WK 2017: Sagan schrijft geschiedenis met derde wereldtitel op rij
zondag 24 september 2017 om 16:39

WK 2017: Sagan schrijft geschiedenis met derde wereldtitel op rij

Peter Sagan heeft in het Noorse Bergen voor het derde jaar op rij de wereldtitel veroverd. De Slowaak won na een wedstrijd van 267,5 kilometer de sprint van een uitgedund peloton. Hij klopte Alexander Kristoff met een klein verschil. Michael Matthews veroverde het brons. Niki Terpstra was op een 25e plek de beste Nederlander.

Vroege vlucht van tien
De Ier Conor Dunne opende vroeg in de wedstrijd de debatten. Zijn demarrage gaf de aanleiding voor het ontstaan van de traditionele vroege vlucht. Dunne had gezelschap van zijn landgenoot Sean McKenna, de Marokkaan Salah Eddine Mraouni, de Zweed Kim Magnusson, de Fin Matti Manninen, de Zuid-Afrikaan Willie Smit, de Albanees Eugert Zhupa, de Azerbeidzjaan Elchin Asadov, de Costa-Ricaan Andrey Amador en de Amerikaan Alexey Vermeulen. Het peloton gaf de vluchters een vrijgeleide en de tien reden een maximale voorsprong van meer dan tien minuten bij elkaar.

Met deze voorsprong betraden de leiders de 19,1 kilometer lange lokale omloop in Bergen, welke elf keer afgelegd moest worden. De Belg Julien Vermote leidde met behulp van de Tsjechische ploeg de achtervolging. De voorsprong van de tien vluchters nam daardoor gestaag af.

In de kopgroep begonnen de kilometers inmiddels te tellen. Manninen moest als eerse renner afhaken, Zhupa, Asadov en Mraouni volgden. Op honderd kilometer van het einde was de voorsprong inmiddels teruggebracht tot minder dan twee minuten. Maxim Belkov was inmiddels in de tegenaanval gegaan. Zijn poging zou zonder succes blijven, de Rus tekende voor de chasse patate van de dag.

Boom in de aanval
Op negentig kilometer van het einde ging Nederland zich met de achtervolging bemoeien. Het tempo werd opgevoerd, met als gevolg dat de zes overgebleven vluchters al op 83 kilometer van het einde werden bijgehaald door het door Vermote aangevoerde peloton. De Belg bleef het tempo dicteren, totdat hij enkele kilometers later aan kop van het peloton in een bocht ten val kwam.

Lars Boom probeerde met een groepje te ontsnappen, maar kreeg geen ruimte van het peloton. Na een aanval van de Oostenrijker Marco Haller kwam een reactie van de Belg Tim Wellens. Zes renners slaagden erin om aan te sluiten. Naast opnieuw Boom waren ook de Spanjaard David De La Cruz, de Colombiaan Jarlinson Pantano, de Italiaan Alessandro De Marchi, de Noor Odd Christian Eiking en de Australiër Jack Haig van de partij. Frankrijk en Polen namen het initiatief in de achtervolging. De voorsprong bleef lang rond een halve minuut. Lars Boom viel door problemen met zijn versnellingsapparaat even weg uit de kopgroep, maar slaagde er in om terug te keren.

De Duitser Nils Pollitt probeerde de oversteek te maken, maar slaagde daar niet in. Na twee versnellingen van Tom Dumoulin werd de voorsprong van de koplopers snel kleiner. Boom liet zich terugzakken uit de kopgroep om Dumoulin te helpen. Op 25 kilometer van het einde was de vlucht ten einde.

Speldenprikken van de Belg Oliver Naesen en de Spanjaard Lluís Mas waren geen lang leven beschoren. In de slotronde waagde Sebastian Langeveld een poging. Hij kreeg de Duitser Paul Martens met zich mee. Tijdens de laatste beklimming van scherprechter Salmon Hill werden de twee echter bijgehaald.

Finale barst los op Salmon Hill
Tony Gallopin plaatste een demarrage, maar de Fransman slaagde er niet in om voorop te blijven. Op een versnelling van Michael Valgren en Alberto Bettiol kwam een reactie van Greg Van Avermaet. Het peloton werd verder uitgedund en het was Julian Alaphilippe die met een demarrage wist te ontsnappen.

