WK 2017: Sagan schrijft geschiedenis met derde wereldtitel op rij
zondag 24 september 2017 om 16:39

WK 2017: Sagan schrijft geschiedenis met derde wereldtitel op rij

Peter Sagan heeft in het Noorse Bergen voor het derde jaar op rij de wereldtitel veroverd. De Slowaak won na een wedstrijd van 267,5 kilometer de sprint van een uitgedund peloton. Hij klopte Alexander Kristoff met een klein verschil. Michael Matthews veroverde het brons. Niki Terpstra was op een 25e plek de beste Nederlander.

Vroege vlucht van tien
De Ier Conor Dunne opende vroeg in de wedstrijd de debatten. Zijn demarrage gaf de aanleiding voor het ontstaan van de traditionele vroege vlucht. Dunne had gezelschap van zijn landgenoot Sean McKenna, de Marokkaan Salah Eddine Mraouni, de Zweed Kim Magnusson, de Fin Matti Manninen, de Zuid-Afrikaan Willie Smit, de Albanees Eugert Zhupa, de Azerbeidzjaan Elchin Asadov, de Costa-Ricaan Andrey Amador en de Amerikaan Alexey Vermeulen. Het peloton gaf de vluchters een vrijgeleide en de tien reden een maximale voorsprong van meer dan tien minuten bij elkaar.

Met deze voorsprong betraden de leiders de 19,1 kilometer lange lokale omloop in Bergen, welke elf keer afgelegd moest worden. De Belg Julien Vermote leidde met behulp van de Tsjechische ploeg de achtervolging. De voorsprong van de tien vluchters nam daardoor gestaag af.

In de kopgroep begonnen de kilometers inmiddels te tellen. Manninen moest als eerse renner afhaken, Zhupa, Asadov en Mraouni volgden. Op honderd kilometer van het einde was de voorsprong inmiddels teruggebracht tot minder dan twee minuten. Maxim Belkov was inmiddels in de tegenaanval gegaan. Zijn poging zou zonder succes blijven, de Rus tekende voor de chasse patate van de dag.

Boom in de aanval
Op negentig kilometer van het einde ging Nederland zich met de achtervolging bemoeien. Het tempo werd opgevoerd, met als gevolg dat de zes overgebleven vluchters al op 83 kilometer van het einde werden bijgehaald door het door Vermote aangevoerde peloton. De Belg bleef het tempo dicteren, totdat hij enkele kilometers later aan kop van het peloton in een bocht ten val kwam.

Lars Boom probeerde met een groepje te ontsnappen, maar kreeg geen ruimte van het peloton. Na een aanval van de Oostenrijker Marco Haller kwam een reactie van de Belg Tim Wellens. Zes renners slaagden erin om aan te sluiten. Naast opnieuw Boom waren ook de Spanjaard David De La Cruz, de Colombiaan Jarlinson Pantano, de Italiaan Alessandro De Marchi, de Noor Odd Christian Eiking en de Australiër Jack Haig van de partij. Frankrijk en Polen namen het initiatief in de achtervolging. De voorsprong bleef lang rond een halve minuut. Lars Boom viel door problemen met zijn versnellingsapparaat even weg uit de kopgroep, maar slaagde er in om terug te keren.

De Duitser Nils Pollitt probeerde de oversteek te maken, maar slaagde daar niet in. Na twee versnellingen van Tom Dumoulin werd de voorsprong van de koplopers snel kleiner. Boom liet zich terugzakken uit de kopgroep om Dumoulin te helpen. Op 25 kilometer van het einde was de vlucht ten einde.

Speldenprikken van de Belg Oliver Naesen en de Spanjaard Lluís Mas waren geen lang leven beschoren. In de slotronde waagde Sebastian Langeveld een poging. Hij kreeg de Duitser Paul Martens met zich mee. Tijdens de laatste beklimming van scherprechter Salmon Hill werden de twee echter bijgehaald.

Finale barst los op Salmon Hill
Tony Gallopin plaatste een demarrage, maar de Fransman slaagde er niet in om voorop te blijven. Op een versnelling van Michael Valgren en Alberto Bettiol kwam een reactie van Greg Van Avermaet. Het peloton werd verder uitgedund en het was Julian Alaphilippe die met een demarrage wist te ontsnappen.

Philippe Gilbert, Niki Terpstra en Gianni Moscon kwamen in zijn wiel, waarna Moscon richting de koploper reed. De twee hadden een voorsprong van tien seconden. Op vier kilometer van het einde reed Alaphilippe op de kasseien zijn medevluchter los, maar werd alsnog ingerekend. De Deen Magnus Cort Nielsen ging solo aan kop de slotkilometer in, maar vijfhonderd meter voor het einde werd hij ingelopen.

De derde van Sagan
De regenboogtrui zou voor het tweede jaar op rij in een sprint beslist worden. In de sprint kwam Kristoff vroeg op kop. In een spannend duel kwam Sagan langszij en bleef hij met een minimaal verschil zijn Noorse concurrent voor. Sagan is met zijn zege de eerste mannelijke elite-renner in de geschiedenis die drie jaar op rij de wereldtitel wint.

