die mij naar een specialist bracht om te zien of ik mijn gezondheidsprobleem kon oplossen. De specialist zei dat ik toelating moest vragen aan de UCI om een medicijn in te nemen. Daarvoor moest ik bewijzen aanbrengen van mijn probleem, die onderzocht werden door drie onafhankelijke dokters. Zij beslissen of je toestemming krijgt om het product te gebruiken.”

Dat heeft hij dus gekregen. Hetzelfde product kan echter ook prestatiebevorderend werken. “Maar het was gewoon een medische behandeling, ik heb nooit oneerlijke voordelen gezocht. Enkel op die manier kon ik opnieuw een niveau bereiken waarmee ik een rol kon spelen op het hoogste niveau.”

Tom Dumoulin zette zaterdag grote vraagtekens bij het middel dat Wiggins mocht gebruiken. “Het is erg raar dat Wiggins telkens in dezelfde periode die medicatie nam”, stelde hij tegenover De Limburger. “En inspuiten? Dan heb je dus heel erge astma, zoiets doen ze bij normale astmapatiënten al niet. Laat staan bij sporters die alleen maar inspanningsastma hebben. Blijkbaar werkte die spuit van Wiggins ook nog eens wekenlang. Dan moet je wat mij betreft weken uit competitie. Dat zaakje stinkt.”

RIDE Magazine
53 Reacties
Sorteer op:
25 september 2016 10:45
Redelijk betoog, tot die laatste zin dan.

Quote:
Enkel op die manier kon ik opnieuw een niveau bereiken waarmee ik een rol kon spelen op het hoogste niveau.

Daar zit het hem nu net in.
25 september 2016 10:47
Met Astma kan je geen topsport op hoog niveau bedrijven meneer Wiggins, dus je hebt gewoon vals gespeeld.
25 september 2016 10:48
Dat zei Armstrong ook altijd..
25 september 2016 10:48
Tom heeft helemaal gelijk. Sterker dan een luchtje!
25 september 2016 10:51
Ook al was het terecht dat hij corticosteroïden kreeg om zijn astmaproblemen op te lossen, hij kreeg toch een lange periode gewoon doping toegediend. Wat dus als resultaat heeft gehad dat hij en geen last van astma had en ook nog eens goed geprepareerd was.
25 september 2016 10:53
Hij geeft het zelf toe. Alleen met dit medicijn kon ik winnen. Dat lijkt me met doping precies hetzelfde.
25 september 2016 10:55
Niemand meer die hem geloofd. Zal me niks verbazen als ze bij Sky allemaal met dat soort rommel rondrijden.
25 september 2016 11:00
Quote:
Ik heb nooit oneerlijke voordelen gezocht