Philippe Gilbert, Niki Terpstra en Gianni Moscon kwamen in zijn wiel, waarna Moscon richting de koploper reed. De twee hadden een voorsprong van tien seconden. Op vier kilometer van het einde reed Alaphilippe op de kasseien zijn medevluchter los, maar werd alsnog ingerekend. De Deen Magnus Cort Nielsen ging solo aan kop de slotkilometer in, maar vijfhonderd meter voor het einde werd hij ingelopen.

De derde van Sagan
De regenboogtrui zou voor het tweede jaar op rij in een sprint beslist worden. In de sprint kwam Kristoff vroeg op kop. In een spannend duel kwam Sagan langszij en bleef hij met een minimaal verschil zijn Noorse concurrent voor. Sagan is met zijn zege de eerste mannelijke elite-renner in de geschiedenis die drie jaar op rij de wereldtitel wint.

RIDE Magazine
174 Reacties
Sorteer op:
24 september 2017 17:07
@Geflitst

Langeveld.
24 september 2017 17:08
Vermote heeft het meeste werk opgeknapt voor Sagan.
Moscon laat vandaag weer zien wat voor treurwilg het is
24 september 2017 17:08
Absoluut mooie koers gezien, zeker gezien de monster afstand. Het begon pas echt 80km van de meet, en het is niet stilgevallen.

Hoogwaardig WK, helaas geen NL succes.
24 september 2017 17:08
The one and only world champion.
Nederlanders lekker getraind, maar daar gaat het niet om.
Sneu voor Kristoff.
Prima WK, toch net zo veel strijd als in de voorjaars klassiekers.
24 september 2017 17:09
Heel sterk van Sagan, en echt niet gestolen. Zonder land maar met een sterke sprint kan je bijna niet anders dan wachten en gokken. De laatste jaren valt het wk en het grote aantal 'frisse' mannen die er nog bij zitten toch echt tegen ten opzichte van een RvV, PR, of zelfs GW. Teveel mannen die dit goed genoeg kunnen, maar niet zo goed dat er echte verschillen komen.
24 september 2017 17:10
@geflitst
Bij die van Langeveld bijvoorbeeld. Voor de rest reageerden de Belgen best aardig, maar je mag van een team met zo veel klasse verwachten dat ze meer ageren ipv vooral reageren.
24 september 2017 17:10
Enorm knap natuurlijk om drie jaar op een rij te winnen, maar persoonlijk had ik toch liever de aanvalslust van een renner als Alaphilippe beloond gezien. NL deed het behoorlijk goed en hielp mede de koers te kleuren, van België had ik op basis van de sterkte van het team toch wat meer verwacht.
24 september 2017 17:11
@random Ik denk niet dat Boom ff Fieliepje & Co uit het wiel gereden had, die waren toen vol in de aanval. Dus nee, eigenlijk had Boom nul kans op een solo. Dan had het een regenachtige kasseienfinale moeten zijn.
24 september 2017 17:13
Hahaha, zoals altijd is het weer bijna net zo genieten van de prestatie in de koers als van de zuurheid van zo velen wielerflitsers. Schitterend!

Gestolen, laf, glansloos, saai....

Ik zou het samenvatten als:

DRIE KEER ACHTER WERELDKAMPIOEN!