RIDE Magazine
174 Reacties
Sorteer op:
24 september 2017 16:44
Ondanks dit huzarenstukje van Sagan, voelt dit na een mooie WK week als een soort van anticlimax. Geen mooie wedstrijd gezien.
24 september 2017 16:44
Hij was toch ziekjes..jaja...Hulde aan de Noren,verder koers om snel te vergeten.
24 september 2017 16:44
Mooi! Koers. De kampioen. De strijd. En wat betreft wegvallend beeld: shit happens.
24 september 2017 16:44
Mancrush.

Wederom staan juichen op de bank, voor dit onvoorstelbare fenomeen! Wat een f*cking held!
24 september 2017 16:45
Knap hoor, helemaal niet gezien, volgens mij niet eens in topvorm, en hij doet het toch. Kristoff ook zeer verrassend, die heb ik lang niet zo goed gezien.

De Nederlanders hebben een prima koers gereden. Terpstra zelfs boven verwachting. En ondanks het gebruikelijke gezeur hier reed Lars Boom ook overtuigend.
24 september 2017 16:45
@PietFriet
Klopt maar ik denk ook niet dat nederland had gepresteerd als ze wel de hele dag hadden verstopt. En ik denk ook dat ze wel top 15 hadden kunnen eindigen als ze mee hadden gesprint maar dat ze het gewoon lieten lopen.
24 september 2017 16:46
Ploeggenoten niets gedaan, Sagan niets gedaan, behalve de laatste 100 meter iets sneller gereden dan de rest.

Een WK dat eindigt in een sprint is altijd een anti-climax.
24 september 2017 16:46
Wat een slechte regie dat je in de finale bepaalde beelden niet hebt , Sagan wel knap , maar er waren dus nog heel veel sprinters aanwezig die je de rest van de etappe niet gezien hebt
24 september 2017 16:46
Poels nooit meer meenemen naar een WK, ook niet volgend jaar.

Verder zo snel mogelijk die videoscheidsrechter invoeren. Wat een farce van de UCI.
24 september 2017 16:46
@Cadellie

Je hebt gelijk. Ik dacht even dat Kristoff in 2015 ook op het podium stond.
24 september 2017 16:46
OK Sagan dus. ik ben Sagan fan en dit is ongekend, super. Een hattrick. Maar heeft er geen trap te veel voor hoeven doen. Alles liep weer in zijn voordeel. Heeft niet eens een ploeg. Dan had ik hier wel liever Alaphilippe gehad. Dat verhaal vooraf dat hij niet goed was etc. Respect voor ndl ploeg. Die hebben er wel alles aan gedaan. Boom nog nooit zo goed gezien. Maar op dit parcours helaas net als de rest kansloos.
24 september 2017 16:47
Bij iemand anders zouden we dit een laffe overwinning noemen.
Bij Sagan dus ook. Gestolen!
24 september 2017 16:47
Krustoff bijna Ek en Wk. Mooi dat we nu 2 truien blijven zien. Sterk gereden van die Noorse Beer. Sagan machtig in de sprint. De Nederlanders geprobeerd, de Belgen mja.
24 september 2017 16:47
Nederland heeft het iig geprobeerd, in tegenstelling tot de meeste andere landen.
24 september 2017 16:48
Kristoff had beter zijn fiets naar voren kunnen gooien op de finish.
24 september 2017 16:48
De Nederlanders hebben goed gekoerst, de Belgen daarintegen teleurstellend.
24 september 2017 16:48
Prachtig gedaan, maar ben blij dat het parcours volgend jaar voor de klimmers is. Daarover gesproken, wat is dat toch met Poels!?
24 september 2017 16:49
Lol @gestolen. Van wie dan?
Prachtig WK gezien, geweldige oranjebrigade. Sagan laat zien dat hij echt een grote is.
24 september 2017 16:50
Zit bij Karl nu mini Ullrich?
24 september 2017 16:50
geen parcours voor de Nederlanders !klasse van sagan weer ...supersaaie koers
24 september 2017 16:50
Sagan draagt zijn overwinning op aan Scarponi en zijn familie.
24 september 2017 16:51
Hulde voor Sagan, drie keer op rij, ditmaal op zijn Gerrans. Brengt me meteen bij het feit dat dit helaas een ontgoochelend WK was, ik heb geen moment op het puntje van mijn stoel gezeten.

Belgen en Nederlanders niets verkeerd gedaan, konden gewoon het verschil niet maken vandaag.
24 september 2017 16:51
Gestolen van Alaphilippe en andere aanvallers.
24 september 2017 16:53
@Tendam
Waar was jou grote favoriet Poppeltje, je kan toch niet weken niet koersen en dan een W.K. rijden.En dan een man in super vorm thuis laten.Slagter was er in de finale zeker nog bij geweest. Maar ja ik zal het wel verkeerd zien.Koersen is de beste training.
24 september 2017 16:53
Je kan het Sagan niet kwalijk nemen dat ie wint, maar de mooiste koers is het natuurlijk als het in brokjes over de finish komt en de winnaar iemand is die je hebt zien aanvallen, vechten en geven. Niet een heel peloton waarbij degene die de hele dag achterin de buik ervan gezeten heeft zich de laatste 3km een beetje vooraan meldt om dan vervolgens de andere sprinters te kloppen. Maar ja, dat is ook wielrennen. Dus mooie koers, teleurstellende ontknoping, mede met dank aan het falen van de Noorse televisie.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.