Klinkt alsof hij het gewoon in de schoot geworpen kreeg.
25 september 2016 11:02
Fietsende astmalijders en Russische topsporters met een hartkwaal: ik geloof er niks van...
25 september 2016 11:03
Ik meen ook ergens gelezen te hebben dat hij het middel een derde keer heeft gebruikt, vlak voor zijn poging de Giro te winnen. Hoe dan ook blijft er helaas weinig tot niets over van het verhaal waarmee Sky zich bij zijn oprichting presenteerde.
25 september 2016 11:04
De reacties zijn wat overdreven. Om te beginnen zijn corticosteroiden niet echt prestatiebevorderend, en soms zelfs werken ze averechts. In jullie redenering zouden de mannen van Team Type 1 Novo Nordisk ook niet mogen meedoen, want deze hebben een medische conditie (diabetes T1), waar insuline (doping) voor noodzakelijk is. Dat Wiggins zegt dat 'Enkel op die manier kon ik opnieuw een niveau bereiken waarmee ik een rol kon spelen op het hoogste niveau,' is lang niet zo alarmerend als het lijkt. Als Wiggins géén inspanningsastma had, had hij óók het allerhoogste niveau gehad. Met andere woorden: we hebben het niet over prestatiebevorderende middelen per se, maar middelen die bij een limiterende factor als diabetes, astma, allergie, depressie moeten worden ingezet. Deze midddelen zijn niet zonder meer 'doping', ze kunnen als zodanig worden misbruikt door atleten die er goed op reageren, maar blijven toch primair geneesmiddelen die ook in de gewone populatie op grote schaal worden gebruikt. Anders wordt het bij het gebruik van steroiden, ESAs, bloedtransfusies: bloedarmoede, hypogonadie etc. komen onder atleten doorgaans niet voor.
25 september 2016 11:06
Als je om te sporten medicijnen krijgt, dat snap ik. Maar topsport gaat nu eenmaal om talent, en heb je dat niet dan is het maar zo. Rap wat "medicijnen" spuiten om een natuurlijk nadeel tov je concurrenten te compenseren is echt niet oké ik een wereld waar zoveel op het spel staat. Zelfde vlieger gaat op voor de baxters die renners vroeger kregen tijdens de Tour om te recupereren, of de groeihormonen die Messi vanaf z'n 14e van Barcelona kreeg om toch maar groter dan 1.5m te worden.
25 september 2016 11:07
Tja, en Tom zelf kon ook niet zonder medicijnen die zilveren plak halen. Is dit ook niet een oneerlijk voordeel? Hij is toch ook beter gaan presteren dan zonder de medicijnen?

Als het systeem regels biedt om dit medicijn toch te kunnen nemen en zowel de UCI, de ASO en het WADA zijn op de hoogte zijn, dan kan je achteraf toch dit niet meer gelijkstellen aan doping? Dit is mijn inziens een eerlijk voordeel die hij gezocht heeft, net als Tom in aanloop naar Rio. Niets mis mee.
25 september 2016 11:07
Quote:
Deze midddelen zijn niet zonder meer ‘doping’, ze kunnen als zodanig worden misbruikt door atleten die er goed op reageren, maar blijven toch primair geneesmiddelen die ook in de gewone populatie op grote schaal worden gebruikt.

Klopt, maar in dit geval is er voldoende aanleiding om te vermoeden dat er wel degelijk misbruik is gemaakt van de mogelijkheden.
25 september 2016 11:11
Verder: de doses zijn, zoals wordt gesuggereeerd in de media, NIET hoog, zoals Wiggins zelf al aangeeft. De drug is ontstekingsremmend, een voordeel, maar tegelijkertijd ook catabool, en kan tot heel veel gezondheidsproblemen leiden, risico's die zeker niet opwegen tegen de voordelen.

Verder is het zo dat Wiggins al zijn gehele leven last heeft van astma, een belangrijk punt om te onthouden.

En toch, het zaakje stinkt.
25 september 2016 11:16
@Pierre92
Het betoog van Dumoulin gisteren vond ik wat betreft duidelijk. Waarom inspuiten als dat een veel te zwaar middel is? Een astma-patiënt die dat daadwerkelijk nodig heeft en toch nog topsport kan bedrijven, het lijkt mij heel sterk. En juist daar gaat Wiggins niet op in. Dat maakt zijn verhaal zwak. Leg dan uit waarom je een dergelijke overdosering gebruikt? Maar de verklaring daarvoor blijft achterwege. De enige verklaring is: 'ik had deze dosis om het hoogste niveau te halen'. Dat vind ik geen sterke verklaring. Het is een verklaring die we vaker hebben gehoord.
25 september 2016 11:19
Het probleem is nog dat hij in zijn recht staat ook. De TUE is toegekend, dus vanaf dan is het middel gerechtvaardigd en kan je m er niet meer op pakken. Het is een beetje als belastingontwijking, onetisch als de neten maar wel bij (de mazen van de) wet toegestaan. In een systeem als dit hoef je niet vals te spelen om toch vals te spelen, om het zo maar even uit te drukken. Al houdt ie er in elk geval wel imagoschade aan over, da's al iets. Behalve bij de Britten dan, die zullen wel collectief met hooivorken naar Limboland trekken.
25 september 2016 11:26
Ik vind het jammer dat de verantwoordelijkheid om te verklaren waarom Wiggins dit middel heeft gebruikt enkel bij hem neer te leggen. Waarom heeft het WADA het goedgekeurd? Waarom heeft een ploegarts Wiggins dit middel aangeraden en de procedure gestart?
25 september 2016 11:39
@Mark
Met het verschil dat de spullen die Tom gebruikt heeft niet op een verboden lijst staan/stonden. Dat is dus absoluut geen vergelijking.

