Pogacar over subliem debuutjaar: “Dit had niemand verwacht”
Tadej Pogačar - foto: Cor Vos
maandag 28 oktober 2019 om 18:57

Pogacar over subliem debuutjaar: “Dit had niemand verwacht”

Het eerste profjaar van Tadej Pogačar is er een om stinkend jaloers op te worden. De Sloveen wist dit jaar maar liefst acht wedstrijden te winnen, en dat waren zeker geen kleine wedstrijden. Hij kraaide victorie in de Ronde van de Algarve, de Ronde van Californië. De Vuelta a España wist hij dan weliswaar niet te winnen, maar Pogačar won wel drie etappes en werd derde in het eindklassement. Niet slecht voor een renner van net 21 jaar.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

“Ik had het zelf niet verwacht en ik denk dat niemand dit had verwacht”, kijkt de seizoensrevelatie in gesprek met The National terug op zijn eerste seizoen in de WorldTour. “Ik heb mezelf bijna iedere wedstrijd verbaasd. Het was een geweldig jaar en ik hoop dat volgend seizoen net zo goed wordt of zelfs beter.”

Grote stap
Pogačar kwam als schuchtere jongen bij UAE Emirates. “Het was een grote stap van de beloften naar deze ploeg. Het boezemde me een beetje angst in om zoveel nieuwe ploeggenoten te ontmoeten. De tien jaar daarvoor had ik maar in een ploeg gezeten. Als je dan naar een nieuwe omgeving gaat is dat een beetje eng. Maar iedereen heeft me snel geaccepteerd”, vervolgt het jonge toptalent zijn verhaal. Intussen beschouwt hij zijn ploeggenoten als vrienden: “We werken allemaal goed samen en dat heeft me erg geholpen om alle uitdagingen te overwinnen.”

Uitgebreider blikt de Sloveen terug op de Ronde van Spanje, waarin hij keer op keer indruk bleef maken en uiteindelijk met landgenoot Primoz Roglic en Alejandro Valverde mee op het podium mocht. “Ik ging heel ontspannen naar de Vuelta toe, maar toen ik die etappe in Andorra won begon ik erin te geloven. Toen steeg ik in de voorlaatste etappe ook nog eens naar de derde plaats… Echt te gek.”

Keuzes maken
Ondanks dat zijn grootste prestaties van dit jaar vermoedelijk nog vaak door zijn hoofd zullen schieten moet Pogačar het vizier ook al weer richten op 2020. “Volgend seizoen wordt zwaar vanwege de Olympische Spelen, het EK en het WK. Al die wedstrijden liggen me op papier, dus ik zal keuzes moeten maken.” Het is nog onbekend welke keuzes er zijn gemaakt, al liet UAE Emirates-ploegbaas Giuseppe Saronni al wel doorschemeren dat hij het Giro-parcours goed bij de jonge Sloveen vindt passen.

Overwinningen Tadej Pogačar in 2019
1. flag-pt 2e etappe Volta ao Algarve
2. flag-pt Volta ao Alvarve
3. flag-us 6e etappe Amgen Tour of California
4. flag-us Amgen Tour of California
5. flag-si Nationaal kampioenschap tijdrijden
6. flag-es 9e etappe Vuelta a España
7. flag-es 13e etappe Vuelta a España
8. flag-es 20e etappe Vuelta a España

Pogačar op het eindpodium van de Tour of California – foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.