Ga toch ergens anders zitten janken, dit soort prestaties zijn niet alleen grandioos, maar ook nog letterlijk uniek. Wie daar dan over gaat zitten zaniken moet de tv uitzetten en wat plezier zoeken in het leven.
24 september 2017 17:14
En jongens, kennen jullie het Slowaakse volkslied al een beetje na al die keren?
24 september 2017 17:15
Sunweb 4 man bij de eerste 25?
Quickstep 3 man in de top 10.
24 september 2017 17:16
Kristoff gaviria en terpstra beter dan ik dacht. Van avermaet matthews op niveau dat ik dacht. Ebh viel tegen.
24 september 2017 17:16
Prachtige kampioen. Ik ben er zeer tevreden mee!
24 september 2017 17:17
Bij de Belgen was GVA toch de grootste ontgoocheling. Gilbert en Terpstra net niet goed genoeg om mee te gaan met Ala en een racistische valsspeler (wat is die voor een imago aan het maken), ander waren ze misschien met vier voorop gebleven. Benieuwd wat Demare/Bouhanni/Ewan hier hadden gedaan.
24 september 2017 17:17
Wat een verschrikkelijk saai WK dit. Bijna alle landen zijn laf geweest, want je weet dat je naar een slachtbank rijdt met Sagan (misschien alleen de Noren gerechtvaardigd vertrouwen in Kristoff). Als je de winnaar van een wedstrijd 270km niet ziet, kun je gewoon spreken van saaiheid (desondanks niks dan lof voor Sagan, want het hoeft niet altijd eerlijk te zijn). Ik kan er alleen met mijn hoofd niet bij waarom er van geen enkel ander land initiatief is gekomen om dan ook maar iets te ondernemen wat verder van de finish. Qatar was nog een vele malen leuker WK dan dit. Snel vergeten dit en hopen dat het in Innsbruck beter gaat zijn.
24 september 2017 17:19
edit wf: ontopic svp
24 september 2017 17:24
Je kan wat aan te merken hebben op de tactiek van de Belgen, maar toen het puntje bij paaltje kwam waren Gilbert en Krek gewoon niet goed genoeg om Alaphilippe en Moscon te volgen. Wellens bleek misschien wel de man om uit te spelen, maar dat is achteraf natuurlijk.
24 september 2017 17:26
Dit is echt een sprookje. Volgend jaar kan Sagan het spelletje 4 op een rij winnen. Ik en mijn moeder zaten te beven dat Sagan zou winnen.
24 september 2017 17:28
Nederland weer achter in het rijtje maar Vitesse heeft van Ajax gewonnen en dat maakt de sportmiddag weer goed.
24 september 2017 17:29
Blijkbaar had Dumoulin ook nog aangevallen in het slot.
24 september 2017 17:36
De verwachtte, terechte en verdiende winnaar. Op dit parkoers bijna onmogelijk mannen als Sagan kwijt te spelen. Oranje heeft de koers kleur gegeven, maar op de streep resten zelfs geen ereplaatsen.
Boom, Dumoulin, Terpstra, Langeveld lieten zich goed zien. Dumoulin en Terpstra zaten in de uiteindelijke kopgroep, hebben nog wat geprobeerd maar tevergeefs.
Volgend jaar in Oostenrijk maken we meer kans.
24 september 2017 17:41
Groepssprint na 270 km koers, ja dikke kans dat Sagan dan wint.
Redelijke koers gezien maar meer ook niet, had meer verwacht van de Belgen. Nederland naar behoren maar echt overtuigend wilde het niet worden. Met Alaphillippe leek het even echt spannend te worden maar de beeldregie wilde helaas niet meewerken. Knappe sprint van Kristoff maar met Sagan in zijn wiel wist je de uitkomst eigenlijk al.
Klasse van Sagan, gewoon heel uitgekookt gereden.
24 september 2017 17:42
Van Poppel zal wel blij zijn dat het uiteindelijk een sprint werd. Op naar het Australische voorjaar met ritjes van 120km!
24 september 2017 17:43
Sagan wint drie keer achter elkaar, drie maal heel knap en verdiend.
Maar het licht ook aan het parcours natuurlijk. Drie jaar achtereen een vrij slap parcours met een sprintheuveltje erin. Volgend jaar eindelijk een parcours waar geen voorjaarsklassiekerman zal kunnen winnen!

Nederland erg goed gereden. Ik verwachte dat ze pelotonvulling zouden zijn, maar ze konden toch nog meedoen, naar vermogen.

De Belgen heb ik, vind ik, taktisch slecht gereden. Door slechts 1 man vooruit te sturen hebben ze zichzelf lamgelegd en werd het geen harde koers. De meeste Belgen konden daardoor niets doen.

Moscon: schorsen WK voor drie jaar.
24 september 2017 17:44
Ik had lars Boom al een hele tijd afgeschreven maar vandaag heeft hij
weer de "oude " Lars Boom laten zien.
Vandaag had hij eigenlijk gezien zijn superbenen kopman i.p.v.
helper moeten zijn . Hij was de beste Nederlander .

Om te reageren moet je ingelogd zijn.