WK 2017: Elena Pirrone ook wereldkampioen op de weg
vrijdag 22 september 2017 om 12:13

WK 2017: Elena Pirrone ook wereldkampioen op de weg

Elena Pirrone heeft vier dagen na haar wereldtitel in de tijdrit ook de wereldtitel bij de junioren vrouwen in de wegwedstrijd gewonnen. De Italiaanse soleerde in Bergen naar de overwinning. Op twee rondes van het einde sprong ze weg, het peloton zou haar niet meer terugzien.

De Nederlandse deelneemsters speelden geen rol van betekenis in de finale van de 76,4 kilometer lange wedstrijd. De finale begon al vroeg. Onder leiding van Duitsland werd al op vijftig kilometer van het einde een grote schifting doorgevoerd tijdens de beklimming van Salmon Hill.

Met nog 25 kilometer te gaan werd het peloton opnieuw gespleten, ditmaal door Frankrijk en Italië. Op de kasseistrook reed daardoor een omvangrijke groep aan de leiding. Marit Raaijmakers en Lorena Wiebes zaten namens Nederland in de tweede groep, maar hun achterstand was al opgelopen naar meer dan anderhalve minuut.

Met nog twee rondes te gaan versnelde Pirrone. De Italiaanse had tijdens haar solo een beperkte voorsprong die schommelde tussen de twintig en dertig seconden. In de slotronde begon het ook nog eens te regenen, maar dat weerhield haar er niet van stug door te blijven fietsen. In de laatste kilometers slonk het verschil eventjes naar minder dan vijftien seconden, maar aan de finish hield ze toch nog een straatlengte voorsprong over. De sprint om het zilver werd overtuigend gewonnen door de Deense Emma Jorgensen. Het Italiaanse feestje werd compleet gemaakt door Letizia Paternoster, die het brons pakte.

Pirrone herhaalt in Bergen de prestatie van de Amerikaanse Chloe Dygart, die twee jaar geleden in Richmond de dubbelslag bij de junioren vrouwen realiseerde.

RIDE Magazine
5 Reacties
Sorteer op:
22 september 2017 12:17
Italia het sterkste blok hier, al was die aanval van Paternoster op de laatste Zalmberg misschien niet het beste idee. Frankrijk met drie meisjes in de achtervolgende groep, maar het beste was er daar al lang van af, denk ik. Norsgaard Jorgensen van Denemarken rijdt ook een dijk van een koers. Was al weg in de eerste ronde.
22 september 2017 12:29
zo moet het Tom,het kan dus wel!wat zou dat geweldig zijn,
22 september 2017 12:41
Ja, je kan als tijdrijder (Wereldkampioen tijdrijden) dus winnen in de wegwedstrijd... Al vraag ik me af of je de wedstrijd van de mannen profs kan vergelijken met deze wedstrijd en zelfs voor de wedstrijd van de vrouwen-elite is dat de vraag.
22 september 2017 12:54
Wat een heerlijke wedstrijd was dit. Tactisch geweldige koers van Pirrone & Paternoster. Van zo een mooie samenwerking tussen landen of ploegen kan ik echt genieten.
22 september 2017 18:32
Zo geweldig als de Italianen reden, zo dramatisch reden de Françaises in de laatste ronde. Met drie in een groep van negen totaal geen werk opknappen en uiteindelijk 5e, 7e en 10e worden. Helemaal terecht dat de Italianen vier medailles pakken in weg- en tijdrit.

Twee jaar geleden won Chloe Dygert ook al beide wedstrijden. Klasse en vorm steekt er dan ver bovenuit. En Norsgaard Jorgensen heeft al getekend bij Cervélo-Bigla.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.