Zo vader, zo zoon: Nicolas Vinokourov wint in Tour of Japan
Vader en zoon Vinokourov - foto: Cor Vos (archief)
donderdag 23 mei 2024 om 10:44

Zo vader, zo zoon: Nicolas Vinokourov wint in Tour of Japan

De vijfde etappe van de Tour of Japan 2024 is gewonnen door Vinokourov. Niet Alexandre Vinokourov, maar zijn zoon Nicolas Vinokourov. De 21-jarige Kazach – die sinds dit jaar uitkomt voor de WorldTour-formatie van Astana Qazaqstan – bleef zijn ploeggenoot Davide Toneatti en de Australiër Benjamin Dyball voor in Iida.

De vijfde etappe van de Tour of Japan bracht de renners – over een afstand van net geen 121 kilometer – van en naar Iida. Er stonden geen echt zware bergen op het menu, maar het ging wel de hele tijd op en af. Nicolas Vinokourov liet zich er echter niet door afschrikken. De jonge Kazach reed een zeer aanvallende wedstrijd en werd daarvoor beloond.

Na iets meer dan drie uur koers kwam hij namelijk als eerste over de streep, met lichte voorsprong op zijn Italiaanse ploeggenoot Davide Toneatti. De twee renners komen in deze Tour of Japan overigens uit voor de opleidingsploeg van Astana Qazaqstan, maar Vinokourov ligt sinds dit jaar onder contract bij het WorldTeam.

In het algemeen klassement doet Vinokourov junior ook uitstekende zaken: hij komt namelijk de top-10 binnen en staat nu zesde. De leiderstrui hangt sinds de derde etappe om de schouders van Giovanni Carboni. De 28-jarige Italiaan – die in het verleden uitkwam voor Bardiani-CSF, Gazprom-RusVelo en Equipo Kern Pharma – heeft in het klassement een voorsprong van vijftien seconden op Anatoliy Budyak. De Tour of Japan duurt nog tot en met zondag.

Nicolas Vinokourov werd in zijn jonge carrière ook al twee keer Kazachs wegkampioen bij de beloften en mag zich inmiddels dus prof noemen. Hij heeft overigens wel grote schoenen om te vullen, aangezien zijn vader in zijn carrière onder meer de Vuelta a España, Luik-Bastenaken-Luik (2x), de Amstel Gold Race, Parijs-Nice (2x), de Ronde van Zwitserland en het Critérium du Dauphiné wist te winnen.

Ook werd Vinokourov senior in 2003 derde in de Tour de France en veroverde hij in 2012 – na een veelbesproken finale met Rigoberto Urán – goud in de Olympische wegrit in Londen. Hij heeft overigens nog een koersende zoon, met de naam Alexandre: deze 21-jarige renner komt nog uit voor de opleidingsformatie van Astana Qazaqstan. Hij kwam vandaag in Iida als achttiende over de streep.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.