Het blijft een lastig punt want waar trek je de lijn voor een TUE. Bij een allergische reactie op een bijensteek (Cancellara) ben ik geneigd te zeggen dat het ok is. Maar aan de andere kant heb je renners zoals Wiggings die deze regels gaan misbruiken. Want je kunt mij niet wijs maken dat hij dit middel enkel en alleen nodig had voor de 3 grote rondes die hij wilde winnen. Hij heeft in zijn carriere wel meer grote rondes gereden, maar toen was het blijkbaar niet nodig.
25 september 2016 11:48
De timing vd 3 inspuitingen is wat heel het boeltje verdacht maakt.
25 september 2016 11:50
Het net sluit zich (terecht) rond Wiggins. Hij kan op geen enkele wijze verklaren waarom hij 3x vlak voor een GT (die hij voor winst reed) dit paardenmiddel nodig had.
Het is vals spelen zoals een voetballer die een Schwalbe maakt waarna de scheidsrechter een strafschop toekent. Vals spelen zoals een Schumacher Hill van de baan rijdt en wegkomt met een 'race incident'. Quintana die aan een motor hangt en de jury die toevallig de andere kant op kijkt.
Het is een vorm van valsspelen waarbij tegenstanders genaaid worden en de officials/jury het door dommigheid of partijdigheid of andere belangen toestaat.
25 september 2016 11:57
Pierre92 - 25 september 2016 om 11:11
"maar tegelijkertijd ook catabool, en kan tot heel veel gezondheidsproblemen leiden, risico’s die zeker niet opwegen tegen de voordelen."
Alleen daarom al zou het dus niet toegestaan moeten worden, in het belang van de renner....
25 september 2016 12:03
Wiggins zegt:
Hetzelfde product kan echter ook prestatiebevorderend werken. “Maar het was gewoon een medische behandeling, ik heb nooit oneerlijke voordelen gezocht. Enkel op die manier kon ik opnieuw een niveau bereiken waarmee ik een rol kon spelen op het hoogste niveau.”

Daar zit voor Dumoulin het probleem. Waarom juist "op een bepaald moment" medicatie, ook al is het toegestaan. Daar heeft hij wel een punt natuurlijk.
Als je ziet waar renners soms voor worden gestraft. Misschien nog wel voor iets minder dan wat hier gebeurt, omdat het wel of niet op de dopingslijst voorkomt.
Dit middel kan dus prestatiebevorderend werken zegt Wiggins. Waarom staat dit dan niet in de dopingslijst vraag ik me af.
25 september 2016 12:03
Interessante zaak dit. Vooral de vraag wanneer je nu wel of niet toestemming krijgt om een product te nemen dat op de dopinglijst staat. 3 onafhankelijke artsen zegt mij niets. Ik wil vooral weten op welke gronden de beslissing wordt gemaakt. Nibali had bijvoorbeeld in de Vuelta een dik opgezwollen oog door een bijensteek, maar kreeg geen toestemming van de UCI om medicatie te gebruiken. Dit is een zichtbaar iets, waar geen medicatie is toegestaan en Wiggins krijgt om gezondheidsredenen, die niet nader omschreven worden, wel toestemming. Ben zeer benieuwd naar de richtlijnen voor het wel of niet toestaan van dopingproducten

Om te reageren moet je ingelogd zijn.